Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Vad kommer att hända med de europeiska skogarna när världen blir varmare?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

  • Om 50 år kan skogarna, som vi känner dem, försvinna från delar av världen på grund av klimatförändringarna.
  • Appsilon, ett dataanalysföretag, byggt Framtidens skogar – en datavisualiseringsapp för att visa hur olika klimatscenarier kommer att påverka europeiska skogar. Det ger en nykter blick in i framtiden, där delar av kontinenten blir olämpliga för vissa större trädarter.
  • Skogens migrationsprocess, som avbildas i appen, kan få allvarliga konsekvenser för naturvård och skogsförvaltning, vilket påverkar både lokala ekosystem och ekonomier.

Träden är i rörelse. Stigande temperaturer och minskande nederbörd orsakar förändringar i växtfördelningen över hela världen. Appsilon, ett datavetenskapsföretag, skapade Future Forests – en instrumentpanel för datavisualisering – som visar hur trädmigrering kan se ut under de kommande 50 åren. Den bygger på en studera av polska forskare, som analyserade beräknade intervall och hotnivåer för 12 europeiska skogsträdarter under tre olika klimatförändringsscenarier.

Klicka här för att se framtiden för europeiska skogar.

"En bild säger mer än tusen ord. Det är därför datavisualisering är ett så kraftfullt verktyg. Vi ville skildra studiens resultat för att uppmärksamma människor på skogsmigrering som en av de mindre kända effekterna av klimatförändringar. Förskjutningen i utbredningen av trädslag låter inte så illa. Men att se större delen av Europa markerat i rött på grund av att silverbjörk helt har försvunnit från vår kontinent? Det är då varningsklockorna börjar ringa”, säger Filip Stachura, vd för Appsilon.

Hur stort är hotet?

"Vår studie har visat att alla de analyserade arterna skulle få en betydande minskning av lämpliga habitatområden. Detta skulle innebära slutet för skogen som vi känner dem i en betydande del av Europa. De ekologiska konsekvenserna av sådana förändringar skulle vara allvarliga för både skogsvården och naturvården. Det kan innebära att vissa ätbara växter och svampar blir sällsynta. Till exempel kan övergången från barrskog till ädellövskog minska blåbärsfruktproduktionen med hälften och lingon kan nästan försvinna, säger professor Marcin Dyderski från Institutet för dendrologi, polska vetenskapsakademin.

Appsilons app, baserad på studien av prof. Dyderski et al., låter sina användare se in i skogarnas framtid i tre olika klimatförändringsscenarier – optimistiska, måttliga och pessimistiska. Beroende på hur de reagerar stämplades träden som vinnare, som kommer att frodas och expandera under de nya omständigheterna, förlorare, vars livsmiljö kommer att minska med mer än 50 %, och utomjordingar – nordamerikanska arter planterade i skogar, som kan expandera eller dra ihop sig deras intervall.

”Träd har potential att bli vår supermakt i kampen mot klimatkrisen. Deras kolbindande förmåga kan hjälpa till att minska utsläppen och dra ut det befintliga kolet ur atmosfären. Men träd är också offer för klimatförändringarna. Vår app ger en titt in i den ödesdigra framtiden. Men det finns fortfarande tid att agera för att ändra det. Och det är det vi fokuserar på”, säger Andrzej Białaś, Data for Good Lead på Appsilon.

Annons

Om Appsilon

Appsilon tillhandahåller innovativa dataanalys- och maskininlärningslösningar för Fortune 500-företag, icke-statliga organisationer och ideella organisationer. Företagets kärnsyfte är att utveckla teknik för att bevara och förbättra livet på jorden. Appsilons team är engagerade i att påverka världen positivt och bidrar rutinmässigt med sin tid och sina kunskaper Data för gott projekt, som erbjuder många av sina tjänster till avsevärt reducerade priser eller pro-bono.

Om Institutionen för dendrologi, PAS

Institutet för dendrologi, den polska vetenskapsakademin, i Kórnik är en vetenskaplig enhet som bedriver tvärvetenskaplig forskning om biologin hos vedartade växter på alla nivåer i deras organisation. Institutet bedriver forskning inom två vetenskapliga discipliner: biologiska vetenskaper och skogsvetenskaper. Forskningsinriktningar som bedrivs vid institutet inkluderar: biogeografi och systematik, fysiologi och ekofysiologi, molekylärbiologi, fröbiologi, biokemi, genetik, proteomik, ekologi, bioindikation, fytoremediation, mykologi och mykorrhiza, urval, förädling och förökning av vedväxter, entomologi, och biologi hos invasiva arter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend