Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Copernicus: Global temperaturrekordsserie fortsätter – april 2024 hetaste någonsin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Anomali i ytluftens temperatur för april 2024 i förhållande till aprilgenomsnittet för perioden 1991-2020. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Smakämnen Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerad av European Centre for Medium Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen med finansiering från EU, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om förändringar som observerats i globala ytluft- och havstemperaturer, havsistäcket och hydrologiska variabler. Alla rapporterade fynd är baserade på datorgenererade analyser och enligt ERA5 reanalysdataset, med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.

Månatliga globala ytlufttemperaturavvikelser (°C) i förhållande till 1850–1900 från januari 1940 till april 2024, plottade som tidsserier för varje år. 2024 visas med en tjock gul linje, 2023 med en tjock röd linje och alla andra år med tunna linjer skuggade enligt decenniet, från blått (1940-tal) till tegelrött (2020-tal). Datakälla: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF. 

April 2024 – Höjdpunkter för ytlufttemperatur och havstemperatur:

 • April 2024 var globalt varmare än någon tidigare april i dataregistret, med en genomsnittlig ERA5 ytlufttemperatur på 15.03°C, 0.67°C över genomsnittet 1991-2020 för april och 0.14°C över det tidigare högsta i april 2016. 
 • Detta är den elfte månaden i rad som är den varmaste i ERA5-datarekordet för respektive månad på året. Även om det var ovanligt, hände en liknande rad månatliga globala temperaturrekord tidigare under 2015/2016. 
 • Månaden var 1.58°C varmare än en uppskattning av aprilgenomsnittet för 1850-1900, den angivna förindustriella referensperioden. 
 • Den globala medeltemperaturen för de senaste 12 månaderna (maj 2023 – april 2024) är den högsta någonsin, med 0.73°C över genomsnittet 1991-2020 och 1.61°C över det förindustriella genomsnittet 1850-1900.  
 • Den europeiska medeltemperaturen för april 2024 var 1.49°C över genomsnittet för april 1991-2020, vilket gör månaden till den näst varmaste april någonsin för kontinenten. 
 • Temperaturerna var mest över genomsnittet i östeuropeiska regioner. Fennoskandia och Island upplevde temperaturer under genomsnittet. Medeltemperaturen döljer dock kontrasten mellan varmare och kallare temperaturer som upplevdes i början och senare delen av april i västra Europa.
 • Utanför Europa var temperaturerna mest över genomsnittet över norra och nordöstra Nordamerika, Grönland, östra Asien, nordvästra Mellanöstern, delar av Sydamerika och större delen av Afrika. 
 • El Niño i östra ekvatoriska Stilla havet fortsatte att försvagas mot neutrala förhållanden, men havsluftens temperaturer i allmänhet höll sig på en ovanligt hög nivå.  
 • Den globala havsytans temperatur (SST) i genomsnitt för april 2024 över 60°S–60°N var 21.04°C, det högsta värdet som registrerats för månaden, marginellt under de 21.07°C som registrerades för mars 2024. 
 • Det här är den trettonde månaden i rad som SST har varit den varmaste i ERA5-datarekordet för respektive månad på året.

Den dagliga havsytans temperatur (°C) var i genomsnitt över det extrapolära globala havet (60°S–60°N) för 2023 (orange) och 2024 (mörkrött). Alla andra år mellan 1979 och 2022 visas med grå linjer. Dagsmedelvärdet för referensperioden 1991–2020 visas med en streckad grå linje. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Enligt Carlo Buontempo, chef för Copernicus Climate Change Service (C3S), "höjde El Niño i början av året och havsyttemperaturerna i det östra tropiska Stilla havet går nu tillbaka mot neutrala förhållanden. Men samtidigt som temperaturvariationer är förknippade med detta. med naturliga kretslopp som El Niño kommer och går, kommer den extra energin som fångas i havet och atmosfären genom ökande koncentrationer av växthusgaser att fortsätta driva den globala temperaturen mot nya rekord”.

Anomalier och extremer i havsytans temperaturpercentiler i april 2024. Färgkategorier avser percentilerna för temperaturfördelningarna för referensperioden 1991–2020. De extrema (”Coolest” och “Warmest”) kategorierna avser perioden 1979–2024. Värden beräknas endast för de isfria haven. Områden täckta med havsis och ishyllor i april 2024 visas i ljusgrått. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Annons

April 2024 – Hydrologiska höjdpunkter:

 • I april 2024 var det övervägande blötare än genomsnittet över större delen av nordvästra, centrala och nordöstra Europa. 
 • Största delen av södra Europa, inklusive stora delar av östra Spanien, halvön Italien, västra Balkan, Türkiye, Ukraina och södra Ryssland, samt Island, var torrare än genomsnittet. 
 • I april 2024 var förhållandena blötare än genomsnittet över regioner i centrala, östra och södra Nordamerika, över Centralasien, länderna i Persiska viken, östligaste Asien, östra Australien, södra Brasilien; kraftiga regn ledde ofta till översvämningar. 
 • Torrare förhållanden än genomsnittet sågs i delar av norra Mexiko, runt Kaspiska havet och den tibetanska platån. Det mesta av Australien var också torrare än genomsnittet.

April 2024 – Höjdpunkter i havsisen

 • Den arktiska havsisen var cirka 2 % under genomsnittet, en relativt liten negativ anomali jämfört med aprilavvikelser som registrerats under de senaste 10 åren.
 • Liksom i mars blandades anomalier i havsiskoncentrationen över Ishavet. Koncentrationerna förblev över genomsnittet i Grönlandssjön, ett ihållande inslag sedan oktober. 
 • Havsisens utbredning i Antarktis var 9 % under genomsnittet, den 10:e lägsta utsträckningen för april i satellitdataposten, vilket fortsätter ett mönster av frekventa stora negativa anomalier som observerats sedan 2017. 
 • Liksom i februari och mars var havsiskoncentrationerna mest under genomsnittet i norra Weddellhavet och i Ross-Amundsenhavets sektor.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend