Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Europeiska skattebetalare måste alltför ofta betala istället för förorenare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Principen om att förorenaren betalar kräver att förorenarna ska bära kostnaderna för föroreningarna. Men detta är inte alltid fallet i EU, vilket rapporterades i dag av Europeiska revisionsrätten (ECA). Även om principen i allmänhet återspeglas i EU: s miljöpolitik, förblir dess täckning ofullständig och den tillämpas ojämnt mellan sektorer och medlemsländer. Som ett resultat används ibland offentliga medel - istället för förorenare - för att finansiera saneringsåtgärder, påpekar revisorerna.

I EU är nästan 3 miljoner anläggningar potentiellt förorenade, främst av industriell verksamhet och avfallshantering och bortskaffande. Sex av tio ytvattenförekomster, såsom floder och sjöar, är inte i gott kemiskt och ekologiskt skick. Luftföroreningar, en stor hälsorisk i EU, skadar också vegetation och ekosystem. Allt detta medför betydande kostnader för EU-medborgarna. Principen om att förorenaren betalar håller förorenarna ansvariga för deras föroreningar och de miljöskador som de orsakar. Det är förorenare och inte skattebetalare som ska täcka de därmed sammanhängande kostnaderna.

"För att leverera EU: s Green Deal-ambitioner effektivt och rättvist måste förorenare betala för den miljöskada de orsakar", säger Viorel Ștefan, ledamot av Europeiska revisionsrätten som ansvarar för rapporten. "Hittills har dock europeiska skattebetalare alltför ofta tvingats bära de kostnader som förorenarna borde ha betalat."

Annons

Principen om att förorenaren betalar är en av de viktigaste principerna bakom EU: s miljölagstiftning och -politik, men den tillämpas ojämnt och i olika omfattning, fann revisorerna. Även om industriutsläppsdirektivet täcker de mest förorenande anläggningarna, gör de flesta medlemsstaterna fortfarande inte industrier ansvariga när tillåtna utsläpp orsakar miljöskador. Direktivet kräver inte heller att industrier ska täcka kostnaderna för effekterna av kvarvarande föroreningar, som kostar hundratals miljarder euro. På samma sätt införlivar EU: s avfallslagstiftning principen om att förorenaren betalar, till exempel genom "utökat producentansvar". Men revisorerna noterar att betydande offentliga investeringar ofta behövs för att överbrygga finansieringsgapet.

Förorenare bär inte heller hela kostnaden för vattenföroreningar. EU-hushållen betalar vanligtvis mest, även om de bara förbrukar 10% vatten. Principen om att förorenaren betalar är fortfarande svår att tillämpa när det gäller föroreningar från diffusa källor och särskilt från jordbruk.

Mycket ofta hände föroreningarna av webbplatser så länge sedan att förorenare inte längre finns, inte kan identifieras eller inte kan göras ansvariga. Denna ”föräldralösa förorening” är en av anledningarna till att EU har varit tvungen att finansiera saneringsprojekt som borde ha betalats av förorenare. Vad som är värre, EU: s offentliga pengar har också använts i strid med principen om att förorenaren betalar, till exempel när myndigheter i medlemsstaterna har misslyckats med att tillämpa miljölagstiftning och fått förorenare att betala.

Annons

Slutligen betonar revisorerna att om företag inte har tillräcklig ekonomisk säkerhet (t.ex. en försäkring som täcker miljöansvar), finns det en risk att miljöstädningskostnader kommer att bäras av skattebetalarna. Hittills kräver endast sju medlemsstater (Tjeckien, Irland, Spanien, Italien, Polen, Portugal och Slovakien) ekonomisk säkerhet för vissa eller alla miljöskulder. Men på EU-nivå är sådana garantier inte obligatoriska, vilket i praktiken innebär att skattebetalarna tvingas gå in och betala för saneringskostnader när ett företag som orsakat miljöskador blir insolvent.

Bakgrundsinformation

En betydande del av EU: s budget ägnas åt att uppnå EU: s klimatförändringar och miljömässiga mål. Under perioden 2014--2020 syftade cirka 29 miljarder euro från EU: s sammanhållningspolitik och Life-programmet specifikt till att skydda miljön.

Särskild rapport 12/2021: ”Principen om att förorenaren betalar: inkonsekvent tillämpning i hela EU: s miljöpolitik och åtgärder” finns på ECA-webbplatsen på 23 EU-språk. Denna rapport fokuserar inte på energi- och klimatsektorn, eftersom dessa ämnen har behandlats i flera revisionsrättens senaste rapporter, till exempel en särskild rapport om EU: s system för handel med utsläppsrätters och en särskild rapport om luftförorening. För två veckor sedan publicerade revisionsrätten också en rapport om klimatförändringar och jordbruk inom EU. Dagens rapport är dock första gången att principen om att förorenaren betalar undersöks specifikt.

Revisionsrätten presenterar sina särskilda rapporter för Europaparlamentet och rådet för EU samt för andra berörda parter såsom nationella parlament, industriintressenter och företrädare för det civila samhället. De allra flesta av rekommendationerna i rapporterna genomförs.

Klimatförändring

Executive Vice President Timmermans har en dialog på hög nivå med klimatförändringar med Turkiet

publicerade

on

Executive Vice President Timmermans tog emot den turkiska miljö- och urbaniseringsministern Murat Kurum i Bryssel för en dialog på hög nivå om klimatförändringar. Både EU och Turkiet upplevde extrema effekter av klimatförändringarna under sommaren, i form av skogsbränder och översvämningar. Turkiet har också sett det största utbrottet av ”havsnot” i Marmarahavet - överväxt av mikroskopiska alger orsakade av vattenföroreningar och klimatförändringar. I kölvattnet av dessa klimatförändrade händelser diskuterade Turkiet och EU områden där de kan främja sitt klimatsamarbete i strävan efter att nå Parisavtalets mål. Executive Vice President Timmermans och minister Kurum utbytte åsikter om brådskande åtgärder som krävs för att täppa till klyftan mellan vad som behövs och vad som görs när det gäller att minska utsläppen till noll i mitten av århundradet och därmed behålla målet på 1.5 ° C av Parisavtalet inom räckhåll. De diskuterade kolprissättningspolitiken som ett område av gemensamt intresse, med tanke på den kommande inrättandet av ett system för handel med utsläppsrätter i Turkiet och revideringen av EU: s system för handel med utsläppsrätter. Anpassning till klimatförändringar stod också högt på agendan tillsammans med naturbaserade lösningar för att motverka klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Du kan titta på deras vanliga pressanmärkningar här. Mer information om dialogen på hög nivå här.

Annons

Fortsätt läsa

Ekonomi

Hållbara stadstransporter står i centrum för European Mobility Week

publicerade

on

Omkring 3,000 städer i Europa deltar i årets Europeiska trafikantveckan, som startade igår och kommer att pågå till onsdagen den 22 september. Kampanjen 2021 har lanserats under temat "Säkert och hälsosamt med hållbar rörlighet" och kommer att främja användningen av kollektivtrafik som ett säkert, effektivt, prisvärt och lågemissionsalternativ för alla. 2021 är också 20-årsjubileet för den bilfria dagen, från vilken European Mobility Week har vuxit.

”Ett rent, smart och spänstigt transportsystem är kärnan i våra ekonomier och centralt för människors liv. Därför är jag på 20 -årsjubileet av European Mobility Week stolt över de 3,000 städerna i Europa och utanför för att visa hur säkra och hållbara transportalternativ hjälper våra samhällen att hålla kontakten under dessa utmanande tider, säger transportkommissionär Adina Vălean .

För detta milstolpeår har EU -kommissionen skapat ett virtuellt museum som visar veckans historia, dess inverkan, personliga berättelser och hur det kopplar till EU: s bredare hållbarhetsprioriteringar. På andra håll inkluderar aktiviteter i Europa cykelfestivaler, utställningar av elfordon och verkstäder. Årets evenemang sammanfaller också med en offentligt samråd om kommissionens idéer om en ny ram för rörlighet i städer, och Europeiska järnvägsåret med dess Anslutande Europa Express -tåg.

Annons

Fortsätt läsa

Metan

Gemensamt pressmeddelande mellan EU och USA om Global Methane Pledge

publicerade

on

Europeiska unionen och USA har tillkännagivit Global Methane Pledge, ett initiativ för att minska de globala metanutsläppen som ska lanseras vid FN: s klimatkonferens (COP 26) i november i Glasgow. President Biden och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade länder vid det amerikanska ledda forumet för stora ekonomier för energi och klimat (MEF) att gå med i löftet och välkomnade de som redan har signalerat sitt stöd.

Metan är en potent växthusgas och, enligt den senaste rapporten från klimatpanelen, står det för ungefär hälften av den nettoökning på 1.0 grader Celsius i den globala medeltemperaturen sedan förindustriell tid. Att snabbt minska metanutsläppen kompletterar åtgärder mot koldioxid och andra växthusgaser och anses vara den enskilt mest effektiva strategin för att minska den globala uppvärmningen på kort sikt och hålla målet att begränsa uppvärmningen till 1.5 grader Celsius inom räckhåll. 

Länder som ansluter sig till Global Methane Pledge åtar sig ett kollektivt mål att minska de globala metanutsläppen med minst 30% från 2020 års nivåer fram till 2030 och gå mot att använda bästa tillgängliga inventarimetoder för att kvantifiera metanutsläpp, med särskilt fokus på källor med höga utsläpp. Att leverera löftet skulle minska uppvärmningen med minst 0.2 grader Celsius år 2050. Länder har mycket olika metanutsläppsprofiler och minskningspotential, men alla kan bidra till att uppnå det kollektiva globala målet genom ytterligare inhemsk metanreduktion och internationella samarbetsåtgärder. Större källor till metanutsläpp inkluderar olja och gas, kol, jordbruk och deponier. Dessa sektorer har olika utgångspunkter och varierande potential för kortsiktig metanreducering med den största potentialen för målinriktad minskning år 2030 inom energisektorn. 

Annons

Metanreducering ger ytterligare viktiga fördelar, inklusive förbättrad folkhälsa och jordbruksproduktivitet. Enligt den globala metanbedömningen från Climate and Clean Air Coalition (CCAC) och FN: s miljöprogram (UNEP) kan uppnå 2030-målet förhindra över 200,000 20 för tidiga dödsfall, hundratusentals astmarelaterade akutbesök och mer 2030 miljoner ton skördeförluster om året till XNUMX genom att minska ozonföroreningar på marknivå som delvis orsakas av metan. 

Europeiska unionen och åtta länder har redan meddelat sitt stöd för det globala metanlöftet. Dessa länder inkluderar sex av de 15 bästa metanutsläpparna globalt och står tillsammans för över en femtedel av de globala metanutsläppen och nästan hälften av den globala ekonomin.

Europeiska unionen har vidtagit åtgärder för att minska sina metanutsläpp i nästan tre decennier. Europeiska kommissionens strategi som antogs 1996 bidrog till att minska metanutsläpp från deponering med nästan en halv. Enligt European Green Deal och för att stödja EU: s åtagande för klimatneutralitet år 2050 antog Europeiska unionen i oktober 2020 en strategi för att minska metanutsläpp i alla nyckelsektorer som täcker energi, jordbruk och avfall. Minskningen av metanutsläpp under det nuvarande decenniet är en viktig del av Europeiska unionens ambition att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55% till 2030. I år kommer Europeiska kommissionen att föreslå lagstiftning för att mäta, rapportera och verifiera metanemissioner , sätta gränser för avluftning och blossande och ställ krav för att upptäcka läckor och reparera dem. Europeiska kommissionen arbetar också för att påskynda upptagandet av begränsningsteknologi genom en bredare användning av ”koldioxidodling” i EU: s medlemsstater och genom deras gemensamma jordbrukspolitiska strategiplaner, och för att främja produktion av biometan från jordbruksavfall och rester. Slutligen stöder Europeiska kommissionen FN: s miljöprogram (UNEP) för att inrätta ett oberoende internationellt metanemissionsobservatorium (IMEO) för att ta itu med den globala dataklyftan och transparensen på detta område, bland annat genom ett ekonomiskt bidrag. IMEO kommer att spela en viktig roll för att skapa en sund vetenskaplig grund för metanutsläppsberäkningar och leverera det globala metanlöftet i detta avseende.

Annons

USA bedriver betydande metanminskningar på flera fronter. Som svar på en exekutivorder som president Biden utfärdade första dagen i sitt ordförandeskap utfärdar Environmental Protection Agency (EPA) nya regler för att begränsa metanutsläpp från olje- och gasindustrin. Parallellt har EPA vidtagit åtgärder för att införa starkare föroreningsstandarder för deponier och Department of Transportation's Pipeline Hazardous Materials and Safety Administration fortsätter att vidta åtgärder som minskar metanläckage från rörledningar och tillhörande anläggningar. På presidentens uppmaning och i samarbete med amerikanska bönder och ranchers arbetar det amerikanska jordbruksdepartementet för att avsevärt utöka det frivilliga antagandet av klimatsmarta jordbruksmetoder som kommer att minska metanutsläpp från viktiga jordbrukskällor genom att stimulera införandet av förbättrade gödselhanteringssystem , anaeroba rötningsmedel, nya djurfoder, kompostering och andra metoder. Den amerikanska kongressen överväger ytterligare finansiering som skulle stödja många av dessa insatser. Bland förslagen till kongressen, till exempel, finns ett stort initiativ för att stoppa och åtgärda föräldralösa och övergivna brunnar och gruvor, vilket skulle minska metanutsläppen avsevärt. Dessutom fortsätter USA att stödja samarbetsinriktade internationella metanbegränsande insatser, särskilt genom sitt ledarskap för Global Methane Initiative och CCAC.

Europeiska unionen och åtta länder har redan angett sitt stöd för det globala metanlöftet:

  • Argentina
  • Ghana
  • Indonesien
  • irak
  • Italien
  • Mexico
  • Storbritannien
  • USA

USA, Europeiska unionen och andra tidiga supportrar kommer att fortsätta att värva ytterligare länder för att ansluta sig till Global Methane Pledge i väntan på dess formella lansering vid COP 26.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend