Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Forskning visar att allmänheten inte är orolig över klimatkrisen

publicerade

on

Ny forskning i Europa och USA visar att stora delar av allmänheten fortfarande inte accepterar brådskande klimatkrisen, och endast en minoritet tror att det kommer att påverka dem och deras familjer allvarligt under de närmaste femton åren.
Undersökningen, som beställdes av d | part och Open Society European Policy Institute, ingår i en större ny studie av klimatmedvetenhet. Den kartlägger attityder om förekomsten, orsakerna och effekterna av klimatförändringar i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Sverige, Polen, Tjeckien, Storbritannien och USA. Den undersöker också allmänhetens attityder till en serie politiker som EU och nationella regeringar kan utnyttja för att minska de skador som orsakas av utsläpp från människor.
Rapporten konstaterar att även om en klar majoritet av de europeiska och amerikanska respondenterna är medvetna om att klimatet värms upp och att det sannolikt kommer att ha negativa konsekvenser för mänskligheten, finns det en förvrängd allmän förståelse för det vetenskapliga samförståndet i både Europa och Amerika. Detta, hävdar rapporten, har skapat en klyfta mellan allmänhetens medvetenhet och klimatvetenskap, vilket gör att allmänheten underskattar krisens brådska och inte uppskattar omfattningen av den åtgärd som krävs. 
Alla utom en liten minoritet accepterar att mänskliga aktiviteter spelar en roll i klimatförändringen - med högst 10% vägrar att tro detta i något land som undersöks.  
Men medan fullständig förnekelse är sällsynt, finns det stor förvirring om omfattningen av mänskligt ansvar. Stora minoriteter - från 17% till 44% i de tillfrågade länderna - tror fortfarande att klimatförändringar orsakas lika av människor och naturliga processer. Detta spelar roll eftersom de som accepterar att klimatförändringarna är resultatet av mänskliga handlingar är dubbelt så troliga att de kommer att orsaka negativa konsekvenser i sina egna liv.
 
Betydande minoriteter tror att forskare är lika uppdelade i orsakerna till global uppvärmning - inklusive två tredjedelar av väljarna i Tjeckien (67%) och nästan hälften i Storbritannien (46%). I verkligheten instämmer 97 procent av klimatforskarna i att människor har orsakat den globala uppvärmningen nyligen.
 
En stor majoritet av européer och amerikanska medborgare i alla de nio tillfrågade länderna är överens om att klimatförändringarna kräver ett kollektivt svar, vare sig de ska mildra klimatförändringen eller anpassa sig till dess utmaningar.  Majoriteter i Spanien (80%) Italien (73%), Polen (64%), Frankrike (60%), Storbritannien (58%) och USA (57%) instämmer i uttalandet att "Vi borde göra allt vi kan för att stoppa klimatförändringarna."
Rapporten konstaterar också att det sker en polarisering längs partipolitiska linjer om klimatförändringar - såväl i Europa som USA. De till vänster tenderar att vara mer medvetna om klimatförändringarnas existens, orsaker och konsekvenser och mer till förmån för handling än människor till höger. Dessa skillnader är viktigare än demografisk variation i de flesta länder. Till exempel i USA är de som identifierar sig som vänster i sin politiska orientering nästan tre gånger så benägna att förvänta sig en negativ inverkan på sina egna liv (49%) jämfört med dem som identifierar sig som mer till höger (17%). Polarisering är också markerad i Sverige, Frankrike, Italien och Storbritannien. Det enda landet där det finns balans över hela spektrumet är Tjeckien.
 
Majoriteter är villiga att agera på klimatförändringar, men de åtgärder de gynnar tenderar att vara konsumentfokuserade snarare än ansträngningar för att skapa kollektiva sociala förändringar.  En majoritet av de tillfrågade i alla länder säger att de redan har minskat sin plastförbrukning (62%), sina flygresor (61%) eller sina bilresor (55%).  En majoritet säger också att de antingen redan har eller planerar att minska sin köttförbrukning, byta till en grön energileverantör, rösta på parti på grund av deras klimatförändringsprogram eller köpa mer ekologisk och lokalt producerad mat.
 
Människor är dock mycket mindre benägna att stödja det civila samhällets engagemang direkt, med endast små minoriteter som donerat till en miljöorganisation (15% över hela undersökningen), gått med i en miljöorganisation (8% över hela undersökningen) eller gått med i en miljöprotest. (9% över hela undersökningen). Endast en fjärdedel (25%) av respondenterna i hela undersökningen säger att de har röstat på ett politiskt parti på grund av sin klimatförändringspolitik.
Bara 47 procent av de tillfrågade tror att de som individer har ett mycket stort ansvar för att ta itu med klimatförändringarna. Endast i Storbritannien (66%), Tyskland (55%), USA (53%), Sverige (52%) och Spanien (50%) finns en majoritet som själva känner en hög känsla av ansvar.   I varje land som undersöks är det mer troligt att människor tror att deras nationella regering har ett stort ansvar för att ta itu med klimatförändringarna.   Detta varierar från 77% av de tillfrågade i Tyskland och Storbritannien till 69% i USA, 69% i Sverige och 73% i Spanien.  I varje EU-land var respondenterna lite mer benägna att se EU som ett stort ansvar för att minska klimatförändringen än de nationella regeringarna. 
 
I omröstningen framgår också att människor föredrar att erbjudas incitament att agera mot klimatförändringar snarare än att möta förbud eller koldioxidskatter.  En liten majoritet är villiga att betala lite mer skatt för större åtgärder mot klimatförändringarna - förutom i Frankrike, Italien och Tjeckien - men andelen som är villig att betala mer än ett litet belopp (en timmes lön per månad) är begränsad till mest en fjärdedel - i Spanien och USA.  Ökade skatter på alla flygningar, eller införande av en avgift för frekvent flygblad, fick något stöd över de undersökta länderna (mellan 18 procent och 36 procent, kollektivt). Även om den föredragna policyn för att ta itu med utsläpp från flygresor med en tydlig marginal var att förbättra markinfrastrukturen för bussar och tåg.
Heather Grabbe, chef för Open Society European Policy Institute, sa ”Många cinvånare över hela Europa och USA inser fortfarande inte att vetenskapligt samförstånd om mänskligt ansvar för klimatförändringar är överväldigande. Även om fullständig förnekelse är sällsynt, finns det en utbredd falsk tro, främjad av egenintressen som motsätter sig utsläppsminskningar, att forskare är splittrade i huruvida människor orsakar klimatförändringar - när faktiskt 97% av forskarna vet det.
 
"Denna mjuka förnekelse har betydelse eftersom den väcker allmänheten att tro att klimatförändringen inte kommer att påverka deras liv mycket under de närmaste decennierna, och de inser inte hur radikalt vi behöver ändra vårt ekonomiska system och vanor för att förhindra ekologisk kollaps. enkäter visar att ju mer övertygade människor är om att klimatförändringarna är resultatet av mänsklig aktivitet, desto mer exakt uppskattar de dess inverkan och desto mer vill de agera. ”
Jan Eichhorn, forskningsdirektör för d | part och huvudförfattare till studien, sa: "Allmänheten i Europa och USA vill se åtgärder som svar på klimatförändringarna inom all demografi. Politiker måste visa ledarskap för att svara på denna önskan i ett ambitiöst sätt som förbättrar människors förståelse för krisens allvar och den inverkan människor har - eftersom denna uppfattning hittills inte är tillräckligt utvecklad. Det är inte tillräckligt att förlita sig på enskilda åtgärder. Människor ser staten och internationella organisationer vid EU som ansvarig. Människor är huvudsakligen öppna för att bli övertygade om att stödja mer omfattande åtgärder, men för att uppnå detta krävs det omedelbart ytterligare arbete från politiska och civilsamhällesaktörer. "
 
RESULTAT:
 • En stor majoritet av européer och amerikaner tror att klimatförändringar sker. I alla nio undersökta länder säger en överväldigande majoritet av de tillfrågade att klimatet troligen eller definitivt förändras - allt från 83 procent i USA till 95 procent i Tyskland.
 • Det är knappast att förneka klimatförändringar i alla länder som undersöks. USA och Sverige har den största gruppen människor som antingen tvivlar på klimatförändringarna eller är övertygade om att det inte händer, och även här omfattar det bara drygt 10 procent av de tillfrågade.
 • Menöver en tredjedel (35%) av de tillfrågade i de nio länderna tillskriver klimatförändringar en balans mellan naturliga och mänskliga processer - med denna känsla mest uttalad i Frankrike (44%), Tjeckien (39%) och USA (38%). Flertalsuppfattningen bland respondenterna är att den orsakas "främst av mänsklig aktivitet".
 • En betydande grupp av "mjuka" attributionskeptiker tror att, I motsats till det vetenskapliga samförståndet orsakas klimatförändringen lika av mänskliga aktiviteter och naturliga processer: dessa valkretsar sträcker sig från 17 procent i Spanien till 44 procent i Frankrike. När de läggs till de "hårda" attributskeptikerna, som inte tror att mänsklig aktivitet är en bidragande faktor till klimatförändringen, utgör dessa skeptiker tillsammans majoriteten i Frankrike, Polen, Tjeckien och USA.
 • Majoriteterna tror att klimatförändringarna kommer att få mycket negativa konsekvenser för livet på jorden i Spanien (65%), Tyskland (64%), Storbritannien (60%), Sverige (57%), Tjeckien (56%) och Italien ( 51%).  Det finns emellertid en betydande minoritet av ”konsekvensskeptiker” som tror att de negativa konsekvenserna kommer att uppvägas av de positiva - allt från 17 procent i Tjeckien till 34 procent i Frankrike. Det finns också en grupp i mitten som inte ser den globala uppvärmningen som ofarlig, men tror att negativa konsekvenser också kommer att balanseras av positiva. Denna "mellangrupp" varierar från 12 procent i Spanien till 43 procent i Frankrike. 
 • De flesta tror inte att deras egna liv kommer att påverkas starkt av klimatförändringen de närmaste femton åren. Endast i Italien, Tyskland och Frankrike tror mer än en fjärdedel av befolkningen att deras liv kommer att störas kraftigt av klimatförändringen till 2035 om inga ytterligare åtgärder vidtas. Medan den rådande uppfattningen är att det kommer att finnas några förändring av sina liv, en betydande minoritet tror att deras liv inte kommer att förändras alls till följd av okontrollerad klimatförändring - med den största gruppen i Tjeckien (26%) följt av Sverige (19%), USA och Polen ( 18%), Tyskland (16%) och Storbritannien (15%).
 • Ålder gör skillnad i synen på klimatförändringar, men bara i vissa länder. Sammantaget tenderar yngre människor att vara mer benägna att förvänta sig negativa konsekvenser av klimatförändringarna på deras liv 2035 om inget görs för att ta itu med problemen. Denna trend är särskilt stark i Tyskland; där negativa effekter förväntas av 36 procent av 18-34-åringarna (jämfört med 30% av 55-74-åringar), Italien; (46% av åldrarna 18-34 jämfört med 33% av de 55-74-åringar), Spanien; (43% av åldrarna 18–34 år jämfört med 32 procent av åldrarna 55–74 år) och Storbritannien; (36% av åldrarna 18-34 jämfört med 22% av de 55-74 åringar).
 • Att införa högre skatter på flygningar ses endast som det bästa alternativet för att minska utsläppen från flygningar med en minoritet - från 18 procent i Spanien till 30 procent i USA och 36 procent i Storbritannien. Ett direkt förbud mot interna flygningar inom länderna är ännu mindre populärt och har mest stöd i Frankrike (14%) och Tyskland (14%). Den mest populära politiken för att minska utsläppen från flygresor är att förbättra tåg- och bussnäten, som väljs som den bästa politiken av en majoritet av respondenterna i Spanien, Italien och Polen.
 • Majoriteter i de flesta länder är villiga att övertala sina vänner och familj att bete sig på ett mer klimatvänligt sätt - med endast 11 procent i Italien och 18 procent i Spanien som inte är villiga att göra detta. Men nästan 40 procent av människorna i Tjeckien, Frankrike, USA och Storbritannien skulle inte överväga denna idé alls.
 • Det finns ett stort stöd för att byta till ett grönt energiföretag för att tillhandahålla hushållens energi. Men Frankrike och USA har stora minoriteter (42% respektive 39%) som inte skulle överväga att byta till grön energi. Detta jämförs med bara 14 procent i Italien och 20 procent i Spanien som inte skulle överväga en förändring till grön energi.
 • Majoriteter i Europa är villiga att minska sin köttkonsumtion, men siffrorna varierar mycket. Endast en fjärdedel av människorna i Italien och Tyskland är det inte villiga att minska köttkonsumtionen jämfört med 58 procent av befolkningen i Tjeckien, 50 procent i USA och cirka 40 procent i Spanien, Storbritannien, Sverige och Polen.

Klimatförändring

President von der Leyen håller tal vid One Planet Summit

publicerade

on

Under toppmötet "One Planet" som hölls den 11 januari i Paris, kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (avbildad) höll ett tal om hållbart jordbruk, biologisk mångfald och kampen mot klimatförändringarna och betonade att dessa är olika sidor av samma mynt. För att illustrera EU: s stöd för globalt samarbete och lokalt agerande lovade det att stödja och sponsra det Afrikaledda flaggskeppsinitiativet Great Green Wall som syftar till att ta itu med markförstöring och ökenspridning och bygga på EU: s långvariga investering i detta initiativ. .

Hon tillkännagav också att EU: s forskning och innovation inom hälsa och biologisk mångfald kommer att prioriteras som en del av ett globalt samarbets- och samordningsarbete. Med Green Deal for Europe ligger EU i framkant av internationella åtgärder till förmån för klimat och biologisk mångfald. President von der Leyen betonade naturens och det hållbara jordbrukets roll för att uppnå målet med Green Deal for Europe, som är att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten 2050.

I maj förra året offentliggjorde kommissionen strategierna för biologisk mångfald och Farm-to-Table, som beskriver EU: s ambitiösa åtgärder och åtaganden för att stoppa förlusten av biologisk mångfald i Europa och i världen, att omvandla europeiskt jordbruk till hållbart och organiskt jordbruk och att stödja jordbrukare i denna övergång. Toppmötet "One Planet", samorganiserat av Frankrike, FN och Världsbanken, började med ett åtagande från ledare till förmån för biologisk mångfald, vilket president von der Leyen redan har stöttat under sessionen i FN: s generalförsamling förra September. Toppmötet försökte bygga fart för COP15 om biologisk mångfald och COP26 om klimat i år.

Följ talet via videokonferens den EbS.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Infografik: Tidslinje för klimatförändringsförhandlingar

publicerade

on

Från jordmötet till Parisavtalet, upptäck de viktigaste händelserna i historien om klimatförändringsförhandlingarna i kronologisk ordning.

EU har varit en nyckelaktör i samtal som leddes av FN och 2015 åtagit sig att minska utsläpp av växthusgaser i EU med minst 40% under 1990-nivåer med 2030.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

USA avslutar formellt Paris klimatavtal bland osäkerheten om valet

publicerade

on

Men resultatet av den täta amerikanska valtävlingen kommer att avgöra hur länge. Trumps demokratiska rival, Joe Biden, har lovat att återansluta sig till avtalet om det väljs.

Klimatlöften från Asien skickar en "extremt viktig" signal: FN

”USA: s tillbakadragande kommer att lämna ett gap i vår regim och de globala ansträngningarna för att uppnå målen och ambitionerna i Parisavtalet,” säger Patricia Espinosa, verkställande sekreterare för FN: s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC).

USA är fortfarande ett parti för UNFCCC. Espinosa sa att organet kommer att vara "redo att hjälpa USA i alla ansträngningar för att återförenas med Parisavtalet".

Trump meddelade först sin avsikt att dra tillbaka USA från pakten i juni 2017 och argumenterade för att det skulle undergräva landets ekonomi.

Trump-administrationen meddelade formellt tillbakadragandet till FN den 4 november 2019, vilket tog ett år att träda i kraft.

Avgången gör att USA är det enda landet med 197 undertecknare som har dragit sig ur avtalet, vilket har skjutits ut 2015.

'Förlorad möjlighet'

Nuvarande och tidigare klimatdiplomater sade att uppgiften att begränsa den globala uppvärmningen till säkra nivåer skulle bli hårdare utan USA: s ekonomiska och diplomatiska styrka.

”Detta kommer att vara ett förlorat tillfälle för en kollektiv global kamp mot klimatförändringarna”, säger Tanguy Gahouma-Bekale, ordförande för den afrikanska gruppen av förhandlare i globala klimatsamtal.

En amerikansk exit skulle också skapa ett "betydande underskott" i de globala klimatfinanserna, sade Gahouma-Bekale och pekade på ett löfte från Obama-eran att bidra med 3 miljarder dollar till en fond för att hjälpa utsatta länder att ta itu med klimatförändringarna, varav endast 1 miljard dollar levererades .

"Utmaningen att stänga det globala ambitionsklyftan blir mycket, mycket svårare på kort sikt", säger Thom Woodroofe, en före detta diplomat i FN: s klimatsamtal, nu seniorrådgivare vid Asia Society Policy Institute.

Men andra stora sändare har fördubblats klimatåtgärder även utan garantier att USA kommer att följa efter. Kina, Japan och Sydkorea har alla lovat de senaste veckorna att bli koldioxidneutrala - ett åtagande som redan gjorts av Europeiska unionen.

Dessa löften hjälper till att driva de enorma koldioxidsnåla investeringar som behövs för att bromsa klimatförändringen. Om USA åter skulle gå in i Parisavtalet skulle det ge dessa ansträngningar "ett massivt skott i armen", sa Woodroofe.

Europeiska och amerikanska investerare med kollektiva 30 miljarder dollar i tillgångar på onsdagen uppmanade landet att snabbt återanslutas till Parisavtalet och varnade för att landet riskerade att hamna efter i den globala loppet för att bygga en koldioxidsnål ekonomi.

Forskare säger att världen måste minska utsläppen kraftigt detta decennium för att undvika de mest katastrofala effekterna av den globala uppvärmningen.

Rhodium-gruppen sade att USA kommer att ligga på cirka 2020 procent under 21. Det tillade att det under en andra Trump-administration förväntar sig att USA: s utsläpp skulle öka med mer än 2005 procent fram till 30 från 2035-nivåerna.

Obamas Vita hus hade lovat att minska USA: s utsläpp till 26-28 procent år 2025 från 2005 års nivåer i Parisavtalet.

Biden förväntas i stort sett öka dessa mål om de väljs. Han har lovat att uppnå netto-nollutsläpp till 2050 enligt en omfattande plan på 2 biljoner dollar för att förändra ekonomin.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend