Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Fit for 55: Ledamöternas målsättning om nollutsläpp för bilar och skåpbilar 2035

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ledamöterna röstade i plenum på onsdagen (8 juni) för att anta sin ståndpunkt om de föreslagna reglerna för att revidera prestandastandarderna för koldioxidutsläpp. Det fanns 2 röster för, 339 emot och 249 nedlagda.

Den antagna texten är parlamentets ståndpunkt att förhandla och parlamentsledamöterna stöder kommissionens förslag att uppnå nollutsläppsvägrörlighet 2035. Detta EU-omfattande mål skulle minska utsläppen från såväl nya personbilar som lätta nyttofordon med 100 procent jämfört med 2021. För 2030 skulle mellanliggande utsläppsminskningsmål sättas till 55 % respektive 50 % för bilar.

Du kan hitta ytterligare information om parlamentets föreslagna åtgärder.

Referent Jan Huitema, (Renew, NL), sade: "En ambitiös översyn av CO2-standarder är en avgörande del för att nå våra klimatmål. Dessa standarder kommer att ge klarhet till bilindustrin och uppmuntra innovation och investeringar för biltillverkare. Konsumenter kommer att kunna köpa och köra nollutsläpp fordon till ett lägre pris."

Europaparlamentet stödde en ambitiös översyn av 2030-målen och stödde ett 100-procentigt mål 2035. Detta är avgörande för klimatneutralitet till 2050.

Nästa steg

Ledamöterna är redo att inleda förhandlingar med EU:s medlemsländer.

Annons

Bakgrund

Kommissionen presenterade en lagstiftningsförslag om en översyn av prestandastandarderna för CO2-utsläpp för personbilar och lätta nyttofordon den 14 juli 2021 som en del av paketet "Fit for 55". Detta förslag syftar till att uppnå EU:s klimatmål för 2030/2050 och att ge fördelar för medborgarna genom att använda nollutsläppsfordon i större utsträckning (bättre luftkvalitet och energibesparingar, lägre ägandekostnader för fordon och innovation inom nollutsläppsteknik).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend