Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Parlamentet antar ny lag för att bekämpa global avskogning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Inget land eller produkt kommer att förbjudas. Företag kan dock bara sälja sina produkter i EU efter den 31 december 2020 om de har ett "due diligence statement" från leverantören som bekräftar att det inte kommer från avskogad mark eller har orsakat skogsförstöring. Detta inkluderar oersättliga primärträd.

Företag kommer att krävas att, på begäran av parlamentet, bekräfta att deras produkter överensstämmer med den relevanta lagstiftningen i ursprungslandet, inklusive lagarna som styr mänskliga rättigheter och ursprungsbefolkningens rättigheter.

Täckt

Enligt kommissionens ursprungliga förslag, de produkter som omfattas av denna nya lagstiftning inkluderar: kakao, kaffebönor, palmolja, soja och trä. Detta inkluderar produkter som har innehållit, matats med dessa varor eller gjorts med dem (som möbler, läder och choklad). Ledamöterna lade till gummi, träkol och tryckta pappersprodukter till listan över avskogningsfria produkter under förhandlingarna.

Parlamentet har också definierat skogsförstöring till att omfatta omvandling av naturliga föryngrings- eller primärskogar till plantager eller andra skogsområden.

Riskbaserad kontroll

Inom 18 månader efter det att denna förordning har trätt i kraft kommer kommissionen att använda en objektiv, transparent och opartisk bedömning för att klassificera vissa länder eller delar av dem som låg, standard eller hög risk. Due diligence-processen för produkter från lågriskländer kommer att förenklas. Operatörer är föremål för ett proportionellt antal kontroller baserat på risknivån i deras land: 9 % i högrisk, 3 % i standardrisk och 1 % i lågrisk.

Annons

Satellitövervakningsverktyg och DNA-analyser kommer att användas för att verifiera produkters ursprung.

Påföljderna för bristande efterlevnad måste vara proportionella, avskräckande och minst 4 % av den årliga omsättningen för den icke-kompatibla handlaren eller operatören i EU.

Den nya lagen antogs med 552 röster mot 44 och 43 nedlagda röster.

Efter omröstningen Christophe Hansen (EPP/LU) konstaterade: "Fram till nu var våra snabbköpshyllor alltför ofta fyllda med produkter som hade täckts av askan från nedbrända skogar och oåterkalleligt skadade ekosystem, och som hade förstört försörjningen för ursprungsbefolkningen. Detta hände alldeles för ofta utan att konsumenterna är medvetna om det. Jag är lättad över att veta att europeiska konsumenter inte längre omedvetet kommer att vara delaktiga i avskogning genom att äta sin chokladkaka eller njuta av en välförtjänt kopp kaffe. Denna nya lag kommer inte bara att vara avgörande för kampen mot klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald men också hjälpa oss att bryta ner barriärer som hindrar oss från att etablera djupare handelsrelationer med länder som delar våra miljövärden.

Nästa steg

Nu måste texten officiellt godkännas av rådet. Texten kommer att publiceras i EU:s officiella tidning och träder i kraft 20 dagar efter publiceringen.

Bakgrund

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation , mellan 1990 och 2020 omvandlades 420 miljoner hektar (en yta större än Europa) skog till jordbruksbruk. EU:s konsumtion står för omkring 10 % av den globala avskogningen. Mer än två tredjedelar står för palmolja och soja.

Parlamentet använde sin prerogativ enligt fördraget i oktober 2020 för att begära att kommissionen nuvarande lagstiftning för att stoppa EU-driven global skogsförstöring. De avtal med EU-länderna om lagen undertecknades den 6 december 2022.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend