Anslut dig till vårt nätverk!

European Green Deal

Grönvaskning av EU: s finanslagstiftning gnistor ut av experter

publicerade

on

Fem miljö- och konsumentorganisationer drar sig ur en EU-expertgrupp i protest mot Europeiska kommissionens beslut den 21 april att klassificera vissa skogsbruksmetoder och starkt utsläppande typer av biomassa som hållbara investeringar. 

Plattformen för hållbar ekonomi ger Europeiska kommissionen råd om utvecklingen av vetenskapligt baserade tekniska screeningkriterier för hållbara investeringar. Kommissionen har valt ut 50 medlemmar och nio särskilda observatörer baserat på deras miljö-, hållbar ekonomi- eller sociala / mänskliga rättigheter-expertis. Medlemmarna inkluderar viktiga EU-institutioner som EIOPA, ESMA, EBA, EIB, förutom icke-statliga organisationer, handels- och företagsorganisationer, akademi och forskningsinstitut finns det också ett antal observatörer inklusive: OECD, ESM och ECB.

Organisationerna hävdar att de nya reglerna inte är baserade på klimat- och miljövetenskap och ignorerar rekommendationerna från EU: s expertgrupp för hållbar finansiering. 

Annons

Luca Bonaccorsi, chef för hållbar ekonomi på Transport & Miljö, sa: ”Taxonomilagen skulle vara guldstandarden för hållbar finansiering. Men resultatet har blivit gröntvätt av smutsiga lastfartyg, gasbussar och avverkning och bränning av träd. Miljöaktivister kommer inte tillbaka till processen förrän kommissionen kommer tillbaka till vetenskapen. ”

NGO: er Transport & Miljö, WWF European Policy Office, BirdLife Europe och Centralasien, konsumentgruppen BEUC och ekostandardförespråkare ECOS kräver diskussioner med kommissionen för att fastställa regler som hindrar den vetenskapliga grunden för EU: s taxonomilag. , komprometterade ytterligare. 

generaldirektör - BEUC, eu konsumentorganisation

Gruppen säger att beslut att stödja skadligt skogs- och biomassaprojekt fullständigt diskrediterar den gröna taxonomin.

Kommissionen beslutade också att klassificera som "hållbara" lastfartyg som bränner mycket förorenande "bunker" -bränsle och bussar som går på fossil gas. Det försenade beslutet om fossil gas som energikälla till ett senare skede av processen.

De fem organisationerna har avbrutit sitt deltagande i expertgruppen för att undvika en "täckmantel" för ytterligare gröntvätt. De uppmanade expertgruppens medlemmar och ledande parlamentsledamöter att gå med i deras protest. 

Taxonomiförordningen bestämmer vilka finansiella investeringar som kan märkas miljömässigt hållbara. Den faktiska listan över miljömässigt hållbara aktiviteter utarbetas av kommissionen och ska baseras på rekommendationer från expertgruppen för icke-statliga organisationer, finansmarknadsföretag och EU-byråer.

Elektricitet till sammankoppling

Kommissionen godkänner franska ordningen på 30.5 miljarder euro för att stödja produktion av el från förnybara energikällor

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt en fransk stödordning för att stödja förnybar elproduktion. Åtgärden kommer att hjälpa Frankrike att uppnå sina mål för förnybar energi utan att konkurrensen snedvrids i onödan och kommer att bidra till det europeiska målet att uppnå klimatneutralitet fram till 2050.

Vice verkställande vice ordförande Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sade: ”Denna stödåtgärd kommer att stimulera utvecklingen av viktiga förnybara energikällor och stödja en övergång till en miljövänlig energiförsörjning, i linje med EU: s Green Deal-mål. Valet av mottagare genom en konkurrensutsatt anbudsprocess kommer att säkerställa bästa möjliga värde för skattebetalarnas pengar samtidigt som konkurrensen bibehålls på den franska energimarknaden. ” 

Det franska systemet

Annons

Frankrike meddelade kommissionen sin avsikt att införa ett nytt system för att stödja el som produceras från förnybara energikällor, nämligen till landoperatörer av sol-, land- och vattenkraftsanläggningar. Systemet ger stöd till dessa operatörer som tilldelas via konkurrensutsatta anbud. Särskilt omfattar åtgärden sju typer av anbud för totalt 34 GW ny kapacitet för förnybar energi som kommer att organiseras mellan 2021 och 2026: (i) sol på marken, (ii) sol på byggnader, (iii) vind på land, (iv) vattenkraftinstallationer, (v) innovativ sol, (vi) egenförbrukning och (vii) ett teknologineutralt anbud. Stödet har formen av en premie utöver elmarknadspriset. Åtgärden har en preliminär totalbudget på cirka 30.5 miljarder euro. Systemet är öppet till 2026 och stöd kan betalas ut under högst 20 år efter det att den nya förnybara anläggningen ansluts till nätet.

Kommissionens bedömning

Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt 2014 riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi.

Annons

Kommissionen fann att stödet är nödvändigt för att vidareutveckla den förnybara energiproduktionen för att uppfylla Frankrikes miljömål. Det har också en stimulanseffekt, eftersom projekten annars inte skulle äga rum utan offentligt stöd. Dessutom är stödet proportionellt och begränsat till det minsta nödvändiga, eftersom stödnivån kommer att fastställas genom konkurrensutsatta anbud. Kommissionen fann dessutom att de positiva effekterna av åtgärden, särskilt de positiva miljöeffekterna, överväger eventuella negativa effekter när det gäller snedvridning av konkurrensen. Slutligen åtagit sig Frankrike också att genomföra en efterhands utvärdering för att bedöma funktionerna och genomförandet av systemet för förnybar energi.

På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att det franska systemet är i linje med EU: s regler om statligt stöd, eftersom det kommer att underlätta utvecklingen av förnybar elproduktion från olika tekniker i Frankrike och minska växthusgasutsläppen, i linje med European Green Deal och utan onödigt snedvridande av konkurrensen.

Bakgrund

Kommissionens 2014 Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi låta medlemsstaterna stödja produktionen av el från förnybara energikällor, på vissa villkor. Dessa regler syftar till att hjälpa medlemsstaterna att uppnå EU: s ambitiösa energi- och klimatmål till lägsta möjliga kostnad för skattebetalarna och utan onödig snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden.

Du har nu möjlighet Direktivet om förnybar energi från 2018 fastställde ett bindande mål för förnybar energi på EU-nivå om 32% fram till 2030. Med European Green Deal Communication under 2019 förstärkte kommissionen sina klimatambitioner och satte ett mål om inga nettoutsläpp av växthusgaser 2050. Det nyligen antagna Europeiska klimatlagstiftningen, som fastställer klimatneutralitetsmålet 2050 och inför det mellanliggande målet att minska utsläppen av växthusgaser netto med minst 55% fram till 2030, sätta grunden för 'passar 55' lagstiftningsförslag som antogs av kommissionen den 14 juli 2021. Bland dessa förslag har kommissionen lagt fram en ändring av direktivet om förnybar energi, som sätter ett ökat mål att producera 40% av EU: s energi från förnybara källor till 2030.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.50272 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning finns upptagna i Konkurrensvecka e-nyheter.

Fortsätt läsa

European Green Deal

Skydd av Europas hav: Kommissionen inleder ett offentligt samråd om ramdirektivet om marin strategi

publicerade

on

Europeiska kommissionen har lanserat en offentligt samråd söka medborgares, institutioners och organisationers åsikter från den offentliga och privata sektorn om hur man kan göra EU Marin strategi direktiv mer effektiv, effektiv och relevant för ambitionerna i programmet European Green Deal. Bygger på de initiativ som tillkännagivits inom ramen för den europeiska gröna affären, framför allt Noll föroreningshandlingsplan och den EU: s strategi för biologisk mångfald till 2030, denna översyn syftar till att säkerställa att Europas havsmiljö styrs av en robust ram som håller den ren och hälsosam och samtidigt säkerställer dess hållbara användning.

Miljö-, havs- och fiskerikommissionär Virginijus Sinkevičius sa: ”Friska hav och hav är väsentliga för vårt välbefinnande och för att uppnå våra klimat- och biologiska mångfaldsmål. Men mänskliga aktiviteter påverkar livet i våra hav negativt. Förlust och förorening av biologisk mångfald fortsätter att hota marint liv och livsmiljöer, och klimatförändringarna utgör enorma hot mot haven och hela planeten. Vi måste öka skyddet och vården av våra hav och hav. Det är därför vi måste ta en närmare titt på våra nuvarande regler och vid behov ändra dem innan det är för sent. Din syn på den marina miljön är avgörande i denna process. ”

Ramdirektivet om havsstrategi är EU: s viktigaste verktyg för att skydda den marina miljön och syftar till att upprätthålla hälsosamma, produktiva och motståndskraftiga marina ekosystem, samtidigt som man säkerställer en mer hållbar användning av marina resurser till förmån för nuvarande och framtida generationer. Genomgången av direktivet kommer att se mer detaljerat på hur det hittills har fungerat, med beaktande av kommissionens resultat Report om den marina strategin som publicerades i juni 2020 och bedöma dess lämplighet att hantera de kumulativa effekterna av mänsklig verksamhet på den marina miljön. De offentligt samråd är öppen till 21 oktober. Mer information finns i pressmeddelandet här.

Annons

Fortsätt läsa

Miljö

European Green Deal: Kommissionen föreslår en ny strategi för att skydda och återställa EU: s skogar

publicerade

on

Idag (16 juli) antog Europeiska kommissionen Ny EU-skogstrategi för 2030, ett flaggskeppsinitiativ från European Green Deal som bygger på EU Biodiversitetsstrategi 2030. Strategin bidrar till åtgärdspaket föreslogs att uppnå minskningar av växthusgasutsläpp med minst 55% fram till 2030 och klimatneutralitet 2050 i EU. Det hjälper också EU att fullgöra sitt åtagande att förbättra koldioxidavlägsnandet genom naturliga sänkor enligt Klimatlag. Genom att ta itu med de sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekterna syftar skogstrategin till att säkerställa multifunktionaliteten i EU: s skogar och lyfter fram skogarnas viktiga roll.

Skog är en viktig allierad i kampen mot klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. De fungerar som kolsänkor och hjälper oss att minska effekterna av klimatförändringar, till exempel genom att kyla ner städer, skydda oss från kraftiga översvämningar och minska torka. Tyvärr lider Europas skogar av många olika tryck, inklusive klimatförändringar.

Skydd, restaurering och hållbar skogsförvaltning

Annons

Skogsstrategin fastställer en vision och konkreta åtgärder för att öka kvantiteten och kvaliteten på skogarna i EU och stärka deras skydd, återställande och motståndskraft. De föreslagna åtgärderna kommer att öka koldioxidbindningen genom förbättrade sänkor och lager och därmed bidra till att minska klimatförändringarna. Strategin förbinder sig att strikt skydda primär- och gammelskogar, återställa degraderade skogar och se till att de förvaltas på ett hållbart sätt - på ett sätt som bevarar de vitala ekosystemtjänster som skogar tillhandahåller och som samhället är beroende av.

Strategin främjar den mest klimat- och biologiska mångfaldsvänliga skogsförvaltningsmetoden, betonar behovet av att hålla användningen av träbiomassa inom hållbarhetsgränser och uppmuntrar resurseffektiv träanvändning i linje med kaskadprincipen.

Säkerställa multifunktionaliteten i EU: s skogar

Annons

Strategin föreskriver också utvecklingen av betalningssystem till skogsägare och förvaltare för att tillhandahålla alternativa ekosystemtjänster, t.ex. genom att hålla delar av deras skogar intakta. Den nya gemensamma jordbrukspolitiken kommer bland annat att vara ett tillfälle för mer målinriktat stöd till skogsmästare och till en hållbar utveckling av skogar. Den nya styrningsstrukturen för skogar kommer att skapa ett mer inkluderande utrymme för medlemsstaterna, skogsägare och skogsförvaltare, industri, den akademiska världen och det civila samhället att diskutera om skogens framtid i EU och bidra till att upprätthålla dessa värdefulla tillgångar för de kommande generationerna.

Slutligen tillkännager skogstrategin ett lagligt förslag för att öka övervakningen, rapporteringen och insamlingen av skogen i EU. Harmoniserad EU-datainsamling i kombination med strategisk planering på medlemsnivå kommer att ge en övergripande bild av staten, utvecklingen och den planerade framtida utvecklingen av skogar i EU. Detta är avgörande för att se till att skogar kan utföra sina många funktioner för klimat, biologisk mångfald och ekonomi.

Strategin åtföljs av en vägkarta för att planera ytterligare tre miljarder träd över hela Europa år 2030 i full respekt för ekologiska principer - rätt träd på rätt plats för rätt ändamål.

Verkställande vice ordförande för den europeiska gröna affären Frans Timmermans sade: ”Skogar utgör ett hem för det mesta av den biologiska mångfalden vi hittar på jorden. För att vårt vatten ska vara rent och vår jord vara rik, behöver vi friska skogar. Europas skogar är i fara. Det är därför vi kommer att arbeta för att skydda och återställa dem, för att förbättra skogsförvaltningen och för att stödja skogsmästare och skogsvaktare. Till slut är vi alla en del av naturen. Vad vi gör för att bekämpa klimat- och biologisk mångfaldskris gör vi för vår egen hälsa och framtid. ”

Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski sa: ”Skogar är lungorna på vår jord: de är viktiga för vårt klimat, biologiska mångfald, mark och luftkvalitet. Skogar är också lungorna i vårt samhälle och ekonomi: de säkerställer försörjning på landsbygden, ger viktiga produkter för våra medborgare och har ett djupt socialt värde genom sin natur. Den nya skogstrategin erkänner denna multifunktionalitet och visar hur miljöambitioner kan gå hand i hand med ekonomiskt välstånd. Genom denna strategi och med stöd från den nya gemensamma jordbrukspolitiken kommer våra skogar och våra skogsmän att blåsa liv i ett hållbart, välmående och klimatneutralt Europa. ”

Miljö-, havs- och fiskerikommissionär Virginijus Sinkevičius sa: ”Europeiska skogar är ett värdefullt naturarv som inte kan tas för givet. Att skydda, återställa och bygga upp de europeiska skogarnas motståndskraft är inte bara viktigt för att bekämpa klimat- och biologisk mångfaldskriser utan också för att bevara skogarnas socioekonomiska funktioner. Det stora engagemanget i offentliga samråd visar att européer bryr sig om våra skogars framtid, så vi måste förändra vårt sätt att skydda, förvalta och odla våra skogar så att det skulle ge verkliga fördelar för alla. ”

Bakgrund

Skog är en viktig allierad i kampen mot klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald tack vare deras funktion som kolsänkor samt deras förmåga att minska effekterna av klimatförändringar, till exempel genom att kyla ner städer, skydda oss från kraftiga översvämningar och minska torka. påverkan. De är också värdefulla ekosystem, hem till en stor del av Europas biologiska mångfald. Deras ekosystemtjänster bidrar till vår hälsa och välbefinnande genom vattenreglering, mat, läkemedel och material, katastrofriskreducering och -kontroll, markstabilisering och erosionskontroll, luft- och vattenrening. Skogar är en plats för rekreation, avkoppling och lärande, liksom en del av försörjningen.

Mer

Ny EU-skogstrategi för 2030

Frågor och svar om den nya EU-skogsstrategin för 2030

Fakta om natur och skog

Faktablad - ytterligare tre miljarder träd

3 miljarder träd webbplats

European Green Deal: Kommissionen föreslår en omvandling av EU: s ekonomi och samhälle för att möta klimatambitionerna

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend