Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Kommissionen kräver att miljömässig hållbarhet ska vara kärnan i EU:s utbildningssystem

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen har publicerat ett förslag till en Rådets rekommendation om lärande för miljömässig hållbarhet. Syftet med förslaget är att stödja medlemsstaterna, skolor, högre utbildningsinstitutioner, icke-statliga organisationer och alla utbildningsanordnare i att utrusta eleverna med förståelse och färdigheter om hållbarhet, klimatförändringar och miljön. A ny europeisk kompetensram för hållbarhet publicerad av Gemensamma forskningscentret, som också finns idag, kartlägger de kompetenser som behövs för den gröna omställningen, inklusive kritiskt tänkande, initiativtagande, respekt för naturen och förståelse för vilken inverkan vardagliga handlingar och beslut har på miljön och det globala klimatet.

Främjar European Way of Life Vicepresident Margaritis Schinas sa: "Ungdomsdeltagande har revolutionerat hur vi ser på klimat och miljö. Genom våra ungdomsprogram, European Solidarity Corps och DiscoverEU, främjar vi hållbarhetsarbetet som involverar våra ungdomar. Detta är en ett steg längre i arbetet mot en bättre integration av hållbarhet i utbildningen.”

Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomskommissionär Mariya Gabriel sa: "Det pågår ett enormt arbete över hela Europa för att hjälpa barn, ungdomar och vuxna att lära sig om och engagera sig i klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och hållbarhet. Vårt mål är att bygga vidare på dessa ansträngningar och att arbeta nära medlemsstaterna för att placera hållbarhet i centrum för utbildningssystemen. Alla elever från tidig ålder behöver möjligheter att förstå och vidta åtgärder för miljömässig hållbarhet, för att skydda vår planet och vår framtid."

I kommissionens förslag uppmanas medlemsstaterna att:

  • Ge elever i alla åldrar tillgång till högkvalitativ och inkluderande utbildning och utbildning om klimatförändringar, biologisk mångfald och hållbarhet;
  • etablera lärande för miljömässig hållbarhet som ett prioriterat område i utbildningspolitik och utbildningsprogram för att stödja och göra det möjligt för sektorn att bidra till den gröna omställningen;
  • uppmuntra och stödja hela institutionens strategier för hållbarhet som omfattar undervisning och lärande; utveckla visioner, planering och styrning; aktivt engagemang av studenter och personal; förvaltning av byggnader och resurser och partnerskap med lokala och bredare samhällen, och;
  • mobilisera nationella och EU-medel för investeringar i hållbar och grön infrastruktur, utbildning, verktyg och resurser för att öka motståndskraften och beredskapen för utbildning och träning för den gröna omställningen.

På frågan i en Eurobarometerundersökning, vilka bör vara de högsta prioriteringarna för EU under de kommande åren ungdomars första svar var skydd av miljön och kampen mot klimatförändringar (67 %) följt av förbättring av utbildning (56 %). Detta visar hur viktigt det är att agera.

Smakämnen 2021-2027 Erasmus+-programmet lägger också stort fokus på den gröna omställningen inom utbildning. För det årliga arbetsprogrammet för 2022 kommer prioritet att ges till projekt som utvecklar gröna kompetenser och färdigheter, framtidsinriktade läroplaner och planerade tillvägagångssätt för hållbarhet av utbildningsanordnare. A särskild ansökningsomgång för storskaliga projekt kommer att tillhandahålla finansiering för att identifiera, utveckla och testa innovativa metoder för utbildning för miljömässig hållbarhet. Kommissionen kommer också att tillhandahålla utbildningsmöjligheter och praktikgemenskaper för utbildare genom Gateway för skolutbildning och eTwinning. Den nya Portalen för det europeiska utbildningsområdet av kommissionen möjliggör enkel tillgång till information om utbildning i EU, inklusive specifik information om grön utbildning.

Nästa steg

Annons

Kommissionens förslag kommer att diskuteras av medlemsstaterna och sedan antas av EU:s utbildningsministrar. Kommissionen kommer att stödja genomförandet av rekommendationen genom lärande och utbyte mellan medlemsstaterna, berörda parter och partnerländer.

Bakgrund

För att förbereda förslaget rådfrågade kommissionen brett samråd om det aktuella läget när det gäller lärandemöjligheter för miljömässig hållbarhet i EU. A offentlig undersökning, som pågick från juni till september 2021, fick över 1,300 95 svar samt XNUMX ståndpunkter. Synpunkter samlades också in under en serie samrådsseminarier online med beslutsfattare, lärare, ungdomsorganisationer, arbetsmarknadens parter, forskare och andra intresserade organ och organisationer. Samråden underströk utbildningens avgörande roll för att hjälpa människor att förstå och vidta åtgärder för miljömässig hållbarhet.

I den offentliga undersökningen rankade 71 % av de tillfrågade utbildning som den viktigaste sektorn i detta avseende, före offentliga organ och regeringar (56 %) och media (34 %). Att ge lärare, utbildare, ungdomsledare och akademisk personal högkvalitativa professionella utvecklingsmöjligheter inom miljö och hållbarhet ansågs vara en huvudprioritering för åtgärder, tillsammans med att göra hållbarhet till en övergripande fråga i läroplaner och utbildningsprogram.

Mer information

Förslag till rådets rekommendation om lärande för hållbarhet

Europeiskt kompetensramverk för hållbarhet

Europeiska utbildningsområdet

GreenComp – Det europeiska kompetensramverket för hållbarhet på Science Hub

Lärhörna

Gateway för skolutbildning

eTwinning

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend