Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Vilka europeiska länder återvinns mest?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska miljöbyrån (EES) har sett en betydande ökning av hushållsavfallet i Europa under de senaste åren, som målsättning gör Europa klimatneutralt år 2050 höjer sig. Med detta i åtanke var EES angelägna om att undersöka vilka europeiska länder som har förbättrats mest när det gäller återvinning av hushållsavfall sedan 2010.

För att uppnå detta använde EES officiella data från Eurostat som visade återvinningsgraden för kommunalt avfall per europeiskt land från 2010 till 2019. 32 länders data extraherades och analyserades och registrerade den totala procentuella förändringen från år till år, rankade landet med den mest anmärkningsvärda ökningen av återvinning under det senaste decenniet.

Vilka europeiska länder återvände mest hushållsavfall mellan 2010 och 2019?

Annons

Pallen går till Litauen som sedan 2010 har sett återvinning av hushållsavfall växa med 914%, gå från ynkliga 5% 2010 till en återvinningsgrad på 49.7% dokumenterat 2019. Det motsvarar nästan fem gånger mängden, vilket ger en total genomsnittlig hastighet på 33.8% under de studerade åren.

Kroatien följer efter på andra plats när det gäller ökningen av återvinning av hushållsavfall bland de 32 observerade länderna, som återvinning av hushållsavfall i Kroatien ökade med 655% mellan 2010 och 2019. Enligt vår analys var återvinningsgraden 2019 30.2%, jämfört med endast 4% 2010.

Ett annat Balkanland, Montenegro, ligger på tredje plats med en ökning av hushållsavfall med 511% från 2010 till 2019. Trots landets ansträngningar och förbättringen av återvinningen genom åren nådde landets totala återvinningsgrad mellan 2010 och 2019 i genomsnitt bara 3.6%, vilket är näst sist för länder med den mest anmärkningsvärda genomsnittliga förändringen.

Annons

Med en procentuell förändring på 336% totalt sett mellan 2010 och 2019 kommer Lettland på fjärde plats. Vår forskning visade att det nordvästeuropeiska landet - inbäddat mellan tre baltiska stater - registrerade en återvinningsgrad på bara 9.4% 2010. De senaste uppgifterna (2019) ser dock att denna siffra hoppar upp till mer än fyra gånger detta till 41%.

Avrundning av de fem bästa är Slovakien. Den centrala europeiska nationen registrerade en återvinningsgrad på 9.1% i hushållsavfall 2010, vilket ökade till 38.5% 2019, vilket registrerade en total ökning med 323%. Det är bara 13% mer än Lettland på fjärde plats. 

Bland andra studerade länder växte Slovenien med 164%, rankade på sjätte plats, medan Bulgarien delar 16: e plats med Frankrike, med en ökning med 29%, och Grekland ligger på 17: e plats, med 23%.

Länderna med den lägsta förändringen av hushållens återvinningsgrader, 2010-2019

LEDANDEEUROPEISKA LÄNDER% ÄNDRING I ÅTERVINNINGSHASTIGHET 2010-2019
28SERBIEN-70%
27RUMÄNIEN-10%
26 =NORGE-3%
26 =SVERIGE-3%
25ÖSTERRIKE-2%
24BELGIEN0%

Serbien noterade den största nedgången i återvinning av hushållsavfall i Europa mellan 2010 och 2019 och med den sämsta återvinningsgraden med en minskning med -70%. Landet har den lägsta genomsnittliga återvinningsgraden med 0.4% av alla studerade europeiska länder.

Den näst största minskningen av återvinning (10%) noterades i Rumänien

Utan någon ökning från 2010 har Belgien inte visat några märkbara förbättringar när det gäller hushållens återvinningsgrad. Men, trots ingen förbättring från år till år, placerar Belgien trea totalt sett för den högsta genomsnittliga återvinningsgraden.

Länder med den högsta genomsnittliga återvinningsgraden för hushållsavfall 

LEDANDEEUROPEISKA LÄNDERGENNEMSNITT ÅTERVINNINGSHASTIGHETEntreprenörsvägen 2010
1TYSKLAND65.5%
2ÖSTERRIKE57.6%
3BELGIEN53.9%
4NEDERLÄNDERNA52.1%
5SCHWEIZ51.8%

Den högsta genomsnittliga återvinningsgraden i Europa registrerades i Tyskland, där 65.5% av hushållsavfallet återvinns och återanvänds. Enligt vår forskning kom Österrike tvåa med 57.6%, följt av Belgien, med 53.9%, Nederländerna, med 52.1%och Schweiz med 51.8%.

Länder med den lägsta genomsnittliga återvinningsgraden för hushållsavfall 

LEDANDEEUROPEISKA LÄNDERGENNEMSNITT ÅTERVINNINGSHASTIGHETEntreprenörsvägen 2010
32SERBIEN0.4%
31MONTENEGRO3.6%
30MALTA9.3%
29RUMÄNIEN12.9%
28GREKLAND14.4%

Den lägsta genomsnittliga hushållsåtervinningsgraden i Europa registrerades i Serbien, där bara 0.4% av hushållsavfallet återvinns - 65.1% mindre än Tyskland med det mesta. Montenegro följde tvåa med en genomsnittlig återvinningsgrad på 3.6%, Malta på tredje (9.3%), Rumänien på fjärde (12.9%) och Grekland i femte (14.4%).

Metodik:

 1. Rensa bort det använde Eurostats databas om europeiska länders återvinningsgrad av kommunalt avfall.
 2. Rådata om officiella hushållsåtervinningsgrader ackumulerades från år 2010-2019 för en tioårig analys, med 10 som det senaste året. Länder utan tillgänglig data eller rapporterade 2019% under fem år eller mer mellan de undersökta åren uteslöts från studien. Alla uppgifter som listats av Eurostat med en indikation på en uppskattning, tidsserier, definitionskillnader etc. noterades.
 3. När uppgifterna var samlade beräknades den procentuella förändringen av återvinningsgraden för kommunalt avfall för varje EU -land. Men om uppgifterna inte var tillgängliga för det första/eller senaste året som analyserades beräknades det senaste tillgängliga dataåret istället. Den genomsnittliga återvinningsgraden för kommunalt avfall från 2010-2019 beräknades också för ytterligare siffror.
 4. Varje land rankades efter procentuell förändring, och alla europeiska länder med den mest anmärkningsvärda procentuella ökningen av hushållens återvinningsgrad rankades positivt.
 5. Data samlades in den 02/07/2021 och kan komma att ändras.

  Se hela datamängden här för mer information.

Klimatförändring

Executive Vice President Timmermans har en dialog på hög nivå med klimatförändringar med Turkiet

publicerade

on

Executive Vice President Timmermans tog emot den turkiska miljö- och urbaniseringsministern Murat Kurum i Bryssel för en dialog på hög nivå om klimatförändringar. Både EU och Turkiet upplevde extrema effekter av klimatförändringarna under sommaren, i form av skogsbränder och översvämningar. Turkiet har också sett det största utbrottet av ”havsnot” i Marmarahavet - överväxt av mikroskopiska alger orsakade av vattenföroreningar och klimatförändringar. I kölvattnet av dessa klimatförändrade händelser diskuterade Turkiet och EU områden där de kan främja sitt klimatsamarbete i strävan efter att nå Parisavtalets mål. Executive Vice President Timmermans och minister Kurum utbytte åsikter om brådskande åtgärder som krävs för att täppa till klyftan mellan vad som behövs och vad som görs när det gäller att minska utsläppen till noll i mitten av århundradet och därmed behålla målet på 1.5 ° C av Parisavtalet inom räckhåll. De diskuterade kolprissättningspolitiken som ett område av gemensamt intresse, med tanke på den kommande inrättandet av ett system för handel med utsläppsrätter i Turkiet och revideringen av EU: s system för handel med utsläppsrätter. Anpassning till klimatförändringar stod också högt på agendan tillsammans med naturbaserade lösningar för att motverka klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Du kan titta på deras vanliga pressanmärkningar här. Mer information om dialogen på hög nivå här.

Annons

Fortsätt läsa

Ekonomi

Hållbara stadstransporter står i centrum för European Mobility Week

publicerade

on

Omkring 3,000 städer i Europa deltar i årets Europeiska trafikantveckan, som startade igår och kommer att pågå till onsdagen den 22 september. Kampanjen 2021 har lanserats under temat "Säkert och hälsosamt med hållbar rörlighet" och kommer att främja användningen av kollektivtrafik som ett säkert, effektivt, prisvärt och lågemissionsalternativ för alla. 2021 är också 20-årsjubileet för den bilfria dagen, från vilken European Mobility Week har vuxit.

”Ett rent, smart och spänstigt transportsystem är kärnan i våra ekonomier och centralt för människors liv. Därför är jag på 20 -årsjubileet av European Mobility Week stolt över de 3,000 städerna i Europa och utanför för att visa hur säkra och hållbara transportalternativ hjälper våra samhällen att hålla kontakten under dessa utmanande tider, säger transportkommissionär Adina Vălean .

För detta milstolpeår har EU -kommissionen skapat ett virtuellt museum som visar veckans historia, dess inverkan, personliga berättelser och hur det kopplar till EU: s bredare hållbarhetsprioriteringar. På andra håll inkluderar aktiviteter i Europa cykelfestivaler, utställningar av elfordon och verkstäder. Årets evenemang sammanfaller också med en offentligt samråd om kommissionens idéer om en ny ram för rörlighet i städer, och Europeiska järnvägsåret med dess Anslutande Europa Express -tåg.

Annons

Fortsätt läsa

Metan

Gemensamt pressmeddelande mellan EU och USA om Global Methane Pledge

publicerade

on

Europeiska unionen och USA har tillkännagivit Global Methane Pledge, ett initiativ för att minska de globala metanutsläppen som ska lanseras vid FN: s klimatkonferens (COP 26) i november i Glasgow. President Biden och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade länder vid det amerikanska ledda forumet för stora ekonomier för energi och klimat (MEF) att gå med i löftet och välkomnade de som redan har signalerat sitt stöd.

Metan är en potent växthusgas och, enligt den senaste rapporten från klimatpanelen, står det för ungefär hälften av den nettoökning på 1.0 grader Celsius i den globala medeltemperaturen sedan förindustriell tid. Att snabbt minska metanutsläppen kompletterar åtgärder mot koldioxid och andra växthusgaser och anses vara den enskilt mest effektiva strategin för att minska den globala uppvärmningen på kort sikt och hålla målet att begränsa uppvärmningen till 1.5 grader Celsius inom räckhåll. 

Länder som ansluter sig till Global Methane Pledge åtar sig ett kollektivt mål att minska de globala metanutsläppen med minst 30% från 2020 års nivåer fram till 2030 och gå mot att använda bästa tillgängliga inventarimetoder för att kvantifiera metanutsläpp, med särskilt fokus på källor med höga utsläpp. Att leverera löftet skulle minska uppvärmningen med minst 0.2 grader Celsius år 2050. Länder har mycket olika metanutsläppsprofiler och minskningspotential, men alla kan bidra till att uppnå det kollektiva globala målet genom ytterligare inhemsk metanreduktion och internationella samarbetsåtgärder. Större källor till metanutsläpp inkluderar olja och gas, kol, jordbruk och deponier. Dessa sektorer har olika utgångspunkter och varierande potential för kortsiktig metanreducering med den största potentialen för målinriktad minskning år 2030 inom energisektorn. 

Annons

Metanreducering ger ytterligare viktiga fördelar, inklusive förbättrad folkhälsa och jordbruksproduktivitet. Enligt den globala metanbedömningen från Climate and Clean Air Coalition (CCAC) och FN: s miljöprogram (UNEP) kan uppnå 2030-målet förhindra över 200,000 20 för tidiga dödsfall, hundratusentals astmarelaterade akutbesök och mer 2030 miljoner ton skördeförluster om året till XNUMX genom att minska ozonföroreningar på marknivå som delvis orsakas av metan. 

Europeiska unionen och åtta länder har redan meddelat sitt stöd för det globala metanlöftet. Dessa länder inkluderar sex av de 15 bästa metanutsläpparna globalt och står tillsammans för över en femtedel av de globala metanutsläppen och nästan hälften av den globala ekonomin.

Europeiska unionen har vidtagit åtgärder för att minska sina metanutsläpp i nästan tre decennier. Europeiska kommissionens strategi som antogs 1996 bidrog till att minska metanutsläpp från deponering med nästan en halv. Enligt European Green Deal och för att stödja EU: s åtagande för klimatneutralitet år 2050 antog Europeiska unionen i oktober 2020 en strategi för att minska metanutsläpp i alla nyckelsektorer som täcker energi, jordbruk och avfall. Minskningen av metanutsläpp under det nuvarande decenniet är en viktig del av Europeiska unionens ambition att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55% till 2030. I år kommer Europeiska kommissionen att föreslå lagstiftning för att mäta, rapportera och verifiera metanemissioner , sätta gränser för avluftning och blossande och ställ krav för att upptäcka läckor och reparera dem. Europeiska kommissionen arbetar också för att påskynda upptagandet av begränsningsteknologi genom en bredare användning av ”koldioxidodling” i EU: s medlemsstater och genom deras gemensamma jordbrukspolitiska strategiplaner, och för att främja produktion av biometan från jordbruksavfall och rester. Slutligen stöder Europeiska kommissionen FN: s miljöprogram (UNEP) för att inrätta ett oberoende internationellt metanemissionsobservatorium (IMEO) för att ta itu med den globala dataklyftan och transparensen på detta område, bland annat genom ett ekonomiskt bidrag. IMEO kommer att spela en viktig roll för att skapa en sund vetenskaplig grund för metanutsläppsberäkningar och leverera det globala metanlöftet i detta avseende.

Annons

USA bedriver betydande metanminskningar på flera fronter. Som svar på en exekutivorder som president Biden utfärdade första dagen i sitt ordförandeskap utfärdar Environmental Protection Agency (EPA) nya regler för att begränsa metanutsläpp från olje- och gasindustrin. Parallellt har EPA vidtagit åtgärder för att införa starkare föroreningsstandarder för deponier och Department of Transportation's Pipeline Hazardous Materials and Safety Administration fortsätter att vidta åtgärder som minskar metanläckage från rörledningar och tillhörande anläggningar. På presidentens uppmaning och i samarbete med amerikanska bönder och ranchers arbetar det amerikanska jordbruksdepartementet för att avsevärt utöka det frivilliga antagandet av klimatsmarta jordbruksmetoder som kommer att minska metanutsläpp från viktiga jordbrukskällor genom att stimulera införandet av förbättrade gödselhanteringssystem , anaeroba rötningsmedel, nya djurfoder, kompostering och andra metoder. Den amerikanska kongressen överväger ytterligare finansiering som skulle stödja många av dessa insatser. Bland förslagen till kongressen, till exempel, finns ett stort initiativ för att stoppa och åtgärda föräldralösa och övergivna brunnar och gruvor, vilket skulle minska metanutsläppen avsevärt. Dessutom fortsätter USA att stödja samarbetsinriktade internationella metanbegränsande insatser, särskilt genom sitt ledarskap för Global Methane Initiative och CCAC.

Europeiska unionen och åtta länder har redan angett sitt stöd för det globala metanlöftet:

 • Argentina
 • Ghana
 • Indonesien
 • irak
 • Italien
 • Mexico
 • Storbritannien
 • USA

USA, Europeiska unionen och andra tidiga supportrar kommer att fortsätta att värva ytterligare länder för att ansluta sig till Global Methane Pledge i väntan på dess formella lansering vid COP 26.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend