Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Användningen av antibiotika hos djur minskar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Användningen av antibiotika har minskat och är nu lägre hos livsmedelsproducerande djur än hos människor, säger PDF icon senaste rapporten publicerad av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

Med en One Health-strategi presenteras rapporten från de tre EU-byråerna data om antibiotikakonsumtion och utveckling av antibiotikaresistens (AMR) i Europa 2016-2018.

Den betydande minskningen av antibiotikaanvändningen hos livsmedelsproducerande djur tyder på att de åtgärder som vidtas på landsnivå för att minska användningen visar sig vara effektiva. Användning av en klass av antibiotika som kallas polymyxiner, som inkluderar kolistin, halverades nästan mellan 2016 och 2018 hos livsmedelsproducerande djur. Detta är en positiv utveckling, eftersom polymyxiner också används på sjukhus för att behandla patienter som är infekterade med multiresistenta bakterier.

Annons

Bilden i EU är skiftande - situationen varierar kraftigt efter land och antibiotikaklass. Till exempel används aminopenicilliner, 3: e och 4: e generationens cefalosporiner och kinoloner (fluorokinoloner och andra kinoloner) mer hos människor än hos livsmedelsproducerande djur, medan polymyxiner (kolistin) och tetracykliner används mer i djur som producerar livsmedel än hos människor. .

Länken mellan användning av antibiotika och bakterieresistens

Rapporten visar att användningen av karbapenemer, 3: e och 4: e generationens cefalosporiner och kinoloner hos människor är associerade med resistens mot dessa antibiotika i Escherichia coli infektioner hos människor. Liknande föreningar hittades för livsmedelsproducerande djur.

Rapporten identifierar också kopplingar mellan antimikrobiell konsumtion hos djur och AMR i bakterier från livsmedelsproducerande djur, vilket i sin tur är associerat med AMR i bakterier från människor. Ett exempel på detta är campylobacter spp. bakterier, som finns i livsmedelsproducerande djur och orsakar livsmedelsburna infektioner hos människor. Experter fann ett samband mellan resistens hos dessa bakterier hos djur och resistens hos samma bakterier hos människor.

Bekämpa AMR genom samarbete

AMR är ett betydande globalt folkhälsoproblem som representerar en allvarlig ekonomisk börda. One Health-tillvägagångssättet som genomförs genom samarbete mellan EFSA, EMA och ECDC och resultaten som presenteras i denna rapport kräver fortsatta ansträngningar för att ta itu med AMR på nationell, EU och global nivå inom hälso- och sjukvårdssektorerna.

Mer

Djurskydd

'End the Cage Age' - En historisk dag för djurens välbefinnande

publicerade

on

Věra Jourová, vice president för värderingar och öppenhet

Idag (den 30 juni) föreslog Europeiska kommissionen ett lagstiftningssvar mot "End the Cage Age" European Citizens "Initiative (ECI) med stöd av över en miljon européer från 18 olika stater.

Kommissionen kommer att anta ett lagstiftningsförslag till 2023 för att förbjuda burar för ett antal husdjur. Förslaget kommer att fasas ut och slutligen förbjuda användningen av bursystem för alla djur som nämns i initiativet. Den kommer att omfatta djur som redan omfattas av lagstiftningen: värphöns, suggor och kalvar. och andra nämnda djur inklusive: kaniner, häckar, lageruppfödare, kycklinguppfödare, vaktlar, ankor och gäss. För dessa djur har kommissionen redan bett EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) att komplettera de befintliga vetenskapliga bevisen för att fastställa de villkor som behövs för förbud mot burar.

Som en del av sin Farm to Fork-strategi har kommissionen redan förbundit sig att föreslå en översyn av djurskyddslagstiftningen, inklusive transport och uppfödning, som för närvarande genomgår en fitnesskontroll, som ska slutföras till sommaren 2022.

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides sa: ”Idag är en historisk dag för djurens välbefinnande. Djur är kännande varelser och vi har ett moraliskt samhällsansvar att se till att djurens förhållanden för djur återspeglar detta. Jag är fast besluten att se till att EU förblir i spetsen för djurens välbefinnande på den globala scenen och att vi lever upp till samhällsförväntningar. ”

Parallellt med lagstiftningen kommer kommissionen att söka specifika stödåtgärder inom nyckelrelaterade politikområden. I synnerhet kommer den nya gemensamma jordbrukspolitiken att ge ekonomiskt stöd och incitament - som det nya instrumentet för ekosystem - för att hjälpa jordbrukare att uppgradera till mer djurvänliga anläggningar i linje med de nya standarderna. Det kommer också att vara möjligt att använda Just Transition Fund och Recovery and Resilience Facility för att stödja jordbrukare i anpassningen till burfria system.

Fortsätt läsa

Djurtransporter

Hjälp bönder att avsluta burodlingen

publicerade

on

”Vi stöder starkt medborgarinitiativet” Avsluta buråldern ”för husdjur. Tillsammans med 1.4 miljoner européer ber vi kommissionen att föreslå de rätta åtgärderna för att stoppa jordbruket av burar, säger Michaela Šojdrová, ledamot av PPE-gruppen, i parlamentets jordbrukskommitté.

”Djurens välbefinnande kan bäst garanteras när jordbrukare får rätt incitament för det. Vi stöder en smidig övergång från burar till alternativa system inom en tillräcklig övergångsperiod som beaktas specifikt för varje art, ”tillade Šojdrová.

Eftersom Europeiska kommissionen har lovat att föreslå ny djurskyddslagstiftning 2023 understryker Šojdrová att en konsekvensbedömning måste göras före 2022, inklusive kostnaderna för den nödvändiga omvandlingen på både kort och lång sikt. "Eftersom olika arter, värphöns eller kaniner, kräver olika förhållanden, måste förslaget täcka dessa skillnader med en art efter art, fram till 2027. Jordbrukare behöver övergångsperioder och en kompensation för de högre produktionskostnaderna", sade Šojdrová.

Annons

”För att garantera djurens välbefinnande och för att inte missgynna våra europeiska jordbrukare behöver vi effektiv kontroll om importerade produkter uppfyller EU: s djurskyddsnormer. Importerade produkter måste uppfylla europeiska djurskyddsnormer så att vår högkvalitativa produktion inte ersätts med lågkvalitativ import, betonade Šojdrová.

Fortsätt läsa

Djurskydd

130.000 får från Rumänien förväntas dö på grund av Suez-flaskhalsen

publicerade

on

Du kanske tror att Suez-krisen är över, men inte för hundratusentals levande djur som fortfarande är fångade i Suez-korsningen, djur som nu tar slut på mat och vatten. Det finns totalt över 200.000 levande djur som kommer från Colombia, Spanien och mer än hälften från Rumänien som ännu inte har nått destinationen. Det är mycket troligt att de dör eftersom foder och vatten snabbt rinner ut i de överfulla fartygen som tar dem till deras slakt - skriver Cristian Gherasim

Den maritima blockad som skapats av Ever Given kan ha passerat men det finns fortfarande många fartyg som sköter levande djur över tusentals kilometer som inte ens har passerat Suez trots förväntningar om att de kan ha prioriterats på grund av den bräckliga lasten och faktum att de ligger dagar efter schemat.

Djurskyddsorganisationer förklarade att även om EU-lagstiftningen kräver att transportörer laddar 25 procent mer mat än planerat för sin resa vid förseningar, så händer det sällan.

Annons

Djurrättsliga icke-statliga organisationer säger att även med 25 procents buffert skulle dessa fartyg nu ta slut på djurfoder långt innan de anlände till hamn.

Till exempel planerade fartyg som lämnade Rumänien den 16 mars att anlända till Jordanien den 23 mars, men i stället skulle det nu tidigast nå hamn den 1 april. Det är en nio dagars försening. Även om fartyget hade 25 procent extra djurfoder, skulle det bara ha hållit i 1.5 dagar

Några av de elva fartygen som var fulla till randen som lämnade Rumänien och transporterade 11 levande djur till Persiska golfstaterna har tagit slut på mat och vatten redan innan Ever Given släpptes. Rumäniens myndigheter sa i ett pressmeddelande att de har informerats om att dessa fartyg kommer att prioriteras men inget av det slaget hände, sade icke-statliga organisationer.

Det är mycket troligt att vi aldrig kommer att veta storleken på den värsta marina djurskyddskatastrofen i historien, eftersom transportörer regelbundet kastar döda djur överbord för att dölja bevisen. Mer, Rumänien skulle inte heller släppa den informationen, för den skulle inte se bra ut och myndigheterna vet att den skulle leda till utredningar.

Levande djur bakas långsamt levande i den brännande värmen från de trånga metallbehållarna.

Upprepad undersökningar visade att djur som exporterades till Gulf-länderna dör av de höga temperaturerna, lossades våldsamt från fartyg, pressades i bilstammar och slaktades av okvalificerade slaktare

Rumänien exporterar en hel del levande djur trots de fruktansvärda förhållandena. Det har utpekats av Europeiska kommissionen för dess dåliga praxis när det gäller export av levande djur. Först förra året drunknade mer än 14,000 XNUMX får när ett lastfartyg kantade utanför Svarta havets kust. Ett år innan EU-kommissionären för livsmedelssäkerhet krävde att exporten avbryts på grund av värmen. Rumänien fördubblades sedan sin export.

Levande djurexport är inte bara grym men också skadligt för ekonomin. Jordbrukare som saknar lokala köttbearbetningsanläggningar säger att de tappar pengar på att behöva skicka sina boskap utomlands. Levande djur säljs tio gånger billigare än om köttet skulle bearbetas i landet och sedan exporteras.

Levande djurexport från Rumänien förblir oförminskad även under de heta sommarmånaderna trots de upprepade varningarna från Bryssel, trots att länder som Australien och Nya Zeeland satte stopp för det, och trots att det är ett ekonomiskt nonsens. Experter och studier visar att bearbetat och kylt kött skulle vara mer fördelaktigt, ge ekonomiska fördelar och högre avkastning

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend