Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Aktivister stör Paris klimatfinansieringsmöte före COP26

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Aktivister störde ett grönt finanstoppmöte i Paris på tisdagen (26 oktober) och sa att Frankrikes president Emmanuel Macron hade misslyckats med att göra allvar med att investera i att bekämpa klimatförändringarna, skriver Matthieu Protard, Richard Lough och Sudip Kar-gupta.

Macrons regering säger att den är fast besluten att uppfylla sina klimatmål, inklusive att bli koldioxidneutral till 2050, i linje med Parisavtalet från 2015 om klimatförändringar.

Demonstranter ingrep kort efter ett tal av den franske finansministern Bruno Le Maire, där en höll en banderoll med texten "Macron: champion of fossil fuel finance", visade bilder publicerade online av aktionsgruppen Les Amis de la Terre.

Le Maire sa att han stödde allokering av skatteintäkter från fossila bränslen för att finansiera övergången till en grönare ekonomi, en idé som regeringen har flaggat sedan tidigt i Macrons mandat.

"Om vi ​​garanterar att varje euro av skatteintäkter på bensin, diesel, gas och eldningsolja kommer att allokeras ... till kampen mot den globala uppvärmningen, är jag övertygad om att det kommer att underlätta finansieringen av den ekologiska omställningen och göra skattesystemet mer acceptabelt, sa Le Maire.

Frankrikes president Emmanuel Macron håller en presskonferens i slutet av den andra dagen av ett EU-ledarmöte i Bryssel, Belgien den 22 oktober 2021. Aris Oikonomou/Pool via REUTERS

Omkring 18 aktivister utlöste larm och skanderade "Din ekonomi, våra liv", medan de nickade till Greta Thunberg, de klagade över "bla, bla"-retoriken som de sa kom från Macrons regering, vilket upprepade orden från miljöförkämpen vid en evenemang före COP26 i Italien förra månaden.

En fransk domstol beordrade denna månad staten att infria sina löften om klimatförändringar, och insisterade på att den skulle vidta åtgärder för att reparera ekologiska skador och för att förhindra en ytterligare ökning av koldioxidutsläppen senast i slutet av december 2022.

Annons

Macrons regering, som ska närvara vid COP26-mötet i Glasgow, Skottland nästa månad, bötfälldes med 10 miljoner euro (12 miljoner dollar) av Frankrikes högsta administrativa domstol i augusti för att ha misslyckats med att förbättra luftkvaliteten.

Frankrike kommer snart att besluta om de ska bygga nya kärnreaktorer, säger miljöminister Barbara Pompili till ett separat evenemang.

Frankrike och flera andra länder har drivit på för att märka kärnenergi som gröna investeringar i EU:s kommande hållbara finansregler. Läs mer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend