Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

Kommissionen godkänner en ökning av budgeten på 88.8 miljoner euro för det danska systemet som stöder minskning av växthusgasutsläpp från jordbruk

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har funnit att en budgetökning på 88.8 miljoner euro (660 miljoner danska kronor), som gjorts tillgänglig genom återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF) för ett befintligt dansk system för att minska växthusgasutsläppen från jordbruk, är i linje med EU: s regler för statligt stöd . Den ökade budgeten som ska finansieras via RRF, efter kommissionens positiva bedömning av den danska återhämtnings- och motståndskraftsplanen och dess antagande av rådet (SA.63890) tilldelas ett befintligt dansk system (SA. 58791) som redan godkändes av kommissionen den 21 maj 2021.

Åtgärden kommer att genomföras till och med den 31 december 2026 och hade en initial budget på 238 miljoner euro (1.8 miljarder DKK). Det främsta målet med detta system är att bidra till det danska målet att minska utsläppen av växthusgaser med 70% fram till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Stödet kommer att bidra till att avlägsna kolrika jordbruksmarker från produktionen och därefter att omvandla marken till naturområden genom att återställa dess naturliga hydrologi genom att avlopp dräneras och återvätas av marken. Det befintliga systemet bedömdes utifrån dess överensstämmelse med EU: s riktlinjer för statligt stöd inom jordbruks- och skogsbrukssektorn och på landsbygden, som möjliggör stöd för att underlätta utvecklingen av vissa ekonomiska aktiviteter - i detta fall minskningen av växthusgasutsläppen från jordbruket. Kommissionen har nu dragit slutsatsen att den tilläggsfinansiering som tilldelats det befintliga danska systemet genom RRF inte förändrar den ursprungliga bedömningen av systemet, vilket fortfarande är i linje med EU: s regler för statligt stöd. Alla investeringar och reformer som medför statligt stöd som ingår i de nationella återhämtningsplanerna som presenteras inom ramen för RRF måste anmälas till kommissionen för förhandsgodkännande, såvida det inte omfattas av någon av gruppundantagsreglerna för statligt stöd, särskilt den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER) och, för jordbrukssektorn, förordningen om gruppundantag för jordbruket (ABER).

Kommissionen kommer att bedöma sådana åtgärder som en prioriteringsfråga och har gett vägledning och stöd till medlemsstaterna i de förberedande faserna av de nationella planerna för att underlätta en snabb användning av RRF. Samtidigt säkerställer kommissionen i sitt beslut att de tillämpliga reglerna för statligt stöd följs för att bevara lika villkor på den inre marknaden och se till att RRF-medlen används på ett sätt som minimerar snedvridning av konkurrensen och tränga inte ut privata investeringar.

Annons

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.63890 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

CO2 utsläpp

Klimatåtgärd: Data visar att koldioxidutsläppen från nya bilar minskade kraftigt 2, där elfordon tredubblade sin marknadsandel när nya mål tillämpas

publicerade

on

Provisorisk övervakningsdata, publicerades den 29 juni, visar att den genomsnittliga CO2 utsläppen från nya bilar som registrerats i EU, Island, Norge och Storbritannien år 2020 har minskat med 12% jämfört med 2019. Detta är den överlägset största årliga minskningen av utsläppen sedan CO2-normer började gälla 2010. Det sammanfaller med fasen i strängare koldioxidutsläppsnormer för bilar från och med den 2 januari 1. För perioden 2020-2020 har reglering ställer EU: s flotta över hela CO2 utsläppsmål på 95 gCO2 / km för nyregistrerade bilar och vid 147g CO2 / km för nyregistrerade skåpbilar. Den främsta orsaken till denna kraftiga minskning av CO2 utsläppen var ökningen av andelen registreringar av elfordon, som tredubblades från 3.5% 2019 till över 11% 2020.

Trots den krympande totala marknaden för nya bilar på grund av COVID-19-pandemin ökade det totala antalet registrerade elbilar 2020 och nådde för första gången över 1 miljon per år. De genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya skåpbilar som säljs i EU, Island, Norge och Storbritannien 2 minskade också något. De preliminära uppgifterna visar att europeisk lagstiftning om koldioxidutsläppsstandarder fortfarande är ett effektivt verktyg för att minska koldioxidutsläppen från bilar och skåpbilar och att övergången till elektromobilitet pågår.

Fordonstillverkare har tre månader på sig att granska uppgifterna och kan meddela kommissionen om de anser att det finns några fel i datasetet. De slutliga uppgifterna, som kommer att publiceras i slutet av oktober 2021, kommer att ligga till grund för kommissionen för att fastställa tillverkarnas överensstämmelse med deras specifika utsläppsmål och om eventuella böter beror på överskott. Revisionen av de nuvarande koldioxidutsläppsstandarderna för att anpassa dem till EU: s högre nya klimatambitioner kommer att vara en del av kommissionens lämpliga för 2 förslag som kommer att antas den 55 juli. För mer information se här.

Annons

Fortsätt läsa

CO2 utsläpp

Kolläckage: Förhindra företag från att undvika utsläppsregler

publicerade

on

Europaparlamentet diskuterar en koldioxidavgift på importerade varor för att stoppa företag som flyttar utanför EU för att undvika utsläppsnormer, en metod som kallas koldioxidläckage. Samhället.

Eftersom den europeiska industrin kämpar för att återhämta sig efter Covid-19-krisen och det ekonomiska trycket på grund av billig import från handelspartner, försöker EU uppfylla sina klimatåtaganden, samtidigt som de håller jobb och produktionskedjor hemma.

Upptäck hur EU: s återhämtningsplan prioriterar att skapa ett hållbart och klimatneutralt Europa.

Annons

En EU-koldioxidavgift för att förhindra koldioxidläckage

EU: s ansträngningar för att minska sitt koldioxidavtryck enligt European Green Deal och bli hållbart motståndskraftiga och klimatneutrala fram till 2050 kan undergrävas av mindre klimatambitiösa länder. För att mildra detta kommer EU att föreslå en CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), som skulle tillämpa en koldioxidavgift på import av vissa varor utanför EU. Ledamöterna kommer att lägga fram förslag under mars första plenarsession. Hur skulle en europeisk koldioxidavgift fungera?  

  • Om produkter kommer från länder med mindre ambitiösa regler än EU tillämpas avgiften så att import inte är billigare än motsvarande EU-produkt. 

Med tanke på risken för att mer förorenande sektorer flyttar produktionen till länder med lägre begränsningar av växthusgasutsläpp, ses koldioxidpriser som ett väsentligt komplement till det befintliga EU-systemet för koldioxidutsläpp, EU: s system för handel med utsläppsrätter. Vad är koldioxidläckage?  

Annons
  • Koldioxidläckage är förskjutningen av växthusgasutsläppsindustrin utanför EU för att undvika strängare standarder. Eftersom detta helt enkelt flyttar problemet någon annanstans vill parlamentsledamöterna undvika problemet genom en CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). 

Parlamentets mål är att bekämpa klimatförändringarna utan att äventyra våra företag på grund av orättvis internationell konkurrens på grund av bristen på klimatåtgärder i vissa länder. Vi måste skydda EU mot klimatdumpning och samtidigt se till att våra företag också gör de ansträngningar som krävs för att spela sin roll i kampen mot klimatförändringarna. Yannick Jadot Ledande parlamentsledamot

Befintliga åtgärder för koldioxidpriser i EU

Enligt det nuvarande systemet för handel med utsläppsrätter (ETS), som ger ekonomiska incitament för att minska utsläppen, måste kraftverk och industrier ha tillstånd för varje ton koldioxid de producerar. Priset på dessa tillstånd drivs av efterfrågan och utbudet. På grund av den senaste ekonomiska krisen har efterfrågan på tillstånd minskat och deras pris har också varit så lågt att det avskräcker företag från att investera i grön teknik. För att lösa problemet, EU kommer att reformera ETS.

Vad parlamentet ber om

Den nya mekanismen bör överensstämma med Världshandelsorganisationens regler och uppmuntra koldioxidutsläpp i EU: s och icke-EU-industrier. Det kommer också att bli en del av EU: s framtid industriell strategi.

Fram till 2023 bör koldioxidgränsjusteringsmekanismen täcka kraft- och energiintensiva industrisektorer, som representerar 94% av EU: s industriella utsläpp och fortfarande får betydande fria anslag, enligt parlamentsledamöterna.

De sa att den borde utformas med det enda syftet att eftersträva klimatmål och globala konkurrensvillkor, och inte användas som ett verktyg för att öka protektionismen.

MEP: er stöder också Europeiska kommissionens förslag att använda de inkomster som genereras av mekanismen som nya egna resurser för EU: s budget, och be kommissionen att säkerställa fullständig öppenhet om användningen av dessa intäkter.

Kommissionen förväntas lägga fram sitt förslag om den nya mekanismen under andra kvartalet 2021.

Läs mer om EU: s svar på klimatförändringarna.

Läs mer 

Fortsätt läsa

Klimatförändring

ECB inrättar centrum för klimatförändringar

publicerade

on

Europeiska centralbanken (ECB) har beslutat att inrätta ett klimatcentrum för att samla arbetet med klimatfrågor i olika delar av banken. Detta beslut återspeglar klimatförändringarnas ökande betydelse för ekonomin och ECB: s politik samt behovet av en mer strukturerad strategi för strategisk planering och samordning.Den nya enheten, som kommer att bestå av ett tiotal anställda som arbetar med befintliga team över banken, kommer att rapportera till ECB: s president Christine Lagarde (avbildad), som övervakar ECB: s arbete med klimatförändringar och hållbar finansiering. ”Klimatförändringar påverkar alla våra politikområden,” sade Lagarde. "Klimatförändringscentret tillhandahåller den struktur vi behöver för att hantera frågan med den brådskande och beslutsamhet som den förtjänar."Klimatförändringscentret kommer att forma och styra ECB: s klimatagenda internt och externt och bygga på expertis från alla team som redan arbetar med klimatrelaterade ämnen. Dess aktiviteter kommer att organiseras i arbetsströmmar, allt från penningpolitik till tillsynsfunktioner, och stöds av personal som har data- och klimatförändringar. Klimatförändringscentret börjar sitt arbete i början av 2021.

Den nya strukturen kommer att ses över efter tre år, eftersom målet i slutändan är att integrera klimatöverväganden i ECB: s rutinmässiga verksamhet.

  • Klimatförändringens fem arbetsströmmar fokuserar på: 1) finansiell stabilitet och tillsynspolitik; 2) makroekonomisk analys och penningpolitik; 3) finansmarknadsverksamhet och risk; 4) EU: s politik och finansiella regler; och 5) företagens hållbarhet.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend