Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Det är dags att följa upp Glasgows klimatpakt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ingen annan punkt i mänsklighetens historia har visat sig vara mer brådskande än att ta itu med klimatförändringen; aldrig har det stått mer på spel för oss på denna planet vi kallar hem, och för varje art vi delar den med, skriver Sheikh Hasina, Bangladeshs premiärminister.

Spännande tal och inspirerande språk är dock bara ihåliga känslor nu - bara tom retorik och finslipade ingenting i frånvaron av den kraftfulla handling som vetenskapsmän länge har eftersträvat.

För invånarna i Sylhet i Bangladesh, som står inför de värsta översvämningarna på ett sekel, räcker inte ord till. Ord hindrade inte översvämningar från att föra bort deras hem, förstöra deras försörjning, döda deras nära och kära. Och tweets om stöd eller små hjälppaket räcker inte till för de 33 miljoner som drabbades av översvämningarna i Pakistan förra månaden.

Istället är det jag efterlyser i dag handling – handling för att uppfylla avgivna löften förra året vid COP26, FN:s klimatkonferens i Glasgow, för att hjälpa nationer som min att möta de svåraste verkligheterna på en värmande planet. Och medan världens ledare förbereder sig för att återigen samlas, denna gång Sharm El-Sheikh, uppmanar jag mina uppskattade kollegor att hitta medel för att uppfylla de åtaganden de gjort, och att åtminstone fördubbla avsättningarna för såväl anpassning som finansiering till 2025.

Detta utlovade ekonomiska stöd från utvecklade länder bör betraktas som en moralisk skyldighet – och det är avgörande för klimatsårbara länder som mitt. Detta kan inte heller lämnas till ett framtida datum. Om det är för att skydda mot de omfattande konsekvenserna av klimatförändringarna som vi har kämpat mot, och fortsätter att kämpa mot just nu, måste hjälpen vara omedelbar.

Bangladesh för närvarande bidrar 0.56 % till de globala koldioxidutsläppen, och ändå är andelen skador som tillfogas vår nation från klimatförändringarna överväldigande.

Stigande havsnivåer, kusterosion, torka, värme och översvämningar kommer alla att fortsätta att ta allvarliga konsekvenser för vår ekonomi. De kommer att orsaka förödelse för vår infrastruktur och vår jordbruksindustri när vi står inför stora utmaningar när det gäller att avvärja, minimera och ta itu med förluster och skador som är förknippade med klimatförändringarnas effekter, inklusive extrema och långsamma händelser. 

Studier visar att vår BNP förväntas minska avsevärt på grund av uppvärmning orsakad av människor, och medelinkomsten beräknas vara 90 procent lägre år 2100 än vad den annars skulle ha varit. Intergovenmental Panel on Climate Change (IPCC) Assessment Report projicerar att Bangladesh kommer att uppleva en nettoökning i fattigdom på cirka 15 procent till 2030 på grund av klimatförändringar.

Annons

Det skulle vara lätt att bli förtvivlad när man ställs inför sådana dystra prognoser, när uppmaningen till brådskande åtgärder inte hörs av många och framstegen går så långsamt. Det skulle vara mycket lättare att ge efter för ångestens förlamning - men vi måste stå emot.

Och i Bangladesh gör vi just det.

Inför sådana allvarliga hot har vi hittills kunnat uppnå en relativt motståndskraftig och konsekvent tillväxt. Det har vi också avtäckt Mujib Climate Prosperity Plan för att hantera frågor om klimatförändringar, från koldioxidutsläpp i vårt energinätverk till gröna investeringsinitiativ – både nu och i framtiden – allt i ett försök att flytta vår bana från sårbarhet till motståndskraft och, i sin tur, till välstånd. 

Vi var de första bland utvecklingsländerna att anta en omfattande klimatförändringsstrategi och handlingsplan redan 2009. Hittills har vi avsatt 480 miljoner USD för att implementera olika anpassnings- och begränsningsprogram.

Temperaturerna i Storbritannien i år översteg 40 grader Celsius för första gången i nedtecknad historia|Christopher Furlong/Getty Images

För närvarande genomför vi också ett bostadsprojekt för klimatflyktingar i vårt kustdistrikt Cox's Bazar, som syftar till att bygga 139 flervåningsbyggnader för att skydda cirka 5,000 18 klimatflyktingfamiljer. Och under mina 3.5 år som premierskap har min regering hittills gett hem till cirka XNUMX miljoner individer.

Under tiden har vi det antagen "Bangladesh Delta Plan 2100", som syftar till att forma ett säkert, klimattåligt och välmående delta. Och varje år planterar mitt parti miljontals plantor för att också öka vårt lands trädtäckning.

Som tidigare ordförande för Climate Vulnerable Forum (CVF) och V20 fortsätter Bangladesh att fokusera på att främja klimatkänsliga länders intressen. Det räcker inte att bara överleva; vi har för avsikt att lyckas, att vara en global ledare, att visa våra grannar och världen att det fortfarande finns en väg till en hoppfull framtid – men vi kan inte göra detta ensamma.

Det internationella samfundets ord måste gå till handling, en gång för alla.

Den ökning på 40 miljarder dollar i anpassningsfinansiering som man kom överens om i Glasgow måste betraktas som en initial investering i vår gemensamma framtid. Annars kommer kostnaden för passivitet att bli enorm: Förra årets rapport från IPCC Working Group II redan varnat att den globala BNP-förlusten kan nå 10 till 23 procent år 2100 - mycket högre än tidigare förutspått.

Varje år som går mer kraftfullt framhäver vår planets djupt sammanlänkade natur under 21-talet, med försörjningsledningar och energiberoende som kastar en lång skugga över oss alla. Det här året har redan fört med sig fler rekordstora värmehändelser över hela världen, med temperaturer i Storbritannien som överstiger 40 grader Celsius för första gången i historien. 

Klimatförändringar, förluster och skador finns redan med oss, vart vi än vill titta. Det utspelar sig över hela världen på en mängd olika sätt. och de problem som klimatutsatta nationer som min står inför kommer snart nog att stå inför andra nationers dörr. 

Om vi ​​ska ha något hopp om att klara denna stora utmaning måste vi inse att översvämningarna i Bangladesh, bränderna i Kalifornien, torkan i Europa – allt utlöst av bara en temperaturökning på 1.2 grader – hänger ihop och måste konfronteras med varandra. tillsammans.

De löften som gavs förra året måste uppfyllas; ord måste äntligen leda till handling.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend