Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Net-Zero Industry Act antogs

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har välkomnat det slutgiltiga antagandet av Net-Zero Industry Act (NZIA), som sätter EU på rätt spår för att stärka sin inhemska tillverkningskapacitet av nyckelteknologier. Genom att skapa en enhetlig och förutsägbar affärsmiljö för den renteknologiska tillverkningssektorn kommer NZIA att öka konkurrenskraften och motståndskraften hos EU:s industriella bas och stödja skapandet av kvalitetsjobb och en kvalificerad arbetskraft.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, sa att med Net-Zero Industry Act, "har EU nu en reglerande miljö som gör att vi snabbt kan skala upp ren tekniktillverkning. Lagen skapar de bästa förutsättningarna för de sektorer som är avgörande för att vi ska nå nettonoll år 2050. Efterfrågan växer i Europa och globalt, och vi är nu rustade att möta mer av denna efterfrågan med europeiskt utbud”.

Genom att öka EU:s inhemska produktion av net-noll-teknologier kommer NZIA att minska risken att vi ersätter fossilbränsleberoende med teknologiberoende av externa aktörer. Detta kommer i sin tur att bidra till att göra vårt energisystem renare och säkrare, med prisvärda och hemproducerade rena energikällor som ersätter import av flyktiga fossila bränslen.

För att EU ska bli ledande inom miljötekniksektorn sätter NZIA ett riktmärke för tillverkningskapaciteten för strategiska net-noll-teknologier för att tillgodose minst 40 % av EU:s årliga utbyggnadsbehov till 2030. Riktmärket ger förutsägbarhet, säkerhet och lång tid. -termsignaler till tillverkare och investerare och gör det möjligt att spåra framsteg. För att stödja projekt för avskiljning och lagring av koldioxid och öka tillgängligheten av CO2-lagringsplatser i Europa, ställer NZIA också upp ett mål på 50 miljoner ton årlig injektionskapacitet i EU:s geologiska CO2-lagringsplatser senast 2030.

"Den europeiska gröna avtalen är vår tillväxtstrategi och den behöver konkurrenskraftiga europeiska industrier för att trivas på framtidens miljöteknikmarknader", säger Maroš Šefčovič, kommissionens vice ordförande för den europeiska gröna avtalen. "Net Zero Industry Act kommer att garantera europeiskt stöd till ett brett spektrum av strategiska och kritiska sektorer, hjälpa dem att utveckla sina marknader, utbilda och rekrytera europeiska arbetstagare och konkurrera på lika villkor med internationella konkurrenter. Den snabba förhandlingen och antagandet av detta förslag från kommissionen visar att Europa är redo att reagera på globala utmaningar och stödja sin industri och sina arbetare för att tillsammans genomföra den europeiska gröna avtalet”.

Förutom att sätta upp mål förbättrar den nya förordningen villkoren för investeringar i net-noll-teknik genom att förenkla och påskynda tillståndsförfaranden, minska den administrativa bördan och underlätta tillträde till marknader. Offentliga myndigheter kommer att behöva beakta hållbarhet, motståndskraft, cybersäkerhet och andra kvalitativa kriterier i upphandlingsförfaranden för ren teknik och auktioner för utbyggnad av förnybar energi.

Annons

Medlemsstaterna kommer att kunna stödja en uppsättning netto-noll-tekniker såsom solcellsenergi, vindkraft, värmepumpar, kärnteknik, vätgasteknik, batterier och nätteknik genom att upprätta "strategiska projekt" som skulle dra nytta av prioriterad status på nationell nivå. kortare tidsfrister för tillstånd och strömlinjeformade förfaranden.

"Energikrisen lärde oss en viktig läxa: vi måste undvika allt beroende av en enda leverantör, sade energikommissionär Kadri Simson. "Med Net-Zero Industry Act kommer Europa att vara väl rustat med en starkare industriell bas för att uppnå omställningen av ren energi. Genom enklare och snabbare tillstånd för tillverkningsprojekt, stöd till innovation och kompetens och bättre marknadstillträde för högkvalitativa clean tech-produkter kommer vi att se till att europeiska clean tech-tillverkare kan konkurrera på lika villkor. Detta kommer att säkerställa att vi kan nå våra ambitiösa mål för förnybar energi och energieffektivitet till 2030 samtidigt som vi bibehåller vår industriella konkurrenskraft."

Energiintensiva industrier som stål, kemikalier eller cement som producerar cKomponenter som används i dessa net-noll-tekniker och som investerar i avkarbonisering kan också stödjas genom åtgärderna i lagen. Skapandet av Net-Zero Acceleration Valleys kommer ytterligare att underlätta etableringen av kluster av netto-noll industriell verksamhet i EU.

NZIA inkluderar åtgärder för investeringar i utbildning, träning och innovation med inrättandet av Net-Zero Industry Academies för att utbilda 100,000 XNUMX arbetare inom tre år och stödja ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer. Regulatoriska sandlådor kommer att etableras för att testa innovativa net-noll-teknologier under flexibla regleringsförhållanden. Slutligen kommer Net-Zero Europe Platform att fungera som ett centralt samordningsnav, där kommissionen och EU-länderna kan diskutera och utbyta information samt samla in synpunkter från intressenter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend