Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Grattis till Tallinn, Valongo och Winterswijk, de nya vinnarna av European Green City -priser

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Du har nu möjlighet European Green Capital 2023 Award går till den estniska staden Tallinn. Titeln på Europeiska gröna blad 2022 gick tillsammans till den portugisiska staden Valongo och Winterswijk i Nederländerna.  

Under ceremonin framhöll kommissionär för miljö, hav och fiske, Virginijus Sinkevičius, städernas avgörande roll för att bekämpa de gröna övergångsmålen för European Green Deal. Kommissionär Sinkevičius sade:

”Städerna Tallinn, Valongo och Winterswijk har visat engagemang och konkreta åtgärder för att skapa hälsosammare, bättre och grönare platser för sina medborgare. Trots ytterligare ett år under Covid-19-begränsningar är ambitionerna för en grön omställning fortsatt höga. Vinnarna i år har övertygat oss om deras förmåga att gå en extra mil för hållbarhet och leda vägen för att skapa städer som är lämpliga för livet. ” 

Annons

Tallinn beviljas ett ekonomiskt pris på 600,000 2023 euro. Priset kommer att bidra till att stödja den vinnande staden vid genomförandet av initiativ och åtgärder för att förbättra stadens miljömässiga hållbarhet som en del av den vinnande stadens europeiska gröna huvudstad år 2022. European Green Leaf 200,000 -vinnarna Valongo och Winterswijk får var och en ett ekonomiskt pris på XNUMX XNUMX € .

tallinn imponerade den internationella juryn med deras systematik för grönt styre och sammanlänkade strategiska mål, som återspeglar ambitionerna för den europeiska gröna affären. Som en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa och som finns med på Unescos världsarvslista, kännetecknas Tallinn av en mångsidig och mosaisk karaktär av sina landskap och samhällen, som också fungerar som livsmiljöer för sällsynta arter.

Tallinn kommer att leda det nyligen lanserade nätverket av 19 europeiska städer, som syftar till att genomföra FN: s mål för hållbar utveckling på lokal nivå, med fokus på bland annat fattigdomsutrotning, jämställdhet, rent vatten, klimatförändringar, hållbara städer och hållbar energi, ekonomisk tillväxt och sysselsättning.

Annons

Den portugisiska staden Valongo har övertygat juryn om att den hanterar miljöfrågor. Det prioriterar medborgarnas engagemang och visar ett starkt politiskt engagemang. Staden fokuserar på naturområden, eftersom nästan 60% av deras kommun är täckt av skog. Eftersom de flesta av dessa områden är privatägda gör det det ännu mer utmanande att genomföra offentlig politik. Juryn uppskattade också de olika sätt som staden erbjuder stöd till låginkomsttagare i övergången till hållbarhet samt Valongos nära samarbete med närliggande städer för att bevara den omgivande naturen.

Juryn var imponerad över att se den nederländska staden winterswijk presenteras för juryn av dess invånare, som är kärnan i stadens hållbarhetsstrategi. Deras presentation övertygade juryn om att Winterswijk verkligen är engagerad i att göra en grön omställning på plats. Denna lilla stad i Nederländerna, med 30 000 invånare, slog över sin vikt och presenterade avancerade initiativ för att driva den ekologiska övergången. Bland dem är energitabellerna som samlar lokala intressenter för att styra den lokala energiomställningen eller en roterande fond för medborgarna för att öka energieffektiviteten i sina hem. Staden är nybörjare i europeiska projekt men tvekar inte att bli en mästare på gröna lösningar som kan inspirera andra.

Totalt tävlade 30 städer om dessa utmärkelser. En internationell expertpanel utvärderade varje ansökan och listade tio finaliststäder. Finalisterna intervjuades av en internationell jury bestående av representanter från Europeiska kommissionen, Regionkommittén, Borgmästaravtalet, Europeiska miljöbyrån, Europeiska miljöbyrån, Eurocities och ICLEI.

Bakgrund

European Green Capital Award lanserades av EU -kommissionen för att uppmuntra städer att bli grönare och renare och därmed förbättra livskvaliteten för sina medborgare. Med 75% av Europeiska unionens befolkning som bor i städer och med stadsbefolkningen förväntas stiga ännu mer, spelar städerna en ledande roll i den sociala, miljömässiga och ekonomiska omvandlingen som initierats av European Green Deal, som föregår med gott exempel och inspirerar och motiverar andra att gå med.

European Green Capital Award (EGCA) delas ut till en stad med mer än 100 000 invånare som är villiga att engagera sig i verkliga förändringar. European Green Leaf Award (EGLA) inrättades för att erkänna miljöansträngningar och prestationer i mindre städer (20 000 - 100 000 invånare).

Varje år utvärderar en panel av oberoende stadshållbarhetsexperter de konkurrerande städernas prestanda mot 12 miljöindikatorer och väljer finalister.

Hittills har 13 städer tilldelats titeln European Green Capital: Stockholm, Sverige, vann invigningstiteln, följt av Hamburg, Tyskland (2011); Vitoria-Gasteiz, Spanien (2012); Nantes, Frankrike (2013); Köpenhamn, Danmark (2014); Bristol, Storbritannien (2015); Ljubljana, Slovenien (2016); Essen, Tyskland (2017); Nijmegen, Nederländerna (2018); Oslo, Norge (2019); Lissabon, Portugal (2020) och Lahti, Finland (2021). Grenoble vann titeln 2022.

Tillsammans har 11 städer tilldelats titeln European Green Leaf: Mollet del Vallès, Spanien (2015); Torres Vedras, Portugal (2015); Galway, Irland (2017); Leuven, Belgien (2018); Växjö, Sverige (2018); Cornellà de Llobregat, Spanien (2019); Horst aan de Maas, Nederländerna (2019); Limerick, Irland (2020); Mechelen, Belgien (2020). Grabovo, Bulgarien och Villmanstrand, Finland delar titeln för 2021.

Med varje tävlingscykel går vinnare och finalister samman och utökar European Green Capital och Green Leaf Networks. Under ledning av EU -kommissionen och i nära samarbete med pristagarna under det löpande året delar dessa ständigt växande nätverk av europeiska städer kunskap och expertis och inspirerar andra städer att följa i deras fotspår. 

Fortsätt läsa
Annons

Översvämningar

En person saknas fortfarande efter översvämningar i södra Frankrike

publicerade

on

By

Vind, hagel och regn blåser i Rodilhan, Gard, Frankrike 14 september 2021, i denna skärmgrepp från en video i sociala medier. @YLONA91/via REUTERS

En person rapporterades fortfarande försvunnen på tisdagen (14 september) efter att ett kraftigt regn drabbade Gard -regionen i södra Frankrike, säger inrikesminister Gerald Darmanin, som besökte området. skriver Dominique Vidalon och Benoit Van Overstraeten, Reuters.

Andra personer som rapporterats försvunna har hittats, säger lokala myndigheter.

"Cirka 60 byar har delvis drabbats", sa Darmanin på BFM TV.

Annons

"Väderläget har förbättrats sedan mitt på eftermiddagen, men det kommer att förvärras igen över natten", sade regionens prefekt i ett uttalande och tillade att skolor i området skulle stängas på onsdagen (15 september).

Annons
Fortsätt läsa

Djurförsök

Europaparlamentet röstar om djurfri forskning, testning och utbildning

publicerade

on

Alla som är bekanta med Ralph, en testkaninmaskot som utsätts för Draize -ögonirritationstest i kosmetikalaboratorier och som lider av blindhet, kommer att undra hur sådan grymhet fortfarande är acceptabel i en tid av avancerad vetenskap och teknik. De Spara Ralph video gick viralt över hela världen och blev troligen anledningen till att Mexiko nyligen gick med i stater, som förbjöd djurförsök för kosmetika. Så gjorde EU redan 2013. EU planerar att gå ännu längre genom att anta en resolution om ”en samordnad åtgärd på unionsnivå för att underlätta övergången till innovation utan användning av djur inom forskning, testning och utbildning” den här veckan ( 15 september), Skriver Eli Hadzhieva.

Även om EU uppmuntrar till användning av icke-animaliska metoder, såsom den nya organ-on-chip-tekniken, datasimuleringar och 3D-kulturer av mänskliga celler, visar forskning att föråldrade metoder, till exempel "50 procent dödlig dos" dödar hälften av miljontals testdjur, används fortfarande i stor utsträckning. Dessutom visar bevis i ökande grad att vissa djur, som kaniner och gnagare, är helt andra arter än människor för att ses som tillförlitliga ombud för att skydda människors hälsa mot kemiska risker. Till exempel visade sig läkemedel, såsom talidomid, TGN1412 eller fialuridin, som syftar till att behandla morgonsjuka, leukemi respektive hepatit B, vara helt säkra för djur men kunde inte tolereras av människor.

Enligt Europeiska kommissionen ökade den europeiska kemikaliestrategin för hållbarhet stödet för användning av icke-animaliska metoder (NAM) vid riskbedömning av kemikalier, särskilt med flera Horizon 2020-projekt (ASPIS Cluster omfattande RISK-JÄTT3R, ONTOX- och PrecisionTOX -projekt), de kommande revideringarna av REACH och kosmetikförordningen, det nya projektet för det europeiska partnerskapet för alternativa metoder för användning av NAM i riskbedömning, PARC med målet att övergå till nästa generations riskbedömning och en strategisk forsknings- och innovationsagenda . Den globala acceptansen av icke-animaliska och innovativa metoder för kemikaliesäkerhet är också högt på OECD: s agenda.

Annons

Ett webbinarium som anordnades den 9 september av EU-ToxRisk och PATROLS, två projekt med flera intressenter som finansieras av EU: s H2020-program, illustrerade begränsningarna för befintliga in vitro (provrörsexperiment) och i silico (datasimulerade experiment) farodetektering system samtidigt som man visar upp en ny verktygslåda för att göra djurfria bedömningar av kemikalier och nanomaterial. EU-ToxRisk-projektkoordinator Bob van der Water från Leiden University framhöll sin vision "att driva ett paradigmskifte inom toxikologi mot en djurfri, mekanismbaserad integrerad strategi för kemikaliesäkerhetsbedömning" genom en etablerad NAM-verktygslåda baserad in vitro och in silico -verktyg och nya nästa generations NAM -verktygslådkomponenter. Han betonade avancerade nya testsystem, såsom CRISPR-baserade fluorescerande reportrar i stamceller, stamcellsmodell med flera leverceller, sjuka levermikrovävnader och fyra-organ-chip samtidigt som han betonade att NAM snabbt bör integreras i regler testramar.

Shareen Doak, koordinator för PATROLS från Swansea University framhöll kunskapsluckorna när det gäller långsiktiga effekter av realistiskt konstruerade nanomaterial (ENM) exponeringar för människors och hälsos miljö samtidigt som de demonstrerade innovativa metoder, såsom yttre ENM -egenskaper, avancerade ekotoxicitetstester, heterotypa in vitro -modeller "Dessa metoder är skräddarsydda för att bättre förstå människors och miljöfaror och bör implementeras som en del av EU: s strategi för säker och hållbar design för att minimera behovet av djurförsök", sa hon.

”Den största utmaningen är acceptansen och implementeringen av NAM. Standardkrav för validering är för långa och tillämplighetsdomänen för NAM måste fastställas med tanke på ny framväxande teknik ”, tillade hon.

Annons

I ett tidigare uttalande uttryckte ASPIS-klustret stöd för Europaparlamentets resolutionsförslag som beskriver det som "i tid att påskynda en djurfri övergång och uppfylla EU: s ambition att leda nästa generation för riskbedömning i Europa och världen över" alla genom att välkomna EU: s ansträngningar "som kommer att leda till reglerade och industriella metoder som bättre skyddar människors hälsa och ekosystemen, genom att göra det möjligt för oss att identifiera, klassificera och slutligen ta bort farliga ämnen från miljön".

Moderator för webbinariet MEP Tilly Metz (Gröna, Luxemburg), som också skuggar Europaparlamentets resolution, sa att hon hoppas att den slutliga resolutionen kommer att innehålla följande moment: ”Konkreta steg för att fasa ut djurförsök, exakta färdplaner och studier, en samordnat tillvägagångssätt från EU -byråer, till exempel Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten och Europeiska kemikaliemyndigheten och snabbt implementering av nya avancerade metoder ”.

Detta ger mycket tankeväckande för beslutsfattare i en make-or-break-stund för Ralph och hans djur- och mänskliga vänner. Det är dags att ord översätts till handling och regleringsmiljön utvecklas i linje med nya verkligheter på fältet samtidigt som de ger ett andrum för dessa lovande och säkra djurfria teknologier genom att anta ett dynamiskt tillvägagångssätt för att acceptera och använda dem. Detta kommer inte bara att tillåta oss att leva upp till nollföroreningsambitionen i Green Deal utan kommer också att leverera ”en giftfri miljö” både för djur och människor.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Klimatklockan tickar snabbt

publicerade

on

De flesta är överens om att akuta åtgärder måste vidtas för att hantera den växande krisen som klimatförändringarna orsakar. Det är därför ledare från 196 länder möts i Glasgow i november för en stor klimatkonferens, kallad COP26. Men anpassning till klimatförändringar har också ett pris, skriver Nikolay Barekov, journalist och tidigare MEP.

Att öka medvetenheten om ekonomiska kostnader för att inte vidta åtgärder när det gäller anpassning till klimatförändringar är en viktig del av anpassningspolitiken. De ekonomiska kostnaderna för klimatförändringens resultat och kostnaderna för att inte vidta åtgärder kommer att stå högt på agendan i Glasgow.

Det finns fyra COP26 -mål, varav det tredje är under rubriken "mobilisering av finansiering".

Annons
Nikolay Barekov, journalist och tidigare MEP.

En talesman för COP26 sa till denna webbplats: "För att uppfylla våra mål måste utvecklade länder hålla vad de lovar att mobilisera minst 100 miljarder dollar i klimatfinansiering per år till 2020."

Det betyder, sade han, att internationella finansinstitut måste spela sin roll och tillägger, "vi behöver arbete för att släppa loss de biljoner i privat och offentlig finansiering som krävs för att säkra den globala netto -nollan."

För att nå våra klimatmål måste varje företag, varje finansiellt företag, varje bank, försäkringsgivare och investerare förändras, säger COP26 -talesmannen. 

Annons

"Länder måste hantera de ökande effekterna av klimatförändringar på medborgarnas liv och de behöver finansiering för att göra det."

Omfattningen och hastigheten på de förändringar som behövs kommer att kräva alla former av finansiering, inklusive offentliga finanser för utveckling av infrastruktur som vi behöver för att övergå till en grönare och mer klimatbeständig ekonomi, och privat finansiering för att finansiera teknik och innovation, och för att hjälpa till att vända miljarder offentliga pengar till biljoner totala klimatinvesteringar.

Klimatanalytiker varnar för att, om nuvarande trender fortsätter, kommer kostnaden för global uppvärmning att komma med en prislapp på nästan 1.9 biljoner dollar per år, eller 1.8 procent av USA: s BNP per år år 2100.

EUReporter har tittat på vad fyra EU -länder, Bulgarien, Rumänien, Grekland och Turkiet för närvarande gör - och fortfarande behöver göra - för att möta kostnaden för att hantera klimatförändringar, med andra ord för att uppfylla målen för mål nummer tre i COP26.

När det gäller Bulgarien säger det att det behöver 33 miljarder euro för att kunna uppfylla de viktigaste målen för EU: s gröna avtal under de kommande tio åren. Bulgarien kan vara bland de som drabbats mest av avkolningen av EU: s ekonomi. Det står för 10% av kolet som används i EU och 7% av arbetstillfällena inom EU: s kolsektor. Omkring 8 8,800 personer arbetar inom kolbrytning i Bulgarien, medan de indirekt drabbade uppskattas till över 94,000 600, med sociala kostnader till cirka XNUMX miljoner euro per år.

På andra ställen har man uppskattat att mer än 3 miljarder euro behövs i Bulgarien bara för att uppfylla minimikraven i EU: s stadsreningsdirektiv.

För att Bulgarien ska kunna fullfölja Green Deal måste de spendera 5% av landets BNP varje år.

När vi flyttar till Rumänien är utsikterna lika allvarliga.

Enligt en rapport som publicerades i februari 2020 av Sandbag EU, skulle Rumänien nästan kunna sägas vara framgångsrikt i EU: s tävling mot en ekonomi med noll-noll år 2050. På grund av flera förändringar i ekonomins struktur efter övergången efter 1990 , Rumänien har sett massiva minskningar av utsläpp, som den fjärde EU -medlemsstaten som minskade sina utsläpp snabbast mot 1990, även om det inte är på en förutsägbar och hållbar bana till nollnetto år 2050 än.

Rapporten säger emellertid att Rumänien är det land i sydöstra Europa eller centralösteuropeiska med några av de "bästa möjliga förutsättningarna" för energiomställningen: en mångsidig energimix där nästan 50% av den redan är utsläppsfri för växthusgaser, den största vindkraftparken på land i EU och en enorm potential för förnybar energi.

Rapportförfattare Suzana Carp och Raphael Hanoteaux tillägger ”Ändå är Rumänien fortfarande ett av de brunkolsintensiva länderna i EU, och trots dess lägre andel kol i blandningen än resten av regionen är de investeringar som krävs för dess energiomställning inte att underskattas. ”

Detta, säger de, innebär att i europeisk skala betalar rumäner fortfarande mer än sina europeiska motsvarigheter för kostnaderna för detta kolintensiva energisystem.

Landets energiminister har uppskattat kostnaden för att överföra kraftsektorn till 2030 till cirka 15-30 miljarder euro och Rumänien, påpekar rapporten, har fortfarande den näst lägsta BNP i unionen och därför de faktiska investeringsbehovet för energiomställningen är extremt hög.

Med tanke på framtiden föreslår rapporten att ett sätt att möta kostnaderna för avkolning fram till 2030 i Rumänien kan vara genom "ett smart utnyttjande" av ETS (emission trading system) intäkter.

Ett EU -land som redan drabbats allvarligt av klimatförändringarna är Grekland som förväntas få ännu fler negativa effekter i framtiden. Med tanke på detta har Bank of Greece varit en av de första centralbankerna i världen som aktivt engagerat sig i klimatfrågan och investerat betydligt i klimatforskning.

Det säger att klimatförändringar verkar vara ett stort hot, eftersom effekterna på nästan alla sektorer i den nationella ekonomin "förväntas bli negativa."

Banken inser vikten av ekonomisk politik och har släppt "The Economics of Climate Change", som ger en omfattande, toppmodern översyn av klimatförändringarnas ekonomi.

Yannis Stournaras, guvernör för Bank of Greece, konstaterar att Aten var den första staden i Grekland som utvecklade en integrerad klimathandlingsplan för både begränsning och anpassning, enligt exemplet från andra storstäder runt om i världen.

Michael Berkowitz, ordförande för The Rockefeller Foundation's '100 Resilient Cities' sa att Aten -planen är ett viktigt steg i stadens "resa för att bygga motståndskraft inför de otaliga utmaningarna under 21 -talet".

”Klimatanpassning är en avgörande del av stadens motståndskraft, och vi är glada att se detta imponerande steg av staden och våra partners. Vi ser fram emot att samarbeta för att förverkliga målen med denna plan. ”

Ett annat land som drabbats hårt av den globala uppvärmningen i år är Turkiet och Erdogan Bayraktar, miljö- och urbaniseringsminister, varnar Turkiet kommer att bli ett av de mest drabbade Medelhavsländerna inte minst för att det är ett jordbruksland och dess vattenresurser minskar snabbt. ”

Eftersom turismen är viktig för sin inkomst säger han "det är en skyldighet för oss att fästa den vikt som krävs vid anpassningsstudier".


Enligt klimatexperter har Turkiet lidit av global uppvärmning sedan 1970 -talet men sedan 1994 har de genomsnittliga, högsta dagstemperaturerna, även de högsta nattemperaturerna, skjutit i höjden.

Men dess ansträngningar att ta itu med frågorna ses som för närvarande försvunna av motstridiga myndigheter i planering av markanvändning, konflikter mellan lagar, ekosystemens hållbarhet och försäkringsregimer som inte återspeglar risker för klimatförändringar.

Turkiets anpassningsstrategi och handlingsplan kräver indirekt ekonomisk politik för anpassning till klimatförändringar och stödmekanismer.

Planen varnar för att ”I Turkiet, för att anpassa sig till klimatförändringens effekter, har kostnadsförda redovisningar av anpassning på nationell, regional eller sektorsnivå ännu inte genomförts.”

Under de senaste åren har ett antal projekt som syftar till anpassning till klimatförändringar fått stöd av FN och dess dotterbolag för att ge tekniskt bistånd och Turkiets andelar i Clean Technology Fund25.

Men planen säger att för närvarande är medel som avsatts för vetenskaplig forskning och FoU -aktiviteter inom klimatförändringsanpassning inte ”tillräckliga”.

Den säger: ”Det har inte gjorts forskning för att genomföra konsekvensanalyser av klimatförändringar av de klimatberoende sektorerna (jordbruk, industri, turism etc.) och bestämning av anpassningskostnader.

"Det är av stor vikt att bygga information om kostnader och finansiering av klimatchansanpassning och att utvärdera färdplanen för dessa frågor mer utförligt."

Turkiet anser att medel för anpassning bör tillhandahållas utifrån vissa kriterier, inklusive sårbarhet för de negativa effekterna av klimatförändringar.

Genereringen av ”nya, adekvata, förutsägbara och hållbara” finansiella resurser bör baseras på principerna om ”jämlikhet” och ”gemensamt men differentierat ansvar”.

Turkiet har också efterlyst en internationell försäkringsmekanism med flera valmöjligheter för att kompensera för förluster och skador som orsakas av klimatframkallade extrema händelser som torka, översvämningar, frost och jordskred.

Så, med klockan som tickar snabbt inför den globala händelsen i Skottland, är det klart att alla dessa fyra länder fortfarande har arbete att göra för att hantera de enorma kostnaderna för att bekämpa den globala uppvärmningen.

Nikolay Barekov är politisk journalist och TV -presentatör, tidigare vd för TV7 Bulgarien och tidigare MEP för Bulgarien och tidigare vice ordförande för ECR -gruppen i Europaparlamentet.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend