Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

Kolläckage: Förhindra företag från att undvika utsläppsregler 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ledamöterna vill ha en mer ambitiös koldioxidavgift på importerade varor för att stoppa företag att flytta utanför EU för att undvika utsläppsnormer, en praxis som kallas koldioxidläckage, Samhället.

När den europeiska industrin kämpar för att återhämta sig från covid-19-krisen och effekterna av kriget i Ukraina, försöker EU uppfylla sina klimatåtaganden, samtidigt som jobben och produktionskedjorna behålls hemma.

Omkring 27 % av de globala koldioxidutsläppen från förbränning av bränsle kommer från internationellt handlade varor och utsläppen från EU:s import har ökat, vilket undergrävt dess klimatansträngningar.

Upptäck hur EU:s återhämtningsplan prioriterar att skapa ett hållbart och klimatneutralt Europa.

En EU-koldioxidavgift för att förhindra koldioxidläckage

EU:s ansträngningar för att minska sitt koldioxidavtryck under European Green Deal och bli hållbart motståndskraftig och klimatneutral 2050, skulle kunna undergrävas av mindre klimatambitiösa länder. För att mildra detta föreslog Europeiska kommissionen a Justeringsmekanism för kolgränser (CBAM) i juli 2021, som skulle tillämpa en koldioxidavgift på import av vissa varor från länder utanför EU.

Denna mekanism är också en del av en serie lagar som justeras under Passar för 55 i 2030-paketet att uppfylla den europeiska klimatlagen, genom en minskning av utsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Hur skulle en europeisk koldioxidavgift fungera?  

  • Om produkter kommer från länder med mindre ambitiösa regler än EU tillämpas avgiften så att import inte är billigare än motsvarande EU-produkt. 

Med tanke på risken för att mer förorenande sektorer flyttar produktionen till länder med lägre begränsningar av växthusgasutsläpp, ses koldioxidpriser som ett väsentligt komplement till det befintliga EU-systemet för koldioxidutsläpp, EU: s system för handel med utsläppsrätter. Vad är koldioxidläckage?  

Annons
  • Koldioxidläckage är att industrier som släpper ut växthusgaser flyttas utanför EU för att undvika strängare standarder. Eftersom detta helt enkelt flyttar problemet någon annanstans vill ledamöterna undvika problemet genom detta nya koldioxidläckageinstrument 

Befintliga åtgärder för koldioxidpriser i EU

Enligt det nuvarande systemet för handel med utsläppsrätter (ETS), som ger ekonomiska incitament för att minska utsläppen, måste kraftverk och industrier ha tillstånd för varje ton koldioxid de producerar. Priset på dessa tillstånd drivs av efterfrågan och utbudet. På grund av den senaste ekonomiska krisen har efterfrågan på tillstånd minskat och deras pris har också varit så lågt att det avskräcker företag från att investera i grön teknik. För att lösa problemet, EU kommer att reformera ETS - enligt bestämmelserna i Fit for 55-paketet.

Vad parlamentet ber om

I ett betänkande som antogs av miljönämnden den 17 maj, Ledamöterna kräver att mekanismen för kolgränsjustering utvidgas till fler produkter, inklusive aluminium, väte och kemikalier och för att täcka så kallade indirekta utsläpp från den el som används i tillverkningen. De vill också att mekanismen ska implementeras snabbare, från den 1 januari 2023, med en tvåårig övergångsperiod och utvidgas till alla sektorer av ETS till 2030.

Senast 2020 bör mekanismen för justering av kolgränser täcka kraft- och energiintensiva industrisektorer, som står för 94 % av EU:s industriutsläpp och fortfarande får betydande gratis tilldelningar, enligt parlamentsledamöterna. Dessa fria utsläppsrätter bör avvecklas till 2030 när mekanismen helt bör täcka de skyddade industrierna. 

Ledamöterna stöder kommissionens förslag att använda intäkterna från försäljningen av mekanismcertifikat som nya egna resurser för EU: s budget.

Dessutom bör åtminstone motsvarande ekonomiskt värde till de intäkter som genereras av mekanismen kanaliseras till de minst utvecklade länderna för att hjälpa till med att minska koldioxidutsläppen i deras tillverkningsindustri.

Rapporten efterlyser också en centraliserad EU-myndighet för mekanismen för kolgränsjustering, snarare än en i varje EU-land.

Ledamöterna kommer att rösta om betänkandet under plenarsessionen den 6-9 juni.

Läs mer om EU: s svar på klimatförändringarna och dess roll i internationella klimatförhandlingar.

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend