Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

EU lanserar en stor klimatplan för "våra barn och barnbarn"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU: s politiska beslutsfattare presenterade på onsdagen (14 juli) sin mest ambitiösa plan hittills för att ta itu med klimatförändringarna och syftar till att förvandla gröna mål till konkreta åtgärder detta decennium och är ett exempel för världens andra stora ekonomier att följa skriva Kate Abnett, Foo Yun-Chee och Reuters byråer över hela EU.

Europeiska kommissionen, EU: s verkställande organ, redogjorde noggrant för hur blockets 27 länder kan uppnå sitt kollektiva mål att minska utsläppen av växthusgaser med 55% från 1990 års nivåer fram till 2030 - ett steg mot "netto noll" utsläpp till 2050. Läs mer.

Detta kommer att innebära att kostnaden för utsläpp av kol för uppvärmning, transport och tillverkning höjs, beskattning av flygbränsle med höga koldioxidutsläpp och fraktbränsle som inte har beskattats tidigare och att importörer vid gränsen debiteras för det kol som släpps ut vid tillverkning av produkter som cement, stål och aluminium utomlands. Den kommer att överföra förbränningsmotorn till historien.

Annons

"Ja, det är svårt", sade EU: s klimatpolitiska chef Frans Timmermans på en presskonferens. "Men det är också en skyldighet, för om vi avstår från vår skyldighet att hjälpa mänskligheten, lever inom planetgränser, skulle vi misslyckas, inte bara oss själva, utan vi skulle misslyckas med våra barn och våra barnbarn."

Priset för misslyckande, sade han, var att de skulle "slåss krig om vatten och mat".

Åtgärderna "Fit for 55" kräver godkännande av medlemsstaterna och Europaparlamentet, en process som kan ta två år.

Annons

När politiker beslutar att balansera industriella reformer med behovet av att skydda ekonomin och främja social rättvisa, kommer de att möta intensiv lobbyverksamhet från näringslivet, från fattigare medlemsstater som vill avvärja ökade levnadskostnader och från de mer förorenande länder som möter en kostsam övergång.

Vissa miljökampanjer sade att kommissionen var för försiktig. Greenpeace var hård. "Att fira denna politik är som en högsprångare som hävdar en medalj för att springa in under ribban", sa Greenpeace EU-chef Jorgo Riss i ett uttalande.

"Hela detta paket är baserat på ett mål som är för lågt, inte klarar vetenskapen och inte kommer att stoppa förstörelsen av vår planet livsstödssystem."

Men näringslivet oroar sig redan för sin botten.

Peter Adrian, ordförande för DIHK, den tyska föreningen för industri- och handelskammare, sade att de höga koldioxidpriserna "bara var hållbara om samtidigt kompensation ges till de företag som drabbas särskilt".

EU producerar endast 8% av de globala utsläppen, men hoppas att dess exempel kommer att framkalla ambitiösa åtgärder från andra stora ekonomier när de möts i november i Glasgow för nästa milstolpe FN: s klimatkonferens.

"Europa var den första kontinenten som förklarade sig vara klimatneutral 2050, och nu är vi de allra första som lade en konkret färdplan på bordet", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Paketet anländer dagar efter att Kalifornien drabbats av en av de högsta temperaturerna som registrerats på jorden, den senaste av en serie värmeböljor som har drabbat Ryssland, norra Europa och Kanada.

Europeiska kommissionens vice ordförande Frans Timmermans ser under en presskonferens för att presentera EU: s nya klimatpolitiska förslag i Bryssel, Belgien den 14 juli 2021. REUTERS / Yves Herman
Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterar EU: s nya klimatpolitiska förslag när EU-kommissionären Paolo Gentiloni sitter bredvid henne, i Bryssel, Belgien, 14 juli 2021. REUTERS / Yves Herman

Eftersom klimatförändringarna gör sig gällande från de tyfonsvängda tropikerna till Australiens blåsiga buskar, föreslog Bryssel ett dussin politik för att rikta in sig på de flesta stora källor till fossila bränslen som utlöser det, inklusive kraftverk, fabriker, bilar, flygplan och värmesystem. i byggnader.

EU har hittills minskat utsläppen med 24% från 1990-nivåerna, men många av de mest uppenbara stegen, såsom att minska beroende av kol för att generera kraft, har redan vidtagits.

Det kommande decenniet kommer att kräva större justeringar, med ett långsiktigt öga på 2050, som av forskare ses som en tidsfrist för världen att nå nollkoldioxidutsläpp eller riskera att klimatförändringar blir katastrofala.

Åtgärderna följer en kärnprincip: att göra föroreningar dyrare och gröna alternativ mer attraktiva för EU: s 25 miljoner företag och nästan en halv miljard människor.

Enligt förslagen kommer strängare utsläppsgränser att göra det omöjligt att sälja bensin- och dieselbilsförsäljning i EU 2035. Läs mer.

För att hjälpa blivande köpare som fruktar att prisvärda elbilar har för kort räckvidd, föreslog Bryssel att stater skulle installera offentliga laddpunkter högst 60 km från varandra på större vägar fram till 37.

En översyn av EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS), den största koldioxidmarknaden i världen, kommer att tvinga fabriker, kraftverk och flygbolag att betala mer för att släppa ut koldioxid. Rederier kommer också att behöva betala för föroreningarna för första gången. Läs mer.

En ny EU-koldioxidmarknad kommer att medföra koldioxidutgifter för transport- och byggsektorn och för uppvärmning av byggnader.

Inte alla kommer att vara nöjda med ett förslag att använda en del av inkomsterna från koldioxidtillstånd för att dämpa den oundvikliga ökningen av låginkomsthushållens bränsleräkningar - särskilt eftersom länder kommer att möta strängare nationella mål för att minska utsläppen i dessa sektorer.

Kommissionen vill också införa världens första koldioxidgränsavgift för att säkerställa att utländska tillverkare inte har en konkurrensfördel gentemot företag i EU som är skyldiga att betala för den koldioxid de har producerat för att göra kolintensiva varor som cement eller gödselmedel. Läs mer.

Under tiden kommer en skatteöversyn att införa en EU-omfattande skatt på förorenande flygbränslen. Läs mer.

EU: s medlemsstater kommer också att behöva bygga upp skogar och gräsmarker - reservoarerna som håller koldioxid utanför atmosfären. Läs mer.

För vissa EU-länder är paketet en chans att bekräfta EU: s globala ledarskap i kampen mot klimatförändringar och att ligga i framkant bland dem som utvecklar den teknik som behövs.

Men planerna har utsatt bekanta klyftor. Fattigare medlemsstater är försiktiga med allt som kommer att höja kostnaderna för konsumenten, medan regioner som är beroende av koleldade kraftverk och gruvor vill ha garantier för mer stöd för en omvandling som kommer att orsaka förskjutning och kräver massomskolning.

Klimatförändring

Executive Vice President Timmermans har en dialog på hög nivå med klimatförändringar med Turkiet

publicerade

on

Executive Vice President Timmermans tog emot den turkiska miljö- och urbaniseringsministern Murat Kurum i Bryssel för en dialog på hög nivå om klimatförändringar. Både EU och Turkiet upplevde extrema effekter av klimatförändringarna under sommaren, i form av skogsbränder och översvämningar. Turkiet har också sett det största utbrottet av ”havsnot” i Marmarahavet - överväxt av mikroskopiska alger orsakade av vattenföroreningar och klimatförändringar. I kölvattnet av dessa klimatförändrade händelser diskuterade Turkiet och EU områden där de kan främja sitt klimatsamarbete i strävan efter att nå Parisavtalets mål. Executive Vice President Timmermans och minister Kurum utbytte åsikter om brådskande åtgärder som krävs för att täppa till klyftan mellan vad som behövs och vad som görs när det gäller att minska utsläppen till noll i mitten av århundradet och därmed behålla målet på 1.5 ° C av Parisavtalet inom räckhåll. De diskuterade kolprissättningspolitiken som ett område av gemensamt intresse, med tanke på den kommande inrättandet av ett system för handel med utsläppsrätter i Turkiet och revideringen av EU: s system för handel med utsläppsrätter. Anpassning till klimatförändringar stod också högt på agendan tillsammans med naturbaserade lösningar för att motverka klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Du kan titta på deras vanliga pressanmärkningar här. Mer information om dialogen på hög nivå här.

Annons

Fortsätt läsa

Ekonomi

Hållbara stadstransporter står i centrum för European Mobility Week

publicerade

on

Omkring 3,000 städer i Europa deltar i årets Europeiska trafikantveckan, som startade igår och kommer att pågå till onsdagen den 22 september. Kampanjen 2021 har lanserats under temat "Säkert och hälsosamt med hållbar rörlighet" och kommer att främja användningen av kollektivtrafik som ett säkert, effektivt, prisvärt och lågemissionsalternativ för alla. 2021 är också 20-årsjubileet för den bilfria dagen, från vilken European Mobility Week har vuxit.

”Ett rent, smart och spänstigt transportsystem är kärnan i våra ekonomier och centralt för människors liv. Därför är jag på 20 -årsjubileet av European Mobility Week stolt över de 3,000 städerna i Europa och utanför för att visa hur säkra och hållbara transportalternativ hjälper våra samhällen att hålla kontakten under dessa utmanande tider, säger transportkommissionär Adina Vălean .

För detta milstolpeår har EU -kommissionen skapat ett virtuellt museum som visar veckans historia, dess inverkan, personliga berättelser och hur det kopplar till EU: s bredare hållbarhetsprioriteringar. På andra håll inkluderar aktiviteter i Europa cykelfestivaler, utställningar av elfordon och verkstäder. Årets evenemang sammanfaller också med en offentligt samråd om kommissionens idéer om en ny ram för rörlighet i städer, och Europeiska järnvägsåret med dess Anslutande Europa Express -tåg.

Annons

Fortsätt läsa

Metan

Gemensamt pressmeddelande mellan EU och USA om Global Methane Pledge

publicerade

on

Europeiska unionen och USA har tillkännagivit Global Methane Pledge, ett initiativ för att minska de globala metanutsläppen som ska lanseras vid FN: s klimatkonferens (COP 26) i november i Glasgow. President Biden och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade länder vid det amerikanska ledda forumet för stora ekonomier för energi och klimat (MEF) att gå med i löftet och välkomnade de som redan har signalerat sitt stöd.

Metan är en potent växthusgas och, enligt den senaste rapporten från klimatpanelen, står det för ungefär hälften av den nettoökning på 1.0 grader Celsius i den globala medeltemperaturen sedan förindustriell tid. Att snabbt minska metanutsläppen kompletterar åtgärder mot koldioxid och andra växthusgaser och anses vara den enskilt mest effektiva strategin för att minska den globala uppvärmningen på kort sikt och hålla målet att begränsa uppvärmningen till 1.5 grader Celsius inom räckhåll. 

Länder som ansluter sig till Global Methane Pledge åtar sig ett kollektivt mål att minska de globala metanutsläppen med minst 30% från 2020 års nivåer fram till 2030 och gå mot att använda bästa tillgängliga inventarimetoder för att kvantifiera metanutsläpp, med särskilt fokus på källor med höga utsläpp. Att leverera löftet skulle minska uppvärmningen med minst 0.2 grader Celsius år 2050. Länder har mycket olika metanutsläppsprofiler och minskningspotential, men alla kan bidra till att uppnå det kollektiva globala målet genom ytterligare inhemsk metanreduktion och internationella samarbetsåtgärder. Större källor till metanutsläpp inkluderar olja och gas, kol, jordbruk och deponier. Dessa sektorer har olika utgångspunkter och varierande potential för kortsiktig metanreducering med den största potentialen för målinriktad minskning år 2030 inom energisektorn. 

Annons

Metanreducering ger ytterligare viktiga fördelar, inklusive förbättrad folkhälsa och jordbruksproduktivitet. Enligt den globala metanbedömningen från Climate and Clean Air Coalition (CCAC) och FN: s miljöprogram (UNEP) kan uppnå 2030-målet förhindra över 200,000 20 för tidiga dödsfall, hundratusentals astmarelaterade akutbesök och mer 2030 miljoner ton skördeförluster om året till XNUMX genom att minska ozonföroreningar på marknivå som delvis orsakas av metan. 

Europeiska unionen och åtta länder har redan meddelat sitt stöd för det globala metanlöftet. Dessa länder inkluderar sex av de 15 bästa metanutsläpparna globalt och står tillsammans för över en femtedel av de globala metanutsläppen och nästan hälften av den globala ekonomin.

Europeiska unionen har vidtagit åtgärder för att minska sina metanutsläpp i nästan tre decennier. Europeiska kommissionens strategi som antogs 1996 bidrog till att minska metanutsläpp från deponering med nästan en halv. Enligt European Green Deal och för att stödja EU: s åtagande för klimatneutralitet år 2050 antog Europeiska unionen i oktober 2020 en strategi för att minska metanutsläpp i alla nyckelsektorer som täcker energi, jordbruk och avfall. Minskningen av metanutsläpp under det nuvarande decenniet är en viktig del av Europeiska unionens ambition att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55% till 2030. I år kommer Europeiska kommissionen att föreslå lagstiftning för att mäta, rapportera och verifiera metanemissioner , sätta gränser för avluftning och blossande och ställ krav för att upptäcka läckor och reparera dem. Europeiska kommissionen arbetar också för att påskynda upptagandet av begränsningsteknologi genom en bredare användning av ”koldioxidodling” i EU: s medlemsstater och genom deras gemensamma jordbrukspolitiska strategiplaner, och för att främja produktion av biometan från jordbruksavfall och rester. Slutligen stöder Europeiska kommissionen FN: s miljöprogram (UNEP) för att inrätta ett oberoende internationellt metanemissionsobservatorium (IMEO) för att ta itu med den globala dataklyftan och transparensen på detta område, bland annat genom ett ekonomiskt bidrag. IMEO kommer att spela en viktig roll för att skapa en sund vetenskaplig grund för metanutsläppsberäkningar och leverera det globala metanlöftet i detta avseende.

Annons

USA bedriver betydande metanminskningar på flera fronter. Som svar på en exekutivorder som president Biden utfärdade första dagen i sitt ordförandeskap utfärdar Environmental Protection Agency (EPA) nya regler för att begränsa metanutsläpp från olje- och gasindustrin. Parallellt har EPA vidtagit åtgärder för att införa starkare föroreningsstandarder för deponier och Department of Transportation's Pipeline Hazardous Materials and Safety Administration fortsätter att vidta åtgärder som minskar metanläckage från rörledningar och tillhörande anläggningar. På presidentens uppmaning och i samarbete med amerikanska bönder och ranchers arbetar det amerikanska jordbruksdepartementet för att avsevärt utöka det frivilliga antagandet av klimatsmarta jordbruksmetoder som kommer att minska metanutsläpp från viktiga jordbrukskällor genom att stimulera införandet av förbättrade gödselhanteringssystem , anaeroba rötningsmedel, nya djurfoder, kompostering och andra metoder. Den amerikanska kongressen överväger ytterligare finansiering som skulle stödja många av dessa insatser. Bland förslagen till kongressen, till exempel, finns ett stort initiativ för att stoppa och åtgärda föräldralösa och övergivna brunnar och gruvor, vilket skulle minska metanutsläppen avsevärt. Dessutom fortsätter USA att stödja samarbetsinriktade internationella metanbegränsande insatser, särskilt genom sitt ledarskap för Global Methane Initiative och CCAC.

Europeiska unionen och åtta länder har redan angett sitt stöd för det globala metanlöftet:

  • Argentina
  • Ghana
  • Indonesien
  • irak
  • Italien
  • Mexico
  • Storbritannien
  • USA

USA, Europeiska unionen och andra tidiga supportrar kommer att fortsätta att värva ytterligare länder för att ansluta sig till Global Methane Pledge i väntan på dess formella lansering vid COP 26.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend