Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Internationella metanutsläppsobservatoriet lanserades för att öka åtgärder mot kraftfull klimatvärmande gas

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

För att stödja ytterligare framsteg när det gäller att uppfylla Parisavtalet, lanserade FN:s miljöprogram (UNEP) med stöd från Europeiska unionen idag ett nytt observatorium för att driva globala åtgärder för att minska metanutsläppen.

Smakämnen Internationella metanutsläppsobservatoriet (IMEO) lanserades kl G20-toppmötet, på tröskeln till FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow. IMEO kommer att föra den globala rapporteringen om metanutsläpp till en helt annan nivå, vilket säkerställer offentlig insyn i antropogena metanutsläpp. IMEO kommer initialt att fokusera på metanutsläpp från fossilbränslesektorn och sedan expandera till andra stora utsläppssektorer som jordbruk och avfall.  

Metan är en kraftfull växthusgas som står för minst en fjärdedel av den nuvarande globala uppvärmningen. Den nyligen publicerade UNEP-Climate & Clean Air Coalition (CCAC) Global Methane Assessment sägs att noll- eller låga nettokostnadsminskningar nästan kan halvera antropogena metanutsläpp, medan beprövade åtgärder kan minska 0.28 grader Celsius från den förutsedda ökningen av planetens medeltemperatur till 2050.

IMEO kommer att tillhandahålla medel för att prioritera åtgärder och övervaka åtaganden som görs av statliga aktörer i Global metanpant – en USA- och EU-ledd insats av över trettio länder för att minska metanutsläppen med 30 % till 2030.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Metan är en av de farligaste gaserna för vårt klimat. Vi måste snarast minska utsläppen av metan för att hålla våra klimatmål inom räckhåll. Bättre satellitövervakning är avgörande och EU är stolta över att stödja skapandet av International Metan Emissions Observatory.”

Metan: över 80 gånger mer potent än CO2

För att hålla sig på rätt spår för Parisavtalets mål att begränsa klimatförändringarna till 1.5°C behöver världen nästan halvera utsläppen av växthusgaser till 2030. De Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) noterar att om världen ska uppnå temperaturmålet på 1.5°C måste djupa minskningar av metanutsläppen uppnås under det kommande decenniet.

Annons

"Som framhållits av IPCC, om världen menar allvar med att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna, måste vi minska metanutsläppen från fossilindustrin. Men det här är inte ett gratiskort för att komma ut ur fängelset: metanminskningar måste gå hand i hand med åtgärder för att koldioxidutlösa energisystemet för att begränsa uppvärmningen till 1.5°C, som krävdes i Parisavtalet, säger UNEP:s verkställande direktör. Inger Andersen.

Metan som släpps ut direkt i atmosfären är mer än 80 gånger mer potent än CO2 över en 20-årig tidshorisont. Men eftersom metans livslängd i atmosfären är relativt kort – 10 till 12 år – Åtgärder för att minska utsläppen av metan kan ge den mest omedelbara minskningen av uppvärmningshastigheten, samtidigt som det ger fördelar för luftkvaliteten.

Energikommissionär Kadri Simson sa: "Metan har stått för ungefär 30 % av den globala uppvärmningen sedan förindustriell tid, och idag ökar dess utsläpp snabbare än någon annan gång sedan registreringen började på 1980-talet. Befintliga system tillåter oss inte att exakt nog avgöra var dessa utsläpp sker över hela världen och i vilka volymer. När bättre data finns tillgänglig kan länder vidta snabba och välriktade åtgärder. I EU kommer vi redan i år att föreslå banbrytande lagstiftning för att minska utsläppen av metan. Detta inkluderar obligatorisk läckagedetektering och reparation och begränsning av ventilering och fackling.”

Fossilbränsleindustrin ansvarar för en tredjedel av antropogena utsläpp och är den sektor som har störst potential för minskningar. Det bortkastade metanet, huvudkomponenten i naturgas, är en värdefull energikälla som kan användas för att driva kraftverk eller hem.

IMEO: En oberoende och pålitlig global enhet

Observatoriet kommer att producera en global offentlig datauppsättning av empiriskt verifierade metanemissioner – med början i sektorn för fossila bränslen – med en ökande grad av granularitet och noggrannhet genom att integrera data huvudsakligen från fyra strömmar: rapportering från Olje- och gasmetanpartnerskap 2.0 (OGMP 2.0), olje- och gasbolag, direkta mätdata från vetenskapliga studier, fjärranalysdata och nationella inventeringar. Detta kommer att göra det möjligt för IMEO att engagera företag och regeringar runt om i världen för att använda dessa data för att rikta in strategiska begränsningsåtgärder och stödja vetenskapsbaserade policyalternativ.

Avgörande för detta arbete är data som samlats in genom OGMP 2.0 som lanserades i november 2020 inom ramen för CCAC. OGMP 2.0, som lanserades i november 2020 inom ramen för CCAC, är det enda heltäckande, mätbaserade rapporteringsramverket för olje- och gassektorn, och dess 74 medlemsföretag representerar många av världens största operatörer över hela värdekedjan, och står för över 30 % av all olje- och gasproduktion.

IMEO: Första årsredovisningen

I en rapport som släpptes för att sammanfalla med lanseringen, presenterade IMEO sin Theory of Change. Kärnan i denna teori är behovet av en oberoende och pålitlig enhet för att integrera dessa flera heterogena datakällor i en sammanhängande och policyrelevant datauppsättning. Rapporten innehåller också analysen av de första rapporterna som lämnats in av företagsmedlemmarna i OGMP 2.0. Under detta första år lade de flesta företag betydande ansträngningar på rapportering och satte upp ambitiösa minskningsmål för 2025. Av de 55 företag som satt upp mål, uppfyller eller överträffar 30 de rekommenderade målen om 45 % minskning eller nästan noll metanintensitet, och 51 har lämnat in planer för att förbättra noggrannheten i sina data under de kommande 3-5 åren.

IMEO:s budget är värd för UNEP och uppgår till 100 miljoner euro under fem år. För att behålla sitt oberoende och trovärdighet kommer det inte att få någon branschfinansiering. Istället kommer IMEO helt och hållet att finansieras av regeringar och filantropier, med kärnresurser som tillhandahålls av Europeiska kommissionen som grundande medlem.

Om FN: s miljöprogram (UNEP)

UNEP är den ledande globala rösten i miljön. Det ger ledarskap och uppmuntrar partnerskap när det gäller att ta hand om miljön genom att inspirera, informera och göra det möjligt för nationer och folk att förbättra sin livskvalitet utan att kompromissa med kommande generationers.

Om Europeiska kommissionen

Europeiska kommissionen är EU:s verkställande arm. Den ansvarar för att utarbeta förslag till ny europeisk lagstiftning och den genomför besluten från Europaparlamentet och EU:s råd.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend