Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Klimatförändringar: höj globala ambitioner för att uppnå ett starkt resultat vid COP26

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Parlamentet driver på för påskyndade klimatåtgärder över hela världen och för att EU ska förbli världsledande i kampen mot klimatförändringar.

Parlamentet har antagit sin ståndpunkt om FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow, som äger rum 31 oktober till 12 november, med 527 röster för, 134 röster emot och 35 nedlagda.

I resolutionen uttrycker parlamentsledamöterna oro över att de nationella målen som tillkännagavs i Paris 2015 skulle resultera i en uppvärmning långt över tre grader år 2100, jämfört med förindustriella nivåer. De säger att EU måste förbli världsledande i kampen mot klimatförändringarna och att parlamentsledamöter kommer att arbeta för att EU:s klimatpaket "Fit for 55 in 2030" är helt i linje med Parisavtalet.

För att öka takten i klimatåtgärderna vill ledamöterna att EU ersätter den nuvarande 10-årsplanen med en femårig tidsram för alla länder. De säger också att alla direkta och indirekta fossilbränslesubventioner bör fasas ut i EU till 2025 och uppmanar alla andra länder att vidta liknande åtgärder.

Ledamöterna påminner om att biologisk mångfald spelar en avgörande roll för att göra det möjligt för människor att bekämpa och anpassa sig till den globala uppvärmningen och betonar att naturbaserade lösningar är win-win-lösningar, sådana som innebär att skydda, återställa och på ett hållbart sätt hantera ömtåliga ekosystem.

G20 måste gå före

Alla G20 nationer bör visa globalt ledarskap och åta sig att uppnå klimatneutralitet senast 2050, enligt parlamentsledamöterna. De uppmanar också kommissionen att skapa en internationell klimatklubb med andra stora utsläppare av växthusgaser (GHG) i syfte att sätta gemensamma standarder och höja ambitionerna över hela världen, inklusive genom en gemensam mekanism för justering av kolgränser.

Annons

De välkomnar USA: s återkomst till Parisavtalet och president Bidens åtagande att halvera USA: s växthusgasutsläpp till 2030 jämfört med 2005. Ledamöterna förväntar sig konkreta politiska åtgärder och finansiering för att nå detta mål.

Medan parlamentsledamöterna erkänner Kinas vilja att vara en konstruktiv partner i globala klimatförhandlingar, är de oroade över landets beroende av kol. De understryker sin ståndpunkt att Kina bör öka sin ambition och att dess klimatmål bör omfatta alla utsläpp av växthusgaser och inte bara koldioxidutsläpp.

Mer klimatfinansiering till utvecklingsländer

Ledamöterna säger att utvecklade länder måste hålla sitt löfte att samla in minst 100 miljarder dollar i klimatfinansiering per år för utvecklingsländer, vilket ökar det beloppet från 2025, då tillväxtekonomier också bör börja bidra. En färdplan som beskriver varje utvecklat lands rättvisa bidrag till denna finansieringsplan bör komma överens. De vill också se till att alla utvecklingsländer kan delta i COP26 trots covid-19-restriktioner.

Nästa steg

A delegation från parlamentet ledd av Pascal Canfin (Renew, FR) kommer att vara i Glasgow från 8-13 november.

Bakgrund

Parlamentet har drivit på för mer ambitiös EU -lagstiftning om klimat och biologisk mångfald och förklarat a klimatolycka den 28 november 2019. I juni 2021, den Europeiska klimatlagstiftningen antogs av parlamentet. Det förvandlar European Green DealDet politiska åtagandet för EU: s klimatneutralitet år 2050 till en bindande skyldighet för EU och medlemsstaterna. Det ökar också EU: s mål att minska utsläppen av växthusgaser år 2030 från 40% till minst 55%, jämfört med 1990 års nivå. I juli 2021 presenterade kommissionen "Passar för 55 i 2030-tumspaket för att göra det möjligt för EU att nå det mer ambitiösa 2030-målet.

Mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend