Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Fågelinfluensans spöke innebär att djurhälsa måste vara en prioritering för Europaparlamentet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Roxane Feller, generalsekreterare för AnimalhealthEurope, Europas djurhälsoförbund

Den växande risken för en korsning av boskapssjukdomar – som världen bevittnar med spridning av fågelinfluensan till mjölkboskap – är just därför EU länge har varit en förkämpe för förbättrad djurhälsa inom sina jordbruks- och livsmedelssystem. Den hastighet med vilken vacciner har utvecklats och distribuerats för att skydda boskapen mot utbrott av bluetonguevirus under de senaste veckorna, till exempel visar den banbrytande karaktären hos Europas djurhälsosektor.

Ändå är hotet om sjukdomar som fågelinfluensan inte den enda utmaningen som kontinentens matförsörjning står inför. Växande klimatpåverkan, inklusive ökad värme, torka och översvämningar, lägger också allt större bördor på Europas bönder att producera mat mer hållbart.

Med ett nytt parlament tillträde i juli måste EU:s beslutsfattare därför fortsätta att utnyttja detta starka kontinentala arv av stöd för bättre djurhälsa.

Att göra det kommer inte bara att ge bönder möjlighet att mata kontinenten mer hållbart utan kommer också att bygga upp sin motståndskraft mot ökande klimat- och sjukdomsutmaningar över hela världen. Trots drastiska förändringar Till EU-parlamentets sammansättning efter det senaste valet bör god djurhälsa fortsätta att vara en tvärpolitisk prioritet, eftersom det är grunden för förbättrad hälsa för människor och miljö för oss alla.

För att sätta djurhälsa som en prioritet innebär detta först att EU:s beslutsfattare måste erkänna djurhälsa som central för blockets agenda för framtiden.

EU måste se till att stödet till djurhälsoområdet, och dess bidrag till att uppnå blockets agenda – fr.o.m. minska utsläppen att förbättra kontinentens hållbarhet livsmedelsproduktion – prioriteras genom pågående lagstiftning och dialoger.

Annons

Till exempel kan djurhälsoområdet spela en nyckelroll i resultaten av detta Strategisk dialog, som lanserades av EU för att forma en framtid för kontinentens jordbruk som bättre stödjer jordbrukare och deras behov.

Att stödja förbättrade hälsoinsatser för kontinentens boskap, antingen genom tillhandahållande av ny teknik som vacciner eller utbildning av fler veterinärer, kan ge en mängd fördelar för Europas jordbrukare och de samhällen de betjänar.

Detta skulle inte bara skydda jordbrukarnas försörjning mot ökande sjukdomshot utan skulle också bidra till att säkerställa en mer hållbar livsmedelsproduktion och färre sjukdomsförluster. Allt framtida stöd till Europas jordbrukare kan därför inte komma utan åtgärder för bättre djurhälsa.

För det andra måste en konkurrenskraftig europeisk veterinärmedicinsektor bibehållas för att utnyttja djurhälsoområdets fulla potential och främja förbättrade hälso- och hållbarhetsresultat.

För att uppnå detta måste reglering och politik återspegla verkligheten inom boskapssektorn och stödja en mer framåtblickande inställning till djurhälsa och dess mångfald av fördelar.

Frankrikes senaste vaccinationskampanj för ankor, till exempel, var ett effektivt svar mot hotet om fågelinfluensan, men visade samtidigt på de utmaningar som återstår från en ibland motsägelsefull policymiljö för djurhälsa och välfärd kontra handel.

Till exempel, även om vaccination utan tvekan hjälpte till att rädda liv och skydda försörjningen för Frankrikes bönder, utlöste detta drag ändå en våg av importrestriktioner från Frankrikes handelspartner.

Trots dessa utmaningar fortsätter Europa att vara världsledande inom djurhälsa och måste befästa detta arv ytterligare.

Europas beslutsfattare kan göra detta genom att fortsätta att stödja en levande och konkurrenskraftig veterinärmedicinsektor för att leverera välbehövliga produkter för att möta ökande sjukdomsutmaningar. Detta innebär att se till att lagstiftningen stöder djurhälso-sektorn i att spela en ledande roll i att hjälpa kontinenten att uppfylla sin agenda för hållbarhet och framtida jordbrukslivsmedel.

Slutligen måste EU:s beslutsfattare erkänna djurhälsans roll när det gäller att ge jordbrukare möjlighet att producera mer mat, mer hållbart.

Med djursjukdomar som orsakar förlusten av minst 20% av boskapsproduktion globalt varje år, genom att stödja bönder med större tillgång till veterinärtjänster och de senaste djurhälsoprodukterna kan de ge dem möjlighet att mata kontinenten mer hållbart, samtidigt som de skyddar deras försörjning.

Av avgörande betydelse innebär detta att man lyssnar på och förstår de utmaningar som kontinentens bönder står inför, samtidigt som man stöder dem med större tillgång till veterinärtjänster och alla djurhälsoprodukter – tillgången till detta är inte enhetlig över hela kontinenten. Att göra det kommer inte bara att säkra deras försörjning, utan också skydda deras bidrag till livsmedelsförsörjningen över hela kontinenten.

Från klimatförändringar till missnöje bland bönder kring riktningen för blockets agrifood-agenda, kommer att-göra-listan för EU:s nästa parlament utan tvekan att vara staplad, med uppmärksamheten avledd i många olika riktningar.

Genom att sätta djurhälsan i centrum kan EU se till att kontinenten inte bara klarar av de ökande hoten mot livsmedelsproduktionen utan också kan ta de första stegen som behövs för att skapa en mer hållbar och hälsosam framtid för alla.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend