Anslut dig till vårt nätverk!

COP26

COP26, klimatförändringar och autokratiska regimer – en obekväm blandning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

När de stora och de goda kom till Glasgow för den just avslutade klimatkonferensen COP26 kunde du ha blivit förlåten för att du uppvisade en viss grad av cynism.

Trots flodvågen av åtaganden från västerländska regeringar och multinationella företag som syftar till att ta itu med klimatförändringarna, var elefanten i den blå zonen de ökande koldioxidutsläppen från några av de största globala förorenarna, Kinas och Rysslands autokratiska giganter. 

Enligt "Our World in Data" står Kina och Ryssland tillsammans för cirka 33 % av de globala koldioxidutsläppen, medan Kina ensamt står för häpnadsväckande 28 % av världens andel.

Utan konkreta och omedelbara åtgärder från världens överlägset största utsläppare (Kina) ser chanserna att hålla den globala temperaturen upp till under 2 grader till 2050 ganska långsökta ut. För att lugna en ständigt ökande skara kritiker lovade president Xi Jinping förra året att Kina skulle nå utsläppstoppen till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2060. Dessutom garanterade han att minska kolintensiteten med "minst 65 %" från 2005 års nivåer med 2030, från ett tidigare mål på "upp till 65 %." Löften om det har också getts av Kinas statligt ägda stål-, kol- och kraftbolag på uppdrag av regimen.

Annons

Som alltid med politiska uttalanden från Peking gäspar klyftan mellan ord och handling. 2003 stod Kina för 22 % av de globala koldioxidutsläppen, men 2020 hade detta ökat dramatiskt till 31 %. Dess andel av den globala kolkonsumtionen steg från 36 % till 54 % under samma tidsram. Med den senaste globala energikrisen som ytterligare komplicerar saken, ökar Peking faktiskt sin koleldade kapacitet i flagrant ignorering av miljön, dess medborgare och dess ihåliga löften om koldioxidminskning.

Enligt US Energy Information Administration tredubblar Kina sin kapacitet att göra bränsle av kol, ungefär den mest kolintensiva processen någon kan föreställa sig. Den har redan mer än 1,000 105 gigawatt kolkraft och har ytterligare 75 gigawatt i pipelinen. Som jämförelse är Storbritanniens hela elproduktionskapacitet cirka XNUMX gigawatt.

Kinas grannland Ryssland mår knappast bättre. Under ett år som har sett rekordstora skogsbränder i Sibirien, kraftiga översvämningar i Svarta havet och en brännande värmebölja i Moskva, ställs frågor i Ryssland om vad president Putin och hans regering planerar att göra åt det existentiella hotet från klimatförändringar . 

Annons

Under det senaste året har den ryske presidenten Vladimir Putin beordrat sin regering att utveckla en plan för Ryssland att sänka sina utsläpp under EU:s utsläpp till 2050. I Fjärran Östern hoppas ön Sakhalin vid Stillahavskusten kunna utnyttja sina vidsträckta skogar för att bli Rysslands första koldioxidneutrala region. På alla nivåer i den ryska regeringen är klimatpolitiken det heta ämnet.

Liksom i Kina finns det ett behov av att se bortom rubrikerna för att se om handlingen matchar den höga retoriken. Ryssland har förbundit sig till koldioxidneutralitet till 2060 (ett mål i linje med Kina, även om tio år mindre ambitiöst än EU och Storbritannien), men en rysk nettonolla kommer sannolikt att vara höljd i överdrift om mängden kol som absorberas av landets skogar, snarare än i meningsfulla minskningar av utsläppen via massutbyggnad och efterföljande antagande av transformativ teknik.

En återkommande fråga som grumlar alla ryska ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen är litanien av vad som ses som "miljökatastrofer" utförda av privata företag i regionen, ett exempel är Norilsk Nickels oavsiktliga läcka av 21,000 2 ton diesel i en sibirisk flod förra maj, för vilken oligarken Vladimir Potanin tvingades betala ett rekordstort bötesbelopp på XNUMX miljarder dollar och skadliga kemikalieläckor vid Togliattiazots ammoniakfabrik i södra Ryssland under Sergei Makhlais ägo.

Varken Xi Jinping och Vladimir Putin deltog i COP26 i ett drag som inte bara satte en ganska illavarslande ton för konferensen utan en som allmänt ses som ett slag mot ansträngningarna att få världsledare att förhandla fram ett nytt avtal för att stoppa stigande globala temperaturer. Det återstår att se hur allvarligt de två autokratiska ledarna kommer att ta sitt klimatansvar men bort från geopolitiska beräkningar är en enkel sanning: Kina och Ryssland är stora länder som värms upp snabbare än planeten i stort. En rad mycket flyktiga årstider och vädermönster, och deras åtföljande naturkatastrofer, har gjort att den ryska och kinesiska befolkningen är mycket mer inställd på miljöfrågor. För ledare som gillar att hålla sig på rätt sida av den allmänna opinionen där det är möjligt kan det i det långa loppet inte finnas något annat val än att Xi och Putin blir helt gröna och kanske till och med överväger att delta i efterföljaren till COP26.

Dela den här artikeln:

COP26

COP26: EU hjälper till att leverera resultat för att hålla Parisavtalets mål vid liv

publicerade

on

I slutet av COP26 UN Climate ConferI dag stödde Europeiska kommissionen det samförstånd som över 190 länder nått efter två veckors intensiva förhandlingar. COP26 resulterade i fullbordandet av Parisavtalets regelbok och höll Parismålen vid liv, vilket gav oss en chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader Celsius.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade: "Vi har gjort framsteg när det gäller de tre mål som vi satte upp i början av COP26: För det första att få åtaganden att minska utsläppen för att hålla sig inom gränsen för global uppvärmning på 1.5 grader. För det andra att nå målet på 100 miljarder dollar per år av klimatfinansiering till utvecklingsländer och utsatta länder. Och för det tredje, att få en överenskommelse om Paris regelbok. Detta ger oss förtroende för att vi kan tillhandahålla ett säkert och välmående utrymme för mänskligheten på denna planet. Men det kommer inte att finnas tid att slappna av: det finns fortfarande hårt arbete framåt."

Vice ordförande och EU:s ledande förhandlare, Frans Timmermans, Sa: "Det är min bestämda övertygelse att den text som har antagits återspeglar en avvägning av alla parters intressen och tillåter oss att agera med den brådska som är avgörande för vår överlevnad. Det är en text som kan ge hopp till våra barns och barnbarns hjärtan. Det är en text som håller liv i Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader Celsius. Och det är en text som erkänner utvecklingsländernas behov av klimatfinansiering och anger en process för att uppfylla dessa behov."

Enligt Parisavtalet satte 195 länder upp ett mål att hålla den genomsnittliga globala temperaturförändringen under 2°C och så nära 1.5°C som möjligt. Före COP26 var planeten på väg mot en farlig global uppvärmning på 2.7°C. Baserat på nya tillkännagivanden som gjordes under konferensen, uppskattar experter att vi nu är på väg mot en uppvärmning på mellan 1.8°C och 2.4°C. I dagens slutsatser har parterna nu kommit överens om att se över sina åtaganden, vid behov, senast i slutet av 2022 för att sätta oss på rätt spår för 1.5°C i uppvärmning, vilket bibehåller den övre delen av ambitionen enligt Parisavtalet.

Annons

För att uppfylla dessa löften gick COP26 också för första gången överens om att påskynda ansträngningarna för att fasa ner oförminskad kolkraft och ineffektiva subventioner för fossila bränslen, och erkände behovet av stöd mot en rättvis övergång.

COP26 slutförde också de tekniska förhandlingarna om det så kallade Parisavtalets regelbok, som fastställer transparens- och rapporteringskraven för alla parter för att spåra framsteg mot sina utsläppsminskningsmål. Regelboken inkluderar också artikel 6-mekanismerna, som anger hur de internationella koldioxidmarknaderna fungerar för att stödja ytterligare globalt samarbete om utsläppsminskningar.

När det gäller klimatfinansiering förbinder den överenskomna texten utvecklade länder att fördubbla den kollektiva andelen av anpassningsfinansiering inom det årliga målet på 100 miljarder dollar för 2021-2025, och att nå målet på 100 miljarder dollar så snart som möjligt. Parterna förbinder sig också till en process för att komma överens om långsiktig klimatfinansiering efter 2025. COP beslutade också att upprätta en dialog mellan parter, intressenter och relevanta organisationer för att stödja insatser för att avvärja, minimera och ta itu med förluster och skador i samband med klimatförändringar.

Annons

Nya EU-åtaganden

Den 1-2 november, president Ursula von der leyen representerade kommissionen vid World Leaders Summit som inledde COP26. Presidenten utlovade 1 miljard euro i finansiering för Global Forests Finance Pledge den 1 november. Den 2 november tillkännagav EU en Just Energy Transition Partnership med Sydafrika och lanserade officiellt Global metanpant, ett gemensamt initiativ mellan EU och USA som har mobiliserat över 100 länder för att minska sina samlade metanutsläpp med minst 30 % till 2030, jämfört med 2020 års nivåer. President von der leyen också sparkade igång Partnerskap mellan EU och Catalyst med Bill Gates och EIB:s ordförande Werner Hoyer. 

Den 7-13 november, vice ordförande Frans Timmermans ledde EU:s förhandlingsgrupp i Glasgow. Den 9 november, herr Timmermans meddelade ett nytt löfte på 100 miljoner euro i finansiering för klimatanpassningsfonden, det överlägset största löftet för anpassningsfonden som givarna gjorde vid COP26. Den kommer utöver betydande bidrag som redan aviserats av medlemsstaterna, och bekräftar också EU:s stödjande roll till den informella Champions Group on Adaptation Finance.

EU-sidoevenemang på COP26

Under konferensen stod EU värd för över 150 sidoevenemang i EU-paviljongen i Glasgow och online. Dessa evenemang, som anordnades av en mängd olika länder och organisationer från Europa och runt om i världen, tog upp ett brett spektrum av klimatrelaterade frågor, såsom energiomställningen, hållbar finansiering samt forskning och innovation. Över 20,000 XNUMX registrerade sig på onlineplattformen.

Bakgrund

Europeiska unionen är en global ledare inom klimatåtgärder och har redan minskat sina utsläpp av växthusgaser med över 30 % sedan 1990, samtidigt som den ökat sin ekonomi med över 60 %. Med European Green Deal, som presenterades i december 2019, höjde EU ytterligare sin klimatambition genom att åta sig att uppnå klimatneutralitet senast 2050. Detta mål blev juridiskt bindande i och med antagandet och ikraftträdandet av Europeiska klimatlagstiftningen. Klimatlagen anger också ett delmål att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Detta 2030-mål var kommuniceras till UNFCCC i december 2020 som EU:s NDC enligt Parisavtalet. För att uppfylla dessa åtaganden presenterade Europeiska kommissionen ett paket med förslag i juli 2021 för att göra EU:s klimat-, energi-, markanvändnings-, transport- och skattepolitik lämpad för att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030.

Utvecklade länder har åtagit sig att mobilisera totalt 100 miljarder dollar per år av internationell klimatfinansiering från 2020 till 2025 för att hjälpa de mest utsatta länderna och små östater i synnerhet i deras begränsnings- och anpassningsinsatser. EU är den största givaren och bidrar med över en tredjedel av de nuvarande utfästelserna och står för 23.39 miljarder euro (27 miljarder dollar) i klimatfinansiering 2020. President von der Leyen tillkännagav nyligen ytterligare 4 miljarder euro från EU:s budget för klimatfinansiering fram till 2027.

För mer information: 

Frågor och svar om EU på COP26

Från ambition till handling: Att agera tillsammans för planeten (Faktablad)

Europeiska kommissionens COP26 webbsida och Side Events Program

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

COP26

COP26 måste bli en vändpunkt för småbrukare och strävan efter livsmedelsförsörjning

publicerade

on

När globala ledare samlas i Glasgow för COP26-konferensen är det absolut nödvändigt att de inte glömmer de människor som är mest utsatta för ökande globala temperaturer, särskilt i Afrika. Konferensen är ett verkligt tillfälle för världens ledare att erkänna stora globala frågor kopplade till klimatförändringar. Närmare bestämt måste livsmedelsförsörjning prioriteras i diskussioner, eftersom det är en av de stora frågorna i Afrika söder om Sahara som bara förväntas förvärras när temperaturerna fortsätter att stiga, vilket i sin tur hotar att förvärra fattigdom och sjukdomar på en kontinent som är desperat efter förändring , skriver Zuneid Yousuf, ordförande African Green Resources (AGR).

Jag känner alltför väl till de problem som medborgare står inför, och i synnerhet småbrukare i Afrika söder om Sahara, på grund av mina decennier av att arbeta med dem i Zambia, ett land där jordbruket bidrar med 20 % av den totala BNP. Precis som Zambias bönder vet jag att om temperaturen fortsätter att stiga kommer problemen bara att öka. 25 % av vår befolkning står inför höga nivåer av akut livsmedelsosäkerhet (över 1.7 miljoner människor). Klimatförändringarna förvärrar redan detta, och prognosen ger en dyster läsning för zambier.

I Glasgow denna vecka lyfte Zambias nya president, Hakainde Hichilema, fram inhemska åtgärder i Zambia som vidtas för att bidra till globala klimatförändringsstrategier.

"Vi har lovat att minska utsläppen av växthusgaser med 25 % baserat på 2010 års nivåer till 2030 genom att använda en kombination av våra egna inhemska resurser och annat stöd som vi traditionellt har fått", förklarade Hichilema.

"Zambia är villigt och redo att stödja ditt ledarskap och kommer att arbeta nära med det globala samfundet för att lösa denna utmaning", tillade Hichilema till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Världsbanken uppskattar att om den globala uppvärmningen fortsätter i nuvarande takt kommer skördarna i Zambia att minska med 25 % till 2050, och att de kommande 10-20 åren kommer klimatförändringsrelaterade förluster (till exempel från ökad torka) att uppgå mellan kl. 2.2-3.1 miljarder dollar. Detta skulle vara förödande för ett land som redan lider av livsmedelsosäkerhet i massskala, och kräver därför brådskande åtgärder från både Zambia och utanför.

Annons

I sitt tal i oktober uppmärksammade FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-Moon de frågor som småbrukare står inför och hur viktig COP26 därför är.

"Om vi ​​vill ha en värld fri från hunger och fattigdom samtidigt som vi anpassar oss till och mildrar klimatkrisen, måste vi sätta småbrukare i centrum för våra ansträngningar att ta itu med dessa frågor," sade FN:s tidigare generalsekreterare.

Han illustrerade vikten av att investera i ny teknik, sammanhängande politik och att ge ekonomiskt stöd till sådana bönder och krävde att åtgärder skulle vidtas för att minska klimatutsläppen och livsmedelsosäkerheten.

Vi väntar på konkreta politiska åtaganden från konferensen, men jag förblir optimistisk att globala ledare kan se allvaret i situationen framför sig, och inse att de är i en position att hjälpa länder som Zambia. Under en global pandemi som ytterligare har förvärrat ojämlikheten och fattigdomen i sådana regioner, kunde det inte finnas någon bättre tid för beslutsamma åtgärder.

Lyckligtvis verkar det som om Hichilema har prioriterat inhemska åtgärder i Zambia för att hjälpa jordbrukssektorn att navigera i denna storm. Under sin valkampanj lyfte Hichilema fram jordbrukets betydelse för landets ekonomi och levnadssätt och gjorde jämförelser med sin uppväxt som en ödmjuk boskapsbonde.

Annons

Vi kan nu se att dessa inte var falska löften, och att åtgärder redan vidtas för att hjälpa småbrukare i landet genom flera investeringsinitiativ.

I september i år talade Hichilema vid FN:s Food Systems Summit i New York City och beskrev viktiga initiativ som hans nya regering tog på hemmaplan. "Vi arbetar på att utöka och förbättra tillhandahållandet av jordbruksförlängningstjänster och utrustning samt tillhandahålla prisvärda skräddarsydda finansiella produkter till småskaliga bönder", sa Hichilema.

Zambias regering undersöker redan möjligheten att sänka kostnaderna för gödselmedel med mer än 50 %, och i oktober förstärkte Hichilema tillsammans med jordbruksminister Mtolo Phiri viktiga löften som gjorts till ryggraden i Zambias ekonomi. "Vi arbetar på reformer för att göra zambiska människor mer matsäkrade", sa Phiri innan han tillkännagav reformer av Zambias stödprogram för jordbrukare, där bönder nu får sex gratis påsar med gödselmedel och 10 kg utsäde för denna jordbrukssäsong.

Sådana förändringar välkomnas varmt av både jordbrukare och medborgare i landet, men det är viktigt att större åtgärder vidtas med tanke på hur allvarlig klimatkrisen är.

Senare i oktober tillkännagav Zambias regering ett nytt investeringspartnerskap med Europeiska investeringsbanken (EIB) och Zanaco, Zambias nationella affärsbank. Initiativet på 35 miljoner dollar kommer att leda till "förbättring av tillgången till finansiering" för småbrukare enligt Mukwandi Chibesakunda, VD för Zanaco.

I kombination med upprättandet av det afrikanska kontinentala frihandelsområdet (AfCFTA), kommer sådana initiativ att fungera i samband med den nya administrationens ansträngningar att med rätta rikta rampljuset på Zambias bönder.

Det här är vad vi har pratat om... Zambia är öppet för affärer genom joint ventures hävdade Hichilema efter nyheten om investeringsavtalet.
Precis som Hichilema har jag alltid trott på Zambia, dess folk, dess resursrika land och dess potential. Det är just därför jag etablerade African Green Resources (AGR). Jag erkänner också de problem som Zambias kritiska jordbrukssektor står inför och vill därför använda min expertis för att locka ytterligare investeringar till detta fantastiska land som är desperat att nå sin otroliga potential.

AGR syftar till att göra det möjligt för småbrukare att maximera sina skördar genom att skapa en hållbar jordbruksekonomi genom att underlätta jordbrukskrediter, råvaror som gödningsmedel och rörelsekapital för uthyrning av utrustning. Vi har varit aktiva både före och sedan Hichilemas val, med många multimiljoninvesteringar i landet, och arbetat med globala partners. Dessutom planerar vi att investera ytterligare 150 miljoner USD i projekt i Zambia, inklusive en 50 megawatts solgård och bevattningsdamm för att ytterligare hjälpa till med hållbara jordbrukssträvanden i det land som jag tror på.

Det är min förhoppning att sådana investeringar kommer att inspirera andra att också se Zambias enorma potential som väntar på att frigöras, och att, avgörande, investeringar som denna kan leda till en bättre och mer hållbar framtid för alla zambier.

Frågan om livsmedelsförsörjning står i centrum för klimatöverläggningarna, och det är grundläggande att det globala samfundet vidtar åtgärder för att mildra klimatuppvärmningen, vilket ytterligare kan förvärra problemet som befolkningen står inför.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Kommissionen, Breakthrough Energy Catalyst och Europeiska investeringsbanken främjar partnerskap inom klimatteknik

publicerade

on

Vid FN:s klimatkonferens för parterna (COP26) i Glasgow har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Bill Gates, grundaren av Breakthrough Energy, tillsammans med Europeiska investeringsbankens ordförande Werner Hoyer, officiellt ingått ett banbrytande partnerskap som kommer att öka investeringar i kritisk klimatteknik. Undertecknandet av ett samförståndsavtal följer upp initialen meddelande gjordes i juni i år på Mission Innovation Ministerkonferens.  

Partnerskapet mellan kommissionen, Europeiska investeringsbanken och Banbrytande energikatalysator kommer att mobilisera upp till 820 miljoner euro (1 miljard dollar) mellan 2022-2026 för att påskynda utbyggnaden och snabbt kommersialisera innovativ teknik som hjälper till att leverera European Green Deal ambitioner och EU:s klimatmål 2030. Varje euro av offentliga medel förväntas ge tre euro i privata medel. Investeringarna kommer att riktas mot en portfölj av EU-baserade projekt med hög potential inom fyra sektorer:

  • Ren väte;
  • hållbara flygbränslen;
  • direkt luftinfångning, och;
  • långvarig energilagring.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Tiden för åtgärder är nu. Klimatutmaningen kräver att vi investerar i högriskinnovationer och att vi tar bort den "gröna premien" som är involverad i kommersialisering av ny teknik. Jag kan inte vänta med att se tekniken komma ut på marknaden. Partnerskapet EU-Catalyst är ytterligare ett steg på vägen mot att göra Europa till den första klimatneutrala och klimatinnovationskontinenten. Jag ser till att medlemsstaterna, industrin och andra deltar i klimatinnovationskapplöpningen.”

Europeiska investeringsbankens ordförande Werner Hoyer sa: "För att uppfylla Paris klimatmål behöver vi en global teknisk revolution och massiva investeringar i spelförändrande innovationer. Europeiska investeringsbanken har en stark meritlista när det gäller att finansiera teknik i tidiga skeden, vilket hjälper till att skala upp dem för att bli mer överkomliga. Idag använder vi denna expertis för att nå EU:s ambitiösa klimatmål. Jag är glad att vi idag kan tillkännage ett nytt partnerskap med Europeiska kommissionen och Breakthrough Energy Catalyst för att stödja morgondagens gröna lösningar och bygga en grön framtid för oss alla."

Annons

Bill Gates, grundare av Breakthrough Energy, sa: "Att nå nettonoll kommer att vara en av de svåraste sakerna som mänskligheten någonsin har gjort. Det kommer att kräva ny teknik, ny policy och nya partnerskap mellan den privata och offentliga sektorn i en skala som vi aldrig sett förut. Detta partnerskap med Europeiska kommissionen och Europeiska investeringsbanken kommer att bidra till att påskynda det breda antagandet av klimatlösningar, som kommer att bygga rena industrier och skapa arbetstillfällen i hela Europa för kommande generationer.” 

EU-Catalyst-partnerskapet kommer att inriktas på tekniker med en erkänd potential att minska utsläppen av växthusgaser, men som för närvarande är för dyra för att få skala och konkurrera med fossilbränslebaserad teknik. Det kommer att sammanföra den offentliga och privata sektorn för att investera i storskaliga demonstrationsprojekt.

Både Europeiska investeringsbanken (med hjälp av kommissionens resurser) och Breakthrough Energy Catalyst kommer att tillhandahålla motsvarande belopp för bidrag och finansiella investeringar i projekten. Som en del av sitt bidrag kommer Breakthrough Energy Catalyst att mobilisera partner att investera i projekt och/eller köpa de resulterande gröna produkterna.  

Annons

Genom att stödja dessa tekniker i denna fas av demonstrationsprocessen och skapa en marknad för dessa gröna produkter, kommer EU-Catalyst-partnerskapet att driva ner deras "gröna premie", dvs minska deras kostnader till en nivå som så småningom är konkurrenskraftig med fossilbränslebaserade alternativ. Detta kommer att bidra till att påskynda deras globala antagande och leda till oberoende från offentliga stödsystem. 

EU-medel för partnerskapet kommer att tas från Horizon Europe och Innovationsfonden, och kommer att hanteras under InvestEU enligt fastställda förvaltningsförfaranden. Banbrytande Energy Catalyst kommer att utnyttja motsvarande privat kapital och filantropiska medel till stöd för viktiga klimatsmarta teknologier för att påskynda övergången till hållbara industriella ekosystem i Europa. EU-Catalyst-partnerskapet kommer att vara öppet för nationella investeringar från EU:s medlemsstater genom InvestEU eller på projektnivå. De första projekten förväntas väljas ut 2022.

Europeiska kommissionen

Europeiska kommissionen har en rad policyer och program för att uppfylla sina klimatambitioner. Under den europeiska gröna avtalen antogs paketet "Fit for 55" i juli 2021 med målet att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030.

EU-finansiering för projekt som stöds inom kommissionen-Catalyst-partnerskapet kommer att kanaliseras genom InvestEU-programmet och genomföras av Europeiska investeringsbanken och andra intresserade finansinstitut.

För detta partnerskap garanteras InvestEU-finansiering av Innovationsfonden och Horizon Europe, Europas ramprogram för forskning och innovation till ett värde av 95.5 miljarder euro (2021-2027). Horizon Europe avsätter 35 % av sin budget till klimatåtgärder, medan programmet också stöder en rad partnerskap som mobiliserar privat finansiering för att möta pressande globala utmaningar och modernisera industrin genom forskning och innovation.

Innovationsfonden är ett nytt finansieringsinstrument för att uppfylla EU:s ekonomiövergripande åtaganden enligt Parisavtalet och dess klimatmål, genom att stödja demonstrationen av innovativ teknik med låga koldioxidutsläpp.

Kommissionen stöder tillsammans med Breakthrough Energy Catalyst den andra fasen av Mission Innovation att åstadkomma ett decennium av åtgärder och investeringar i forskning, utveckling och demonstration för att göra ren energi överkomlig, attraktiv och tillgänglig för alla.

Europeiska investeringsbanken

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens långfristiga låneinstitut och ägs av EU:s medlemsstater. Det gör långsiktig finansiering tillgänglig för sunda investeringar för att bidra till EU:s politiska mål både i och utanför Europa. Europeiska investeringsbanken är verksam i cirka 160 länder och är världens största multilaterala långivare för klimatåtgärdsprojekt.

EIB-gruppen har nyligen antagit sin Climate Bank Roadmap för att leverera på sin ambitiösa agenda att stödja 1 biljon euro av klimatåtgärder och investeringar i miljömässig hållbarhet under decenniet fram till 2030 och för att leverera mer än 50 % av EIB:s finansiering för klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet genom att 2025. Som en del av färdplanen, från början av 2021, kommer alla nya EIB-gruppens verksamheter att anpassas till målen och principerna i Parisavtalet.

Genombrottsenergi

Grundades av Bill Gates, Genombrottsenergi är dedikerad till att hjälpa mänskligheten undvika en klimatkatastrof. Genom investeringsinstrument, filantropiska program, policyförespråkande och andra aktiviteter, har Breakthrough Energy åtagit sig att skala den teknik som världen behöver för att nå nettonollutsläpp till 2050.

Banbrytande energikatalysator är en första modell i sitt slag utformad för att accelerera den kritiska klimattekniken som kommer att underbygga en koldioxidfri ekonomi. Catalyst strävar efter att föra samman den offentliga och privata sektorn för att finansiera demonstrationsprojekt i kommersiellt skede för kritiska lösningar för koldioxidutsläpp. Catalyst kommer att ta itu med bristen på finansiering vid tidiga implementeringar för dessa tekniker och tillhandahålla en struktur för att påskynda kommersialiseringen av dem. Catalyst kommer att börja med att finansiera projekt inom fyra tekniker: grönt väte, hållbart flygbränsle, direkt luftavskiljning och långvarig energilagring. I framtiden avser Catalyst att utöka samma ram till andra nödvändiga innovationer, som lågkolhaltigt stål och cement.

Mer

Tal av talmannen om innovation inom ren teknologi (europa.eu)

Frågor och svar: EU-Catalyst Partnership

Faktablad: EU-Catalyst Partnership

Memorandum of Understanding

COP26

Genombrottsenergi

En europeisk Green Deal | Europeiska kommissionen (europa.eu)

Kluster 5: Klimat, energi och rörlighet | Europeiska kommissionen (europa.eu)

Innovationsfonden | Klimatåtgärder (europa.eu)

EU ska inrätta nya europeiska partnerskap (europa.eu)

European Clean Hydrogen Alliance | Inre marknaden, industri, entreprenörskap och små och medelstora företag (europa.eu)

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend