Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Den tyska regeringen avvisar anklagelser om misslyckanden med översvämningsberedskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Tyska tjänstemän avvisade förslag om att de hade gjort för lite för att förbereda sig för förra veckans översvämningar och sade att varningssystemen hade fungerat, eftersom dödstalen från landets värsta naturkatastrof på nästan sex decennier steg över 160, skriva Andreas Kranz, Leon Kugeler Reuters TV, Holger Hansen, Anneli Palmen, Andreas Rinke, Matthias Inverardi, Bart Meijer i Amsterdam Maria Sheahan och Thomas Escritt.

Översvämningar har förstört delar av Västeuropa sedan förra onsdagen (14 juli), med de tyska delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen, liksom delar av Belgien, bland de värst drabbade.

I Ahrweiler-distriktet söder om Köln dödades minst 117 personer och polisen varnade för att antalet dödsfall nästan säkert skulle öka när saneringen fortsätter från översvämningar vars kostnader förväntas stiga till de många miljarder.

Annons

Den höga dödssiffran har väckt frågor kring varför så många tycktes ha varit förvånade över den snabba översvämningen, med oppositionspolitiker som föreslog att antalet dödsfall avslöjade allvarliga brister i Tysklands översvämningsberedskap.

Seehofer sa som svar att den tyska nationella meteorologiska tjänsten (DWD) utfärdar varningar till Tysklands 16 stater och därifrån till distrikt och samhällen som på lokal nivå beslutar hur man ska svara.

"Det skulle vara helt otänkbart att en sådan katastrof förvaltas centralt från vilken plats som helst", sa Seehofer till journalister på måndagen (19 juli). "Du behöver lokal kunskap."

Annons

Kritik mot nödåtgärden var "billig valkampretorik", sade han.

Förödelsen av översvämningarna, tillskriven av meteorologer till effekterna av klimatförändringarna, kan skaka upp Tysklands federala val i september, som hittills sett en liten diskussion om klimatet.

En omröstning för Der Spiegel fann bara 26% tyckte att Armin Laschet, statsminister som är de konservativa kandidat för att efterträda Angela Merkel som kansler, var en bra krishanterare. Läs mer.

Kampanjens föregångare förstod under helgen för att tycka att hon skrattade medan den tyska presidenten höll ett högtidligt sorgtal.

Lokala myndigheter sa att Steinbachtal-dammen som Seehofer besökte - som hade varit i riskzonen för intrång i flera dagar, vilket ledde till evakuering av tusentals - hade stabiliserats och att invånarna kunde återvända hem senare på måndagen.

Armin Schuster, chef för den federala katastrofhanteringsbyrån, utmanade påståenden om att hans byrå hade gjort för lite och berättade i en intervju för Reuters att den hade skickat ut 150 varningar, men att det var för lokala myndigheter att besluta hur de skulle svara.

Rengöringsarbetet fortsatte i Ahrweiler-distriktet, men med många av 170 som fortfarande saknas för att vara i områden som myndigheterna ännu inte hade nått eller där vattnet ännu inte hade dragit sig tillbaka, var det få som troligen hittades vid liv.

"Vårt fokus ligger på att ge säkerhet så snart som möjligt", säger Stefan Heinz, en senior distriktspolis. "Och det inkluderar att identifiera offren." Läs mer.

Det värsta av översvämningarna avskärde hela samhällen från makt eller kommunikation. Invånarna fångades i sina hem av snabbt stigande översvämningsvatten och ett antal hus kollapsade, vilket lämnade vad Merkel på söndagen beskrev som "skrämmande" scener. Läs mer.

DWD-vädertjänsten varnade på måndagen (12 juli) förra veckan att kraftigt regn var på väg mot västra Tyskland och att översvämningar var mycket troliga. På onsdag morgon sa det på Twitter att risken för översvämningar ökade och uppmanade befolkningen att söka vägledning från lokala myndigheter.

Tyskland förbereder ett hjälppaket för hårt drabbade samhällen i Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz, och även i Bayern och Sachsen, där det var nya översvämningar under helgen.

Försäkringsgivarna uppskattar att de direkta kostnaderna för översvämningarna kan vara så höga som 3 miljarder euro (3.5 miljarder dollar). Transportministeriet beräknar kostnaden för att reparera skadade vägar och järnvägar till 2 miljarder euro, rapporterade Bild.

En regeringskälla sa till Reuters på måndagen att omedelbar lättnad till ett värde av cirka 400 miljoner euro diskuterades, varav hälften skulle betalas av den federala regeringen och hälften av staterna.

Hjälppaketet, som också förväntas omfatta miljarder euro för långsiktiga ombyggnadsinsatser, ska läggas fram för kabinettet på onsdagen.

Inga nya dödsfall rapporterades i Belgien, där man vet att 31 personer har dött. Antalet saknade på måndagen var 71, jämfört med 163 på söndagen. Cirka 3,700 hem var fortfarande utan dricksvatten.

I Nederländerna började tusentals invånare i södra provinsen Limburg återvända hem efter att vattennivåerna sjönk från rekordhöjder som hotade städer och byar över hela regionen. Även om översvämningar lämnade ett spår av skador hölls alla större vallar och inga dödsfall rapporterades.

Miljö

Ozonhålet på södra halvklotet överträffar Antarktis storlek

publicerade

on

Copernicus Atmosphere Monitoring Service följer noga Antarktisregionen för att övervaka utvecklingen av årets ozonhål över Sydpolen, som nu har nått en omfattning som är större än Antarktis. Efter en ganska standardstart har ozonhålet 2021 vuxit avsevärt den senaste veckan och är nu större än 75 % av ozonhålen vid det skedet under säsongen sedan 1979.

Forskare från Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) har noga följt utvecklingen av årets antarktiska ozonhål. På Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet (16 september) CAMS gav en första statusuppdatering av det stratosfäriska hålet som uppträder varje år under Australiska våren och ozonskiktet som skyddar jorden från de skadliga egenskaperna hos solstrålar. CAMS genomförs av European Center for Medium-Distance Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen med finansiering från EU.

Vincent-Henri Peuch, chef för Copernicus Atmosphere Monitoring Service, sa: ”I år utvecklades ozonhålet som förväntat i början av säsongen. Det verkar ganska likt fjolårets, som inte heller var riktigt exceptionellt i september, men sedan förvandlades till ett av de längsta ozonhålen i vårt datarekord senare under säsongen. Nu visar våra prognoser att årets hål har utvecklats till ett ganska större än vanligt. Virveln är ganska stabil och stratosfäriska temperaturer är ännu lägre än förra året. Vi tittar på ett ganska stort och potentiellt också djupt ozonhål. ”

CAMS operativa övervakning av ozonskiktet använder datormodellering i kombination med satellitobservationer på liknande sätt som väderprognoser för att ge en heltäckande tredimensionell bild av ozonhålets tillstånd. För det kombinerar CAMS effektivt olika delar av tillgänglig information. En del av analysen består av observationer av den totala ozonkolonnen från mätningar i den ultraviolett-synliga delen av solspektret. Dessa observationer är av mycket hög kvalitet men är inte tillgängliga i regionen som fortfarande ligger i polarnatten. En annan uppsättning observationer ingår, som ger avgörande information om ozonlagrets vertikala struktur, men har begränsad horisontell täckning. Genom att kombinera totalt fem olika källor och sammanföra dem med sin sofistikerade numeriska modell kan CAMS ge en detaljerad bild av ozonfördelningen med konsekvent total kolumn, profil och dynamik. Mer information i bifogat pressmeddelande.

CAMS_Newsflash_Ozone Day_15092021_BEEN.docx
 
Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation, som fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgänglig driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU -byråer och Mercator Océan, bland andra. ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observation program: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU Joint Research Council (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 34 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en 24/7 operativ tjänst som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25% av sin kapacitet för sina egna ändamål. ECMWF utökar sin plats i sina medlemsstater för vissa aktiviteter. Förutom ett huvudkontor i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som bedrivs i partnerskap med EU, som Copernicus, att finnas i Bonn, Tyskland från sommaren 2021.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Tyskt val: Hungerstrejkare vill ha större åtgärder mot klimatförändringarna

publicerade

on

En grupp ungdomar är inne i den tredje veckan av en hungerstrejk i Berlin och hävdar att Tysklands politiska partier inte hanterar klimatförändringarna på ett adekvat sätt inför denna månads allmänna val., skriver Jenny Hill, Klimatförändring.

Demonstranterna - mellan 18 och 27 år - har lovat att fortsätta sin hungerstrejk tills de tre ledande kandidaterna som tävlar om att ersätta Angela Merkel kommer överens om att träffa dem.

Det finns en dämpad atmosfär bland de små tälten och handmålade banderoller nära tyska kansliet i Berlin.

Annons

De sex unga som har varit i hungerstrejk i mer än två veckor säger att de känner sig svaga.

Som 27 -åring är Jacob Heinze den äldsta av demonstranterna här (arrangörerna säger att fyra andra personer har anslutit sig till hungerstrejken utanför lägret). Han talar långsamt, uppenbarligen kämpar för att koncentrera sig, men sa till BBC att medan han är rädd för konsekvenserna av hans "obestämda hungerstrejk", är hans rädsla för klimatförändringar större.

"Jag har redan sagt till mina föräldrar och mina vänner att det finns en chans att jag inte kommer att se dem igen", sa han.

Annons

"Jag gör det här för att våra regeringar misslyckas med att rädda den unga generationen från en framtid som är bortom fantasi. Vilket är fruktansvärt. Vi kommer att möta krig om resurser som vatten, mat och mark och detta är redan en verklighet för många människor i världen. "

Med mindre än två veckor till Tysklands allmänna val kräver Jacob och hans demonstranter att de tre ledande kandidaterna ska ersätta Angela Merkel som tysk förbundskansler kommer och pratar med dem.

Hungerstrejkare efter klimatpolitiken i Berlin, 2021

Klimatförändringar är utan tvekan den största valfrågan här. Tyska politiker har påverkats av massgataprotesterna från unga klimataktivister de senaste åren, men sommarens dödliga översvämningar i västra landet har också fokuserat allmänhetens oro.

Trots det, säger hungerstrejkarna, föreslår inget av de viktigaste politiska partierna - inklusive Miljöpartiet - lämpliga åtgärder för att lösa problemet.

"Inget av deras program tar hänsyn till de faktiska vetenskapliga fakta hittills, särskilt inte faran med att tippa (stora irreversibla klimatförändringar) och det faktum att vi är väldigt nära att nå dem", säger taleskvinnan Hannah Luebbert.

Hon säger att demonstranterna vill att Tyskland inrättar en så kallad medborgarmöte - en grupp människor som valts för att återspegla alla delar av samhället - för att hitta lösningar.

"Klimatkrisen är också en politisk kris och kanske en kris i vår demokrati, eftersom uppläggningen med val vart fjärde år och det stora inflytandet från lobbyister och ekonomiska intressen inom våra parlament leder ofta till att ekonomiska intressen är viktigare än vår civilisation, vår överlevnad, säger Luebbert.

"Sådana medborgarstämmor påverkas inte av lobbyister och det är inte politiker där som är rädda för att inte bli omvalda, det är bara människor som använder sin rationalitet."

En vy över ett klimataktivisters läger nära Reichstag -byggnaden den 12 september 2021 i Berlin, Tyskland.
Hungerstrejkarna säger att ingen av kandidaterna gör tillräckligt för att förhindra en klimatkatastrof

Hungerstrejkarna säger att endast en av förbundskanslerkandidaterna - Annalena Baerbock från Miljöpartiet - har svarat, men att hon pratade med dem via telefon snarare än att möta deras krav på ett offentligt samtal. Hon har vädjat till dem att avsluta hungerstrejken.

Men gruppen - som lockar till sig ökande publicitet - har lovat att fortsätta, även om de erkänner nöd av sina familjer och vänner.

Trots det, säger Jacob, stöder hans mamma honom.

"Hon är rädd. Hon är riktigt, riktigt rädd men hon förstår varför jag tar de här stegen. Hon gråter varje dag och ringer varje dag och frågar mig, är det inte bättre att sluta? Och vi kommer alltid till den punkt där vi säger nej, det är nödvändigt att fortsätta, sa han.

"Det är verkligen nödvändigt att väcka människor över hela världen."

Fortsätt läsa

Översvämningar

En person saknas fortfarande efter översvämningar i södra Frankrike

publicerade

on

By

Vind, hagel och regn blåser i Rodilhan, Gard, Frankrike 14 september 2021, i denna skärmgrepp från en video i sociala medier. @YLONA91/via REUTERS

En person rapporterades fortfarande försvunnen på tisdagen (14 september) efter att ett kraftigt regn drabbade Gard -regionen i södra Frankrike, säger inrikesminister Gerald Darmanin, som besökte området. skriver Dominique Vidalon och Benoit Van Overstraeten, Reuters.

Andra personer som rapporterats försvunna har hittats, säger lokala myndigheter.

"Cirka 60 byar har delvis drabbats", sa Darmanin på BFM TV.

Annons

"Väderläget har förbättrats sedan mitt på eftermiddagen, men det kommer att förvärras igen över natten", sade regionens prefekt i ett uttalande och tillade att skolor i området skulle stängas på onsdagen (15 september).

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend