Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Petrokemiproducenten SIBUR tar emot matavfall

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Enligt FN:s miljöprogramJag slänger över 1 miljard ton mat årligen i världen, vilket motsvarar 19 % av den globala maten som produceras. Detta är en kolossal siffra, och den inkluderar inte ens de förluster som uppstår under produktion och transport av mat (ytterligare 13%). Enligt VÄRLDSBANKENrankas matavfall först bland fast kommunalt avfall.

Mat som slängs av hushåll, matserveringar och detaljhandel bryts ner och står för upp till 10 % av växthusgasutsläppen globalt. Det är fem gånger så mycket som utsläppen från flygtransporter. FN har som mål att uppnå en 50-procentig minskning av det globala matsvinnet till 2030, vilket bör ge ett betydande bidrag till kampen mot den globala uppvärmningen.

Föga överraskande hävdar Sibur att polymerförpackningar är ett sätt att minska matsvinnet. Denna typ av förpackning bevarar mat och förlänger därmed dess hållbarhet. Dess barriäregenskaper – förhindrar att vatten och luft passerar igenom – låg vikt, flexibilitet och låg kostnad skiljer den från andra typer av förpackningar. Polymerförpackningar är oumbärliga för många applikationer, såsom förvaring av frysta produkter och färdigmat i portionsförpackningar, vilket bidrar till att minska matsvinnet.

Enligt FN uppskattningar, Ryssland, där cirka 3 miljoner ton polymerer används årligen för förpackningsproduktion, har en av de lägsta nivåerna av matsvinn i Europa: mindre än 60 kg per capita och år.

Man skulle kunna hävda att polymerförpackningar i sig är en källa till föroreningar. Men för det första är den totala mängden plastavfall en tredjedel av mängden matavfall. För det andra åtgärdas problemet med plastavfall gradvis när företag samlar in och återvinner använda polymerförpackningar och införlivar dem i produktionen av nya produkter.

Publics hållbarhetsproblem driver polymerproducenter att investera i projekt som samlar in och återvinner använda plastflaskor och polymerförpackningar. Sibur bygger till exempel ett nätverk av partnerföretag vars uppgift är att samla in och krossa det insamlade avfallet till små flingor, som SIBUR sedan blandar med primära polymerråvaror för produktion.

Annons

Företaget har utvecklat en hel rad polymerer för olika ändamål under varumärket Vivilen, som innehåller upp till 70 % återvunnen plast – till exempel rPET-granulat för att producera miljövänliga plastflaskor med 30 % återvunnet innehåll. För att producera dessa granulat använder SIBUR upp till 34,000 1.7 ton återvunnen plast per år, vilket hjälper till att undvika bortskaffande av upp till XNUMX miljarder plastflaskor årligen.

Flerskiktsförpackningar och kontaminerade förpackningar är svårare att återvinna. För att övervinna denna svårighet ser SIBUR lovande inom kemisk återvinning (termolys) – en teknik som använder hög temperatur och tryck för att omvandla förpackningsavfall till flytande råmaterial för produktion av nya polymerprodukter. Företaget planerar att fatta ett investeringsbeslut om ett termolyspilotprojekt i år.

Men allt bidrar till att privata företags initiativ också uppmuntras eller till och med regleras av regeringens politik. År 2022 godkände Ryssland sitt program för cirkulär ekonomi, som syftar till att se till att 100 % av det fasta kommunala avfallet sorteras till 2030 och att 50 % av detta avfall återvinns till sekundära råvaror som sedan kan användas i produktionen av nya produkter .

Världen som helhet går mot att återvinna polymeravfall. Enligt Inger Andersen, verkställande direktör för FN:s miljöprogram, kan ett kommande globalt plastavtal förbjuda "onödiga engångsprodukter och kortlivade plastprodukter" som ofta grävs ned, bränns eller slängs.

Samtidigt avser inte FN att helt överge polymerer, eftersom de "har många tillämpningar som hjälper världen". Det är viktigt för polymerer att bli en del av en sluten produktionscykel i samma utsträckning som stål och aluminium. Cirka 30 % av den årliga produktionen av dessa metaller kommer från återvinning av deras skrot. Ett liknande resultat kan uppnås med polymerer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend