Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatneutral ekonomi

EIT Climate-KIC flyttar Irland mot klimatneutralitet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Hur tar vi bort koldioxid från jordbrukets livsmedelssystem samtidigt som vi säkerställer att bondesamhällen blomstrar? EIT Klimat-KIC stöder Irland, en global tungviktare inom jordbruket, att radikalt omvandla sitt livsmedelssystem mot klimatneutralitet med ett innovativt tillvägagångssätt.

Hitta vår presssats här.

Dekarbonisering av jordbruk och livsmedelsproduktion är en av de största utmaningarna under detta årtionde. Irlands jordbruks-livsmedelssektor bidrar med 37 % av landets totala utsläpp av växthusgaser. Ändå har landet förbundit sig att minska utsläppen med 25 % inom jordbruks-livsmedelssektorn till 2030, och att uppnå klimatneutralitet till 2050, i linje med EU-blocket.

Klimatsmart jordbruk och innovation av livsmedelssystem spelar en nyckelroll, men de kan inte fungera som enpunktsteknologier: vad vi behöver är storskalig omvandling. Som EIT Climate-KIC-experter ansluter sig till världens jordbruksklimatledare på Aim4Climate toppmöte i Washington, DC den här veckan kommer deras diskussioner att testa och forma den globala strategin vid COP28.

Om EIT Climate-KIC och Ireland Deep Deep Demonstration of sustainable food systems

EIT Klimat-KIC, Europas största klimatinnovationsinitiativ, har lett systemförändringar och innovationsprogram i över ett decennium. Idag är det så stödja den irländska regeringen att omvandla hela jordbruks-livsmedelssektorn och uppnå kollektiva, systemiska förändringar samtidigt som ekonomiskt, socialt och miljömässigt välstånd bibehålls.

Vi arbetar med bönder, företag, beslutsfattare, forskare och medborgare för att skapa och implementera skräddarsydda lösningar på hållbarhetsutmaningar, samtidigt som vi säkerställer att vi lär av varandra och gemensamt driver klimatåtgärder framåt.

Annons

Efter ett år har partnerskapet:

  • Uppnådde en omfattande kartläggning av systemet, tillhandahålla sammanhang för att identifiera de många "förändringshävstänger" som måste dras för att förändra systemet, såsom hållbara konsumtionstrender, förnybar energi, sektorsdemografi, utbildning och ökande attraktionskraft för biologisk mångfald och naturbaserade lösningar (agroskogsbruk, växtföljd etc.).
  • identifierade konkreta sätt att övervinna utmaningar för bondesamhällen och medborgare (minska utsläppen, diversifiera inkomster, minska matsvinnet, övergå till hälsosam kost). Dessa inkluderar både omedelbara resultat inom minskning av utsläpp från mjölkgårdar, hållbar nötköttsproduktion, kolodling och jordbearbetning, såväl som långsiktiga mål som att investera i nya värdekedjor och alternativa proteiner, omvandla utbildning och hjälpa hela regioner att bli cirkulära.

Om du är intresserad av att lära dig mer finns följande experter tillgängliga för att diskutera:

  • Andy Kerr, Chief Strategy Officer vid EIT Climate-KIC
  • Saskia Visser, Markanvändning & jordbruks- och livsmedelsledare och programkoordinator för Deep Demonstration

Du hittar även ytterligare information i presssatsen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend