Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Uppnå målen för Parisavtalet

DELA MED SIG:

publicerade

on

"För att driva systemförändringar mot verklig cirkularitet måste reglering och handling baseras på vetenskap och fakta. Att nå målen i Parisavtalet och uppnå koldioxidneutralitet till 2050 kräver en översyn av hur vi använder energi och naturresurser och hur vi kan skapa en cirkulär ekonomi idag – som företag, som regeringar, som individer.” skriver den finska livsmedelsförpackningsproducenten Huhtamaki vd och koncernchef Charles Héaulmé.

"Det här kommer inte att hända av sig självt. Innovation, investeringar och politiskt engagemang är nyckeln till att göra cirkulär ekonomi till verklighet. Vi måste också främja en ny samarbetskultur, där de bästa lösningarna visar vägen.

Charles Héaulmé, VD och koncernchef för den finska livsmedelsförpackningstillverkaren Huhtamaki

Charles Héaulmé, VD och koncernchef för den finska livsmedelsförpackningstillverkaren Huhtamaki

För industrin är design för cirkularitet fortfarande en allvarlig utmaning, särskilt där strukturella luckor – såsom bristen på gemensam infrastruktur – finns. Detta gäller särskilt för förpackningssektorn och hanteringen av dessa luckor måste börja med ett erkännande av behovet av en systemisk övergång från ett linjärt till ett cirkulärt tillvägagångssätt, där produkterna inte bara är återvinningsbara utan de faktiskt återvinns. Eftersom detta paradigmskifte påverkar alla sektorer och politikområden måste vi gå samman för att utveckla och tillhandahålla de mest effektiva lösningarna tillsammans – i Europa och på global nivå.

Det här är ingen lätt uppgift. För att lyckas måste vi se till att det vi gör är baserat på vetenskap och fakta. Ett bra exempel är frågan om plastavfall, som är ett allvarligt miljöproblem världen över. Plast är avgörande för så många viktiga produkter och applikationer, som inom medicin, men dess livslängd medför utmaningar vid avfallshantering. Som ett resultat ser vi många regeringar ta itu med situationen genom att införa snabba förbud för vissa engångsprodukter som innehåller plast.

Men i verkligheten är plast avgörande för vår värld när den används på rätt sätt: det vi har att göra med är de mycket synliga misslyckandena i hanteringen av uttjänta produkter av plast. Dessa skulle hanteras bättre genom en kombinerad ansträngning av materialinnovation och effektiv hantering av uttjänta produkter. Så istället för att koncentrera oss på en produkts livslängd bör vi vara mer uppmärksamma på vad dessa produkter är gjorda av – och hur själva materialen kan återvinnas och sedan återanvändas. Vi bör inte heller vara rädda för att inse att det som fungerar i ett land eller en region i världen kanske inte omedelbart fungerar i ett annat. Det finns skillnader mellan nationer som återspeglar storlek, befolkningstäthet, faktiska infrastrukturer och nivåer av ekonomisk utveckling.

Detta fokus på material är, vi är övertygade om, en avgörande del av ekvationen för systemisk förändring. För företag är innovation nyckeln till att låsa upp de konkurrenskraftiga hållbara lösningar som behövs för att skapa en cirkulär ekonomi för de material som används för att tillverka förpackningar, minska vårt koldioxidavtryck och säkerställa resurseffektivitet.

Även om vi måste vara djärva i vår vision och sätta tydliga mål om vart vi vill gå, måste vi också komma ihåg att mycket innovation är inkrementell och störande innovation kräver ofta betydande tid och investeringar. När vi söker de mest miljöambitiösa och hållbara lösningarna måste vi ta hänsyn till produkternas hela livscykel och skapa cirkulära affärsmodeller som säkerställer optimal användning av våra globala resurser samtidigt som vi bibehåller en hög kundnöjdhet.

Annons

I början ser vi fyra nyckelelement för att driva den nödvändiga förändringen:

En infrastrukturrevolution
Vi måste förstå var luckor finns i varje lands nuvarande infrastruktur relaterad till cirkularitet – såsom avfallsmärkning och insamling och hantering av uttjänta produkter – och sedan införa policyer och mekanismer för att överbrygga dessa klyftor och tillhandahålla avfallshantering och återvinningssystem som uppfyller behoven hos den 21st  århundrade. Materialavgifter kan visa sig vara goda incitament, men vi bör också titta på utökat producentansvar och nya former av ägande av material.

Stödjer transformativ innovation

Vi måste se till att policyer stödjer fortsatt innovation och konkurrenskraftig hållbarhet genom att skapa ett ramverk som ger incitament för innovation som hjälper oss att genomföra den gröna affären. Istället för att utse vinnarna bör beslutsfattare sätta tydliga riktningar för att öka effektiviteten och minska koldioxidutsläppen. Genom att använda livscykeltänkande för att bedöma den verkliga effekten av lagstiftnings- och lagstiftningsförslag kan beslutsfattare också hjälpa till att bygga in resultatfokuserad policydesign.

Uppmuntra konsumenter till förändring

Cirkulära affärsmodeller bör uppmuntra konsumenterna att återanvända, reparera och återvinna – till exempel genom att se till att de ger dem bättre kvalitet på produkter och tjänster. Dessutom är utbildning och inspiration kraftfulla verktyg som både beslutsfattare och företag bör använda för att stoppa nedskräpning och föroreningar.

Vetenskapsledd politik

Genom att säkerställa att fakta och bevis är grunden för konsumentbeteende, beslutsfattande och reglering är det mycket mer sannolikt att vi levererar de bästa miljöresultaten. Vi är övertygade om att vi behöver möjliggöra reglering baserad på vetenskapliga bevis och fakta, som stöder och stimulerar innovation

Om vi ​​ska lyckas måste vi vara pragmatiska och arbeta tillsammans, agnostiker av teknik, material eller sektor. Ingen organisation kan göra detta ensam. Vi måste arbeta med varandra över hela värdekedjan och titta på vilka åtgärder som krävs i varje region eller land för att möjliggöra effektiv materialanvändning och för att säkerställa att uttjänta lösningar inte bara är uppnåbara utan ännu viktigare, hållbara. Vi bör skapa generella förutsättningar för att cirkulära företag ska blomstra så att det blir onödigt att titta på varje bransch individuellt och skapa regler per sektor – oavsett om det gäller förpackningar, bildelar eller elektronik till exempel.

Frågan handlar inte om engångs- eller fleranvändning, utan om råvaror. För att åstadkomma ett verkligt systemskifte måste vi hålla ögonen på helheten. Vi måste basera oss på vetenskapen och expertis hos dem som tillsammans kan göra skillnad.

Nu är det dags för förändring. Industrin och beslutsfattare måste gå samman för att bygga de plattformar som möjliggör arbete i både värde- och värdekedjor; och som själva är kopplade till de organisationer och mekanismer som beslutsfattare har etablerat. Genom att använda vetenskap, innovation och investeringar i ett offentlig-privat partnerskap kan vi leverera de bästa lösningarna för människor och planeten, från och med idag.

Charles Héaulmé
VD och koncernchef
Huhtamaki

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend