Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Ledamöterna säger att EU snarast måste stärka sina klimatåtgärder 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

På torsdagen (15 september) antog parlamentet en uppsättning rekommendationer efter en sommar av förödande torka, skogsbränder och andra extrema väderfenomen över hela Europa, Plenarsammanträde.

Ledamöterna antog en resolution om att öka EU:s ansträngningar för att bekämpa klimatförändringarna med 469 röster för, 34 emot och 44 nedlagda röster. A plenardebatten med miljökommissionär Virginijus Sinkevičius och det tjeckiska ordförandeskapet ägde rum på tisdagsmorgonen (13 september).

Det behövs mer ambitioner för begränsning och anpassning till klimatförändringar

EU bör intensifiera sitt klimatreducerande arbete för att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5°C jämfört med förindustriella nivåer, och sina klimatanpassningsplaner, säger parlamentsledamöterna. De vill att kommissionen ska föreslå ett heltäckande, ambitiöst och rättsligt bindande europeiskt ramverk för klimatanpassning, med särskild tonvikt på EU:s mest utsatta regioner. EU bör också fortsätta att spela en aktiv roll för att definiera ett globalt mål för anpassning och för att säkerställa att det internationella samfundet når sitt mål för internationell klimatfinansiering.

Ledamöterna uppmanar kommissionen att göra en EU-omfattande klimatriskbedömning och att ägna särskild uppmärksamhet åt riskerna för torka, skogsbränder och hälsohot. De vill också ha ett "stresstest" för EU:s klimattålighet för nyckelinfrastruktur till sommaren 2023.

Öka EU:s katastrofinsatser

Texten belyser vikten av att avancera och fullt ut utnyttja EU: s civilskyddsmekanism. Mot bakgrund av allt mer frekventa och allvarliga klimatkatastrofer vill parlamentsledamöterna ha den nya permanenten rescEU flotta skapas snabbt, och med detta inbegripa en utbyggnad av den nuvarande frivilliga brandbekämpningsreserven. En permanent EU-räddningstjänststyrka behövs också, enligt parlamentsledamöterna.

Annons

Prioritet för matförvaring och hållbar vattenanvändning

EU måste fortsätta att anpassa sina livsmedelssystem för att göra dem mer motståndskraftiga på lång sikt. Ledamöterna uppmanar medlemsländerna att skapa buffertlager av strategiskt foder och livsmedel och att införa bevattningssystem som inte använder yt- eller grundvatten, såsom lagring av regnvatten eller återvinning av avloppsvatten, i kombination med insatser för att minska den totala vattenanvändningen. I detta sammanhang uppmanar texten kommissionen att lägga fram en övergripande EU-vattenstrategi.

Ytterligare EU-åtgärder bör innefatta ett EU-mål om neutralitet i markförstöring i EU senast 2030 och en integrerad reaktion på skogsbränder för att skydda EU:s skogar mot förstörelse som orsakas av extrema klimathändelser.

Bakgrund

Parlamentet har spelat en viktig roll för att driva på mer ambitiös EU: s klimatlagstiftning och förklarat a klimatolycka den 28 november 2019. EU åtog sig att minska sina utsläpp av växthusgaser med minst 55 % till 2030 jämfört med 1990 års nivåer och att bli klimatneutral till 2050 genom den europeiska klimatlagen, och arbetar nu med "Lämplig för 55 i 2030-paketet" att leverera på sina klimatambitioner.

Mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend