Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Kina kommer att fortsätta att aktivt delta i det internationella samarbetet om klimatförändringar

DELA MED SIG:

publicerade

on

På grund av USA:s hustalare Nancy Pelosi besök i Kinas Taiwan-region, var Kina tvungen att tillkännage åtta motåtgärder som svar, inklusive avbrytandet av de bilaterala klimatförhandlingarna med USA.

Den amerikanska sidan hävdade dock att "Att avbryta samarbetet straffar inte USA - det straffar världen, särskilt utvecklingsländerna". Detta är enbart att vända på sanningen, förvirrar allmänheten och undandrar sig ansvaret – skriver Cao Zhongming (bilden), Folkrepubliken Kinas ambassadör i Belgien

Under ganska lång tid har Kina upprepade gånger betonat för USA:s sida att ett-Kina-principen är den politiska grunden för upprättandet och utvecklingen av bilaterala förbindelser mellan Kina och andra länder. Utan hänsyn till Kinas starka motstånd har den amerikanska regeringen tillåtit och godkänt Pelosis besök i Taiwan. Detta har allvarligt kränkt Kinas suveränitet och territoriella integritet och undergrävt den politiska grunden för relationerna mellan Kina och USA. Kina-USA-samarbetet om klimatförändringar kan inte skiljas från den övergripande atmosfären i det bilaterala förhållandet. Det är USA som har agerat hänsynslöst och provocerande i första hand. Kinas legitima motåtgärd kommer inte utan förvarning. Vi säger vad vi menar och menar vad vi säger. Ansvaret bör och måste bäras av USA:s sida.

Kina har alltid varit och kommer att fortsätta att vara engagerat i verkliga åtgärder för global klimatstyrning. Vi har avgivit ett högtidligt löfte att sträva efter att nå utsläppen av koldioxid på topp före 2030 och uppnå koldioxidneutralitet före 2060. Vi strävar efter att formulera och implementera ett "1+N"-politiskt ramverk för utveckling av låga koldioxidutsläpp och grön omställning. I slutet av förra året uppgick Kinas installerade kapacitet för förnybar energi till 1 miljard kilowatt, vilket motsvarar 43.5 procent av den totala installerade kraftproduktionskapaciteten. Kinas bidrag till energibesparing, energieffektivitet, utveckling av förnybar energi, gröna transporter och byggande står för 30-50 % av den globala totalen. Kinas fasta beslutsamhet och konkreta åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna har erkänts i hög grad av det internationella samfundet.

Däremot släpper USA, som världens största kumulativa utsläppare av växthusgaser, ut 3.3 gånger mer kol per capita än det globala genomsnittet och har ett ofrånkomligt ansvar för globala klimatförändringar. Ändå har den gått fram och tillbaka i sin klimatpolitik. För inte så länge sedan beslutade USA:s högsta domstol att begränsa den amerikanska miljövårdsmyndighetens befogenhet att begränsa utsläppen av växthusgaser. Dessutom har USA sanktionerat och undertryckt Kinas solcellsföretag under förevändning av så kallade Xinjiang-relaterade frågor, vilket har gett ett hårt slag mot atmosfären i det bilaterala samarbetet mellan Kina och USA såväl som klimatreaktionen från Kina och andra länder. . Dessa självmotsägande drag får världen att ifrågasätta USA:s förmåga och allvar när det gäller att hantera klimatförändringar.

Handlingar säger mer än ord. Om USA verkligen bryr sig om klimatförändringarna, vad de borde göra är att göra konkreta ansträngningar för att verkligen hedra sina historiska ansvar och skyldigheter. Vad den inte bör göra är att ignorera covid-19, livsmedelskrisen, instabiliteten i industri- och försörjningskedjor och andra globala frågor, kränka andra länders suveränitet eller väcka upp konfrontationer och skapa spänningar överallt. USA representerar inte världen, ännu mindre alla utvecklingsländer. Kinas avbrytande av de bilaterala klimatförhandlingarna mellan Kina och USA är en legitim och rimlig motåtgärd till Pelosis besök. Som ett ansvarsfullt stort land kommer Kina att fortsätta att ihärdigt sträva efter sina koldioxidtopp- och kolneutralitetsmål, aktivt delta i internationellt och multilateralt samarbete om klimatförändringar, ge andra utvecklingsländer stöd och hjälp när vår förmåga tillåter, och ge våra egna bidrag till ta itu med den globala klimatutmaningen

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend