Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

EU kommer inte att skriva om omtvistad naturlag, säger blockets gröna chef

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen kommer inte att omarbeta en landmärkeslag för att återställa skadade miljöer, sade blockets gröna policychef på måndagen (22 maj), inför uppmaningar från vissa lagstiftare att kasta ut förslaget.

Bryssel försöker rädda två föreslagna miljölagar, vars framtid är tveksam efter största lagstiftargruppen i Europaparlamentet krävde att de skulle avvisas.

En lag skulle kräva att länder inför åtgärder för att återställa naturen i 20 % av sitt land och hav. Den andra, utformad för att minska föroreningarna och stoppa kollapsen av Europas bi- och fjärilsbestånd, skulle halvera EU:s användning av kemiska bekämpningsmedel till 2030.

"Vi kommer inte med ett annat förslag, tiden finns helt enkelt inte där", sa Frans Timmermans om naturrestaureringslagen vid ett EU-parlamentsutskottsmöte.

Timmermans sa att genom att förbättra naturens hälsa skulle förslagen göra Europas gårdar mer motståndskraftiga mot förvärrade klimatförändringseffekter som översvämningar och torka, förbättra landets förmåga att absorbera vatten och undvika jorderosion.

Att förkasta dem, sade han, skulle äventyra EU:s övergripande gröna agenda att minska utsläppen av växthusgaser och städa upp föroreningar.

"Som ett sammankopplat paket av lösningar, om en bit faller, faller de andra bitarna," sa han.

Annons

Lagstiftare från European People's Party, som har lett kampanjen för att förkasta förslaget, sa att deras oro kvarstår - inklusive att lagen skulle döda projekt för förnybar energi och andra ekonomiska projekt i områden där naturåterställningsåtgärder införs.

"Gilla det eller inte, om du vill ha förnybar energi måste du gräva. Och i ett antal medlemsländer gör nuvarande naturlagstiftning redan det praktiskt taget omöjligt", sa EPP-lagstiftaren Esther de Lange.

Timmermans sa att kommissionen är beredd att ta itu med delar av lagen som har skapat oro, till exempel genom att klargöra att åtgärder för att återställa naturen inte får hindra länders planer på att bygga vindkraftsparker.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend