Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Frans Timmermans vid EESK: "Den europeiska gröna affären kommer att vara rättvis eller bara inte"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Frans Timmermans har tillkännagett åtgärder för att skydda de mest utsatta från en eventuell utvidgning av handeln med utsläppsrätter till uppvärmnings- och transportbränslen och hörde EESK: s förslag att förbättra företagens beslutsfattande om den gröna övergången genom social dialog.

EESK: s vice ordförande Frans Timmermans välkomnade till EESK: s plenarsession på onsdagen (9 juni) och sade EESK: s ordförande Christa Schweng att EESK hade varit en trogen allierad med kommissionen i sin klimatåtgärd. Den hade stött kommissionens förslag om djärvare utsläppsminskningar fram till 2030 än ursprungligen planerat. Det hade också varit dess aktiva partner i ansträngningarna att stödja den nyblivna cirkulära ekonomin i Europa, med de två institutionerna som lanserade den europeiska intressentplattformen för cirkulär ekonomi 2017 som en resurs för banbrytande företag över hela Europa.

Nu när Europa reflekterade över hur man kunde bygga bättre efter COVID-19-pandemin, behövdes en social överenskommelse mer än någonsin för att säkerställa en rättvis grön övergång.

Annons

"Green Deal är en ambitiös tillväxtstrategi för EU att uppnå klimatneutralitet år 2050 och ge ekonomisk drivkraft", säger Schweng, "men de sociala, arbetskraftiga, hälso- och jämlikhetsdimensionerna bör stärkas för att säkerställa att ingen person, samhälle, arbetare , sektor eller region är kvar. "

Timmermans betonade att den sociala dimensionen av den gröna övergången var kommissionens främsta intresse, eftersom pandemin hade blåst ut sociala skillnader ur proportioner, vilket satte samhället "på kanten". Han beskrev huvudelementen i paketet Fit for 55 som släpptes den 14 juli.

Inbördes social rättvisa i klimatåtgärder

Annons

Paketet skulle "koppla in social rättvisa i de nya förslagen", säger Timmermans, av:

· Att dela bördan av klimatåtgärder rättvist mellan industrier, regeringar och individer, och

· Införa en social mekanism som hjälper till att mildra effekterna på de mest utsatta åtgärderna, såsom en eventuell utvidgning av handeln med utsläpp till att omfatta uppvärmning och transportbränslen.

"Var säker", sade Timmermans, "om vi tar detta steg och om hushållen möter växande kostnader som ett resultat, kommer vi att se till att en social mekanism, en klimatåtgärdsfond, finns på plats som kan kompensera för eventuella negativa effekter . "

"Vi måste skydda utsatta hushåll mot potentiella prishöjningar för uppvärmning och transportbränslen, särskilt i regioner där det inte finns några tillgängliga alternativ", säger Timmermans. "Så om vi skulle införa handel med utsläppsrätter för dessa bränslen betyder det att vi också måste ta vårt engagemang för social rättvisa ett steg längre. Alla förslag om handel med utsläppsrätter i dessa nya sektorer måste komma med ett förslag för den sociala effekten samtidigt . "

Att föra arbetarnas röst i ekvationen

Som en del av debatten hörde Timmermans EESK: s bidrag till utformningen av ett socialt avtal som är integrerat i Green Deal. Förslagen, som presenterats av föredraganden Norbert Kluge, fokuserar på starkare arbetstagares deltagande i företagens beslutsfattande och på företagens sociala ansvar.

"Social dialog är av yttersta vikt för att garantera en nära koppling mellan Green Deal och social rättvisa", säger Kluge. "Vi tror att genom att föra in arbetarnas röst kan vi förbättra kvaliteten på ekonomiska beslut som företagen fattar när de övergår till en grön modell."

"Arbetarinformation, samråd och styrelsedeltagande tenderar att gynna ett mer långsiktigt tillvägagångssätt och förbättra kvaliteten på beslutsfattandet i en ekonomisk reformagenda." sa Herr Kluge.

I en rapport från Hans Böckler-stiftelsen om hur affärer i Europa klarade sig av finanskrisen 2008-2009 visade sig företag med anställda inklusive tillsynsnämnder inte bara mer robusta utan också återhämtade sig snabbare från dess konsekvenser. De avskedade färre anställda, upprätthöll högre investeringar i FoU, registrerade högre vinster och uppvisade mindre volatilitet på kapitalmarknaden. Sammantaget var de också mer orienterade mot företagets långsiktiga intressen.

EESK betonar dock att en social affär som en väsentlig del av en grön affär inte bara är relaterad till arbete. Det handlar om inkomst, social trygghet och skattestöd för alla som behöver det, inklusive de utan någon tillgång till arbete alls.

Det behövs en aktiv arbetsmarknadspolitik tillsammans med effektiva offentliga arbetsförmedlingar, socialförsäkringssystem anpassade till förändrade mönster på arbetsmarknaden och lämpliga skyddsnät när det gäller minimiinkomst och sociala tjänster för de mest utsatta grupperna.

Läs hela texten till Timmermans tal.

Se debatten med Frans Timmermans om EESC: s Twitter-konto @EU_EESC

EESK: s yttrande Ingen Green Deal utan ett socialt avtal kommer snart att finnas tillgängligt på EESK: s webbplats.

Miljö

Ozonhålet på södra halvklotet överträffar Antarktis storlek

publicerade

on

Copernicus Atmosphere Monitoring Service följer noga Antarktisregionen för att övervaka utvecklingen av årets ozonhål över Sydpolen, som nu har nått en omfattning som är större än Antarktis. Efter en ganska standardstart har ozonhålet 2021 vuxit avsevärt den senaste veckan och är nu större än 75 % av ozonhålen vid det skedet under säsongen sedan 1979.

Forskare från Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) har noga följt utvecklingen av årets antarktiska ozonhål. På Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet (16 september) CAMS gav en första statusuppdatering av det stratosfäriska hålet som uppträder varje år under Australiska våren och ozonskiktet som skyddar jorden från de skadliga egenskaperna hos solstrålar. CAMS genomförs av European Center for Medium-Distance Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen med finansiering från EU.

Vincent-Henri Peuch, chef för Copernicus Atmosphere Monitoring Service, sa: ”I år utvecklades ozonhålet som förväntat i början av säsongen. Det verkar ganska likt fjolårets, som inte heller var riktigt exceptionellt i september, men sedan förvandlades till ett av de längsta ozonhålen i vårt datarekord senare under säsongen. Nu visar våra prognoser att årets hål har utvecklats till ett ganska större än vanligt. Virveln är ganska stabil och stratosfäriska temperaturer är ännu lägre än förra året. Vi tittar på ett ganska stort och potentiellt också djupt ozonhål. ”

CAMS operativa övervakning av ozonskiktet använder datormodellering i kombination med satellitobservationer på liknande sätt som väderprognoser för att ge en heltäckande tredimensionell bild av ozonhålets tillstånd. För det kombinerar CAMS effektivt olika delar av tillgänglig information. En del av analysen består av observationer av den totala ozonkolonnen från mätningar i den ultraviolett-synliga delen av solspektret. Dessa observationer är av mycket hög kvalitet men är inte tillgängliga i regionen som fortfarande ligger i polarnatten. En annan uppsättning observationer ingår, som ger avgörande information om ozonlagrets vertikala struktur, men har begränsad horisontell täckning. Genom att kombinera totalt fem olika källor och sammanföra dem med sin sofistikerade numeriska modell kan CAMS ge en detaljerad bild av ozonfördelningen med konsekvent total kolumn, profil och dynamik. Mer information i bifogat pressmeddelande.

CAMS_Newsflash_Ozone Day_15092021_BEEN.docx
 
Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation, som fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgänglig driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU -byråer och Mercator Océan, bland andra. ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observation program: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU Joint Research Council (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 34 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en 24/7 operativ tjänst som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25% av sin kapacitet för sina egna ändamål. ECMWF utökar sin plats i sina medlemsstater för vissa aktiviteter. Förutom ett huvudkontor i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som bedrivs i partnerskap med EU, som Copernicus, att finnas i Bonn, Tyskland från sommaren 2021.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Tyskt val: Hungerstrejkare vill ha större åtgärder mot klimatförändringarna

publicerade

on

En grupp ungdomar är inne i den tredje veckan av en hungerstrejk i Berlin och hävdar att Tysklands politiska partier inte hanterar klimatförändringarna på ett adekvat sätt inför denna månads allmänna val., skriver Jenny Hill, Klimatförändring.

Demonstranterna - mellan 18 och 27 år - har lovat att fortsätta sin hungerstrejk tills de tre ledande kandidaterna som tävlar om att ersätta Angela Merkel kommer överens om att träffa dem.

Det finns en dämpad atmosfär bland de små tälten och handmålade banderoller nära tyska kansliet i Berlin.

Annons

De sex unga som har varit i hungerstrejk i mer än två veckor säger att de känner sig svaga.

Som 27 -åring är Jacob Heinze den äldsta av demonstranterna här (arrangörerna säger att fyra andra personer har anslutit sig till hungerstrejken utanför lägret). Han talar långsamt, uppenbarligen kämpar för att koncentrera sig, men sa till BBC att medan han är rädd för konsekvenserna av hans "obestämda hungerstrejk", är hans rädsla för klimatförändringar större.

"Jag har redan sagt till mina föräldrar och mina vänner att det finns en chans att jag inte kommer att se dem igen", sa han.

Annons

"Jag gör det här för att våra regeringar misslyckas med att rädda den unga generationen från en framtid som är bortom fantasi. Vilket är fruktansvärt. Vi kommer att möta krig om resurser som vatten, mat och mark och detta är redan en verklighet för många människor i världen. "

Med mindre än två veckor till Tysklands allmänna val kräver Jacob och hans demonstranter att de tre ledande kandidaterna ska ersätta Angela Merkel som tysk förbundskansler kommer och pratar med dem.

Hungerstrejkare efter klimatpolitiken i Berlin, 2021

Klimatförändringar är utan tvekan den största valfrågan här. Tyska politiker har påverkats av massgataprotesterna från unga klimataktivister de senaste åren, men sommarens dödliga översvämningar i västra landet har också fokuserat allmänhetens oro.

Trots det, säger hungerstrejkarna, föreslår inget av de viktigaste politiska partierna - inklusive Miljöpartiet - lämpliga åtgärder för att lösa problemet.

"Inget av deras program tar hänsyn till de faktiska vetenskapliga fakta hittills, särskilt inte faran med att tippa (stora irreversibla klimatförändringar) och det faktum att vi är väldigt nära att nå dem", säger taleskvinnan Hannah Luebbert.

Hon säger att demonstranterna vill att Tyskland inrättar en så kallad medborgarmöte - en grupp människor som valts för att återspegla alla delar av samhället - för att hitta lösningar.

"Klimatkrisen är också en politisk kris och kanske en kris i vår demokrati, eftersom uppläggningen med val vart fjärde år och det stora inflytandet från lobbyister och ekonomiska intressen inom våra parlament leder ofta till att ekonomiska intressen är viktigare än vår civilisation, vår överlevnad, säger Luebbert.

"Sådana medborgarstämmor påverkas inte av lobbyister och det är inte politiker där som är rädda för att inte bli omvalda, det är bara människor som använder sin rationalitet."

En vy över ett klimataktivisters läger nära Reichstag -byggnaden den 12 september 2021 i Berlin, Tyskland.
Hungerstrejkarna säger att ingen av kandidaterna gör tillräckligt för att förhindra en klimatkatastrof

Hungerstrejkarna säger att endast en av förbundskanslerkandidaterna - Annalena Baerbock från Miljöpartiet - har svarat, men att hon pratade med dem via telefon snarare än att möta deras krav på ett offentligt samtal. Hon har vädjat till dem att avsluta hungerstrejken.

Men gruppen - som lockar till sig ökande publicitet - har lovat att fortsätta, även om de erkänner nöd av sina familjer och vänner.

Trots det, säger Jacob, stöder hans mamma honom.

"Hon är rädd. Hon är riktigt, riktigt rädd men hon förstår varför jag tar de här stegen. Hon gråter varje dag och ringer varje dag och frågar mig, är det inte bättre att sluta? Och vi kommer alltid till den punkt där vi säger nej, det är nödvändigt att fortsätta, sa han.

"Det är verkligen nödvändigt att väcka människor över hela världen."

Fortsätt läsa

Översvämningar

En person saknas fortfarande efter översvämningar i södra Frankrike

publicerade

on

By

Vind, hagel och regn blåser i Rodilhan, Gard, Frankrike 14 september 2021, i denna skärmgrepp från en video i sociala medier. @YLONA91/via REUTERS

En person rapporterades fortfarande försvunnen på tisdagen (14 september) efter att ett kraftigt regn drabbade Gard -regionen i södra Frankrike, säger inrikesminister Gerald Darmanin, som besökte området. skriver Dominique Vidalon och Benoit Van Overstraeten, Reuters.

Andra personer som rapporterats försvunna har hittats, säger lokala myndigheter.

"Cirka 60 byar har delvis drabbats", sa Darmanin på BFM TV.

Annons

"Väderläget har förbättrats sedan mitt på eftermiddagen, men det kommer att förvärras igen över natten", sade regionens prefekt i ett uttalande och tillade att skolor i området skulle stängas på onsdagen (15 september).

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend