Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Copernicus: Maj 2024 är den 12:e månaden i rad med rekordhöga temperaturer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Smakämnen Copernicus Climate Change Service (C3S)finansierat av Europeiska kommissionen, observerade det Maj 2024 var den varmaste maj någonsin någonsin, med en global genomsnittlig ytlufttemperatur på 0.65°C över genomsnittet 1991–2020, vilket markerar de 12th på varandra följande månad för vilken den globala medeltemperaturen når ett rekordvärde för motsvarande månad, baserat på ERA5-data. 

Den 12 månader långa streaken bekräftas samtidigt som Världsmeteorologiska organisationen (WMO) och Storbritanniens meteorologiska kontor publicerar sina Årlig till Decadal Climate Prediction Update, som syntetiserar de årliga till årtionde förutsägelser som dessa institutioner gör för den närmaste framtiden för perioden 2024-2028. Den här rapporten visar, bland många andra fynd, att det är sannolikt att åtminstone ett av de kommande fem åren kommer att bli det varmaste som någonsin gjorts, och slå 2023.

Carlo Buontempo, C3S-direktör, kommenterar: "Det är chockerande men inte överraskande att vi har nått denna 12-månaders rad. Även om denna sekvens av rekordmånader så småningom kommer att avbrytas, kvarstår klimatförändringens övergripande signatur och det finns inga tecken i sikte på en förändring i en sådan trend."

Han tillägger också: "Vi lever i tider utan motstycke, men vi har också oöverträffad skicklighet i att övervaka klimatet och detta kan hjälpa oss att informera om våra handlingar. Denna rad av varmaste månader kommer att minnas som jämförelsevis kalla men om vi lyckas stabilisera koncentrationerna av växthusgaser i atmosfären inom en mycket nära framtid kanske vi kan återgå till dessa "kalla" temperaturer i slutet av seklet."

Data från Copernicus Climate Change Service och WMO-UK Met Office-rapporten används för att underbygga en ett stort klimatuttalande från FN:s generalsekreterare António Guterres (live på onsdag 16.00 CEST). 

Det uppger FN:s generalsekreterare António Guterres: ”Under det senaste året har varje vändning i kalendern höjt värmen. Vår planet försöker berätta något för oss. Men vi verkar inte lyssna. Vi slår sönder globala temperaturrekord och skördar virvelvinden. Det är dags för klimatkrisen. Nu är det dags att mobilisera, agera och leverera.”

Annons

Copernicus Climate Change Service-data för maj visar att:

· Den globala medeltemperaturen för maj 2024 var 1.52°C över det förindustriella genomsnittet 1850–1900, vilket markerar den 11:e månaden i rad (sedan juli 2023) på eller över 1.5°C.

· Den globala medeltemperaturen för de senaste 12 månaderna (juni 2023 – maj 2024) är den högsta någonsin, med 0.75°C över genomsnittet 1991–2020 och 1.63°C över det förindustriella genomsnittet 1850–1900.

· En mer omfattande analys av andra viktiga klimatindikatorer, såsom havsytans temperaturer och havsis täckning kommer att släppas den 6 juni som en del av den regelbundna månatliga klimatbulletinen.        

·       Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation, som fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marin, land, klimatförändring, säkerhet och nödsituation. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och uppdaterad information relaterad till vår planet och dess miljö.

Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, Europeiska rymdorganisationen (ESA), Europeiska organisationen för exploatering av meteorologiska satelliter (EUMETSAT), European Centre for Medium Range Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, bland annat.

·       ECMWF driver två tjänster från EU:s jordobservationsprogram Copernicus: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC).

European Centre for Medium Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst dygnet runt, som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater.

Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) vid ECMWF är en av de största i sitt slag i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 % av sin kapacitet för sina egna ändamål.

· ECMWF har utökat sin plats i sina medlemsstater för vissa aktiviteter. Förutom ett huvudkontor i Storbritannien och Computing Center i Italien finns nya kontor med fokus på aktiviteter som bedrivs i partnerskap med EU, som Copernicus, i Bonn, Tyskland.

· WMO är FN-systemets auktoritativa röst om tillståndet och beteendet hos jordens atmosfär, dess interaktion med marken och haven, vädret och klimatet det producerar och den resulterande fördelningen av vattenresurser.

· Eftersom väder, klimat och vattnets kretslopp inte känner några nationella gränser, är internationellt samarbete på global nivå avgörande för utvecklingen av meteorologi och operationell hydrologi samt för att skörda frukterna av deras tillämpning. WMO tillhandahåller ramen för sådant internationellt samarbete för dess 193 medlemsstater och territorier.

· WMO:s uppdrag avser områdena meteorologi (väder och klimat), operationshydrologi och relaterade geofysiska vetenskaper. WMO har en kraftfull roll i att bidra till mänsklighetens säkerhet och välfärd genom att främja samarbete mellan dess medlemmars nationella meteorologiska och hydrologiska tjänster (NMHS) och främja tillämpningen av meteorologi och hydrologi inom många samhälleliga och ekonomiska områden.

· WMO reglerar och underlättar fritt och obegränsat utbyte av data och information, produkter och tjänster i realtid eller nära realtid. Detta är avgörande för tillämpningar som rör säkerhet och trygghet i samhället, social och ekonomisk välfärd och skydd av miljön. WMO-standarder och policyer bidrar till policyformulering inom dessa områden på nationell och regional nivå.

· Organisationen spelar en ledande roll i det internationella arbetet med att övervaka och skydda klimatet och miljön. I samarbete med andra FN-organ och NMHS stödjer WMO implementeringen av UNFCCC och ett antal miljökonventioner och är avgörande för att ge råd och bedömningar till regeringar i relaterade frågor. Dessa aktiviteter bidrar till att säkerställa en hållbar utveckling och välfärd för nationer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend