Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Net-Zero Industry Act: Göra EU till hemmet för tillverkning av ren teknik och gröna jobb

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 20 mars föreslog kommissionen Net-Zero Industry Act att skala upp tillverkningen av ren teknik i EU och se till att unionen är väl rustad för övergången till ren energi. Detta initiativ tillkännagavs av president von der Leyen som en del av Green Deal industriplan.

Lagen kommer att stärka motståndskraften och konkurrenskraften för tillverkning av nollteknologier i EU och göra vårt energisystem säkrare och mer hållbart. Det kommer att skapa bättre förutsättningar för att inrätta netto-noll-projekt i Europa och attrahera investeringar, med målet att unionens övergripande strategiska netto-noll-tekniktillverkningskapacitet närmar sig eller når minst 40 % av unionens utbyggnadsbehov till 2030. Detta kommer att accelerera framstegen mot EU:s klimat- och energimål för 2030 och övergången till klimatneutralitet, samtidigt som EU:s industris konkurrenskraft stärks, kvalitetsjobb skapas och EU:s ansträngningar att bli energioberoende stöds.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Vi behöver en regleringsmiljö som gör att vi snabbt kan skala upp omställningen av ren energi. Net-Zero Industry Act kommer att göra just det. Det kommer att skapa de bästa förutsättningarna för de sektorer som är avgörande för att vi ska nå nettonoll år 2050: teknologier som vindkraftverk, värmepumpar, solpaneler, förnybart väte och koldioxid2 lagring. Efterfrågan växer i Europa och globalt, och vi agerar nu för att se till att vi kan möta mer av denna efterfrågan med europeiskt utbud." 

Tillsammans med förslaget till en europeisk lag om kritiska råvaror och den reform av elmarknadens utformning, den Net-Zero Industry Act fastställer en tydlig europeisk ram för att minska EU:s beroende av starkt koncentrerad import. Genom att dra nytta av lärdomarna från Covid-19-pandemin och energikrisen som utlöstes av Rysslands invasion av Ukraina, kommer det att bidra till att öka motståndskraften hos Europas rena energiförsörjningskedjor.

Den föreslagna lagstiftningen tar upp teknik som kommer att ge ett betydande bidrag till koldioxidutsläpp. Dessa inkluderar: solceller och solvärme, landbaserad vindkraft och förnybar energi till havs, batterier och lagring, värmepumpar och geotermisk energi, elektrolysörer och bränsleceller, biogas/biometan, kolavskiljning, utnyttjande och lagring, och nätteknik, hållbara alternativa bränsletekniker , avancerad teknik för att producera energi från kärnkraftsprocesser med minimalt avfall från bränslecykeln, små modulära reaktorer och relaterade bränslen av bästa klass. Strategisk Net Zero-teknik som identifieras i bilagan till förordningen kommer att få särskilt stöd och omfattas av riktmärket för inhemsk produktion på 40 %.

Nyckelåtgärder för att driva nettonollinvesteringar i tekniktillverkning

Net-Zero Industry Act bygger på följande pelare:

  • Ställa in aktiveringsvillkor: lagen kommer att förbättra villkoren för investeringar i net-noll-teknologier genom att förbättra informationen, minska administrativ börda att sätta upp projekt och förenkla tillståndsgivningsprocesser. Dessutom föreslås i lagen att prioritera Net-Zero Strategiska projekt, som anses väsentliga för att stärka motståndskraften och konkurrenskraften hos EU-industrin, inklusive platser för att säkert lagra infångad koldioxid2 utsläpp. De kommer att kunna dra nytta av kortare tidsfrister för tillstånd och strömlinjeformade förfaranden.
  • Accelererar CO2 fånga: Lagen anger ett EU-mål att nå en årlig injektionskapacitet på 50 miljoner ton i strategisk CO2 lagringsplatser i EU senast 2030, med proportionella bidrag från EU:s olje- och gasproducenter. Detta kommer att ta bort ett stort hinder för att utveckla CO2 fångst och lagring som en ekonomiskt lönsam klimatlösning, särskilt för svårbekämpade energiintensiva sektorer.
  • Underlätta tillgången till marknader:  För att öka diversifieringen av utbudet av netto-noll-teknik kräver lagen offentliga myndigheter att överväga hållbarhets- och motståndskraftskriterier för netto-noll-tekniker i offentliga upphandlingar eller auktioner.
  • Förbättra färdigheter: lagen inför nya åtgärder för att säkerställa att det finns en kvalificerad arbetsstyrka som stödjer produktionen av net-noll-teknik i EU, inklusive inrättande av Net-Zero Industry Academies, med stöd och tillsyn av Net-Zero Europe Platform. Dessa kommer att bidra till kvalitetsjobb inom dessa viktiga sektorer.
  • Främja innovation: lagen gör det möjligt för medlemsstaterna att inrätta lagstadgade sandlådor att testa innovativa net-noll-tekniker och stimulera innovation, under flexibla regleringsvillkor.
  • A Net-Zero Europe-plattformen kommer att hjälpa kommissionen och medlemsstaterna att samordna åtgärder och utbyta information, bland annat kring Net-Zero Industrial Partnerships. Kommissionen och medlemsstaterna kommer också att arbeta tillsammans för att säkerställa tillgången till data för att övervaka framstegen mot målen i Net-Zero Industry Act. Net-Zero Europe-plattformen kommer att stödja investeringar genom att identifiera finansiella behov, flaskhalsar och bästa praxis för projekt över hela EU. Det kommer också att främja kontakter över hela Europas nollsektorer, med särskild användning av befintliga industriella allianser.

För att ytterligare stödja upptagandet av förnybart väte inom EU samt import från internationella partner, presenterar kommissionen idag också sina idéer om utformningen och funktionerna hos Europeiska vätgasbanken. Detta sänder en tydlig signal om att Europa är platsen för väteproduktion.

Annons

Som meddelats i Green Deal industriplan, lanseras de första pilotauktionerna om förnybar väteproduktion under Innovationsfonden under hösten 2023. Utvalda projekt tilldelas ett bidrag i form av en fast premie per kg producerat väte under maximalt 10 års drift. Detta kommer att öka projektens bankbarhet och sänka de totala kapitalkostnaderna. EU:s auktionsplattform kan också erbjuda "auktioner-som-en-tjänst" för medlemsstaterna, vilket också kommer att underlätta produktionen av vätgas i Europa. Kommissionen undersöker ytterligare hur man kan utforma den internationella dimensionen av Europeiska vätgasbanken för att stimulera import av förnybar väte. Före årets slut bör alla delar av Vätgasbanken vara i drift.

Nästa steg

Den föreslagna förordningen måste nu diskuteras och godkännas av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd innan den antas och träder i kraft.

Bakgrund

Smakämnen European Green Deal, som lades fram av kommissionen den 11 december 2019, sätter upp målet att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten år 2050. EU:s åtagande för klimatneutralitet och delmålet att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030, relativt till 1990 års nivåer, görs juridiskt bindande av Europeiska klimatlagstiftningen.

Lagstiftningspaketet att leverera på European Green Deal tillhandahåller en plan för att sätta den europeiska ekonomin på rätt spår för att uppnå sina klimatambitioner, med REPowerEU-plan påskynda övergången från importerade ryska fossila bränslen. Vid sidan av Cirkulär ekonomi Handlingsplan, sätter detta ramarna för att omvandla EU:s industri för nettonollåldern.

Green Deal-industriplanen presenterades den 1 februari för att stärka industrin med nettonoll och säkerställa att målen för den europeiska gröna affären levereras i tid. Planen anger hur EU ska vässa sin konkurrensfördel genom investeringar i renteknologi och fortsätta att leda på vägen mot klimatneutralitet. Det är ett svar på Europeiska rådets inbjudan till kommissionen att lägga fram förslag för att mobilisera alla relevanta nationella och EU-verktyg och förbättra ramvillkoren för investeringar i syfte att skydda EU:s motståndskraft och konkurrenskraft. Den första pelaren i planen syftar till att skapa en förutsägbar och förenklad regleringsmiljö för industrier med nettonoll. I detta syfte presenterar kommissionen, utöver Net-Zero Industry Act, en European Critical Raw Materials Act, för att säkerställa en hållbar och konkurrenskraftig värdekedja för kritiska råvaror i Europa, och har föreslagit en reform av elmarknadens utformning som gör det möjligt för konsumenter att dra nytta av de låga produktionskostnaderna för förnybar energi.

Mer information

Frågor

Faktablad om Net-Zero Industry Act

Faktablad om Europeiska vätgasbanken

A Net-Zero Industry Act

En Green Deal Industrial Plan för Net-Zero Age

En Green Deal-industriplan pressmeddelande

En europeisk grön affär

European Critical Raw Materials Act

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend