Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

EU ser ny lag om ansvarsfull konsumtion som nyckeln till att minska den globala avskogningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Idag (17 november) lade Europeiska kommissionen fram sin förordning för att stävja EU-driven avskogning och skogsförstöring, förslaget erkänner att utbyggnaden av jordbruksmark, kopplad till råvaror som EU importerar, såsom soja, nötkött, palmolja, trä , kakao och kaffe, innebär att européer måste ta ett större ansvar i sina val. 

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) uppskattar att ett område som är större än EU gick förlorat på grund av avskogning mellan 1990 och 2020. I nettoförluster uppgår detta till 178 miljoner hektar skogstäcke under samma period. tid, vilket är runt ett område som är tre gånger så stort som Frankrike.

Förordningen fastställer obligatoriska due diligence-regler för operatörer som släpper ut specifika varor på EU-marknaden som är förknippade med avskogning och skogsförstöring: soja, nötkött, palmolja, trä, kakao och kaffe och vissa härledda produkter, såsom läder, choklad och möbler. . Syftet är att säkerställa att endast avskogningsfria och lagliga produkter (enligt ursprungslandets lagar) tillåts på EU-marknaden.

Operatörer kommer att behöva samla in de geografiska koordinaterna för marken där de varor de släpper ut på marknaden producerades för att kunna spåra dem. Om ett land anses utgöra en risk kommer det att ha "förbättrad granskning", likaså kommer de som uppvisar en lägre risk att få en lättare touch. EU:s förslag kommer att kräva omfattande engagemang med producentländer, såväl som andra högkonsumtionsländer. 

Annons

Kommissionen vill gärna betona att det inte kommer att finnas något förbud mot något land eller någon vara. Hållbara producenter kommer även fortsättningsvis att kunna sälja sina varor till EU.

"För att lyckas i den globala kampen mot klimat- och biologisk mångfaldskriser måste vi ta ansvaret att agera hemma såväl som utomlands", säger vice ordförande för den europeiska gröna affären Frans Timmermans: "Vår avskogningsreglering svarar på medborgarnas uppmaningar till minimera det europeiska bidraget till avskogning och främja hållbar konsumtion.”

Miljökommissionär Virginijus Sinkevičius betonade behovet av att Europa tar ansvar och sa: "Om vi ​​förväntar oss en mer ambitiös klimat- och miljöpolitik från våra partners, bör vi sluta exportera föroreningar och själva stödja avskogning."

Annons

Gruppen De gröna/EFA välkomnade förslaget men hävdar att mer måste göras för att säkerställa skyddet av ekosystemen och mänskliga rättigheter. Heidi Hautala, Europaparlamentariker, vice ordförande i Europaparlamentet, ledamot av utskottet för mänskliga rättigheter och utskottet för internationell handel sa: "I kampen mot avskogning är det viktigt att ta hänsyn inte bara till naturskydd utan också respekt för mänskliga rättigheter, särskilt rättigheter för ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen.” 

Hautala uppmanade också kommissionen att ta med annat kött än nötkött, gummi och majs på listan över produkter. 

En annan grön parlamentsledamot Ville Niinistö, ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, sa att kommissionens förslag misslyckades med för många kryphål och ingenting om skydd av andra ekosystem som savann, våtmarker och torvmarker.

Han tillade: "Avskogning är inte bara ett problem för tropiska länder, vi måste också ta väl hand om våra egna skogar. Europeiska länder har ingen trovärdighet att kräva att avskogningen stoppas någon annanstans om vi inte är beredda att göra vårt för att försvara vår egen natur.”

Dela den här artikeln:

CO2 utsläpp

Kommissionen antar nya bilagor till EU:s riktlinjer för handel med utsläppsrätter för statligt stöd, som definierar tillämpliga effektivitetsriktmärken och CO2-faktorer

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit två nya bilagor till EU:s system för handel med utsläppsrätter Riktlinjer för statligt stöd (”ETS-riktlinjerna”). De nya bilagorna kompletterar ETS-riktlinjerna och definierar tillämpliga effektivitetsriktmärken och CO2-faktorer. ETS-riktlinjerna syftar till att minska risken för "koldioxidläckage", där företag flyttar produktion till länder utanför EU med mindre ambitiös klimatpolitik, vilket leder till mindre ekonomisk aktivitet i EU och ingen minskning av utsläppen av växthusgaser globalt. Riktlinjerna gör det särskilt möjligt för medlemsstaterna att kompensera sektorer som riskerar att flyttas för en del av de högre elpriserna till följd av de koldioxidprissignaler som skapats av EU ETS (så kallade "indirekta utsläppskostnader").

När de reviderade ETS-riktlinjerna antogs i september 2020 signalerade kommissionen att de två bilagorna om "Effektivitetsriktmärken" och om "CO2-faktorer" skulle publiceras i ett senare skede. Effektivitetsriktmärkena representerar den mängd el som är involverad i den mest effektiva produktionsprocessen för varje produkt. CO2-faktorerna, som är baserade på blandningen av kraftproduktion från fossila bränslen i varje land eller region, återspeglar i vilken utsträckning grossistpriset på den el som förbrukas av stödmottagaren påverkas av ETS-kostnaderna i de relevanta priszonerna.

Kommissionen har i dag antagit en Kommunikation kompletterar ETS-riktlinjerna och introducerar de utestående bilagorna. Effektivitetsriktmärkena och CO2-faktorerna som definieras i bilagorna är baserade på expertinput, tidigare praxis och statistiska uppgifter. Mer specifikt sattes effektivitetsriktmärkena på grundval av en expertstudie av en extern konsult. Metoden för att fastställa tillämpliga CO2-faktorer liknar den som tillämpades i de tidigare riktlinjerna och är baserad på uppgifter från Eurostat.

De nya effektivitetsriktmärkena och CO2-faktorerna kommer att ingå i beräkningen av ersättningsbeloppet för indirekta kostnader som stödmottagarna ådragit sig från och med 2021, och är därför viktiga element för att säkerställa proportionaliteten hos de stödåtgärder som beviljas enligt ETS-riktlinjerna.

Annons

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Lantbruk

EU:s jordbruksstatistik: Subventioner, jobb, produktion

publicerade

on

Upptäck fakta och siffror om jordbruk i EU, inklusive finansiering per land, sysselsättning och produktion, Samhället.

Jordbruket är en viktig näring för alla EU-länder och de får alla EU-medel genom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Dessa fonder stödjer jordbrukare direkt genom Europeiska jordbruksgarantifonden och landsbygdsområden, klimatåtgärder och förvaltning av naturresurser genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Ta reda på hur den gemensamma jordbrukspolitiken stöder jordbrukare.

EU:s jordbrukssubventioner per land

Under 2019 användes 38.2 miljarder euro på direktstöd till jordbrukare och 13.8 miljarder euro på landsbygdsutveckling. Ytterligare 2.4 miljarder euro stödde marknaden för jordbruksprodukter.

Annons

Reglerna som styr hur medel från den gemensamma jordbrukspolitiken används bestäms av EU: s långsiktiga budget. De nuvarande regler gäller till december 2022, varefter den senaste reform av den gemensamma jordbrukspolitiken träder i kraft och löper till 2027.

Infografik med karta som visar mängden Gemensamma jordbrukspolitikens subventioner per EU-land 2019. Nyckeldata finns under rubriken EU:s jordbrukssubventioner per land.
Fördelningen av den gemensamma jordbrukspolitikens medel mellan EU-länderna  

EU:s sysselsättningsstatistik för jordbruket

Jordbruksindustrin stödde 9,476,600 2019 3,769,850 jobb 2018 och 1.3 2020 XNUMX jobb inom livsmedelsproduktion (XNUMX) och stod för XNUMX % av EU:s bruttonationalprodukt XNUMX.

Rumänien hade flest sysselsatta inom jordbruket 2019, medan Danmark hade flest sysselsatta inom livsmedelsproduktion 2018.

Annons

För varje euro som spenderas skapar jordbrukssektorn ytterligare 0.76 euro för EU:s ekonomi. Bruttoförädlingsvärdet från jordbruket – skillnaden mellan värdet av allt som EU:s primära jordbrukssektor producerade och kostnaden för de tjänster och varor som används i produktionsprocessen – var 178.4 miljarder euro 2020.

Infografik som visar sysselsättningen inom jordbruket (2019) och livsmedelsproduktionen (2018) per EU-land. Nyckeldata finns under rubriken EU:s jordbrukssysselsättningsstatistik.
Livsmedels- och jordbrukssektorerna i EU  

Jordbruksproduktion i Europa

EU:s jordbruk producerar ett rikt utbud av livsmedelsprodukter, från spannmål till mjölk. EU har lagstiftat för att säkerställa att den mat som produceras och säljs i EU är säker att äta. De EU:s jord till bord-strategi, tillkännagav 2020, syftar till att säkerställa att mat också produceras mer hållbart. Ledamöterna vill minska användningen av bekämpningsmedel till bättre skydda pollinatörer och biologisk mångfald, sluta använda burar i djuruppfödning och öka markanvändningen för ekologiskt jordbruk genom 2030.

Infografik som visar hur många ton olika livsmedel som producerades i EU 2019.
Livsmedelsproduktion i EU  

Den gemensamma jordbrukspolitiken 

Datakällor 

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Gemensamma jordbrukspolitiken (CAP)

Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken får slutgiltigt godkännande från parlamentsledamöterna

publicerade

on

På tisdagen (23 november) gav parlamentet grönt ljus till EU:s nya jordbrukspolitik. Denna reformerade version syftar till att vara grönare, rättvisare, mer flexibel och transparent, AGRI, Plenarsammanträde.

Under förhandlingarna om lagstiftningsreformpaketet insisterade parlamentsledamöterna på att en förstärkning av den biologiska mångfalden och att följa EU:s miljö- och klimatlagar och åtaganden kommer att vara nyckeln till genomförandet av den reformerade gemensamma jordbrukspolitiken (CAP), som träder i kraft 2023. Medan kommissionen kommer att bedöma om de nationella strategiska planerna för den gemensamma jordbrukspolitiken är i linje med dessa åtaganden, måste jordbrukarna följa klimat- och miljövänliga metoder. Medlemsstaterna kommer att vara skyldiga att se till att minst 35 % av landsbygdsutvecklingsbudgeten och minst 25 % av direktstöden kommer att ägnas åt miljö- och klimatåtgärder.

Mer stöd till små gårdar och unga jordbrukare

Ledamöterna såg till att minst 10 % av direktstöden kommer att användas för att stödja små och medelstora jordbruk och att minst 3 % av den gemensamma jordbrukspolitikens budget kommer att gå till unga jordbrukare. De insisterade också på att en krisreserv med en årlig budget på 450 miljoner euro (i löpande priser) kommer att vara permanent redo att hjälpa jordbrukare med pris- eller marknadsinstabilitet.

Annons

Mer transparens och bättre efterlevnad av arbetsregler

Som ett resultat av parlamentets påtryckningar kommer EU:s arbetsregler inom jordbrukssektorerna att övervakas bättre och överträdelser bestraffas tack vare samarbetet mellan nationella arbetsinspektörer och utbetalande organ för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Information om slutmottagare av EU-stöd kommer att bli mer transparent tack vare ett EU-datautvinningsverktyg, som medlemsländerna får tillgång till och som hjälper till att identifiera risken för bedrägeri genom att korskontrollera information i offentliga databaser.

Annons

Förordningen om strategiplaner antogs med 452 röster för, 178 mot och 57 nedlagda röster, den "horisontella förordningen" med 485 röster för, 142 mot och 61 nedlagda röster och "förordningen om den gemensamma marknadsorganisationen" med 487 för, 130 emot och 71 nedlagda röster.

Föredragande för "förordningen om strategiska planer" Peter Jahr (EPP, DE) sade: "Genom att godkänna reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken garanterar vi planeringssäkerhet inte bara för medlemsländerna utan framför allt för våra europeiska jordbrukare. Vi har sett till att denna gemensamma jordbrukspolitik är mer hållbar, transparent och förutsägbar. Den nya leveransmodellen kommer att minska jordbrukspolitikens byråkratiska börda på jordbrukarna. Vår omröstning i dag har visat att vi vill skydda och främja familjegårdar, människorna som underhåller och bevarar vårt kulturlandskap.”

Föredragande för den "horisontella förordningen" ulrike Müller (RE, DE) sade: "Idag är en historisk dag för den nya gemensamma jordbrukspolitiken, en dag då vi går mot en mer miljöambitiös, socialt medveten och resultatinriktad jordbrukspolitik. Den nya leveransmodellen kommer att säkerställa att den gemensamma jordbrukspolitikens fokus kommer att ligga mer på att uppnå sina mål och mindre på att helt enkelt följa reglerna. Vi såg också till att betalningar inom den gemensamma jordbrukspolitiken är mer transparenta och att EU:s ekonomiska intressen skyddas bättre. Den här gemensamma jordbrukspolitiken kommer verkligen att bli en framgång.”

Föredragande för "förordningen om den gemensamma organisationen av marknaden" Eric Andrieu (S&D, FR) sade: "För första gången på mer än 30 år, tack vare den gemensamma organisationen av marknaden i reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, kommer de reformer som godkändes i dag att innebära mer marknadsreglering än avreglering. Vi kan vara stolta över hur långt vi har kommit, för de framsteg som gjorts är viktiga för jordbrukarna, för sektorn och för konsumenterna. Den gemensamma marknadsorganisationen är verkligen ett första steg i rätt riktning.”

Nästa steg

Nuvarande GJP-regler förlängdes efter den 31 december 2020 och ersattes av övergångsregler till slutet av 2022. När de godkänts av rådet kommer de nya reglerna att gälla från och med den 1 januari 2023.

Mer 

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend