Anslut dig till vårt nätverk!

Cirkulär ekonomi

Varför ska länder och regioner söka en cirkulär strategi för att återuppbygga och omvandla sina ekonomier?

publicerade

on

År 2050 kommer världen att konsumera resurser som motsvarar tre planeter. Med en ständigt ökande ohållbar konsumtion av ändliga resurser krävs snabba och avsiktliga åtgärder för att svara på denna utmaning. Och ändå skickade vi 2019 mindre än en tiondel (a bara 8.6%) av allt material som produceras tillbaka i cykeln för att återanvändas och återvinnas. Det är 1% mindre än 9.1% i 2018, att visa framsteg är inte exponentiellt, skriver Cliona Howie och Laura Nolan.

En utveckling av cirkulär ekonomi i Europa kan leda till en 32% minskning av primär materialförbrukning 2030 och 53% 2050. Så vad hindrar djärva åtgärder för att uppnå dessa mål?

I mars 2020 lanserade EU en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som svar på att göra Europa "renare och mer konkurrenskraftigt" med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anger att en ”cirkulär ekonomi kommer att göra oss mindre beroende och öka vår motståndskraft. Detta är inte bara bra för vår miljö, men det minskar beroendet genom att förkorta och diversifiera försörjningskedjor. ” I september föreslog von der Leyen att öka målen för utsläppsminskning med mer än en tredjedel på vägen mot EU som skulle bli koldioxidneutral 2050.

Samtidigt bekämpar regionala och nationella regeringar effekterna av Covid-19-pandemin för att hjälpa till att återuppbygga sina ekonomier, skapa och spara jobb. En övergång till cirkulär ekonomi är nyckeln till den återuppbyggnaden, samtidigt som man når upp till utsläppsmålen noll-noll som fastställts i Parisavtalet och den senaste tidens EU Green Deal för att säkerställa att vår ekonomi sätter en hållbar väg för vår framtid.

Åta sig till en cirkulär ekonomi för att säkra jobb och finansiering

En cirkulär ekonomi kan skapa nya ekonomiska möjligheter, säkerställa att industrier sparar material och generera extra värde från produkter och tjänster. Från 2012 till 2018 antalet jobb kopplade till den cirkulära ekonomin inom EU växte med 5%. En cirkulär övergång i europeisk skala kan skapa 700,000 2030 nya jobb till XNUMX och öka EU: s BNP med ytterligare 0.5%.

En cirkulär ekonomi kan öka investeringarna, säkra ny finansiering och påskynda återhämtningsplaner efter pandemin. Regioner som omfamnar den cirkulära ekonomin kommer att kunna skördefinansiering från Europeiska unionens finansieringsinstrument för nästa generation EU för återhämtning och motståndskraft, inklusive Europeiska Green Deal-investeringsplanen, InvestEU och fonder som stöder handlingsplanen för cirkulär ekonomi. Europeiska fonden för regional utveckling kommer att komplettera privata innovationsfinansiering för att få nya lösningar på marknaden. Politiskt och ekonomiskt stöd från Europeiska unionen och dess medlemsstater för att utveckla lokal politik till förmån för en cirkulär ekonomi främjar utvecklingen av nationella och regionala strategier och verktyg för samarbete, t.ex. slovenien och den Västra Balkan länder.

Att gå mot systeminnovation för att påskynda övergången

Idag kan vi se många fantastiska enskilda initiativ i städer och regioner över hela Europa. Men ”konventionella tillvägagångssätt kommer inte att vara tillräckliga”, påpekade kommissionen i december förra året när den offentliggjorde European Green Deal förslag. Miljökommissionär Virginijus Sinkevičius sa "en mer systemisk förändring kommer att vara nödvändig för att gå bortom bara avfallshantering och uppnå en verklig övergång till en cirkulär ekonomi."

Medan befintliga innovationsprojekt tillför mervärde till övergången till en cirkulär ekonomi är utmaningen vi fortfarande står inför behöver arbeta över många discipliner och värdekedjor samtidigt. Denna tvärgående strategi kräver sofistikerad och formell samordning. Övergången till en cirkulär ekonomi måste vara systemisk och inbäddad i alla delar av samhället för att vara verkligt transformerande.

Det finns ingen mall, men det finns en metod

Människor är snabba att titta på ett problem och hitta en omedelbar lösning. Lösningar på enskilda utmaningar förbättrar den nuvarande statusen stegvis, men hjälper oss inte att nå våra ambitiösa mål med den stora bilden i åtanke. Dessutom har what kanske fungerar i en stad eller region, kanske inte fungerar på en annan marknad. ”Mallar och planer för hur städer ska bli cirkulära är ett linjärt sätt att tänka”, förklarade Ladeja Godina Košir, chef för cirkulär förändring, ordförande för den europeiska intressentplattformen för cirkulär ekonomi. ”Vi måste lära av varandra och förstå vad som har fungerat. Vi måste också våga se hur varje stad är unik för att utveckla modeller för cirkulär ekonomi för varje stad. ”

Vi behöver mekanismer som kan hjälpa oss att lära av andra men också tillgodose unika miljöer och ständigt växande behov. På EIT Climate-KIC kallas processen för att göra detta Deep Demonstration. Det är ett systemdesignverktyg som omvandlar territorier och värdekedjor till levande laboratorier för cirkulär ekonomi och innovation redo för storskaligt, åtgärdsbaserat genomförande.

Djupa demonstrationer: en överförbar metod

Slovenien är ett exempel bland många länder som är engagerade i storskalig cirkulär övergång och arbetar med EIT Climate-KIC för att utveckla och leverera en demonstrationspilot som kommer att ta itu med hela värdekedjetransformationen genom att utnyttja politik, utbildning, ekonomi, entreprenörskap och samhällsengagemang. Delar av dessa erfarenheter är replikerbara på andra europeiska testplatser: för närvarande arbetar vi för att utveckla en övergångsstrategi för cirkulär ekonomi med länder som Italien, Bulgarien och Irland, regioner som Kantabrien i Spanien och städer som Milano och Leuven, vilket visar att ett brett utbud av ekonomier kan engagera och anta övergång i stor skala.

Att införa systemiska cirkulära lösningar kräver att intressenterna arbetar tillsammans på EU-nivå, statlig, regional och lokal nivå. EIT Climate-KIC är utnyttja kollektivt lärande över komplexa frågor och utmaningar, inklusive värd för flera workshops med aktörer från industrin, administrationen, icke-statliga organisationer, den offentliga och privata sektorn samt forskning och akademi.

Lämna ingen bakom

De främsta mottagarna av en hållbar övergång med låga koldioxidutsläpp är lokalsamhällen, industrin och företagen samt andra intressenter från olika sektorer och värdekedjor. Det är viktigt att bevilja äganderätten till denna omvandling och dess handlingsplaner till alla medborgare, utan vilka effektiv övergång inte kommer att ske. Detta inkluderar samhällsmedlemmar, offentliga anställda, akademiker, entreprenörer, studenter och beslutsfattare.

Denna integration av alla aktörer i så många delar av vårt samhälle säkerställer att mottagliga och flytande gränssnittsramar är inbyggda i portföljmetoden. Ändå, idag politiska och finansiella ramar är utformade för en linjär ekonomi. Genom att samarbeta med den offentliga förvaltningen och Europeiska kommissionen för att främja dialog med flera intressenter, utnyttjar EIT Climate-KIC åtgärder på olika nivåer av styrning och sektorer: om vi behöver ändra hela systemet kommer inte att arbeta med ett ministerium ensam. I vårt pågående arbete har vi sett många avdelningar inom regioner allvarligt och fast beslutna att arbeta tillsammans. Men när beslutsfattare samlas runt bordet för att packa upp ett komplext problem som en cirkulär ekonomi, är det inte ovanligt att inse att det inte har funnits tillräckligt med tid för att ha rätt samtal för att samordna program än att sträcka sig över flera budgetavdelningar mellan departement eller departement. Inom våra djupa demonstrationer av cirkulär ekonomi arbetar Transition Policy Lab över flera regeringsorgan för att omforma och omformulera ny politik som integrerar cirkularitet i ett nytt regelverk.

A ccirkulär ekonomi kan leda till hållbara och inkluderande samhällen

Att engagera alla olika samhällen och intressenter, samt tillhandahålla utrymmen där vem som helst kan lära sig, utveckla och upprätthålla relevanta färdigheter, gör det möjligt för medborgarna att delta och engagera sig i övergångarna - vilket säkerställer att den regionala befolkningens mångfaldiga verklighet förblir i fokus.

Om Europas regioner vid denna tid av oöverträffad samhällsstörning tar tillfället i akt att bygga mer inkluderande och konkurrenskraftiga program för cirkulär ekonomi, kommer de sammansatta fördelarna att tala för sig själva. Det innebär att man flyttar från individuella tekniska lösningar till en bredare portfölj med aktiviteter som kommer att stimulera nya färdigheter och skapa jobb, nå nollutsläpp och förbättra tillgången till en förbättrad livskvalitet. Det innebär att arbeta tillsammans, på ett rättvist och öppet sätt. Det innebär att identifiera och sedan ändra de policyer som hindrar systemisk innovation från att äga rum. Genom stöd av djupa demonstrationer integrerar EIT Climate-KIC lärdomar, hjälper till att dela dessa lärdomar och bygger på bästa praxis och lokal anpassning för att skapa hållbara och inkluderande samhällen på andra marknader, regioner och städer.

Belöningen skulle förstärka allt som en region har för avsikt att uppnå: nå koldioxidutsläpp netto-noll, göra det möjligt för regioner att vara konkurrenskraftiga och lämna ingen kvar.

Cliona Howie har arbetat som miljökonsult i över 20 år och stöttat både offentliga och privata sektorer inom områden som bevarande, resurseffektivitet, industriell ekologi och symbios. På EIT Climate-KIC är hon ledande inom utveckling och omställning av cirkulär ekonomi.

Laura Nolan är en intressentexpert med erfarenhet av att leverera program inom klimatförändringar, förnybar energi och hållbar utveckling. På EIT Climate-KIC leder hon utvecklingen av cirkulär ekonomiprogram och leder europeiska projekt som H2020 CICERONE.

För mer information kontakta [e-postskyddad]

Cirkulär ekonomi

Effekten av textilproduktion och avfall på miljön

publicerade

on

Kläder, skor och textilier för hushåll ansvarar för vattenföroreningar, växthusgasutsläpp och deponi. Ta reda på mer i infografiken. Snabbt mode - den ständiga leveransen av nya stilar till mycket låga priser - har lett till en stor ökning av mängden kläder som produceras och kastas.

För att ta itu med miljöpåverkan vill EU påskynda EU gå mot en cirkulär ekonomi.

I mars 2020 den Europeiska kommissionen antog en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi, som inkluderar en EU-strategi för textilier, som syftar till att stimulera innovation och öka återanvändningen inom sektorn. Parlamentet kommer att rösta om ett initiativbetänkande om handlingsplanen för cirkulär ekonomi i början av 2021.

Cirkularitetsprinciper måste implementeras i alla steg i en värdekedja för att göra den cirkulära ekonomin till en framgång. Från design till produktion, hela vägen till konsumenten.

Jan Huitema (Renew Europe, Nederländerna), lLäs parlamentsledamoten om handlingsplanen för cirkulär ekonomi.
infografisk med fakta och siffror om textilers miljöpåverkan Fakta och siffror om textilers miljöpåverkan  

Vattenanvändning

Det krävs mycket vatten för att producera textil, plus mark för att odla bomull och andra fibrer. Det uppskattas att den globala textil- och klädindustrin används 79 miljarder kubikmeter vatten 2015, medan EU: s hela ekonomins behov uppgick till 266 miljarder kubikmeter 2017. För att göra en enda bomullst-shirt, Det krävs 2,700 liter färskvatten enligt uppskattningar, tillräckligt för att tillgodose en persons dricksbehov i 2.5 år.

Infografisk med fakta och siffror om miljöpåverkan av textilierFakta och siffror om textilers miljöpåverkan  

Vattenförorening

Textilproduktion beräknas svara för cirka 20% av den globala rena vattenföroreningarna från färgning och efterbehandling.

Tvättsyntetik släpps en uppskattad 0.5 miljoner ton mikrofibrer ut i havet om året.

Tvätt av syntetiska kläder står för 35% av den primära mikroplasten släpps ut i miljön. En enda tvättmängd polyesterkläder kan släppa ut 700,000 XNUMX mikroplastfibrer som kan hamna i livsmedelskedjan.

Infografisk med fakta och siffror om miljöpåverkan av textilier     

Växthusgasutsläpp

Det beräknas att modebranschen ansvarar för 10% av de globala koldioxidutsläppen - mer än internationella flygningar och sjöfart kombinerad.

Enligt Europeiska miljöbyrån, genererade textilinköp i EU år 2017 cirka 654 kg koldioxidutsläpp per person.

Textilavfall på deponier

Det sätt som människor blir av med oönskade kläder har också förändrats, med saker som kastas snarare än doneras.

Sedan 1996 har mängden kläder som köps i EU per person ökat med 40% efter ett kraftigt prisfall, vilket har minskat klädernas livslängd. Européer använder nästan 26 kilo textilier och kastar cirka 11 kilo av dem varje år. Begagnade kläder kan exporteras utanför EU men förbränns eller deponeras mestadels (87%).

Globalt återvinns mindre än 1% av kläderna som kläder, delvis på grund av otillräcklig teknik.

Hantering av textilavfall i EU

Den nya strategin syftar till att ta itu med snabbt mode och ge riktlinjer för att uppnå höga nivåer av separat insamling av textilavfall.

Enligt avfallsdirektivet godkändes av parlamentet 2018 kommer EU-länderna att vara tvungna att samla in textilier separat till 2025. Den nya kommissionens strategi innehåller också åtgärder för att stödja cirkulärt material och produktionsprocesser, hantera förekomsten av farliga kemikalier och hjälpa konsumenter att välja hållbara textilier.

EU har en EU: s miljömärke att producenter som respekterar ekologiska kriterier kan tillämpas på föremål, vilket säkerställer en begränsad användning av skadliga ämnen och minskad vatten- och luftförorening.

EU har också infört några åtgärder för att mildra effekterna av textilavfall på miljön. Horizon 2020-medel RESYNTEX, ett projekt som använder kemisk återvinning, vilket kan ge en cirkulär ekonomi affärsmodell för textilindustrin.

En mer hållbar modell för textilproduktion har också potential att öka ekonomin. "Europa befinner sig i en oöverträffad hälso- och ekonomisk kris som avslöjar bräckligheten hos våra globala försörjningskedjor", säger ledamot Huitema. "Att stimulera nya innovativa affärsmodeller kommer i sin tur att skapa ny ekonomisk tillväxt och de jobbmöjligheter som Europa kommer att behöva återhämta sig."

Mer om avfall i EU

Fortsätt läsa

Cirkulär ekonomi

E-avfall i EU: Fakta och siffror  

publicerade

on

E-avfall är den snabbast växande avfallsströmmen i EU och mindre än 40% återvinns. Elektronisk utrustning och elektrisk utrustning definierar det moderna livet. Från tvättmaskiner och dammsugare till smartphones och datorer är det svårt att föreställa sig livet utan dem. Men det avfall de genererar har blivit ett hinder för EU: s ansträngningar för att minska dess ekologiska fotavtryck. Läs mer för att ta reda på hur EU hanterar e-avfall i sitt steg mot ett mer cirkulär ekonomi.

Vad är e-avfall?

Elektroniskt och elektriskt avfall, eller e-avfall, täcker en mängd olika produkter som kastas efter användning.

Största hushållsapparater, såsom tvättmaskiner och elektriska spisar, är de mest insamlade och utgör mer än hälften av allt insamlade e-avfall.

Därefter följer IT- och telekommunikationsutrustning (bärbara datorer, skrivare), konsumentutrustning och solcellspaneler (videokameror, lysrör) och små hushållsapparater (dammsugare, brödrostar).

Alla andra kategorier, såsom elektriska verktyg och medicintekniska produkter, utgör tillsammans bara 7.2% av det insamlade e-avfallet.

Infografik om elektroniskt och elektriskt avfall i EU Infografik som visar procentandelen e-avfall per apparattyp i EU  

Återvinningsgraden för e-avfall i EU

Mindre än 40% av allt e-avfall i EU återvinns, resten är osorterad. Återvinningsmetoder varierar mellan EU-länderna. År 2017 återvände Kroatien 81% av allt elektroniskt och elektriskt avfall, medan det på Malta var 21%.

Infografik om återvinningsgraden för e-avfall i EU Infografik som visar återvinningsgraden för e-avfall per EU-land  

Varför behöver vi återvinna elektroniskt och elektriskt avfall?

Kasserad elektronisk och elektrisk utrustning innehåller potentiellt skadliga material som förorenar miljön och ökar riskerna för personer som är involverade i återvinning av e-avfall. För att motverka detta problem har EU gått igenom lagstiftning för att förhindra användning av vissa kemikalier, som bly.

Många sällsynta mineraler som behövs i modern teknik kommer från länder som inte respekterar mänskliga rättigheter. För att undvika att oavsiktligt stödja väpnade konflikter och kränkningar av de mänskliga rättigheterna har parlamentsledamöter antagit regler som kräver europeiska importörer av sällsynta jordartsmetaller för att utföra bakgrundskontroller av sina leverantörer.

Vad gör EU för att minska e-avfallet?

I mars 2020 presenterade Europeiska kommissionen en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som har en av sina prioriteringar att minska elektroniskt och elektriskt avfall. Förslaget beskriver specifikt omedelbara mål som att skapa ”rätten till reparation” och förbättra återanvändbarhet i allmänhet, införandet av en gemensam laddare och inrätta ett belöningssystem för att uppmuntra återvinning av elektronik.

Parlamentets ståndpunkt

Parlamentet kommer att rösta om ett initiativbetänkande om handlingsplanen för cirkulär ekonomi i februari 2021.

Den holländska Renew Europe-medlem Jan Huitema, ledande parlamentsledamot i denna fråga, sa att det var viktigt att närma sig kommissionens handlingsplan "helhetsmässigt": "Cirkularitetsprinciper måste implementeras i alla steg i en värdekedja för att göra cirkulär ekonomi till en framgång. ”

Han sa att särskilt avfall bör ges till e-avfallssektorn, eftersom återvinning släpar efter produktionen. "År 2017 genererade världen 44.7 miljoner ton e-avfall och endast 20% återvanns ordentligt."

Huitema säger också att handlingsplanen kan hjälpa till med den ekonomiska återhämtningen. ”Att stimulera nya innovativa affärsmodeller kommer i sin tur att skapa den nya ekonomiska tillväxten och de jobbmöjligheter som Europa kommer att behöva återhämta sig.

Läs mer om cirkulär ekonomi och avfall

Läs mer 

Fortsätt läsa

Cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi: Definition, betydelse och fördelar

publicerade

on

Den cirkulära ekonomin: ta reda på vad det betyder, hur det gynnar dig, miljön och vår ekonomi med infografiken nedan. Europeiska unionen producerar mer än 2.5 miljarder ton avfall varje år. Den uppdaterar för närvarande sin lagstiftning om avfallshanteraret att främja en övergång till en mer hållbar modell som kallas cirkulär ekonomi. I mars 2020 lade Europeiska kommissionen fram under European Green Deal och som en del av det föreslagna ny industriell strategi, en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som innehåller förslag om mer hållbar produktdesign, minskning av avfall och bemyndigande av konsumenter (såsom rätt till reparation). Särskilt fokus läggs på resurskrävande sektorer, t.ex. elektronik och IKT, plast, textilier och konstruktion.

Men vad betyder den cirkulära ekonomin exakt? Och vad skulle fördelarna med?

Vad är den cirkulära ekonomin? 

Den cirkulära ekonomin är en modell för produktion och konsumtion, som innebär att dela, leasa, återanvända, reparera, renovera och återvinna befintliga material och produkter så länge som möjligt. På så sätt förlängs produktens livscykel.

I praktiken innebär det att minska avfallet till ett minimum. När en produkt når slutet av sitt liv, hålls materialet i ekonomin, om möjligt. Dessa kan användas produktivt igen och igen och därigenom skapa ytterligare värde.

Detta är en avvikelse från den traditionella, linjära ekonomiska modellen, som baseras på ett take-make-consume-throw-mönster. Denna modell är beroende av stora mängder billiga, lättillgängliga material och energi.

En del av denna modell är också planerad föråldring, när en produkt har utformats för att ha en begränsad livslängd för att uppmuntra konsumenter att köpa den igen. Europaparlamentet har begärt åtgärder för att hantera denna praxis.

Varför behöver vi byta till en cirkulär ekonomi?

Världens befolkning växer och därmed efterfrågan på råvaror. Tillgången på viktiga råvaror är dock begränsad.

Slutliga leveranser betyder också att vissa EU-länder är beroende av andra länder för sina råvaror.

Dessutom har extrahering och användning av råmaterial en stor inverkan på miljön. Det ökar också energiförbrukningen och CO2-utsläppen. Men en smartare användning av råmaterial kan lägre CO2-utsläpp.

Vilka är fördelarna?

Åtgärder som förebyggande av avfall, ekodesign och återanvändning kan spara EU-företag pengar samtidigt minska de totala årliga utsläppen av växthusgaser. För närvarande står produktionen av material som vi använder varje dag för 45% av koldioxidutsläppen.

Att gå mot en mer cirkulär ekonomi kan ge fördelar som att minska trycket på miljön, förbättra säkerheten för råvaruförsörjningen, öka konkurrenskraften, stimulera innovation, öka den ekonomiska tillväxten (ytterligare 0.5% av bruttonationalprodukten), skapa jobb (700,000 2030 arbetstillfällen bara i EU XNUMX).

Konsumenterna kommer också att få tillgång till mer hållbara och innovativa produkter som ökar livskvaliteten och sparar pengar på lång sikt.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend