Anslut dig till vårt nätverk!

Djurförsök

EU:s övergång till burfritt jordbruk bör inte försenas trots oundvikliga utmaningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Utfasningen av bursystem inom EU:s djuruppfödning som Europeiska kommissionen har förbundit sig till kommer oundvikligen att medföra utmaningar, men detta är inte ett giltigt skäl att fördröja övergången efter 2027, sa Compassion in World Farming EU idag (9 december).

Olga Kikou, chef för Compassion in World Farming EU, talade under en paneldiskussion om utfasningen av burar vid konferensen "EU Animal Welfare today and tomorrow" som hölls av kommissionen.

"Vi måste förbjuda burar så snart som möjligt eftersom dessa representerar ett grymt system som inte tillhör vårt nuvarande samhälle," sa hon. "Vi kan dra lärdomar från det förflutna. Avvecklingen av karga burar för höns tog längre tid än planerat och även efter slutet av en lång övergångsperiod följde många medlemsländer fortfarande inte lagen. [För avvecklingen av alla bursystem] måste vi implementera en övergångsperiod som är så kort som möjligt, och vi måste vara strikta med det."   

Hälso- och livsmedelssäkerhetskommissionär Stella Kyriakides och Dr Jane Goodall, PhD, DBE, grundare – Jane Goodall Institute och UN Messenger for Peace, talade också för att gå över till mer växtbaserad kost. ”Jag slutade äta kött när jag hörde talas om fabriksodling. Jag tittade på köttbiten i min tallrik och jag tänkte att detta symboliserar smärta, rädsla, död. Jag vill inte äta det”, sa Dr Goodall.

Båda underströk betydelsen av det europeiska medborgarinitiativet "End the Cage Age", som undertecknades av 1.4 miljoner medborgare i alla EU-länder och ledde till kommissionens åtagande. "I en demokrati har vi skyldigheten att göra medborgarnas röster hörda även om detta innebär kompromisser", betonade kommissionär Kyriakides.

Kikou påpekade att genom att göra EU:s djurjordbruk mindre intensivt skulle ett slut på buruppfödning bidra till att leverera de miljöfördelar som eftersträvas av EU:s gröna avtal.

”Över 9 miljarder landdjur slaktas i EU varje år. Det nuvarande industriella jordbrukssystemet kräver enorma mängder foder vars produktion orsakar enorm avskogning och oåterkallelig markförstöring runt om i världen. Att gå över till en annan modell av jordbruk där vi prioriterar kvalitet framför kvantitet, med färre djur under mycket bättre förhållanden, kommer att vara bra för djuren, människorna och planeten”, sa hon.

Annons

Kikou tillade att en minskning av antalet djur som hålls instängda genom att förbjuda burar också skulle bidra till att förhindra spridningen av zoonotiska sjukdomar. Denna punkt validerades av en forskare från Europeiska byrån för livsmedelssäkerhet som deltog i paneldiskussionen som sa att "byte till utomhussystem inte utgör ett hot mot biosäkerheten, vilket kan uppnås även utan burar".

Konferensen tog också upp viktiga djurskyddsfrågor under transport, slakt och på gårdsnivå. Compassion in World Farming EU kräver att följande ändringar ska inkluderas i översynen av EU:s djurskyddslagstiftning som för närvarande förbereds av kommissionen:

- Förbjud export av levande djur till tredjeländer med alla transportsätt och ersätt dem med handel med kött, kadaver och genetiskt material.

- Anta åtgärder för att minska och effektivt reglera transporter av djur inom EU;

- Förbjud smärtsamma bedövnings- och slaktmetoder (t.ex. CO2-bedövning för grisar, malning av levande hankycklingar).

- anta artspecifik lagstiftning för att skydda alla arter som för närvarande inte omfattas, inklusive ryggradslösa djur och vattenlevande djur, och;

- införa en obligatorisk EU-märkning för produktionsmetod för alla animaliska produkter.

1. Jord till bord-strategin för ett rättvist, hälsosamt och miljövänligt livsmedelssystem är en central pelare i den europeiska gröna affären, som anger hur man gör Europa koldioxidneutralt till 2050. Strategin syftar till att påskynda övergången till en hållbart livsmedelssystem som skulle ge miljömässiga, hälsomässiga, sociala och ekonomiska fördelar. Kommissionen inser att bättre djurvälfärd förbättrar djurhälsa och livsmedelskvalitet och förbinder sig i strategin att uppdatera EU:s djurskyddslagstiftning med det yttersta målet att säkerställa en högre nivå av djurskydd.

2. I mer än 50 år, Compassion in World Farming har kämpat för husdjurs välbefinnande och hållbar mat och jordbruk. Med över en miljon anhängare har vi representanter i 11 europeiska länder, USA, Kina och Sydafrika.

3. Foton och videor på odlade djur kan hittas här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend