Anslut dig till vårt nätverk!

Djurtransporter

Hjälp bönder att avsluta burodlingen

DELA MED SIG:

publicerade

on

”Vi stöder starkt medborgarinitiativet” Avsluta buråldern ”för husdjur. Tillsammans med 1.4 miljoner européer ber vi kommissionen att föreslå de rätta åtgärderna för att stoppa jordbruket av burar, säger Michaela Šojdrová, ledamot av PPE-gruppen, i parlamentets jordbrukskommitté.

”Djurens välbefinnande kan bäst garanteras när jordbrukare får rätt incitament för det. Vi stöder en smidig övergång från burar till alternativa system inom en tillräcklig övergångsperiod som beaktas specifikt för varje art, ”tillade Šojdrová.

Eftersom Europeiska kommissionen har lovat att föreslå ny djurskyddslagstiftning 2023 understryker Šojdrová att en konsekvensbedömning måste göras före 2022, inklusive kostnaderna för den nödvändiga omvandlingen på både kort och lång sikt. "Eftersom olika arter, värphöns eller kaniner, kräver olika förhållanden, måste förslaget täcka dessa skillnader med en art efter art, fram till 2027. Jordbrukare behöver övergångsperioder och en kompensation för de högre produktionskostnaderna", sade Šojdrová.

Annons

”För att garantera djurens välbefinnande och för att inte missgynna våra europeiska jordbrukare behöver vi effektiv kontroll om importerade produkter uppfyller EU: s djurskyddsnormer. Importerade produkter måste uppfylla europeiska djurskyddsnormer så att vår högkvalitativa produktion inte ersätts med lågkvalitativ import, betonade Šojdrová.

Djurtransporter

Djurskyddsseger: EU-domstolens dom bekräftar medlemsstaternas rätt att införa obligatorisk bedövning före slakt  

publicerade

on

I dag (17 december) är en historisk dag för djur, eftersom Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) klargjorde att medlemsstaterna får införa obligatorisk bedövning före slakt. Fallet som togs upp från förbudet som antogs av den flamländska regeringen i juli 2019, vilket gjorde bedövning obligatoriskt även för produktion av kött med traditionell judisk och muslimsk riter.

Domen slog fast att medlemsstaterna legitimt kan införa obligatorisk reversibel bedövning inom ramen för art. 26.2 ci rådets förordning 1099/2009 (slaktförordningen), i syfte att förbättra djurens välbefinnande under de dödsoperationer som utförs i samband med religiösa ritualer. Det anges tydligt att slaktförordningen "inte hindrar medlemsstaterna från att införa en skyldighet att bedöva djur före avlivning, vilket också gäller vid slakt som föreskrivs av religiösa ritualer".

Denna dom betraktar den senaste utvecklingen av reversibel bedövning som en metod som framgångsrikt balanserar de uppenbarligen konkurrerande värderingarna av religionsfrihet och djurens välbefinnande, och den drar slutsatsen att ”åtgärderna i (flamländska) dekretet möjliggör en rättvis balans mellan vikten kopplat till djurens välbefinnande och friheten för judiska och muslimska troende att manifestera sin religion ”.

Eurogruppen för djur har följt domstolsprocessen noggrant och i oktober släppte den en opinionsundersökning visar att EU-medborgare inte vill se djur slaktade medan de är fullt medvetna.

”Det är nu klart att vårt samhälle inte stöder djur att i onödan lida under den mest kritiska tiden i deras liv. Reversibel bedövning gör det möjligt att framgångsrikt balansera de uppenbarligen konkurrerande värdena för religionsfrihet och omtanke för djurens välbefinnande enligt gällande EU-lag. Godkännandet av bedövning före slakt av religiösa samfund ökar både i EU och länder utanför EU. Nu är det dags för EU att göra bedövning före slakt alltid obligatorisk vid nästa revidering av slaktförordningen, säger Eurogroup for Animals CEO Reineke Hameleers.

Under årens lopp har experter uttryckt oro över de allvarliga konsekvenserna av djurskyddet av att döda utan förskuren bedövning (FVE, 2002; EFSA, 2004; BVA, 2020), som erkänts av domstolen i ett annat fall (C-497 / 17).

Ärendet går nu tillbaka till Flandernas konstitutionella domstol som måste bekräfta och genomföra EU-domstolens beslut. Den förestående översynen av slaktförordningen, som meddelades av Europeiska kommissionen inom ramen för EU: s Farm to Fork-strategi, ger dessutom chansen att ytterligare klargöra saken genom att göra bedövning före slakt alltid obligatorisk och gå mot ett Europa som bryr sig för djur.

Efter EG-domstolens beslut i morse att upprätthålla förbudet mot icke-bedövande slakt i de belgiska regionerna Flandern och VallonienÖverrabbiner Pinchas Goldschmidt, presidenten av European Rabbis Conference (CER), har utfärdat följande uttalande:

”Detta beslut går ännu längre än förväntat och flyger inför de senaste uttalandena från EU-institutionerna om att det judiska livet ska uppskattas och respekteras. Domstolen har rätt att avgöra att medlemsstaterna får eller inte kan acceptera undantag från lagen, som alltid har funnits i förordningen, men att försöka definiera shechita, vår religiösa praxis, är absurt.

”EG-domstolens beslut att verkställa förbudet mot icke-bedövande slakt i Flandern och Vallonien i Belgien kommer att kännas av judiska samhällen över hela kontinenten. Förbuden har redan haft en förödande inverkan på det belgiska judiska samfundet och orsakat brist på utbud under pandemin, och vi är alla mycket medvetna om det prejudikat som detta skapar som utmanar våra rättigheter att utöva vår religion.

”Historiskt har förbud mot religiös slakt alltid förknippats med högerextrem och befolkningskontroll, en trend som tydligt dokumenteras och kan spåras tillbaka till förbud i Schweiz på 1800-talet för att förhindra judisk invandring från Ryssland och Pogroms, till förbud i Nazityskland och så sent som 2012 försökte man förbjuda religiös slakt i Nederländerna offentligt som en metod för att hindra islam att sprida sig till landet. Vi står nu inför en situation där, utan samråd med det lokala judiska samfundet, ett förbud har genomförts och konsekvenserna för det judiska samfundet kommer att vara långvarigt.

”Vi får höra av europeiska ledare att de vill att judiska samhällen ska leva och vara framgångsrika i Europa, men de ger inga skydd för vårt sätt att leva. Europa måste reflektera över vilken typ av kontinent det vill vara. Om värden som religionsfrihet och sann mångfald är integrerade, återspeglar inte det nuvarande lagsystemet det och måste omedelbart ses över. 

"Vi kommer att fortsätta arbeta med representanter för det belgiska judiska samfundet för att erbjuda vårt stöd på vilket sätt vi kan."

Yttrande om slakt 
Sammanfattning av Europeiska unionens domstol (CJEU) mål C-336/19
Amicus Curiae om EU-domstolen
Advokat Allmänt yttrande

Fortsätt läsa

Djurtransporter

Ledamöterna röstar för en ny undersökningskommitté om #AnimalTransport

publicerade

on

Idag (19 juni) är EU-parlamentet överväldigande röstade för om upprättandet av en Undersökningskommitté för djurtransport. Medkänsla i världsodling och FOUR PAWS är mycket nöjda med resultatet av omröstningen. För närvarande verkställer EU: s medlemsländer dåligt EU: s lag som är avsedd att skydda de miljoner odlade djur som transporteras tusentals mil för slakt, uppfödning eller ytterligare uppfödning varje år.

EU måste lösa ett antal långvariga problem relaterade till genomförandet av EU-lagen om djurtransport, inklusive överbeläggning, underlåtenhet att tillhandahålla de nödvändiga vilstopparna, mat och vatten, transport i extrem värme, transport av olämpliga djur och otillräcklig sängkläder .

EU-parlamentets beslut följer en våg av åtgärder från det civila samhället och EU: s institutioner och lyfter röda flaggor i frågan. EU-kommissionens senaste "Farm To Fork" -strategi säger tydligt att EU-kommissionen avser att se över lagstiftningen om djurtransport. I december förra året framhöll EU: s råd att "tydliga brister och inkonsekvenser kvarstår" när det gäller utmaningarna för långväga transporter i dess slutsatser om djurskydd.

Världslandskapets EU-kompassionschef Olga Kikou sa: ”Parlamentets omröstning för att sätta djurtransportens grymheter under rampljuset ger hopp. Varje år transporteras miljoner jordbruksdjur levande på långa och hemska resor, ganska ofta under smutsiga förhållanden, trånga och ofta trampar på varandra. På sommaren transporteras de i skumma höga temperaturer, dehydratiserade och utmattade. Några av dem försvinner. För många är det de sista tortyriska timmarna innan de når slakteriet. EU-lagstiftningen bör skydda djur från sådant lidande, men de flesta EU-länder uppfyller inte de lagliga kraven på transport och tillåter sådan grymhet att fortsätta. Detta måste sluta. EU måste äntligen minska antalet transporter och den totala varaktigheten och stoppa djurexporten utanför EU: s gränser. ”

FYRA PAJOR Pierre Sultana, chef för europeisk politik, sa: ”Dagens beslut är en milstolpe för djurens välbefinnande. Parlamentet har tagit tillfället i akt att ta itu med djurens lidande under transporten. Systematiska kränkningar under djurtransporter har kritiserats i flera år. Undersökningskommittén kommer att undersöka överträdelser och administrativa missförhållanden mot förordningen om djurtransporter av Europeiska kommissionen och EU: s medlemsstater. Som den direkt valda representationen för de europeiska medborgarna fullgör parlamentet således sin viktigaste uppgift, nämligen utövandet av demokratisk tillsyn och kontroll. Detta är ett tydligt tecken för medlemsstaterna och Europeiska kommissionen att göra mer för att undvika djurlidande och genomdriva EU-reglering. ”

  1. Du har nu möjlighet  förslag lades fram av Europaparlamentets talmanskonferens den 11 juni. Under den föregående lagstiftningsperioden antog Europaparlamentet en genomförandebeteckning om levande transporter och drog slutsatsen att en undersökningskommitté verkligen behövde (2018/2110 (INI), Punkt 22). Enligt Europeiska kommissionens översikt granskningsrapporter om djurtransport av mark och genom att hav, det finns utbrett bristande efterlevnad och regelbundet underlåtenhet av myndigheter i medlemsstaterna att verkställa denna lag. Europeiska revisionsrätten drog också slutsatser i sin rapport om genomförandet av djurskyddslagstiftningen som "svagheter kvarstår inom vissa områden som är relaterade till välfärdsproblem" under transport.
  2. Undersökningskommittén är ett utredningsinstrument som EU-parlamentet kan besluta att inrätta för att ta itu med pressande samhällsfrågor. Under de tidigare lagstiftningsvillkoren inrättade exempelvis EU-parlamentet särskilda kommittéer efter LuxLeaks och galna ko-sjukdomar.
  3. Compassion in World Farming har kampanjat för djurskydd och hållbar mat och jordbruk i över 50 år. Vi har över en miljon anhängare och representationer i elva europeiska länder, USA, Kina och Sydafrika. Våra EU-kontor har kampanjer för att få slut på användningen av grymda burssystem, minska vår konsumtion av animaliska produkter, ett slut på livslängd djurtransport och exporten av levande djur utanför EU och högre djurskyddsnormer, inklusive för fisk .
  4. Fyra löner är den globala djurskyddsorganisationen för djur under mänskligt inflytande, som avslöjar lidande, räddar djur i nöd och skyddar dem. FOUR PAWS grundades av Heli Dungler i Wien 1988 och fokuserar på följeslagande djur inklusive herrelösa hundar och katter, husdjur och vilda djur som hålls under olämpliga förhållanden samt i katastrof- och konfliktzoner. Med hållbara kampanjer och projekt ger Fyra PAWS snabb hjälp och långtidsskydd för lidande djur.

Fortsätt läsa

Djurtransporter

#CrueltyFreeEurope uttalande om moratorium för djurförsök

publicerade

on

I sitt svar på en framställning överlämnad till Europaparlamentets framställningskommitté Efter att ha begärt ett moratorium för djurförsök medan deras värde utvärderas, har kommissionen än en gång sagt att det är fullt åtagit sig att det slutliga målet att fullt ut ersätta djurförsök.

Grymhet Europa - ett nätverk av djurskyddsorganisationer som syftar till att få djurförsök till slut i Europeiska unionen - välkomnar detta åtagande men anser att det nu är dags att införa en färdplan för att göra ord till en handlingsplan.

Cruelty Free Europe Director of Science Dr Katy Taylor sa: ”Nu bör EU mer än någonsin visa ambitioner att utveckla bättre vetenskap och vända sig till mer human och mänsklig relevant forskning och innovation. 95% av alla läkemedel som visar sig vara säkra och effektiva i djurförsök misslyckas i mänskliga försök. Kostnaden för detta misslyckande är enormt monetärt och för djur och människor. Om något annat system misslyckades så omfattande, skulle det säkert för länge sedan ha skrotats och andra bättre lösningar säkrats? ”

Annons




1993 - för 27 år sedan - i EU: s femte miljöhandlingsprogram för hållbarhet, sattes ett mål att uppnå en prioritering år 2000 med en minskning på 50% av antalet ryggradsdjur som används för experimentella syften. År 1997 hade denna åtgärd tystats och antalet djurförsök i Europa är fortfarande stort. Så vi har hört åtagandena tidigare. Det är hög tid för förändring. ”

Kommissionens svar belyser också sina ansträngningar för att uppmuntra utvecklingen av metoder som inte är djur för att ersätta djurforskning. Cruelty Free Europe erkänner det banbrytande arbetet som har gjorts i Europa genom organisationer som ECVAM, samarbeten som EPAA och Horizon-finansieringen, men säger att mycket mer måste göras.

Dr Taylor fortsatte: ”Ta forskningsprogrammet Horizon där våra beräkningar tyder på att finansiering för Horizon 2020-projekt som kräver primära och sekundära fördelar för icke-djurmetoder uppgår till bara 0.1% av det totala programmet på 80 miljarder euro för perioden 2014 till 2020. Tänk på att medan 48 Horizon-projekt på något sätt hävdar att de bidrar till metoder som inte är djur, i området 300 citerar användningen av "djurmodeller" som en del av deras metod. Om Europa ser allvar med sitt mål att ersätta djurförsök måste den verkligen lägga sina pengar där munnen är. ”

I november 2019 överlämnades en framställning till ordförandena för Europeiska kommissionen och Europaparlamentet som uppmanar EU att genomföra en systematisk översyn av alla forskningsområden där djur används. I maj i år bekräftade Europaparlamentets utskott för framställningar att framställningen hade godtagits som tillåtlig och skulle formellt behandlas av utskottet. Tillsammans med våra europeiska partners har Cruelty Free Europe uppmanat kommissionen att åta sig en omfattande plan med mål och tidtabeller för att få ett slut på djurförsök i EU.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend