Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Länder funderar på att försena EU:s nya koldioxidmarknad i jakt på klimatavtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU-länderna överväger ett års försening av lanseringen av en ny europeisk marknad för koldioxidmarknader för byggnader och transporter. Detta skulle skjuta tillbaka starten till 2027 när de söker en kompromiss till en mer ambitiös klimatpolitik. Utkast till dokument anger.

EU, som omfattar 27 länder, arbetar för att minska sina utsläpp. Den förhandlar för närvarande om en rad lagar som kommer att sätta ett pris för föroreningar. Detta inkluderar en uppgradering av den befintliga koldioxidmarknaden inom industrin och ett nytt system för att lägga koldioxidkostnader på bränsleleverantörer som används i transporter och byggnader.

Enligt Reuters har ett utkast till kompromissförslag avslöjats om att EU-landsförhandlare kommer att överväga att lansera den nya marknaden till 2027. EU-kommissionen, som ansvarar för att utarbeta EU-lagar, föreslog 2026.

Denna policy syftar till att minska de ökande transportutsläppen samt en tredjedel av EU:s utsläpp från strukturer som slukar fossila bränslen. Det har kritiserats av vissa länder som, med tanke på de senaste höga gaspriserna, fruktar att det kommer att öka medborgarnas energikostnader.

Diplomater konstaterade att lanseringen av 2027 – som kan förändras under förhandlingarna – inte borde undergräva EU:s klimatmål så länge förslaget stärks på andra områden.

Denna fördröjning är avsedd att övertyga tveksamma länder och den kommer tidigare än några andra alternativ som länder har diskuterat. Bryssel varnade för att detta kan äventyra EU:s gröna mål. Fonden kommer att finansieras av intäkterna från den nya koldioxidmarknaden.

Frankrike, som för närvarande är ordförande för EU-ländernas möten i ämnet, föreslog att sjöfarten gradvis skulle läggas till EU:s befintliga koldioxidmarknad till 2027. Detta skulle bli ett år senare än vad som ursprungligen planerats.

Kommissionen föreslog andra ändringar av den befintliga koldioxidmarknaden. Dessa inkluderade en takt med vilken CO2-tillståndstaket i systemet sjunker varje år och en utfasning 2035 av industrier som får gratis CO2-tillstånd.

Annons

Diplomater kommer också att diskutera regler som gör det lättare för länder att reagera på prishöjningar i CO2. Detta kommer att ske inför ett möte senare i månaden, där ministrarna ska försöka komma överens om sina ställningstaganden innan länder och EU-parlamentet förhandlar fram slutgiltiga lagar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend