Anslut dig till vårt nätverk!

Europas miljöhuvudstad

Lagstiftare slår överens om en ny standard för att bekämpa greenwashing på obligationsmarknaderna 

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s förhandlare slöt på tisdagen (28 februari) en överenskommelse som skapar den första bästa standarden för emission av gröna obligationer, ECON.

"European Green Bonds Standard" (EUGBS), som företag som ger ut en obligation kan välja att följa, kommer i första hand att göra det möjligt för investerare att orientera sina investeringar mer självsäkert mot mer hållbara teknologier och företag. Det kommer också att ge det företag som utfärdar obligationen mer säkerhet om att deras obligation kommer att vara lämplig för investerare som söker gröna obligationer i sin portfölj. Standarden överensstämmer med den mer horisontella taxonomilagstiftningen som definierar vilka ekonomiska aktiviteter som kan anses vara miljömässigt hållbara.

Uppgörelsen nåddes av Europaparlamentets förhandlare, med föredraganden i spetsen Paul Tang (S&D, NL), och det svenska EU-ordförandeskapet. Det kommer att göra det möjligt för investerare att identifiera gröna obligationer och företag av hög kvalitet, och därigenom minska greenwashing, förtydliga för obligationsemittenter vilka ekonomiska aktiviteter som kan genomföras med obligationens intäkter, inrätta en tydlig rapporteringsprocess om användningen av intäkterna från obligationsförsäljningen, och standardisera externa granskares verifieringsarbete vilket kommer att förbättra förtroendet för granskningen.

Öppenhet

Alla företag som väljer att använda standarden när de marknadsför en grön obligation kommer att behöva avslöja mycket information om hur obligationens intäkter kommer att användas, men är också skyldiga att visa hur dessa investeringar ingår i övergångsplanerna för företaget som helhet. Standarden kräver därför att företag ska engagera sig i en allmän grön omställning. Antagandet av standarden kommer också att garantera investerare att obligationen är taxonomijusterad.

Upplysningskraven, som anges i mallformat, kommer också att vara öppna för att användas av företag som ger ut obligationer som inte kan uppfylla alla krav för att kvalificera sig för EUGBS. Dessa företag skulle därigenom utsätta sig för ambitiösa transparenskrav och som ett resultat dra nytta av ett bättre förtroende bland investerarna.

Externa granskare

Annons

Förordningen upprättar ett registreringssystem och ett tillsynsramverk för externa granskare av europeiska gröna obligationer – de oberoende organ som ansvarar för att bedöma om en obligation är grön. Lika viktigt är att förordningen föreskriver att alla faktiska eller till och med potentiella intressekonflikter identifieras, elimineras eller hanteras korrekt och avslöjas på ett öppet sätt. Tekniska standarder kan utvecklas som specificerar kriterierna för att bedöma hanteringen av intressekonflikter.

Flexibilitet

Tills taxonomiramverket kommer att vara helt igång, enades lagstiftarna om att tillåta att 15 % av intäkterna från en grön obligation investeras i ekonomisk verksamhet som uppfyller taxonomikraven men för vilka inga kriterier ännu skulle ha fastställts för att avgöra om det verksamhet bidrar till ett grönt mål (tekniska screeningkriterier).

Paul Tang, föredragande, sa: "Med 100 biljoner euro i årliga transaktioner är den europeiska obligationsmarknaden det enskilt mest populära alternativet för företag och regeringar att skaffa finanser. I kväll har EU tagit ett stort steg för att gröna denna massiva marknad genom att anta den första förordningen i världen om gröna obligationer. Men vi har också gått längre genom att knyta gröna obligationer till den övergripande gröna omställningen av företaget som helhet.

Denna förordning skapar en guldstandard som gröna obligationer kan sträva efter. Det säkerställer att de insamlade pengarna måste gå till gröna aktiviteter och att obligationer granskas av professionella och oberoende tredjepartsgranskare. Detta är en värld som skiljer sig från nuvarande marknadsstandarder.

Parlamentet lyckades också inkludera ett ramverk för avslöjande för gröna och hållbarhetsrelaterade obligationer som är angelägna om att visa att de menar allvar med sina gröna anspråk men som ännu inte kan följa guldstandardens strikta standarder. Med ett tydligt system för avslöjande kommer alla gröna obligationer som inte använder detta system sannolikt att ses på med ökande misstänksamhet.”

Bakgrund

Gröna obligationer kan spela en avgörande roll för att finansiera omställningen till en koldioxidsnål ekonomi och kan bidra till att mobilisera det kapital som behövs för att uppnå ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål. Marknaden för gröna obligationer har upplevt en exponentiell tillväxt sedan 2007 med en årlig emission av gröna obligationer som för första gången bröt igenom gränsen för en halv biljon USD 2021, en ökning med 75 % jämfört med 2020. Europa är den mest produktiva emissionsregionen51 % av den globala volymen gröna obligationer emitteras i EU 2020. Gröna obligationsemissioner är dock liten jämfört med den totala obligationsemissionen, och representerar cirka 3 till 3.5 % av den totala obligationsemissionen.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend