Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Murat Alievs Bonum Capital bekämpar klimatförändringarna med ett avtal om rysk skogssektor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ryssland är hem för en femtedel av planetens skogar, mer än något annat land i världen med god marginal. Men landets andel av den globala skogsproduktmarknaden är bara 4 %, enligt FN – skriver Colin Stevens

Den internationella investeringsgruppen Bonum Capital tror att detta har potential att förändras och förmedlar en affär värd över en halv miljard dollar, vilket kommer att göra den till en stor intressent i ett landrikt börsnoterat ryskt skogsbolag Segezha Group, grundare och ensam ägare av Bonum Capital Murat Aliev meddelade den 11 oktober.

"I linje med globala trender kring hållbarhet och bekämpning av klimatförändringar tror vi starkt på utsikterna för den globala skogssektorn och ser en enorm potential för investeringar i ryska skogstillgångar, där förbättringar av operativ effektivitet och konsolidering av sektorer skapar betydande möjligheter till högre avkastning och tillväxt av aktieägarvärde.” Murat Aliev, grundare och ägare av Bonum Capital, berättade för EU Reporter.

Bonums affär med Segezha kommer att innebära att investeringsgruppen säljer Inter Forest Rus – ett holdingbolag som består av högkvalitativa tillgångar och betydande skogsresurser som etablerades för att konsolidera kvalitetstillgångar i sektorn – till Segezha och utökar sin befintliga resursbas med hälften igen. Som ett resultat av affären kommer Segezha att äga 16.1 miljoner hektar skog under långtidsarrende, fem gånger mer än någon av dess största börsnoterade konkurrenter.

Affärens värde är i storleksordningen 515 miljoner dollar. Det förväntas att detta belopp kommer att delas upp i tre delar: 238 miljoner USD kommer att användas för omstrukturerings- och konsolideringskostnader med avseende på måltillgångarna; 205 miljoner dollar kommer att användas för att pensionera en del av målgruppens skulder; och Bonum Capital kommer att ta hem cirka 82 miljoner dollar, varav 68 miljoner dollar ska betalas i omgångar under en period på fyra år efter färdigställandet under förutsättning att vissa betalningsvillkor är uppfyllda.

Bonum kommer också att investera 150 miljoner dollar i ytterligare aktier i Segezha, köpta från Sistema – Segezhas grundare och majoritetsägare.

"I den nuvarande kontexten av globala trender kring hållbarhet och bekämpning av klimatförändringar tror vi starkt på utsikterna för den globala skogssektorn och ser en enorm potential för investeringar i ryska skogstillgångar, där förbättringar av operativ effektivitet och sektoriell konsolidering skapar enorma möjligheter för högre avkastning och tillväxt av aktieägarvärde.” sa Aliev.

Annons

Separat har Bonum Capital ingått ett försäljnings- och köpavtal om att förvärva en andel i Segezha Group från PJSFC Sistema, ett börsnoterat ryskt investeringsbolag och majoritetsägaren i Segezha Group, för rubeln motsvarande 150 miljoner dollar. Som ett resultat kommer Bonum Capital att öka sitt aktieinnehav och bli Segezha Groups näst största aktieägare med en andel på cirka 13 %. Transaktionen förväntas också slutföras under 1Q 2022 och kommer att finansieras med intäkterna från Inter Forest-försäljningen och bankfinansiering.

Bonum har gjort betydande framsteg i skogssektorn under det senaste året. Det deltog i Segezhas börsintroduktion i april 2021 och konsoliderade även Inter Forest Rus, holdingbolaget, som de säljer till Segezha. 

Bonum Capital är en investeringsgrupp som grundades 2013 i Moskva. Företagets grundare och enda ägare är Murat Aliev.

Det investerar i olika tillgångar inklusive internationella offentliga marknader, private equity, riskkapital och fastigheter i Ryssland. Bolagets huvudsakliga verksamhet är egna investeringar på offentliga marknader med fokus på långsiktiga koncentrerade positioner.

Bonum Capital har varit involverad i alla större CIS-börsnoteringar, inklusive OZON, Kaspi.kz, Segezha Group, Fix Price och United Medical Group (EMC). Bonum Capital har expertis inom att köpa och utveckla nödställda tillgångar med hög potential för värdetillväxt, inklusive genom synergier med andra tillgångar hos branschaktörer.

Inter Forest Rus består av 24 företag från olika segment av timmerindustrin och inkluderar en stor del av skogsmark i Sibirien samt 5,000 XNUMX anställda, nya kvarnar och en flotta av båtar för transport av resurser på floden.

Inter Forest Rus skapades som ett holdingbolag för att konsolidera kvalitetstillgångar inom skogsindustrin. Inter Forest Rus omfattar för närvarande kärntillgångarna i LDK Igirma, Trans-Sibirskaya Lesnaya Kompaniya och Priangarsky LPK, samt över 20 företag inom segment inklusive skogsägande, logistik och drift.

Den har en av de största årliga tillåtna avverkningarna i Ryssland (88 % barrved) på cirka 10.9 miljoner kubikmeter på konsoliderad basis. Dess produktionskapacitet är 1.5 miljoner kubikmeter sågat virke vid fyra sågverk, 35,000 170,000 kubikmeter plywood och XNUMX XNUMX ton pellets.

 Dess huvudmarknader inkluderar Kina, Japan, EU och Egypten, samt Ryssland och andra OSS-länder. Företaget sysselsätter cirka 5,000 2021 personer. OIBDA för 11 förväntas uppgå till cirka XNUMX miljarder RUB.

Bonum förvärvade även rättigheterna för ett antal företag inom skogssektorn från Trust Bank 2020 på auktion. Affären markerar därför en avsevärd konsolidering på den ryska skogsmarknaden, där Segezha nu stoltserar med en av de största tillåtna avverkningarna av något börsnoterat skogsbolag i världen, på 23.6 miljoner kubikmeter.

”Våra långsiktiga intressen i branschen är nu fokuserade på Segezha, som med sin enastående ledningsgrupp och en beprövad och lönsam affärsmodell är väl positionerat för att ta Rysslands skogsindustri till en ny global nivå. Som ett resultat av denna transaktion kommer vi att avsevärt öka vår andel i Segezha Group och bli dess näst största aktieägare. Vi tror att Segezha har potential att bli en av de största framgångshistorierna på Rysslands kapitalmarknader.” sa Aliev.

Bonum Capital investerar i flera tillgångsklasser inklusive internationella offentliga marknader, private equity, riskkapital och ryska fastigheter. Bolagets kärnverksamhet är att investera på offentliga marknader.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend