Anslut dig till vårt nätverk!

Biologisk mångfald

Havets biologiska mångfald: Global överenskommelse om skydd och hållbar användning av resurser och biologisk mångfald på öppet hav

DELA MED SIG:

publicerade

on

Globala förhandlingar har avslutats om det landmärke fördraget om det öppna havet för att skydda havet, ta itu med miljöförstöring, bekämpa klimatförändringar och förhindra förlust av biologisk mångfald.

Det nya fördraget kommer att göra det möjligt upprätta storskaliga marina skyddsområden på öppet hav, som också är nödvändiga för att möta det globala åtagandet Kunming-Montreal Global Biodiversity Agreement ingick i december förra året för att skydda minst 30 % av havet till 2030. För första gången kommer fördraget också att kräva bedöma effekterna av ekonomisk verksamhet på den biologiska mångfalden på öppet hav. Utvecklingsländer kommer att få stöd i deras deltagande i och genomförandet av det nya fördraget genom en stark komponent för kapacitetsuppbyggnad och överföring av marin teknik, finansierad från en mängd olika offentliga och privata källor och genom en rättvis mekanism för att dela de potentiella fördelarna med marina genetiska resurser.

Detta "biologisk mångfald bortom nationell jurisdiktion"-fördrag, antogs i dag vid 5th regeringskonferens i New York, är frukten av mer än ett decennium av globalt engagemang för att hitta lösningar för denna avgörande globala miljöfråga. De EU och dess medlemsländerna har lett BBNJ High Ambition Coalitionsom spelade en nyckelroll för att nå avtalet. Koalitionen samlar 52 länder som har åtagit sig, på högsta politiska nivå, att uppnå ambitiösa åtgärder för att skydda havet. Det var lanserades vid One Ocean Summit 2022 i Brest av president von der leyen tillsammans med det franska ordförandeskapet i rådet.

Nästa steg

Nu när förhandlingarna är över ska avtalet träda i kraft när 60 stater har ratificerat. EU kommer att arbeta för att detta sker snabbt och för att hjälpa utvecklingsländerna att förbereda sig för genomförandet. För detta ändamål, EU har utlovat 40 miljoner euro som en del av ett globalt havsprogram och har bjudit in medlemmar i High Ambition Coalition att göra detsamma inom sina kapaciteter.

Det formella antagandet av fördraget kommer att äga rum när den juridiska rensningen på FN-språk är klar.

Bakgrund

Annons

Det fria havet ger ovärderliga ekologiska, ekonomiska, sociala och livsmedelsfördelar för mänskligheten och är i behov av akut skydd.

Områden utanför nationell jurisdiktion täcker nästan två tredjedelar av världens hav, som omfattar öppet hav och havsbotten utanför nationell jurisdiktion. De innehåller marina resurser och biologisk mångfald och ger ovärderliga ekologiska, ekonomiska, sociala, kulturella, vetenskapliga och livsmedelsfördelar för mänskligheten. De är dock under ökande press från föroreningar (inklusive buller), överexploatering, klimatförändringar och minskad biologisk mångfald.

Inför dessa utmaningar och med tanke på framtida ökande efterfrågan på marina resurser för bland annat mat, mediciner, mineraler och energi, enades en överväldigande majoritet av staterna om behovet av detta fria havsavtal, som tar formen av ett nytt genomförandeavtal enligt FN:s havsrättskonvention (UNCLOS) för att skydda och på ett hållbart sätt använda resurserna i dessa områden. Avtalet kommer att ytterligare implementera befintliga principer i UNCLOS för att uppnå en mer holistisk hantering av aktiviteter som utförs på öppet hav. Dessa principer inkluderar skyldigheten att samarbeta, att skydda och bevara den marina miljön och att göra en förhandsbedömning av verksamheten.

Detta genomförandeavtal är det tredje i sitt slag efter specifika överenskommelser om havsbottenbrytning 1994 och förvaltningen av gränsöverskridande och långvandrande fiskbestånd 1995. Det nya avtalet skulle föra UNCLOS i takt med utvecklingen och utmaningarna som har inträffat sedan det utvecklades för trettio år sedan och skulle ytterligare stödja uppnåendet av Agenda 2030 för hållbar utveckling, särskilt mål 14 för hållbar utveckling ('Life Below Water').

Mer information

Kommissionens webbplats om koalitionen med höga ambitioner och BBNJ-förhandlingarna "Skydda havet, tid för handling"

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend