Anslut dig till vårt nätverk!

Digital Society

Hur medborgarna kan driva de gröna och digitala övergångarna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Initiativet Connected Europe har visat hur mycket populärt stöd det finns för ett hälsosammare, grönare och mer digitalt samhälle. Ben Wreschner (chefsekonom, Vodafone) och Dharmendra Kanani (direktör Asien, fred, säkerhet och försvar, digital och chefstalsman, Europas vänner) förklara hur medborgarengagemang kommer att vara avgörande för de gröna och digitala övergångarna.

Den nyligen lanserade konferensen om Europas framtid har tagit ett innovativt synsätt eftersom det letar efter sätt att reformera Europeiska unionens politik och institutioner. Det erbjuder en digital plattform för människor att skicka in idéer och delta i diskussioner, uppmuntra insikt och debatt i hela EU.

Denna strategi för digitala engagemang speglar ett gemensamt initiativ mellan Vodafone och Europas vänner som har pågått under de senaste sex månaderna. Ansluten Europa samlar synpunkter från medborgare, industri och beslutsfattare och använder en samarbetsstrategi för att generera politiska rekommendationer med tonvikt på praktiska lösningar på de utmaningar vi står inför. Medborgarperspektiv är avgörande för Connected Europe: deras förhoppningar och bekymmer hjälper till att styra diskussionerna.

Annons

När konferensen börjar, här är några förslag vi kan erbjuda för att främja debatt och generera användbara idéer för ett grönare, mer digitalt samhälle.

Lämna ingen bakom

Medborgare som deltar i Connected Europe-diskussionerna ser fördelarna med teknik. Men de påminde oss om att tekniken inte kan vara en lösning ensam. Vi måste se till att människor kan få tillgång till den teknik som är tillgänglig för dem. Det innebär att bygga digitala färdigheter från skolan till arbetsplatsen och bortom så att det finns möjligheter till livslångt lärande. Det säkerställer att ingen blir kvar.

Annons

Medborgarna är förståeligt oroade över digital utestängning, särskilt när det gäller äldre, personer med funktionsnedsättning och människor som bor i avlägsna områden. Att säkerställa åtkomst för alla är oerhört viktigt. Regeringar måste arbeta med företag för att ta itu med den digitala klyftan och leverera anslutning till alla, unga eller gamla, urbana eller landsbygd.

Det fanns också ett erkännande, ibland förlorat i silos av beslutsfattande, att digital transformation är en möjliggörare för många andra viktiga mål. Digitalisering kan till exempel bidra till att mildra klimatförändringar och stödja hållbarhet, det kan bidra till att förbättra hälsan, stärka ekonomin och förbättra social rättvisa. Det kan till och med stärka EU: s position i världen genom att göra EU mer konkurrenskraftigt - samtidigt som den försvarar den europeiska demokratin.

Gör det rättvist

I våra fokusgrupper för det gröna Europa frågades cirka 150 europeiska medborgare från 16 länder om sina åsikter. En av de största oron som tas upp när det gäller den gröna övergången är rättvisa. Det finns en stor oro för att bördan kan falla orättvist på konsumenter, snarare än regeringar och industri.

Men hela poängen med digital möjliggörande för en grön övergång är att den hjälper till att uppnå hållbarhetsmål utan att låta bördan orättvist falla på någon enskild grupp. Både de gröna och digitala övergångarna syftar till att hitta möjligheter för alla så att förändringarna resulterar i fördelar runt omkring.

Digitala innovationer, som smarta mätare och LED-gatlyktor anslutna till ett centralt ledningssystem, kan dramatiskt minska energiförbrukningen. Internet of Things (IoT) -sensorer på gårdar kan mäta fukt och markhälsa så att bevattning och gödselmedel är mycket effektivare. Ingen av dessa innovationer resulterar i att någon grupp tappar. De är verkliga vinster för medborgare, konsumenter, industri och regeringar, så länge vi alla tar våra egna utsläpp på allvar och hanterar dem på lämpligt sätt.

Klarhet

Fokusgrupperna för Connected Europe visade hur människor ibland kämpar för att tolka gröna referenser. De flesta vill göra rätt när det gäller hållbarhet, men när det gäller vardagliga beslut är det inte alltid klart vad det miljövänliga alternativet är. Bristen på EU-omfattande standarder och riktmärken innebär att konsumenter kan kämpa för att göra informerade gröna val.

En lösning skulle vara att skapa en standardiserad ram som fungerar i linje med EU: s hållbarhetsprinciper. Det kan inte bara visa miljöpåverkan av en produkt eller tjänst utan också dess digitala referenser. Ett förslag som redan framträder från diskussionerna om det anslutna Europa är att EU använder redan pågående processer för att bygga en "Digital Opportunity Assessment" för att sitta vid sidan av bedömningar av grön påverkan.

Ett annat alternativ är det digitala produktpasset som nämns i EU: s ministerdeklaration om en grön och digital transformation. Att spåra och spåra produkter och material skulle förbättra konsumenternas egenmakt och hållbara val genom information och medvetenhet. För att passen ska lyckas krävs en stark paneuropeisk strategi tillsammans med digitala logistikverktyg som kan spåra produkter genom hela leveranskedjan.

Ansvarighet

Ansvarsskyldighet är nära kopplad till tydlighet. Medborgarnas oro kring rättvisa, förtroende och bekvämlighet visar att vi måste bevisa att vi gör vad vi lovar att göra. Men hur håller vi oss ansvariga när det gäller digital för grönt och leverera den dubbla digitala och gröna övergången?

Diskussionerna i Connected Europe visade hur viktigt det är att arbeta över olika sektorer och utveckla gemensamma standarder. En lösning kan vara att använda Digital Economy and Society Index (DESI), som övervakar Europas övergripande digitala prestanda och spårar medlemsstaternas framsteg när det gäller digital konkurrenskraft. DESI kan justeras för att inkludera hållbarhet. Återvinningsfondernas fördelning och utgifter kan effektivt övervakas och politiska reformer mäts mot DESI. Digital som multiplikator kan hjälpa medlemsstaterna att fullgöra EU: s åtagande om återhämtning och motståndskraft (RRF) på minst 37% av de nationella planernas utgifter som går till gröna projekt.

Argumentet för sådan ansvarsskyldighet handlar också om att visa valuta för pengarna: det finns starka ekonomiska fördelar med dessa förändringar. Enligt en Deloittes rapportSkulle EU: s BNP kunna öka med 7.2% om återhämtningspaket fokuserar på digitala och gröna investeringar och alla medlemsstater når 90 poäng på DESI 2027.

Arbetar tillsammans

Connected Europe är ett verkligt samarbetsinitiativ som involverar medborgare, industri, beslutsfattare och akademiker. Detta tillvägagångssätt måste replikeras i större skala om vi ska lyckas navigera i de gröna och digitala övergångarna. Medborgares åsikter och branschexpertis måste samlas med beslutsfattare som kan stödja och underlätta rätt ram för att ett samarbetspartnerskap ska fungera effektivt.

Det finns tydliga bevis för att vi med rätt ram, politiska reformer och effektiv användning av EU: s återuppbyggnadsfonder kan göra mer för att investera i rätt område. Vi kan bygga ett hälsosammare och mer hållbart samhälle som ger medborgare och företag möjlighet att utnyttja potentialen i den digitala omvandlingen. Vi kan bygga ett grönt, digitalt och mer motståndskraftigt Europa.

Initiativet Connected Europe fortsätter att samla synpunkter och input för att formulera rekommendationerna och policyfrågor som kommer att bygga ett mer framgångsrikt, grönare och motståndskraftigt Europa. En fullständig rapport kommer att publiceras senare på året. För att engagera dig eller ta reda på mer om Connected Europe, klicka här.

Digitala ekonomin

Kommissionen föreslår en väg till det digitala decenniet för att leverera EU: s digitala omvandling senast 2030

publicerade

on

Den 15 september föreslog kommissionen en väg till det digitala decenniet, en konkret plan för att uppnå den digitala omvandlingen av vårt samhälle och vår ekonomi år 2030. Den föreslagna vägen till det digitala decenniet kommer att översättas EU: s digitala ambitioner för 2030 in i en konkret leveransmekanism. Det kommer att inrätta en styrningsram baserad på en årlig samarbetsmekanism med medlemsstaterna för att nå 2030 Digitala decennier på unionsnivå inom områdena digital kompetens, digital infrastruktur, digitalisering av företag och offentliga tjänster. Det syftar också till att identifiera och genomföra storskaliga digitala projekt som involverar kommissionen och medlemsstaterna. Pandemin belyste den centrala roll som digital teknik spelar för att bygga en hållbar och välmående framtid. I synnerhet avslöjade krisen en klyfta mellan digitalt lämpliga företag och de som ännu inte antog digitala lösningar, och belyste klyftan mellan välanslutna stads-, landsbygds- och avlägsna områden. Digitalisering erbjuder många nya möjligheter på den europeiska marknaden, där mer än 500,000 2020 lediga platser för cybersäkerhet och dataexperter förblev ofyllda år XNUMX. I linje med europeiska värderingar bör vägen till det digitala decenniet stärka vårt digitala ledarskap och främja mänskligt centrerad och hållbar digital politik stärker medborgare och företag. Mer information finns i detta pressmeddelande, Q & A och faktablad. President von der Leyens tal om tillståndet i unionen är också tillgänglig nätet.

Annons

Fortsätt läsa

Digitala ekonomin

Digital euro: Kommissionen välkomnar ECB: s lansering av projektet för digital euro

publicerade

on

Kommissionen välkomnar beslutet från ECB-rådet för Europeiska centralbanken (ECB) att starta det digitala europrojektet och inleda sin utredningsfas. Denna fas kommer att titta på olika designalternativ, användarkrav och hur finansiella mellanhänder kan tillhandahålla tjänster som bygger på en digital euro. Den digitala euron, en digital form av centralbankpengar, skulle erbjuda större valmöjligheter för konsumenter och företag i situationer där fysiska kontanter inte kan användas. Det skulle stödja en välintegrerad betalningssektor för att svara på nya betalningsbehov i Europa.

Med hänsyn till digitalisering, snabba förändringar i betalningslandskapet och uppkomsten av kryptotillgångar skulle den digitala euron vara ett komplement till kontanter, som bör förbli allmänt tillgängliga och användbara. Det skulle stödja ett antal politiska mål som anges i kommissionens bredare digital ekonomi och betalningsstrategier för detaljhandeln inklusive digitalisering av den europeiska ekonomin, öka eurons internationella roll och stödja EU: s öppna strategiska autonomi. Baserat på det tekniska samarbetet med ECB som inleddes i januari kommer kommissionen att fortsätta att arbeta nära ECB och EU-institutionerna under hela utredningsfasen för att analysera och testa de olika designalternativen mot bakgrund av politiska mål.

Annons

Fortsätt läsa

Artificiell intelligens

Utbildning: Kommissionen startar expertgrupp för att utveckla etiska riktlinjer för artificiell intelligens och data för lärare

publicerade

on

Den 8 juli höll kommissionen det första mötet i EU expertgrupp för artificiell intelligens (AI) och data inom utbildning. Expertgruppen är en del av Handlingsplan för digital utbildning (2021-2027), som ytterligare kommer att främja förståelsen för användningen av ny teknik och öka medvetenheten om möjligheterna och riskerna med att använda AI och data i utbildning. De 25 experterna, som väljs ut via ett öppet samtal, ska utarbeta etiska riktlinjer för AI och data riktade specifikt till utbildningssektorn. Genom att erkänna potentialen och riskerna med AI-teknik och data kommer gruppen att hantera utmaningar relaterade till icke-diskriminering samt etiska, säkerhets- och integritetsfrågor.

Det kommer också att ta itu med det trängande behovet av lärare och studenter att ha en grundläggande förståelse för AI och dataanvändning för att engagera sig positivt, kritiskt och etiskt med denna teknik. Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, sade: ”Artificiell intelligens och inlärningsanalys är spelförändrande teknik. De revolutionerar sättet studenter lär sig. Samtidigt är många lärare, föräldrar och elever förståeligt oroliga för vem som samlar in, kontrollerar och tolkar den information som genereras om dem. Det är här vår nya expertgrupp kommer in: deras arbete kommer att vara avgörande för att utarbeta praktiska etiska riktlinjer för lärare och ta upp till exempel förslag i beslutsfattandet.

"Mötet var ett viktigt steg mot att genomföra vår handlingsplan för digital utbildning - tillsammans kommer vi att säkerställa att AI uppfyller verkliga utbildningsbehov och används säkert och etiskt av elever och lärare i hela Europa."

Annons

Mötet var det första av fyra som ägde rum de närmaste 12 månaderna. Riktlinjerna, som presenteras i september 2022, kommer att åtföljas av ett utbildningsprogram för forskare och studenter om de etiska aspekterna av AI, och inkluderar ett mål om 45% av kvinnors deltagande i aktiviteter. Gruppen kommer också att se till att riktlinjerna tar hänsyn till kommissionens april 2021 förslag till rättslig ram för AI och ny samordnad plan med medlemsstaterna. Information om lanseringen och expertprogrammets arbetsprogram finns tillgänglig nätetfinns ytterligare information om AI och utbildning här.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend