Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Bygga en klimatresistent framtid - En ny EU-strategi för anpassning till klimatförändringar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har antagit en ny EU-strategi för anpassning till klimatförändringar, som beskriver vägen för att förbereda sig för de oundvikliga effekterna av klimatförändringarna. Medan EU gör allt för att mildra klimatförändringen, både nationellt och internationellt, måste vi också göra oss redo att möta de oundvikliga konsekvenserna. Från dödliga värmeböljor och förödande torka, till decimerade skogar och kustlinjer som urholkats av stigande havsnivåer, tar klimatförändringarna redan sin vägtull i Europa och världen. Baserat på strategin för anpassning till klimatförändringen 2013 är målet med dagens förslag att flytta fokus från att förstå problemet till att utveckla lösningar och att flytta från planering till genomförande.

Europadirektörens vice ordförande Frans Timmermans sade: ”COVID-19-pandemin har varit en stark påminnelse om att otillräcklig förberedelse kan få allvarliga konsekvenser. Det finns inget vaccin mot klimatkrisen, men vi kan fortfarande bekämpa det och förbereda oss för dess oundvikliga effekter. Effekterna av klimatförändringarna känns redan både inom och utanför Europeiska unionen. Den nya strategin för klimatanpassning utrustar oss för att påskynda och fördjupa förberedelserna. Om vi ​​gör oss redo idag kan vi fortfarande bygga en klimatbeständig morgondag. ”

Ekonomiska förluster från mer frekventa klimatrelaterade extrema väder ökar. Inom EU är dessa förluster i genomsnitt redan över 12 miljarder euro per år. Konservativa uppskattningar visar att exponering av dagens EU-ekonomi för den globala uppvärmningen av 3 ° C över föreindustriella nivåer skulle resultera i en årlig förlust på minst 170 miljarder euro. Klimatförändringarna påverkar inte bara ekonomin utan också hälsan och välbefinnandet för européer, som i allt högre grad lider av värmeböljor. den dödligaste naturkatastrofen 2019 över hela världen var den europeiska värmeböljan med 2500 dödsfall.

Annons

Vår åtgärd för anpassning till klimatförändringarna måste involvera alla delar av samhället och alla nivåer av styrning, inom och utanför EU. Vi kommer att arbeta för att bygga ett klimatresistent samhälle genom förbättra kunskapen klimatpåverkan och anpassningslösningar; förbi intensifiera anpassningsplaneringen och klimat riskbedömningar; förbi påskyndande anpassningsåtgärd; och genom att bidra till att stärka klimatresistensen globalt.

Smartare, snabbare och mer systemisk anpassning

Anpassningsåtgärder måste informeras med robusta data och riskbedömningsverktyg som är tillgängliga för alla - från familjer som köper, bygger och renoverar bostäder till företag i kustregioner eller jordbrukare som planerar sina grödor. För att uppnå detta föreslår strategin åtgärder som driva kunskapens gränser för anpassning så att vi kan samlas mer och bättre data om klimatrelaterade risker och förluster, vilket gör dem tillgängliga för alla. Klimat-ADAPT, den europeiska plattformen för kunskap om anpassning kommer att förbättras och utvidgas och ett särskilt hälsoobservatorium kommer att läggas till för att bättre spåra, analysera och förhindra hälsoeffekter av klimatförändringar.

Annons

Klimatförändringar har effekter på alla nivåer i samhället och i alla sektorer av ekonomin, så anpassningsåtgärder måste vara systemiska. Kommissionen kommer att fortsätta att införliva klimatresistens i alla relevanta politikområden. Det kommer att stödja vidareutveckling och genomförande av anpassningsstrategier och planer med tre övergripande prioriteringar: integrering av anpassning i makropolitisk politik, naturbaserade lösningar för anpassning, och lokal anpassning handling.

Att intensifiera den internationella åtgärden

Vår politik för anpassning till klimatförändringar måste matcha vårt globala ledarskap när det gäller att mildra klimatförändringar. Parisavtalet fastställde ett globalt mål för anpassning och belyste anpassning som en viktig bidragsgivare till hållbar utveckling. EU kommer att främja subnationella, nationella och regionala tillvägagångssätt för anpassning, med ett särskilt fokus på anpassning i Afrika och utvecklingsstaterna för små öar. Vi kommer att öka stödet för internationell klimatbeständighet och beredskap genom tillhandahållande av resurser genom att prioritera åtgärder och öka effektiviteten genom uppskalning av internationell finansiering och genom starkare globalt engagemang och utbyte om anpassning. Vi kommer också att arbeta med internationella partner för att minska klyftan i internationell klimatfinansiering.

Bakgrund

Klimatförändringarna sker idag, så vi måste bygga en mer motståndskraftig morgondag. Världen har precis avslutat det hetaste decenniet på rekord under vilket titeln för hetaste året slogs åtta gånger. Frekvensen och svårighetsgraden av extrema klimat och väder ökar. Dessa ytterligheter sträcker sig från oöverträffade skogsbränder och värmeböljor precis ovanför polcirkeln till förödande torka i Medelhavsområdet och från orkaner som härjar EU: s yttersta regioner till skogar som decimeras av oöverträffade utbrott av barkbaggar i Central- och Östeuropa. Långsamma händelser som ökenspridning, förlust av biologisk mångfald, nedbrytning av mark och ekosystem, försurning av havet eller havsnivåhöjning är lika destruktiva på lång sikt.

Europeiska kommissionen tillkännagav denna nya, mer ambitiösa EU-strategi för anpassning till klimatförändringar i meddelandet om European Green Dealefter 2018 utvärdering av 2013 års strategi och ett öppet offentligt samråd mellan maj och augusti 2020 Europeiskt klimatlagförslag utgör grunden för ökad ambition och politisk samstämmighet kring anpassning. Det integrerar det globala målet om anpassning i artikel 7 i Parisavtalet och hållbar utveckling mål 13 i EU-lagstiftningen. Förslaget åtar sig EU och medlemsstaterna att göra kontinuerliga framsteg för att öka anpassningsförmågan, stärka motståndskraften och minska sårbarheten för klimatförändringar. Den nya anpassningsstrategin kommer att bidra till att dessa framsteg blir verklighet.

Mer

2021 EU: s strategi för anpassning till klimatförändringar

Frågor och svar

Anpassning till webbplatsen för klimatförändringar

European Green Deal

Videobestånd om anpassning till klimatförändringar

Klimatförändring

Executive Vice President Timmermans har en dialog på hög nivå med klimatförändringar med Turkiet

publicerade

on

Executive Vice President Timmermans tog emot den turkiska miljö- och urbaniseringsministern Murat Kurum i Bryssel för en dialog på hög nivå om klimatförändringar. Både EU och Turkiet upplevde extrema effekter av klimatförändringarna under sommaren, i form av skogsbränder och översvämningar. Turkiet har också sett det största utbrottet av ”havsnot” i Marmarahavet - överväxt av mikroskopiska alger orsakade av vattenföroreningar och klimatförändringar. I kölvattnet av dessa klimatförändrade händelser diskuterade Turkiet och EU områden där de kan främja sitt klimatsamarbete i strävan efter att nå Parisavtalets mål. Executive Vice President Timmermans och minister Kurum utbytte åsikter om brådskande åtgärder som krävs för att täppa till klyftan mellan vad som behövs och vad som görs när det gäller att minska utsläppen till noll i mitten av århundradet och därmed behålla målet på 1.5 ° C av Parisavtalet inom räckhåll. De diskuterade kolprissättningspolitiken som ett område av gemensamt intresse, med tanke på den kommande inrättandet av ett system för handel med utsläppsrätter i Turkiet och revideringen av EU: s system för handel med utsläppsrätter. Anpassning till klimatförändringar stod också högt på agendan tillsammans med naturbaserade lösningar för att motverka klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Du kan titta på deras vanliga pressanmärkningar här. Mer information om dialogen på hög nivå här.

Annons

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Tyskt val: Hungerstrejkare vill ha större åtgärder mot klimatförändringarna

publicerade

on

En grupp ungdomar är inne i den tredje veckan av en hungerstrejk i Berlin och hävdar att Tysklands politiska partier inte hanterar klimatförändringarna på ett adekvat sätt inför denna månads allmänna val., skriver Jenny Hill, Klimatförändring.

Demonstranterna - mellan 18 och 27 år - har lovat att fortsätta sin hungerstrejk tills de tre ledande kandidaterna som tävlar om att ersätta Angela Merkel kommer överens om att träffa dem.

Det finns en dämpad atmosfär bland de små tälten och handmålade banderoller nära tyska kansliet i Berlin.

Annons

De sex unga som har varit i hungerstrejk i mer än två veckor säger att de känner sig svaga.

Som 27 -åring är Jacob Heinze den äldsta av demonstranterna här (arrangörerna säger att fyra andra personer har anslutit sig till hungerstrejken utanför lägret). Han talar långsamt, uppenbarligen kämpar för att koncentrera sig, men sa till BBC att medan han är rädd för konsekvenserna av hans "obestämda hungerstrejk", är hans rädsla för klimatförändringar större.

"Jag har redan sagt till mina föräldrar och mina vänner att det finns en chans att jag inte kommer att se dem igen", sa han.

Annons

"Jag gör det här för att våra regeringar misslyckas med att rädda den unga generationen från en framtid som är bortom fantasi. Vilket är fruktansvärt. Vi kommer att möta krig om resurser som vatten, mat och mark och detta är redan en verklighet för många människor i världen. "

Med mindre än två veckor till Tysklands allmänna val kräver Jacob och hans demonstranter att de tre ledande kandidaterna ska ersätta Angela Merkel som tysk förbundskansler kommer och pratar med dem.

Hungerstrejkare efter klimatpolitiken i Berlin, 2021

Klimatförändringar är utan tvekan den största valfrågan här. Tyska politiker har påverkats av massgataprotesterna från unga klimataktivister de senaste åren, men sommarens dödliga översvämningar i västra landet har också fokuserat allmänhetens oro.

Trots det, säger hungerstrejkarna, föreslår inget av de viktigaste politiska partierna - inklusive Miljöpartiet - lämpliga åtgärder för att lösa problemet.

"Inget av deras program tar hänsyn till de faktiska vetenskapliga fakta hittills, särskilt inte faran med att tippa (stora irreversibla klimatförändringar) och det faktum att vi är väldigt nära att nå dem", säger taleskvinnan Hannah Luebbert.

Hon säger att demonstranterna vill att Tyskland inrättar en så kallad medborgarmöte - en grupp människor som valts för att återspegla alla delar av samhället - för att hitta lösningar.

"Klimatkrisen är också en politisk kris och kanske en kris i vår demokrati, eftersom uppläggningen med val vart fjärde år och det stora inflytandet från lobbyister och ekonomiska intressen inom våra parlament leder ofta till att ekonomiska intressen är viktigare än vår civilisation, vår överlevnad, säger Luebbert.

"Sådana medborgarstämmor påverkas inte av lobbyister och det är inte politiker där som är rädda för att inte bli omvalda, det är bara människor som använder sin rationalitet."

En vy över ett klimataktivisters läger nära Reichstag -byggnaden den 12 september 2021 i Berlin, Tyskland.
Hungerstrejkarna säger att ingen av kandidaterna gör tillräckligt för att förhindra en klimatkatastrof

Hungerstrejkarna säger att endast en av förbundskanslerkandidaterna - Annalena Baerbock från Miljöpartiet - har svarat, men att hon pratade med dem via telefon snarare än att möta deras krav på ett offentligt samtal. Hon har vädjat till dem att avsluta hungerstrejken.

Men gruppen - som lockar till sig ökande publicitet - har lovat att fortsätta, även om de erkänner nöd av sina familjer och vänner.

Trots det, säger Jacob, stöder hans mamma honom.

"Hon är rädd. Hon är riktigt, riktigt rädd men hon förstår varför jag tar de här stegen. Hon gråter varje dag och ringer varje dag och frågar mig, är det inte bättre att sluta? Och vi kommer alltid till den punkt där vi säger nej, det är nödvändigt att fortsätta, sa han.

"Det är verkligen nödvändigt att väcka människor över hela världen."

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Klimatklockan tickar snabbt

publicerade

on

De flesta är överens om att akuta åtgärder måste vidtas för att hantera den växande krisen som klimatförändringarna orsakar. Det är därför ledare från 196 länder möts i Glasgow i november för en stor klimatkonferens, kallad COP26. Men anpassning till klimatförändringar har också ett pris, skriver Nikolay Barekov, journalist och tidigare MEP.

Att öka medvetenheten om ekonomiska kostnader för att inte vidta åtgärder när det gäller anpassning till klimatförändringar är en viktig del av anpassningspolitiken. De ekonomiska kostnaderna för klimatförändringens resultat och kostnaderna för att inte vidta åtgärder kommer att stå högt på agendan i Glasgow.

Det finns fyra COP26 -mål, varav det tredje är under rubriken "mobilisering av finansiering".

Annons
Nikolay Barekov, journalist och tidigare MEP.

En talesman för COP26 sa till denna webbplats: "För att uppfylla våra mål måste utvecklade länder hålla vad de lovar att mobilisera minst 100 miljarder dollar i klimatfinansiering per år till 2020."

Det betyder, sade han, att internationella finansinstitut måste spela sin roll och tillägger, "vi behöver arbete för att släppa loss de biljoner i privat och offentlig finansiering som krävs för att säkra den globala netto -nollan."

För att nå våra klimatmål måste varje företag, varje finansiellt företag, varje bank, försäkringsgivare och investerare förändras, säger COP26 -talesmannen. 

Annons

"Länder måste hantera de ökande effekterna av klimatförändringar på medborgarnas liv och de behöver finansiering för att göra det."

Omfattningen och hastigheten på de förändringar som behövs kommer att kräva alla former av finansiering, inklusive offentliga finanser för utveckling av infrastruktur som vi behöver för att övergå till en grönare och mer klimatbeständig ekonomi, och privat finansiering för att finansiera teknik och innovation, och för att hjälpa till att vända miljarder offentliga pengar till biljoner totala klimatinvesteringar.

Klimatanalytiker varnar för att, om nuvarande trender fortsätter, kommer kostnaden för global uppvärmning att komma med en prislapp på nästan 1.9 biljoner dollar per år, eller 1.8 procent av USA: s BNP per år år 2100.

EUReporter har tittat på vad fyra EU -länder, Bulgarien, Rumänien, Grekland och Turkiet för närvarande gör - och fortfarande behöver göra - för att möta kostnaden för att hantera klimatförändringar, med andra ord för att uppfylla målen för mål nummer tre i COP26.

När det gäller Bulgarien säger det att det behöver 33 miljarder euro för att kunna uppfylla de viktigaste målen för EU: s gröna avtal under de kommande tio åren. Bulgarien kan vara bland de som drabbats mest av avkolningen av EU: s ekonomi. Det står för 10% av kolet som används i EU och 7% av arbetstillfällena inom EU: s kolsektor. Omkring 8 8,800 personer arbetar inom kolbrytning i Bulgarien, medan de indirekt drabbade uppskattas till över 94,000 600, med sociala kostnader till cirka XNUMX miljoner euro per år.

På andra ställen har man uppskattat att mer än 3 miljarder euro behövs i Bulgarien bara för att uppfylla minimikraven i EU: s stadsreningsdirektiv.

För att Bulgarien ska kunna fullfölja Green Deal måste de spendera 5% av landets BNP varje år.

När vi flyttar till Rumänien är utsikterna lika allvarliga.

Enligt en rapport som publicerades i februari 2020 av Sandbag EU, skulle Rumänien nästan kunna sägas vara framgångsrikt i EU: s tävling mot en ekonomi med noll-noll år 2050. På grund av flera förändringar i ekonomins struktur efter övergången efter 1990 , Rumänien har sett massiva minskningar av utsläpp, som den fjärde EU -medlemsstaten som minskade sina utsläpp snabbast mot 1990, även om det inte är på en förutsägbar och hållbar bana till nollnetto år 2050 än.

Rapporten säger emellertid att Rumänien är det land i sydöstra Europa eller centralösteuropeiska med några av de "bästa möjliga förutsättningarna" för energiomställningen: en mångsidig energimix där nästan 50% av den redan är utsläppsfri för växthusgaser, den största vindkraftparken på land i EU och en enorm potential för förnybar energi.

Rapportförfattare Suzana Carp och Raphael Hanoteaux tillägger ”Ändå är Rumänien fortfarande ett av de brunkolsintensiva länderna i EU, och trots dess lägre andel kol i blandningen än resten av regionen är de investeringar som krävs för dess energiomställning inte att underskattas. ”

Detta, säger de, innebär att i europeisk skala betalar rumäner fortfarande mer än sina europeiska motsvarigheter för kostnaderna för detta kolintensiva energisystem.

Landets energiminister har uppskattat kostnaden för att överföra kraftsektorn till 2030 till cirka 15-30 miljarder euro och Rumänien, påpekar rapporten, har fortfarande den näst lägsta BNP i unionen och därför de faktiska investeringsbehovet för energiomställningen är extremt hög.

Med tanke på framtiden föreslår rapporten att ett sätt att möta kostnaderna för avkolning fram till 2030 i Rumänien kan vara genom "ett smart utnyttjande" av ETS (emission trading system) intäkter.

Ett EU -land som redan drabbats allvarligt av klimatförändringarna är Grekland som förväntas få ännu fler negativa effekter i framtiden. Med tanke på detta har Bank of Greece varit en av de första centralbankerna i världen som aktivt engagerat sig i klimatfrågan och investerat betydligt i klimatforskning.

Det säger att klimatförändringar verkar vara ett stort hot, eftersom effekterna på nästan alla sektorer i den nationella ekonomin "förväntas bli negativa."

Banken inser vikten av ekonomisk politik och har släppt "The Economics of Climate Change", som ger en omfattande, toppmodern översyn av klimatförändringarnas ekonomi.

Yannis Stournaras, guvernör för Bank of Greece, konstaterar att Aten var den första staden i Grekland som utvecklade en integrerad klimathandlingsplan för både begränsning och anpassning, enligt exemplet från andra storstäder runt om i världen.

Michael Berkowitz, ordförande för The Rockefeller Foundation's '100 Resilient Cities' sa att Aten -planen är ett viktigt steg i stadens "resa för att bygga motståndskraft inför de otaliga utmaningarna under 21 -talet".

”Klimatanpassning är en avgörande del av stadens motståndskraft, och vi är glada att se detta imponerande steg av staden och våra partners. Vi ser fram emot att samarbeta för att förverkliga målen med denna plan. ”

Ett annat land som drabbats hårt av den globala uppvärmningen i år är Turkiet och Erdogan Bayraktar, miljö- och urbaniseringsminister, varnar Turkiet kommer att bli ett av de mest drabbade Medelhavsländerna inte minst för att det är ett jordbruksland och dess vattenresurser minskar snabbt. ”

Eftersom turismen är viktig för sin inkomst säger han "det är en skyldighet för oss att fästa den vikt som krävs vid anpassningsstudier".


Enligt klimatexperter har Turkiet lidit av global uppvärmning sedan 1970 -talet men sedan 1994 har de genomsnittliga, högsta dagstemperaturerna, även de högsta nattemperaturerna, skjutit i höjden.

Men dess ansträngningar att ta itu med frågorna ses som för närvarande försvunna av motstridiga myndigheter i planering av markanvändning, konflikter mellan lagar, ekosystemens hållbarhet och försäkringsregimer som inte återspeglar risker för klimatförändringar.

Turkiets anpassningsstrategi och handlingsplan kräver indirekt ekonomisk politik för anpassning till klimatförändringar och stödmekanismer.

Planen varnar för att ”I Turkiet, för att anpassa sig till klimatförändringens effekter, har kostnadsförda redovisningar av anpassning på nationell, regional eller sektorsnivå ännu inte genomförts.”

Under de senaste åren har ett antal projekt som syftar till anpassning till klimatförändringar fått stöd av FN och dess dotterbolag för att ge tekniskt bistånd och Turkiets andelar i Clean Technology Fund25.

Men planen säger att för närvarande är medel som avsatts för vetenskaplig forskning och FoU -aktiviteter inom klimatförändringsanpassning inte ”tillräckliga”.

Den säger: ”Det har inte gjorts forskning för att genomföra konsekvensanalyser av klimatförändringar av de klimatberoende sektorerna (jordbruk, industri, turism etc.) och bestämning av anpassningskostnader.

"Det är av stor vikt att bygga information om kostnader och finansiering av klimatchansanpassning och att utvärdera färdplanen för dessa frågor mer utförligt."

Turkiet anser att medel för anpassning bör tillhandahållas utifrån vissa kriterier, inklusive sårbarhet för de negativa effekterna av klimatförändringar.

Genereringen av ”nya, adekvata, förutsägbara och hållbara” finansiella resurser bör baseras på principerna om ”jämlikhet” och ”gemensamt men differentierat ansvar”.

Turkiet har också efterlyst en internationell försäkringsmekanism med flera valmöjligheter för att kompensera för förluster och skador som orsakas av klimatframkallade extrema händelser som torka, översvämningar, frost och jordskred.

Så, med klockan som tickar snabbt inför den globala händelsen i Skottland, är det klart att alla dessa fyra länder fortfarande har arbete att göra för att hantera de enorma kostnaderna för att bekämpa den globala uppvärmningen.

Nikolay Barekov är politisk journalist och TV -presentatör, tidigare vd för TV7 Bulgarien och tidigare MEP för Bulgarien och tidigare vice ordförande för ECR -gruppen i Europaparlamentet.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend