Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Historiska resultat för biologisk mångfald i COP15

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Efter fyra års diskussion antog mer än 190 stater den 19 december i Kanada slutligen ett historiskt avtal för att tackla den gigantiska utmaningen med naturens kollaps. Detta nya globala avtal för naturen antas 12 år efter 2010 års Aichi-mål. Paketet som antogs av COP15 inkluderar beslut om det globala ramverket för biologisk mångfald (GBF) efter 2020, mobilisering av resurser, ett ramverk för övervakning, kapacitetsuppbyggnad och en mekanism för planering, övervakning, rapportering och granskning.

Även om det inte är juridiskt bindande, har parterna i uppdrag att rapportera sina framsteg mot att nå målen via nationella planer för biologisk mångfald.

Uttalande av VILLE NIINISTÖ, ledamot av de gröna och EFA i miljöutskottet och vice ordförande i Europaparlamentets delegation till COP15: "FN:s toppmöte om biologisk mångfald COP15 har godkänt en historisk överenskommelse med välbehövliga åtgärder för att skydda naturen och stoppa förlust av biologisk mångfald till 2030. De viktigaste punkterna som länderna enades om i Montreal är att skydda 30 % av land- och havsområdena, se till att 2030 är minst 30 % av försämrade ekosystem under effektiv restaurering och att lägga mer ekonomiska resurser på genomförandet av det globala ramverket för biologisk mångfald och övergripande driva på att göra ekonomierna mer hållbara genom att till exempel skära av miljöskadliga subventioner.  

”Det här är en stor framgång för naturvården och ger hopp om framtiden för vår jords ekosystem och arter. Resultaten är inte perfekta i alla aspekter, men enligt min mening är det de bästa möjliga resultaten som nu kan uppnås mellan världens länder. För att förverkliga dessa ambitiösa mål måste alla på alla nivåer – internationellt, EU, nationellt och lokalt – nu göra sitt för att säkerställa att dessa mål också uppnås."  

Det globala ramverket för biologisk mångfald (GBF) inkluderar fyra övergripande mål och 23 mål för ett brett spektrum av frågor, inklusive restaurering, bevarande, stopp av utrotning av arter, minskning av risker förknippade med bekämpningsmedel och reformering av miljöskadliga subventioner.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend