Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Mot en vinn-vinn-policymix för friskare människor och planeter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Föroreningar - nyckeltemat för EU: s gröna vecka 2021 - är den största miljöorsaken till multipla psykiska och fysiska sjukdomar och för tidiga dödsfall. skriver Viatris Europes chef för företagsfrågor Victor Mendonca.

De ambitiösa mål som fastställts av Europeiska kommissionen i den europeiska klimatlagen - att inkludera målet för utsläppsminskning 2030 på minst 55% som en stegsten till målet för klimatneutralitet 2050 - kommer att bidra till att skapa ett grönare Europa och förbättra människors hälsa. Bara i mitten av maj lanserades Europeiska kommissionens handlingsplan för nollföroreningar i syfte att minska luft-, vatten- och markföroreningar till 2050 till nivåer som "inte längre anses vara skadliga för hälsa och naturliga ekosystem"

När det gäller läkemedel syftar planen till att lösa föroreningar från läkemedel i vatten och jord, utöver EU-målet om minskning av antimikrobiell resistens. Dessutom är patienter och klienter mer miljömedvetna och kräver att företag tar ställning och visar engagemang för detta ämne.

Annons

Kopplingen mellan påverkan på miljö och hälsa kunde inte vara starkare än idag.

Viatris, ett nytt slags vårdföretag, bildat i november 2020, fokuserar på att säkerställa hållbar tillgång till läkemedel över hela världen och betjänar patienter oavsett geografi eller omständigheter. Så hur skapar ett läkemedelsföretag denna balans mellan att åta sig att ta itu med världens mest akuta hälsobehov och att hantera de miljöutmaningar som finns?

För det första - att hantera vår vattenanvändning, luftutsläpp, avfall, klimatförändringar och energipåverkan kräver en integrerad och omfattande strategi. Viatris ökade till exempel andelen förnybar energi med 485% sedan 2015. Vi arbetar också med att utveckla ett mål för minskning av växthusgasutsläpp i linje med Science-Based Target Initiative (SBTi) kriterier. Dessutom, genom vårt medlemskap i Pharmaceutical Supply Chain Initiative, strävar vi efter att ständigt förbättra sociala, hälso-, säkerhets- och miljömässigt hållbara resultat för våra försörjningskedjor.

Annons

Att bevara vatten och proaktivt avloppsvattenhantering är kärnkomponenter för att hantera hållbar verksamhet samt för att främja tillgång till medicin och god hälsa. Viatris har till exempel genomfört åtgärder på flera platser i Indien 2020 för att minska vattenanvändningen, öka effektiviteten och säkerställa att inget obehandlat avloppsvatten kommer in i miljön. Medan dessa initiativ genomfördes i Indien, vittnar de om företagets åtagande att bevara vatten och proaktiv avloppsvattenhantering globalt.

För det andra måste företag som Viatris titta på några av de viktigaste ämnena som påverkar människor och planetens hälsa på ett holistiskt sätt. Ta antimikrobiell resistens (AMR), ett framträdande folkhälsorisk som uppstår när bakterier utvecklas för att motstå effekterna av antibiotika, vilket gör infektioner svårare att behandla. Att ta itu med AMR kräver ett samarbete med flera intressenter. Ett effektivt svar på AMR måste prioritera tillgång till antimikrobiella medel, förvaltningsåtgärder - inklusive lämplig användning och övervakning - och ansvarsfull tillverkning. De flesta antibiotika i miljön är resultatet av utsöndringar hos människor och djur medan en betydligt mindre mängd kommer från tillverkning av aktiva farmaceutiska ingredienser (API) och deras formulering till läkemedel.

Viatris har åtagit sig att minska läkemedel som släpps ut från vår tillverkningsverksamhet och arbeta med intressenter i hela branschen för att bekämpa AMR genom att - till exempel - underteckna Davosdeklarationen om att bekämpa AMR och styrelseledamot i AMR Industry Alliance. Att tillämpa den gemensamma framställningsramen för antibiotika och samarbeta med alla antibiotikaleverantörer så att de antar ramverket bör också vara en prioritet för alla läkemedelsföretag.

För det tredje - vi kan inte göra det bara på vår sida. Partnerskap måste konsolideras för att främja risk- och vetenskapsbaserade policyer och metoder. Viatris förespråkar etablerade branschinitiativ om god miljöpraxis inklusive ansvarsfull tillverkning och hantering av avloppsvatten. Detta är det bästa sättet att skala tillämpningen av god miljöpraxis för att underlätta effektiviteten i hela värdekedjan, bidra till att minska den administrativa bördan och hålla kostnaderna - allt detta tjänar de två övergripande målen om stabil och snabb tillgång till högkvalitativ och prisvärd medicin och ansvarig uppträdande.

Som ett läkemedelsföretag ser Viatris fram emot en öppen och konstruktiv dialog med intressenter runt om i Europa för att hitta lösningar som garanterar tillgång till läkemedel och svarar på miljö- och hälsoutmaningarna. Partnerskap och samarbete är nyckeln till framgången för en nollförorenad värld.

Miljö

Ozonhålet på södra halvklotet överträffar Antarktis storlek

publicerade

on

Copernicus Atmosphere Monitoring Service följer noga Antarktisregionen för att övervaka utvecklingen av årets ozonhål över Sydpolen, som nu har nått en omfattning som är större än Antarktis. Efter en ganska standardstart har ozonhålet 2021 vuxit avsevärt den senaste veckan och är nu större än 75 % av ozonhålen vid det skedet under säsongen sedan 1979.

Forskare från Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) har noga följt utvecklingen av årets antarktiska ozonhål. På Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet (16 september) CAMS gav en första statusuppdatering av det stratosfäriska hålet som uppträder varje år under Australiska våren och ozonskiktet som skyddar jorden från de skadliga egenskaperna hos solstrålar. CAMS genomförs av European Center for Medium-Distance Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen med finansiering från EU.

Vincent-Henri Peuch, chef för Copernicus Atmosphere Monitoring Service, sa: ”I år utvecklades ozonhålet som förväntat i början av säsongen. Det verkar ganska likt fjolårets, som inte heller var riktigt exceptionellt i september, men sedan förvandlades till ett av de längsta ozonhålen i vårt datarekord senare under säsongen. Nu visar våra prognoser att årets hål har utvecklats till ett ganska större än vanligt. Virveln är ganska stabil och stratosfäriska temperaturer är ännu lägre än förra året. Vi tittar på ett ganska stort och potentiellt också djupt ozonhål. ”

CAMS operativa övervakning av ozonskiktet använder datormodellering i kombination med satellitobservationer på liknande sätt som väderprognoser för att ge en heltäckande tredimensionell bild av ozonhålets tillstånd. För det kombinerar CAMS effektivt olika delar av tillgänglig information. En del av analysen består av observationer av den totala ozonkolonnen från mätningar i den ultraviolett-synliga delen av solspektret. Dessa observationer är av mycket hög kvalitet men är inte tillgängliga i regionen som fortfarande ligger i polarnatten. En annan uppsättning observationer ingår, som ger avgörande information om ozonlagrets vertikala struktur, men har begränsad horisontell täckning. Genom att kombinera totalt fem olika källor och sammanföra dem med sin sofistikerade numeriska modell kan CAMS ge en detaljerad bild av ozonfördelningen med konsekvent total kolumn, profil och dynamik. Mer information i bifogat pressmeddelande.

CAMS_Newsflash_Ozone Day_15092021_BEEN.docx
 
Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation, som fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgänglig driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU -byråer och Mercator Océan, bland andra. ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observation program: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU Joint Research Council (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 34 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en 24/7 operativ tjänst som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25% av sin kapacitet för sina egna ändamål. ECMWF utökar sin plats i sina medlemsstater för vissa aktiviteter. Förutom ett huvudkontor i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som bedrivs i partnerskap med EU, som Copernicus, att finnas i Bonn, Tyskland från sommaren 2021.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Tyskt val: Hungerstrejkare vill ha större åtgärder mot klimatförändringarna

publicerade

on

En grupp ungdomar är inne i den tredje veckan av en hungerstrejk i Berlin och hävdar att Tysklands politiska partier inte hanterar klimatförändringarna på ett adekvat sätt inför denna månads allmänna val., skriver Jenny Hill, Klimatförändring.

Demonstranterna - mellan 18 och 27 år - har lovat att fortsätta sin hungerstrejk tills de tre ledande kandidaterna som tävlar om att ersätta Angela Merkel kommer överens om att träffa dem.

Det finns en dämpad atmosfär bland de små tälten och handmålade banderoller nära tyska kansliet i Berlin.

Annons

De sex unga som har varit i hungerstrejk i mer än två veckor säger att de känner sig svaga.

Som 27 -åring är Jacob Heinze den äldsta av demonstranterna här (arrangörerna säger att fyra andra personer har anslutit sig till hungerstrejken utanför lägret). Han talar långsamt, uppenbarligen kämpar för att koncentrera sig, men sa till BBC att medan han är rädd för konsekvenserna av hans "obestämda hungerstrejk", är hans rädsla för klimatförändringar större.

"Jag har redan sagt till mina föräldrar och mina vänner att det finns en chans att jag inte kommer att se dem igen", sa han.

Annons

"Jag gör det här för att våra regeringar misslyckas med att rädda den unga generationen från en framtid som är bortom fantasi. Vilket är fruktansvärt. Vi kommer att möta krig om resurser som vatten, mat och mark och detta är redan en verklighet för många människor i världen. "

Med mindre än två veckor till Tysklands allmänna val kräver Jacob och hans demonstranter att de tre ledande kandidaterna ska ersätta Angela Merkel som tysk förbundskansler kommer och pratar med dem.

Hungerstrejkare efter klimatpolitiken i Berlin, 2021

Klimatförändringar är utan tvekan den största valfrågan här. Tyska politiker har påverkats av massgataprotesterna från unga klimataktivister de senaste åren, men sommarens dödliga översvämningar i västra landet har också fokuserat allmänhetens oro.

Trots det, säger hungerstrejkarna, föreslår inget av de viktigaste politiska partierna - inklusive Miljöpartiet - lämpliga åtgärder för att lösa problemet.

"Inget av deras program tar hänsyn till de faktiska vetenskapliga fakta hittills, särskilt inte faran med att tippa (stora irreversibla klimatförändringar) och det faktum att vi är väldigt nära att nå dem", säger taleskvinnan Hannah Luebbert.

Hon säger att demonstranterna vill att Tyskland inrättar en så kallad medborgarmöte - en grupp människor som valts för att återspegla alla delar av samhället - för att hitta lösningar.

"Klimatkrisen är också en politisk kris och kanske en kris i vår demokrati, eftersom uppläggningen med val vart fjärde år och det stora inflytandet från lobbyister och ekonomiska intressen inom våra parlament leder ofta till att ekonomiska intressen är viktigare än vår civilisation, vår överlevnad, säger Luebbert.

"Sådana medborgarstämmor påverkas inte av lobbyister och det är inte politiker där som är rädda för att inte bli omvalda, det är bara människor som använder sin rationalitet."

En vy över ett klimataktivisters läger nära Reichstag -byggnaden den 12 september 2021 i Berlin, Tyskland.
Hungerstrejkarna säger att ingen av kandidaterna gör tillräckligt för att förhindra en klimatkatastrof

Hungerstrejkarna säger att endast en av förbundskanslerkandidaterna - Annalena Baerbock från Miljöpartiet - har svarat, men att hon pratade med dem via telefon snarare än att möta deras krav på ett offentligt samtal. Hon har vädjat till dem att avsluta hungerstrejken.

Men gruppen - som lockar till sig ökande publicitet - har lovat att fortsätta, även om de erkänner nöd av sina familjer och vänner.

Trots det, säger Jacob, stöder hans mamma honom.

"Hon är rädd. Hon är riktigt, riktigt rädd men hon förstår varför jag tar de här stegen. Hon gråter varje dag och ringer varje dag och frågar mig, är det inte bättre att sluta? Och vi kommer alltid till den punkt där vi säger nej, det är nödvändigt att fortsätta, sa han.

"Det är verkligen nödvändigt att väcka människor över hela världen."

Fortsätt läsa

Översvämningar

En person saknas fortfarande efter översvämningar i södra Frankrike

publicerade

on

By

Vind, hagel och regn blåser i Rodilhan, Gard, Frankrike 14 september 2021, i denna skärmgrepp från en video i sociala medier. @YLONA91/via REUTERS

En person rapporterades fortfarande försvunnen på tisdagen (14 september) efter att ett kraftigt regn drabbade Gard -regionen i södra Frankrike, säger inrikesminister Gerald Darmanin, som besökte området. skriver Dominique Vidalon och Benoit Van Overstraeten, Reuters.

Andra personer som rapporterats försvunna har hittats, säger lokala myndigheter.

"Cirka 60 byar har delvis drabbats", sa Darmanin på BFM TV.

Annons

"Väderläget har förbättrats sedan mitt på eftermiddagen, men det kommer att förvärras igen över natten", sade regionens prefekt i ett uttalande och tillade att skolor i området skulle stängas på onsdagen (15 september).

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend