Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Davos lyfter fram ny metodik för att vägleda naturpositiva effekter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mänskligheten står inför ett sammanflöde av utmaningar. Högst upp på listan är utan tvekan att föda en växande befolkning – redan på 8 miljarder och fler – samtidigt som de hanterar ett snabbt föränderligt klimat, skriver Ponsi Trivisvavet, vd för Enare

När ledare för stora och små organisationer samlas den här veckan i Davos, Schweiz, för det årliga World Economic Forum-mötet, kommer det att bli en stark diskussion om behovet av att göra mer. Att göra bättre. För att nå nettonoll.

Dessa åtaganden representerar framsteg, men nettonoll är helt enkelt inte tillräckligt. Vi behöver också nätpositiva företag som berikar världen omkring dem.

Detta kan tyckas vara en omöjlig fråga. När allt kommer omkring har den senaste historien visat att även vägen till nettonoll är mycket utmanande för de flesta organisationer. Men som beskrivs i en nyligen publicerad tidning, "Modellera vägen till naturpositivt jordbruk", det finns beprövad, användarvänlig metod som gör det möjligt för företag att utveckla färdplaner genom komplexitet för naturpositiva effekter.

Medan företag länge har beräknat nuvärde för att uppskatta finansiell avkastning, har vi historiskt sett inte haft något bra sätt att beräkna förväntad avkastning på sociala eller miljömässiga mått. Dynamisk systemmodellering (DSM) kan dock användas för att optimera avkastningen över miljömässigt, mänskligt, socialt och finansiellt kapital. Det utvecklades vid Massachusetts Institute of Technology för att förstå hur många hundra variabler interagerar över komplexa system över tid. Den erbjuder en hel systemanalys som tar hänsyn till första, andra och tredje ordningens effekter av organisationers beslut – med andra ord, det tillåter företag att utvärdera om vägen de befinner sig på verkligen kommer att ge den hållbarhetseffekt de förväntar sig. Och vilken väg kan ge större fördelar idag och för kommande generationer.

Människor utmärker sig på att navigera i det komplicerade: en maskin, till exempel, kan vara komplicerad, men i slutändan är alla dess många delar och deras interaktioner kännbara. Vi människor kämpar dock med komplexet. Komplexa system har framväxande mönster som inte kan förklaras genom att reducera dem till sina delar. Dessa system är svåra att kontrollera och förutse.      

Jordens biom är sammansatt av många inbördes beroende komplexa system. I denna komplexitet är linjära utfall sällsynta. Istället kan små handlingar ge oväntat förstorade resultat ("fjärilseffekten"), och det omvända är också sant. Till exempel kan vi intuitivt tro att en minskning av grödans kvävebehov med 40 % också skulle minska vattenföroreningen från gödselmedel med 40 %. I verkligheten kommer skillnaden i vattenförorening att bestämmas av en serie interaktioner som utvecklas mellan teknik, väder, jordtyp, bakterier och till och med offentlig politik. DSM tar upp de mest kritiska orsakssambanden mellan dessa många faktorer för att undersöka hur effekterna kommer att strömma ut över tiden. I slutändan är DSM ett datadrivet sätt att bestämma hastighet och nivå av påverkan över tid.

Annons

Organisationerna som möts denna vecka i Davos har både en oöverträffad möjlighet och ett mandat att kurskorrigera mot en ljusare framtid. För att trä klimatförändringsnålen måste investeringar ge maximal positiv effekt med minsta möjliga "externitet". Detta kräver förståelse för hur handlingar sannolikt kommer att kaskaderas genom de komplexa, sammanflätade system som skapar vårt hem.

Konkurrensfördelarna med att optimera för det naturliga, sociala och mänskliga kapitalet som ligger till grund för alla ekonomiska vinster kommer bara att öka exponentiellt i takt med att klimatförändringarna framskrider. Med ett systemperspektiv kan vi alla bättre investera i människor, planet och vinster idag och långt in i morgondagen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend