Anslut dig till vårt nätverk!

Antarktis

Copernicus: Den näst lägsta havsisutbredningen i Antarktis observerad i 44-åriga rekord

DELA MED SIG:

publicerade

on

Globalt femte varmaste mars någonsinbild
Anomali av ytluftens temperatur för mars 2022 i förhållande till marsgenomsnittet för perioden 1991-2020. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Smakämnen Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerat av European Centre for Medium Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen med finansiering från EU, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om förändringar som observerats i den globala ytlufttemperaturen, havsisen och hydrologiska variabler. Alla de rapporterade fynden är baserade på datorgenererade analyser med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.


Mars 2022 ytlufttemperatur: Den globala medeltemperaturen för mars 2022 var cirka 0.4ºC högre än genomsnittet för mars 1991-2020, vilket gör den till den femte varmaste någonsin. Europa som helhet var cirka 0.4ºC kallare än genomsnittet i mars 2022, vilket är det tredje kallaste under de senaste 10 åren. Det fanns en kontrast i temperaturavvikelser över hela Europa, med varmare förhållanden än genomsnittet i norr och kallare än -genomsnittliga förhållanden i söder; dessa kalla förhållanden sträckte sig in i norra Afrika och över till Ryssland. Det var onormalt varmt i stora delar av Arktis och Antarktis. Arktis såg sin fjärde varmaste mars någonsin i Antarktis. Dagliga högsta temperaturrekord slogs
bild
Månatliga arktiska medeltemperaturavvikelser vid ytluft från 1979 till 2022, i förhållande till 1991-2020. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Mars 2022 Havsis Antarktis havsis utbredning för mars var 26 % under genomsnittet 1991-2020, rankad 2:a lägst i det 44-åriga satellitrekordet, med stora områden med havsiskoncentration under genomsnittet i Ross-, Amundsen- och norra Weddellhavet. Den arktiska havsisen var 3 % under genomsnittet 1991–2020, vilket fortsätter mönstret med under genomsnittet, men inte extremt låga utbredningar som observerats sedan juli 2021.
bild
Vänster: Genomsnittlig koncentration av havsis i Antarktis för mars 2022. Den tjocka orange linjen anger den klimatologiska iskanten för mars för perioden 1991-2020. Till höger: Anomalier i koncentrationen av havsisen i Antarktis för mars 2022 i förhållande till genomsnittet i mars för perioden 1991-2020. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Kartor och angivna datavärden för temperatur är från ECMWF Copernicus Climate Change Services ERA5-datauppsättning. Områdesmedelvärden för temperatur över den europeiska regionen är endast för land med följande longitud/latitudgränser: 25W-40E, 34N-72N. Områdesmedelvärden för temperatur över den arktiska regionen är för alla ytor norr om 66N. Kartor och citerade datavärden för havsis är hämtade från en kombination av information från ERA5, såväl som från EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1, Sea Ice Concentration CDR/ICDR v2 och snabbspårdata som tillhandahålls på begäran av OSI SAF. C3S har följt Världsmeteorologiska organisationens (WMO) rekommendation att använda den senaste 30-årsperioden för att beräkna klimatologiska medelvärden och ändrat till referensperioden 1991-2020 för sina C3S Climate Bulletins som omfattar januari 2021 och framåt. Figurer och grafik för både den nya och föregående perioden (1981-2010) tillhandahålls för transparens. 

Mer information om klimatvariabler i mars och klimatuppdateringar från tidigare månader samt högupplöst grafik och videon kan laddas ner här:https://climate.copernicus.eu/monthly-climate-bulletins Mer information om C3S-datauppsättningen och hur den är sammanställd finns här: https://climate.copernicus.eu/climate-bulletin-about-data-and-analysis Mer information om bytet av referensperioden finns här:https://climate.copernicus.eu/new-decade-reference-period-change-climate-data 

Svar på vanliga frågor om temperaturövervakning hittar du här: https://climate.copernicus.eu/temperature-qas
C3S_Monthly Maps_March_06042022_ENG_final.docx
2.64 MBCopernicus – Artic Surface Air Monthly Mean Anomaly.png
109.01 KBCopernicus – Surface Air Temperature Anomaly march 22.png
376.12 KBCopernicus Antartiska havet Iskoncentration för 22 mars.png
178.82 KB  
Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation, som fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marin, land, klimatförändring, säkerhet och nödsituation. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och uppdaterad information relaterad till vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, Europeiska rymdorganisationen (ESA), Europeiska organisationen för exploatering av meteorologiska satelliter (EUMETSAT), Europeiska centret för väderprognoser på medeldistans (European Centre for Medium Range Weather Forecasts). ECMWF), EU-byråer och Mercator Ocean, bland annat. ECMWF driver två tjänster från EU:s jordobservationsprogram Copernicus: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 34 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst dygnet runt, som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) vid ECMWF är en av de största i sitt slag i Europa och medlemsstaterna kan använda 24 % av sin kapacitet för sina egna ändamål. ECMWF har utökat sin plats i sina medlemsstater för vissa aktiviteter. Förutom ett huvudkontor i Storbritannien och Computing Center i Italien finns nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, som Copernicus, i Bonn, Tyskland från och med sommaren 7.
  Copernicus jordobservationsprogram[e-postskyddad]+3226270600
   

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend