Anslut dig till vårt nätverk!

amason

Inhemska ledare driver nytt mål för att skydda Amazon från avskogning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Flygfoto visar en flod och en avskogad tomt av Amazonas nära Porto Velho, Rondonia State, Brasilien 14 augusti 2020. REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo/File Photo

Inhemska grupper uppmanade världsledarna på söndagen (5 september) att stödja ett nytt mål för att skydda 80% av Amazonasbassängen år 2025 och sa att det krävdes djärva åtgärder för att stoppa avskogningen som driver jordens största regnskog bortom en punkt utan återvändo, skriva Matthew Green och Jake Spring.

Amazonas delegater inledde sin kampanj vid en nio dagar lång konferens i Marseille, där flera tusen tjänstemän, forskare och kampanjare lägger grunden för FN: s samtal om biologisk mångfald i den kinesiska staden Kunming nästa år. Läs mer.

Annons

"Vi uppmanar det globala samhället att gå med oss ​​för att vända förstörelsen av vårt hem och därigenom skydda planetens framtid", säger José Gregorio Diaz Mirabal, huvudkoordinator för COICA, som representerar inhemska grupper i nio Amazonas-basin-nationer, till USA. Reuters.

Knappt 50% av Amazonasbassängen är för närvarande under någon form av officiellt skydd eller inhemsk förvaltning, enligt forskning publicerades förra året.

Men trycket från jordbruk, gruvdrift och oljeutforskning växer. I Brasilien, med 60% av biomen, har avskogningen ökat sedan högerpresidenten Jair Bolsonaro tillträdde 2019 och nådde en 12-årig höjdpunkt förra året och fick ett internationellt ramaskri.

Annons

Amazonasbassängen som helhet har förlorat 18% av sitt ursprungliga skogstäcke medan ytterligare 17% har försämrats, enligt ett landmärke studera släpptes i juli av Science Panel för Amazonas, baserat på forskning från 200 forskare.

Om avskogningen når 20%-25%kan det tippa Amazonas till en dödsspiral där den torkar ut och blir savann, enligt den brasilianska jordforskaren Carlos Nobre.

Samlingen i Marseille är den senaste ”World Conservation Congress”, ett evenemang som hålls vart fjärde år av International Union for Conservation of Nature, ett forum som sammankallar regeringar, civilsamhälle och forskare.

COICA vill att kongressen stöder sin 'Amazonia80x2025'' deklaration för att ge förslaget en större chans att få dragkraft i Kunming, där regeringarna ska diskutera mål för att skydda den biologiska mångfalden under det kommande decenniet.

Annons
Annons
Annons

trend