Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

EU:s ledare erkänner ökande skador på grund av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid sidan av godkännandet av Ursula von der Leyen för en potentiell andra mandatperiod som ordförande för Europeiska kommissionen, antog Europeiska rådet en ny uppsättning prioriteringar, som betonade vikten av att fortsätta den gröna omställningen. Samtidigt har det uppstått farhågor om att de inte faller tillbaka på miljöstandarder, eftersom EU:s ledare försöker minska den administrativa bördan och regelverket.

European leaders made crucial decisions about the leadership and strategic direction of the EU for the next five years. They endorsed Ursula von der Leyen for a potential second term as President of the European Commission, pending approval by the European Parliament. Additionally, leaders appointed key positions, including the future President of the European Council and the High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, and adopted the European Council’s Strategic Agenda, shaping the EU’s political priorities for the future.

Tummen upp för von der Leyen att fortsätta med grön omställning

Återutnämningen av von der Leyen till Europeiska rådets föredragna kandidat för kommissionens ordförandeskap ger hopp om den europeiska gröna pakt, som var hennes flaggskeppsinitiativ under det tidigare mandatet. Men hon står nu inför den utmanande uppgiften att säkra en absolut majoritet i Europaparlamentet, vilket kräver stöd från minst 361 parlamentsledamöter.

Efter EU-valet har antalet parlamentsledamöter som är kritiska till den europeiska gröna affären ökat. Trots pågående oro över ett mer miljöfientligt Europaparlament, WWF:s analys av EU:s politiska partiers åtaganden för nästa mandatperiod visar att en stor politisk majoritet fortfarande stöder fortsatta åtgärder för klimat och natur.

Ester Asin, chef för WWF European Policy Office, sade, "Ursula von der Leyen borde nu visa konsekvens för att få stöd i parlamentet. Hon måste tillhandahålla järnklädda garantier för att den europeiska gröna avtalet kommer att förbli centralt i hennes politiska agenda och motstå alla uppmaningar, inklusive de från hennes politiska allierade, att gå tillbaka till miljöstandarder, särskilt de som gäller naturskydd och restaurering.”

Von der Leyens agerande under månaderna före valet satte tvivel på hennes engagemang för hennes egen agenda, eftersom hon skrotade miljöregler för att tillfredsställa jordbruksindustrin och bara ödmjukt försvarade Green Deal under sin kampanj som EPP:s huvudkandidat.

Den strategiska agendan erkänner den aldrig tidigare skådade utmaningen med klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar

Utöver de högsta utnämningarna enades de europeiska ledarna om en strategisk plan för de kommande åren som ska genomföras av EU-institutionerna. Den strategiska agendan belyser den gröna omställningens väsentliga karaktär för europeiskt välstånd och konkurrenskraft.

Europeiska ledare bekräftade på nytt sitt engagemang för en rättvis och rättvis klimatomställning, med sikte på klimatneutralitet till 2050. Med det nyligen antagna lagen om naturrestaurering har de också åtagit sig att fortsätta att skydda naturen och vända försämringen av ekosystem. Dessa åtaganden sänder starka signaler till Europeiska kommissionen och dess framtida ordförande. I synnerhet den vikt som ledarna lägger på oceaner och vattentålige måste nu följas upp.

Den strategiska agendan uppmanar emellertid också att minska den byråkratiska bördan och regleringsbördan och reformera administrativa förfaranden, inklusive tillstånd.

Ester Asin, chef för WWF European Policy Office, sade, "Tidigare försök att förenkla lagstiftningen har ofta försvagat miljöregler och standarder som är utformade för att skydda människor och naturen vi alla litar på. Istället för att undergräva befintliga miljölagar måste EU:s ledare och kommissionen fokusera på att göra en framgång av den politik som de har kommit överens om, vilket anges i deras strategiska plan. Under det senaste decenniet har de flesta frågor med miljölagstiftning berott på dålig nationell implementering och bristande politiskt engagemang, snarare än brister i EU-lagar.”

Sammantaget verkar den nya strategiska agendan vara bredare och mindre detaljerad än 2019 års överenskommelse, inklusive när det gäller klimat- och miljöpolitik. Mer specifika initiativ kommer nu att behöva beskrivas av den framtida kommissionsordföranden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend