Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

Minska koldioxidutsläppen: EU: s mål och åtgärder 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Läs vilka åtgärder EU vidtar för att nå målen för att minska koldioxidutsläppen som en del av Fit for 55 in 2030-paketet.

EU:s klimatmål

Till Ta itu med klimatförändringarna, antog EU-parlamentet den europeiska klimatlagen, som höjer EU:s utsläppsminskningsmål 2030 till minst 55 % från 40 % och gör klimatneutralitet till 2050 juridiskt bindande.

Klimatlagen är en del av European Green Deal, EU:s färdplan mot klimatneutralitet. För att nå sitt klimatmål har Europeiska unionen tagit fram ett ambitiöst lagstiftningspaket som kallas Passar för 55 år 2030. Den består av 13 sammanlänkade reviderade lagar och sex föreslagna lagar om klimat och energi.

Kolla in den här infografiken om EU:s framsteg mot sina klimatmål.

Ett system för handel med utsläppsrätter

EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS) syftar till att minska industrins koldioxidutsläpp genom att tvinga företag att inneha ett tillstånd för varje ton CO2 de avger. Företagen måste köpa dem genom auktioner. Det finns några incitament att öka innovation inom sektorn.

Det europeiska systemet för handel med utsläppsrätter är världens första stora koldioxidmarknad och är fortfarande den största. Det reglerar ungefär 40% av EU: s totala utsläpp av växthusgaser och omfattar cirka 10,000 63 kraftverk och tillverkningsanläggningar i EU. För att anpassa ETS till utsläppsminskningsmålen i den europeiska gröna avtalen arbetar EU med en uppdatering av systemet. Parlamentet vill att utsläppen inom ETS-sektorerna ska minska med 2030 % till 2005, från 61 års nivåer, jämfört med EU-kommissionens förslag på XNUMX %.

Ta reda på mer om hur EU:s system för handel med utsläppsrätter fungerar och hur det för närvarande reformeras.

Minska utsläppen från transporter

Annons

Utsläpp från flygplan och fartyg

Civilflyget står för 13,4 % av de totala koldioxidutsläppen från EU:s transporter. Den 2 juni 8 stödde parlamentet en revidering av ETS för luftfart för att gälla alla flygningar som avgår från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet – som består av EU plus Island, Liechtenstein och Norge – inklusive de som landar utanför området.

Ledamöterna vill att använd matolja, syntetiskt bränsle eller till och med väte gradvis ska bli normen för flygbränsle. De vill att leverantörer ska börja leverera hållbart bränsle från 2025 och nå 85 % av allt flygbränsle på EU:s flygplatser år 2050.

Parlamentet vill också påskynda avkarboniseringen av industrin genom att utvidga ETS till sjötransporter.

Mer om EU-åtgärder för att minska utsläppen från flygplan och fartyg.

Bilar med utsläpp från vägar

Personbilar och skåpbilar står för 15 % av EU:s CO2-utsläpp. Parlament stödde kommissionens förslag av nollutsläpp för personbilar och skåpbilar till 2035. Mellanliggande utsläppsmål för 2030 skulle sättas till 55 % för personbilar och 50 % för skåpbilar.

Läs mer om det nya CO2 mål för bilar.

Parlamentet gick med på införandet av koldioxidprissättning för vägtransporter och uppvärmning, vanligtvis kallad ETS II. Ledamöterna vill att företag ska betala ett koldioxidpris på produkter som bränsle eller eldningsolja, medan vanliga konsumenter skulle vara undantagna fram till 2029.

Koldioxidprissättning på importerade varor

En mekanism för justering av koldioxidgränser skulle uppmuntra företag i och utanför EU att minska koldioxidutsläppen genom att sätta ett koldioxidpris på importen av vissa varor om de kommer från länder med mindre ambitiös klimatlagstiftning. Det är tänkt att undvika koldioxidläckage, vilket är när industrier flyttar produktionen till länder med mindre strikta regler för utsläpp av växthusgaser.

Som en del av Fit for 55-paketet föreslog Europeiska kommissionen en Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) i juli 2021, som skulle tillämpa en koldioxidavgift på import av vissa varor från länder utanför EU. Ledamöterna vill att det ska genomföras från den 1 januari 2023, med en övergångsperiod fram till slutet av 2026 och fullt genomförande till 2032.

Läs mer på förhindra kolläckage.

Att hantera koldioxidutsläpp från andra sektorer

Sektorer som inte omfattas av det nuvarande systemet för handel med utsläppsrätter – såsom transporter, jordbruksbyggnader och avfallshantering – står fortfarande för cirka 60 % av EU:s totala utsläpp. Kommissionen föreslog att utsläpp från dessa sektorer bör vara skära 40% av 2030 jämfört med 2005.

Detta kommer att ske genom överenskommelse nationella utsläppsmål i förordningen om ansträngningsfördelning. De nationella utsläppsmålen beräknas utifrån länders bruttonationalprodukt per capita. EU-länder med lägre inkomster kommer att få stöd.

Under Fit for 55 kommer byggnader och vägtransporter att omfattas av både förordningen om insatsfördelning och det nya ETS.

Läs mer på utsläppsminskningsmål för varje EU-land.

Hantera skogar för klimatförändringar

EU: s skog absorberar motsvarande nästan 7 % av EU:s totala utsläpp av växthusgaser varje år. EU vill använda denna kraft för att bekämpa klimatförändringen.

Den 8 juni 2022 antog parlamentet sin ståndpunkt om ett förslag till lag för att minska utsläppen av växthusgaser och förbättra naturliga kolsänkor inom markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk. Dessa sektorer omfattar användningen av jordar, träd, växter, biomassa och timmer.

Ledamöterna stödde en ökning av målet för kolsänkor i sektorerna för markanvändning, förändring av markanvändning och skogsbruk, vilket skulle leda till en ännu större minskning av EU:s utsläpp än målet på 55 % för 2030.

Kolla in vår infografik om hur EU använder skogar för att kompensera för koldioxidutsläpp.

Läs mer

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend