Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

EU ger grönt ljus för att förnya Europas huvudsakliga klimatpolitik

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-länderna gav på tisdagen (25 april) det slutgiltiga godkännandet till den hittills största ombyggnaden av Europas koldioxidmarknad, som kommer att göra det dyrare att förorena och vässa 27-medlemsblockets främsta verktyg för att minska koldioxidutsläppen.

Världens första stora handelssystem för koldioxid har sedan 2005 tvingat kraftverk och fabriker att köpa tillstånd när de släpper ut CO2, och har minskat utsläppen från dessa sektorer med 43 %.

Europeiska unionens medlemmar godkände en affär enades förra året av förhandlare från EU-länderna och parlamentet om att reformera koldioxidmarknaden för att minska utsläppen med 62 % från 2005 års nivåer till 2030, vilket är utformat för att uppnå EU:s utsläppsminskningsmål.

Efter nästan två år av EU-förhandlingar innebär medlemsländernas godkännande att politiken nu kommer att bli lag. EU-parlamentet godkände affären förra veckan.

Av de 27 EU-länderna röstade 24 för reformen. Polen och Ungern motsatte sig det, medan Belgien och Bulgarien avstod från att rösta.

Polen, som tidigare har krävt att koldioxidmarknaden ska avbrytas eller priset begränsas för att lätta bördan för industrin, sa att EU:s klimatpolitik ställer upp orealistiska mål.

Reformen är inställd på att höja kostnaderna för föroreningar för sektorer inklusive cementtillverkning, flyg och sjöfart, samtidigt som den ska samla in miljarder euro genom försäljning av koldioxidtillstånd, för nationella regeringar att investera i gröna åtgärder.

Tung industri kommer att förlora de gratis CO2-tillstånd som de för närvarande får till 2034, medan flygbolag kommer att förlora sina från 2026, vilket utsätter dem för högre CO2-kostnader. Utsläpp från fartyg kommer att läggas till systemet från 2024.

Annons

Länder godkände också EU:s första världspolitik för att fasa in en avgift på import av varor med hög koldioxidhalt från 2026, inriktad på stål, cement, aluminium, gödningsmedel, elektricitet och väte.

Koldioxidgränsavgiften syftar till att ställa EU:s industrier och utländska konkurrenter på en jämn grund, för att undvika att EU:s producenter flyttar till regioner med mindre stränga miljöregler.

Priset på EU:s koldioxidtillstånd har sköt i höjden under de senaste åren, förstärkt av förväntan på reformerna. EU:s koldioxidtillstånd handlades till cirka 88 euro per ton på tisdagen, vilket har mer än tredubblats i värde sedan början av 2020.

EU-länderna stödde också planerna på att lansera en ny EU-marknad för koldioxid som täcker utsläpp från bränslen som används i bilar och byggnader 2027, plus en EU-fond på 86.7 miljarder euro för att stödja konsumenter som påverkas av kostnaderna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend