Anslut dig till vårt nätverk!

Djurförsök

Veterinärmedicinska läkemedel: Nya regler för att främja djurs hälsa och bekämpa antimikrobiell resistens gäller nu

DELA MED SIG:

publicerade

on

I kampen mot antimikrobiell resistens (AMR), en förnyad lagstiftning om veterinärmedicinska läkemedel gäller i EU från och med den 28 januari. Denna lagstiftning antogs för tre år sedan och är nu en hörnsten för att stödja uppnåendet av målen i European One Health Action Plan och i Farm to Fork-strategin mot AMR. Lagstiftningen befäster också EU:s ledande roll på den globala scenen för att agera mot AMR.

Välkomna denna milstolpe, hälso- och livsmedelssäkerhetskommissionär Stella Kyriakides gjorde följande uttalande: "Covid-19-pandemin har illustrerat hur människors, växters och djurs hälsa, miljöhälsa och livsmedelssäkerhet är sammanlänkade. Den tydligaste illustrationen av dessa länkar är den tysta pandemin av antimikrobiell resistens.

"Vi har satt upp ett ambitiöst mål i vår Farm to Fork-strategi att halvera EU:s totala försäljning av antimikrobiella medel för odlade djur och inom vattenbruk till 2030. Med European One Health Action Plan siktar vi på att tackla denna potentiella hälsokris genom att ta itu med människor, djur och växthälsa som ett kontinuum. De nya reglerna kommer att vara nyckeln till att uppnå detta.

"I EU ges majoriteten av antimikrobiella medel till djur, för vilka samma grundprincip gäller som för människor: att behandla sjukdomar och hålla dem friska. Det går dock att minska infektioner och behovet av behandling i första hand , genom förbättrad hygienpraxis och vaccination, samt – när det gäller lantbruksdjur – biosäkerhet och djurhållning. Att begränsa användningen av antimikrobiella medel måste prioriteras.

"De nya reglerna kommer att säkerställa att från och med idag kommer behandlingar med antimikrobiella medel för djur att ges när, och endast när, det finns ett verkligt behov av dem. Tillsammans med den nya lagstiftningen om fodermedicin, som kommer att förbjuda förebyggande användning och begränsa förskrivningar av antimikrobiella medel i medicinerat foder, kommer de nya reglerna att avsevärt stärka kampen mot AMR.  

"De nya reglerna kommer också att främja tillgången på lovande veterinärmedicinska läkemedel i framtiden genom att stimulera innovation och konkurrenskraft.

"Jag uppmuntrar alla medlemsländer att se till att lämpliga åtgärder och resurser sätts på plats, för att säkerställa att lagstiftningen fungerar fullt ut på fältet på nationell nivå, och för att göra genomförandet till en gemensam framgång.

Annons

"De nya reglerna stärker EU:s position är i framkant av den globala kampen mot AMR, samtidigt som de utrustar oss med en modern, innovativ och ändamålsenlig rättslig ram för veterinärmedicinska läkemedel."

Bakgrund

Veterinärmedicinska läkemedel - även känd som läkemedel för veterinärt bruk, veterinärmedicinska läkemedel eller veterinärmedicinska läkemedel (VMP) - är substanser eller kombinationer av substanser för att behandla, förebygga eller diagnostisera sjukdomar hos djur.

EU stöder utveckling och godkännande av säkra, effektiva och kvalitativa veterinärmedicinska läkemedel för produktion av livsmedel och sällskapsdjur. Det hjälper till att säkerställa tillgången till dessa läkemedel och samtidigt garantera den högsta nivån av folkhälsa, djurhälsa och miljöskydd.

Antogs 2019, det nya Förordning om veterinärmedicinska läkemedel (VMP) träder i ansökan den 28 januari 2022.

Huvudsyftet med lagstiftningen är att:

  • Inrätta en modern, innovativ och lämplig rättslig ram;
  • stimulera innovation för VMP och öka deras tillgänglighet, och;
  • stärka EU:s kamp mot antimikrobiell resistens.

Under de senaste åren har kommissionen arbetat för att anta ett 25-tal delegerade akter och genomförandeakter för att komplettera denna förordning, varav hälften senast den dag då förordningen börjar tillämpas.

Mer information

Frågor

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend